Alapkiképzésük utolsó napján - augusztus 11-én, csütörtökön - tartott tájékoztatót Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka a július 18-án bevonult önkéntes műveleti tartalékosoknak a Petőfi-laktanyában.

Vanyur Tibor ezredes - mint a tartalékosok állományilletékes parancsnoka - elmondta: kihívást, stabilitást és előrelépési lehetőséget nyújt az önkéntes tartalékos rendszer azoknak, akik hosszú távon szeretnének együtt szolgálni a hivatásos katonákkal és elhivatottak. Kiemelte: azon nyolc hónap alatt, amíg a tartalékosok az ideiglenes állományjegyzéken vannak, a Magyar Honvédség megtervezi jövőjüket és megtalálják számukra a legmegfelelőbb beosztást. A parancsnok hangsúlyozta, hogy ez összetett feladat: szakmai végzettségük alapján, a katonai szervezetekkel együttműködve keresnek megfelelő beosztást részükre.Véget ért az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzése augusztus 10-én, szerdán. A kiképzés ünnepélyes zárását a püspökszilágyi lőtéren tartották, ahol Baráth Ernő ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a katonákat.

Összesen 110 önkéntes műveleti tartalékos fejezte be az alapkiképzést; a katonák 19 kiképzési nap alatt sajátították el azokat az alapokat, amelyeket tudniuk kell az egyenruha viseléséhez.2016. július, CIMEX a migrációról Spanyolországban

Dátum: 2016. aug. 17. sze, 09:02 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIMEX szemináriumon és törzsgyakorlaton. A CIOR-on belül működő szakosított bizottságokon belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) bizottság az egyik leginkább aktív, ami abban is megnyilvánul, hogy immár ötödik éve minden nyáron, a nyári kongresszus előtt megrendezik a 3 napos CIMEX-et, ahol előadások mellett a résztvevőknek csoportokra osztva, egy rövid gyakorlat keretében feladatokat is meg kell oldaniuk, amelyek aztán kiértékelésre kerülnek.

20160731_cior_hihez.jpg


Felhívjuk MATASZ tagjaink és a honlapra látogatók figyelmét, hogy Kerékpáros Emléktúra kerül megszervezésre. Kérjük a jelentkezők Tóth Lászlóval, a MATASZ országos elnökség tagjával (mobil: +36 20 967 8732, e-mail: togaspm©t-online.hu ) vegyék fel a kapcsolatot.

A mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével kerékpáros zarándoklatot szervez II. Lajos király seregének útvonalát követve Érdtől Mohácsig. A zarándoklat 2016. augusztus 23-27-éig tart, mely során a résztvevők napi átlag 50 km. utat megtéve a következő településeket érintik:

/23.-án/ Érd (indulás 10 órakor) – Ercsi – Dunaújváros (szállás)
/24.-én/ Dunaföldvár – Paks (szállás)
/25.-én/ Tolna – Szekszárd (szállás)
/26.-án/ Báta (szállás)
/27.-én/ Dunaszekcső – Mohács – Sátorhely (szállás)A jelentkezők nagy száma miatt kettő alkalommal – június 27.– július 01. és július 25–29. – is megrendezett nyári lövész táborok programjába beillesztettük és önerőből megtartottuk „harci túráinkat”. Az első ilyen napot június 28-án, a másodikat július 27-én tartottuk meg. A „harci túra” során a 4 fős csapatoknak 5 feladatot kellett teljesíteni.

Az iskolai nyári szünet sok szülőnek okoz mind a mai napig fejtörést, hogy vajon mivel is lehetne azt tartalmasan eltölteni. Az egyik ilyen megoldást kínáló lehetőség az utóbbi években szinte gomba módra szaporodó különböző nyári táborok. A ZEN Rendészeti SE. szervezésében az idén már a hatodik éve került meghirdetésre nyári lövésztábora a szentendrei Pap-szigeten.


A megyei, városi MATASZ szervezeteink ez évben is kihasználva a nyári táboroztatási és együttműködési szponzorációs lehetőségeiket sok fiatal számára nyújtottak értékes honvédelmi ismereteket.
Ezúttal az orosházi szervezet programját adjuk közre.

Alkalmas minősítéssel lehet valaki a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, vagy önkéntes tartalékos tagja: ehhez hozzátartozik a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság is. A minősítés azonban önmagában nem elég, a szerződéses legénységi állományú katonáknak, illetve a pályakezdő tiszteknek és altiszteknek a tízhetes egységes alapkiképzést is teljesíteniük kell az MH Altiszti Akadémián, hogy megkezdhessék szolgálatukat.Augusztus elsejétől Huszár János vezérőrnagy tölti be az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztását. A Székesfehérváron hétfőn megtartott kinevezési ünnepségen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a tábornok új beosztását.

A honvédelmi tárca vezetője beszédében elmondta: Huszár János vezérőrnagy végigjárta a katonai ranglétrát és személyében rátermett parancsnoka lesz a katonai szervezetnek. Hozzátette: véleménye szerint a jó vezető két legfontosabb ismérve az, hogy tisztán tudja kitűzni az elérendő célokat, és ennek érdekében empatikus hozzáállással maga mögé tudja állítani az általa vezetett állományt.

 MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot
MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot

A katonadinasztia legifjabb tagja

Dátum: 2016. aug. 04. cs, 10:23 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Interjúalanyom Váradi-Palotai Márton Jenő, akinek családjában nemcsak hivatásos katona, de több önkéntes műveleti tartalékos is szolgálja a hazát. Váradi-Palotai Márton Jenőt éppen a 25 napos önkéntes tartalékos alapkiképzésen szólítottam meg.

Július 28-án, csütörtökön az eső egyre makacsabbul esett, ám ez egy percig sem fogta vissza az önkéntes műveleti tartalékosokat és kiképzőiket, hogy teljesítsék az aznapi feladatokat a püspökszilágyi lőtéren. Egy mosolygós fiatalember közeledett felénk, hátán gépkarabély, talán ki se tűnne társai közül, ha nem ismernénk jól a mellén virító nevet: Váradi-Palotai.


Ifjúsági tábort szervezett és vett részt rajta a MATASZ Csongrád Megye, Maros menti klub, László Károly hö. alezredes klubelnök vezetésével 2016. július 16. és 22. között. A táborozásra az Öttömösi erdőkben, a homokhátságon telepített sátortáborban került sor, ahol a 35 fő részére érdekes, változatos, korcsoportok szerint megosztott programokra került sor. Komoly fizikai és szellemi munka folyt itt a fiatalok részvételével, hogy hazafias gondolkodás és érzelem mellett a honvédség irányába is terelődjön figyelmük.
Oldal:  1 2 3 ...... 13 14 15