A hősi halált halt magyar katonák megérdemlik, hogy meghajtsuk fejünket hősiességük és áldozatvállalásuk előtt – jelentette ki Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Doni Hősök Emléktúra záró megemlékezésén, február 18-án, a nyíregyházi Hősök terén.

tun_1091.jpg

A hősi halált halt magyar katonák emléke előtt tisztelegve Erdélyi Lajos úgy fogalmazott: azok, akik a 2. magyar hadseregben szolgáltak, megtettek mindent, ami tőlük telt. „Nekik köszönhetik a szövetséges erők, hogy a doni áttörést követően nem kerültek olyan katlanba, ahol óriási veszteséget szenvedtek volna” – jelentette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: ennek ára csaknem száz-százötvenezer magyar katona életébe került, akik megérdemlik, hogy meghajtsuk fejünket hősiességük és áldozatvállalásuk előtt. „Az emléktúra azért is nagyon fontos, mert minden évben emlékeztet minket erre a tragédiára” – mondta Erdélyi Lajos.A NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozásukon főként a sürgető biztonsági kihívások kezeléséről, az orosz rakétarendszerek jelentette veszélyről, a NATO védelmi és elrettentő stratégiájáról, valamint a szövetség misszióiról és az Európai Unióval folytatott együttműködésről tanácskoznak. Az egyeztetésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláírta az érdeklődő partnerországokkal azt a dokumentumot, amely egy új komponens, a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság létrehozását célozza. A magyar vezetéssel megalakuló parancsnokság elismerést jelent a hazai különleges katonáknak, és nagy lehetőséget minden partnernek – mondta Sándor Tamás dandártábornok, a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka lapunknak.


Már zajlik - a hivatalos elnevezése szerint - a Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Special Operations Component Command – SOCC) kialakítása Horvátország, Szlovákia és Szlovénia bevonásával (a nem NATO-tagország Ausztria szintén aláírja a szándéknyilatkozatot), míg a mentori feladatokat az Egyesült Államok, Lengyelország és Németország látják el. Az előzetesen szintén érdeklődő Csehország most nem írta alá a kezdeményezést, de megfigyelőként továbbra is jelen lesz a képesség kialakításában. Az elképzelések szerint a mintegy 130 fős szervezet állományának felét magyarok adják majd, akik között megtalálhatóak különleges műveletiek és rohamlövészek mellett például logisztikusok, lélektani műveleti, légierő összekötő, vagy vegyivédelmi szakbeosztottak. Ez azt jelenti, hogy a parancsnokság a működéséhez a teljes katonai spektrumot lefedi, ugyanakkor a kialakításához szükséges fejlesztésekből az egész honvédség profitál majd.

01.jpg

Sándor Tamás dandártábornok


Segítettek a tartalékosok - honvedelem.hu

Dátum: 2019. febr. 20. sze, 01:47 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Országosan is egyedülálló akcióhoz csatlakozva, tényleges katonai szolgálatot ellátva segítettek nehéz helyzetben lévő időskorúaknak, nyugállományú katonáknak, katonaözvegyeknek az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj kiskunhalasi járási századának önkéntes területvédelmi tartalékos katonái.

01.jpg

Barátság a sporton keresztül - honvedelem.hu

Dátum: 2019. febr. 20. sze, 01:31 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Nemzetközi Katonai Sporttanács, a CISM a „Barátság a sporton keresztül” elnevezésű rendezvénnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját, melynek keretében a tagországok katonái, polgári alkalmazottai, valamint a katonai sportegyesületek tagjai – világszerte több százezren – vesznek részt a futónapon és teljesítenek egy meghatározott futótávot.

cikk_01.jpg

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=m40sVwly6fc


Ünnepélyes állománygyűlés keretében vette át az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoki beosztását Sipos Antal ezredes Huszár Ferenc alezredestől, Székesfehérváron, február 15-én, pénteken.

A csapatzászló ünnepélyes átadását követően Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese beszédében úgy fogalmazott: az átadás-átvétel amolyan számvetés is, hiszen egyben, összegezve látható mindenki számára, hogy honnan hová jutottak el, miben erősek, és miben kell még fejlődni, erősödni. „Önök, parancsnokok és beosztottak egyaránt óriási munkát fektettek katonai szervezetük felállításába működésébe, és annak mindennapjaiba. A semmiből indultak, és tudom, hogy gyakran érzik: nagyon nehéz az előrejutás. Higgyék el, büszkék lehetnek magukra, mert vannak jelentős és meghatározó eredményeik. Már maga az a tény, hogy megalakult az ezred is egyedülálló eredmény, azonban az a munka, melyet az októberi megalakulás előtt és azóta véghez vittek, a maga nemében egyedülálló. A területvédelmi ezredeken kívül nincs olyan katonai szervezet ma a Magyar Honvédségben, amely ennyire speciális módon, területileg széttagoltan, aktív, és tartalékos katonákat egyesítve, szinte csak az alap személyi és logisztikai feltételek biztosítása mellett működne” – fogalmazott a dandártábornok.

cikk_01.jpgRendkívüli jelentőséggel bír, hogy a NATO-tagországok védelmi miniszteri ülésének keretében Szlovéniával, Horvátországgal és Szlovákiával együttműködési megállapodást írt alá Magyarország a regionális különleges műveleti erők komponensparancsnokságának létrehozásáról - közölte a honvédelmi miniszter a NATO brüsszeli székházában, február 14-én, csütörtökön.

Benkő Tibor a miniszterek kétnapos találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az aláírók a Magyarországon létrejövő különleges műveleti parancsnokság kezdeti képességét 2021-re, a teljes műveleti képességét 2024-re határozták meg. A parancsnokság képes lesz a keletről és a délről érkező kihívások kezelésére, valamint hozzájárul a NATO kollektív biztonságához - emelte ki. A megállapodáshoz a nem NATO-tag Ausztria várhatóan később csatlakozik, az aláírók pedig később megnyitják a parancsnokságban való részvét lehetőségét a többi tagország számára is - tette hozzá.

02.jpg


Aki hazatért Tatára - honvedelem.hu

Dátum: 2019. febr. 16. szo, 08:42 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Harmadszor szolgál Tatán, közben több székesfehérvári, szentendrei és budapesti beosztásban is dolgozott. Iskolái nagy részét az Amerikai Egyesült Államokban végezte, ahogy négyéves NATO beosztást is ott teljesített. Misszióban járt Afganisztánban és Nyugat-Balkánon. Irodája falán pedig ott lóg édesapja fényképe is. Lőrincz Gábor ezredessel, az MH 25. Klapka György Lövészdandár új parancsnokával beszélgettünk.

02.jpgHorvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia védelmi miniszterei február 13-án, szerdán - a NATO brüsszeli védelmi miniszteri találkozójának margóján - szándéknyilatkozatot írtak alá egy regionális különleges műveleti komponensparancsokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) létrehozásáról. A NATO védelmi minisztereinek találkozóját követően Ausztria partnernemzetként fogja aláírni a szándéknyilatkozatot. Ezzel a kezdeményezés a NATO-szövetségesek és a partnerek közti szoros együttműködés újabb példájává válik.
 

Magyarország vezetésével a négy európai szövetséges és Ausztria mint partnernemzet együtt fognak dolgozni egy kisebb összhaderőnemi műveletekben való részvételre alkalmas R-SOCC létrehozásán, s az így létrejövő parancsnokság jelentős mértékben növeli majd az öt ország képességeit különleges erőik hatékony alkalmazása terén. Az R-SOCC nem állandó struktúrája képessé teszi a résztvevőket arra, hogy saját hozzájárulásaikat külön használják, miközben részesülnek a műveleti alkalmazás érdekében aktivált, integrált R-SOCC struktúra előnyeiből.

01.jpg


2019. február 28. VR szimuláció, mint VaRázslat

Dátum: 2019. febr. 16. szo, 08:37 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely egy különleges bemutatóra hívja meg Önt, szervezete érdeklődő tagjait és családtagjait.
 

A rendezvény megnevezése: VR szimuláció, mint VaRázslat

 

A rendezvény időpontja: 2019. február 28. (csütörtök) 13:00 óra

 

A rendezvény helyszíne: Honvédelmi Minisztérium I. objektum (V. Budapest, Balaton u. 7-11.) A. épület 6. emeleti tanácsterem

A rendezvény házigazdája: Szabóné Szabó Andrea alezredes, HVK Tudományos Kutatóhely, mb. osztályvezető

 

A VR szimulációs rendszert bemutatja: Domján Károly zászlós

A rendezvény során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Virtuális Valóság (VR) világába, megismerkedhetnek fizikális felépítésével és alkalmazási területeivel. A VR bemutató után lehetőség nyílik a hallgatóság számára az L-39 Albatrosz és a J-39 Gripen szimulációs műrepülés kipróbálására.

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát/szándékukat az alábbi elérhetőségeken szíveskedjen/szíveskedjenek jelezni (a zavartalan belépés biztosítása érdekében személyi igazolvány szám megadásával), 2019. február 26-ig:

MH HFKP Tudományos Szakkönyvtár

HM telefon: 21-465; 22-358; 22-211

Városi telefon: (1) 474-14-17

Email: hvk.tkh©hm.gov.hu

Várjuk Önöket szeretettel!

20190228_vr_szim.jpgA MATASZ Fejér Megyei Szervezete (MATASZ FMSZ) is csatlakozott a Bakony Menetszázadhoz és részt vett 2019. január 10-13. között az országos XIX. Doni Emléktúrán.
 
A MATASZ FMSZ 2019. január 10-én megalakította a FEJÉR Menetszakaszt. A szakasz állandó állománya - mely 8 fő német, 3 fő cseh, 2 magyar tartalékosból, és a HM EI Zrt. Várpalotai Szimulációs Osztályának 2 tagjából állt- 2019. január 10-én rendben bevonult a gyülekezési helyre, azaz a veszprémi Kossuth Laktanyába.
 
A német vendégeink a Szászországi Tartalékos Szövetség állományából érkeztek. (www.reservistenverband-sachsen.de) Változó összetételben, de évek óta résztvevői az országos Doni túrának.
 
A cseh tartalékos barátaink Hradec Kralovéból érkeztek. Ez alkalommal hárman jöttek, de közülük kettőt már régi ismerősként fogadtunk, hiszen ötödik alkalommal vettek részt a túrán.

20190110_13_fejerm_003.jpg
A menetszázad bevonul Nemesvámosra.


Hetvenhat évvel ezelőtt több mint 120 ezer fős veszteségünk volt a Donnál. A katonák tiszteletére a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Doni Hősök Emléktúrát. A menetelők állítják: hős a túlélő is, aki a maga módján mégiscsak győztes.

A Hajdú menetszázad tagjai nyolcan-tízen könnyű páncéltörő ágyút vontatnak a Hajdúnánás felé vezető úton. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezésében menetelő diákok, valamint az aktív és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák felváltva húzzák a féltonnás ágyút, amelyet a második világháborúban még bevetettek a könnyűpáncélosok ellen, de a T–34-es harckocsikon már csak kopogtatni lehetett vele. Innen a becenév is – a Kopogtató díszlövése messzire hangzik a Hajdúságban.


Hetvenhat évvel ezelőtt több mint 120 ezer magyar honvéd maradt a Don-kanyarban. Az orosz télben embertelen körülmények között küzdöttek a Vörös Hadsereg ellen a magyar katonák. Tiszteletükre tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozata a Doni Hősök Emléktúrát. Az első évben még négy fővel. Idén már több mint félezren csatlakoztak a tiszteletadáshoz: tíz útvonalon, egy hónapon át zajlanak az emléktúrák és megemlékezések.


A rendezvény fővédnöke Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, az útnak indító díszparancsot Korom Ferenc altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokától vette át Jásdi Balázs főszervező a januári, Hadtörténeti Múzeumban megrendezett központi doni megemlékezésen.


A Csatti menetszázad a Zemplénben menetelt január második felében, a Matasz-szervezetek és külföldi partnereik a Lenkey menetszázad zászlaja alatt teljesítették az emléktúrát Gyöngyös és Eger között január utolsó hétvégéjén, ugyanekkor hajtotta végre a kijelölt távot a Hajdú menetszázad is.


A teljes cikk olvasásához kattintson ide:

https://magyarnemzet.hu/lugas/betiltott-hosok-4109324/
A MATASZ Hagyományőrző Díszüteg bemutatója a VII. Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napokon 2018. júniusában.

Videó: https://youtu.be/00zq7JOLrMc?t=1310
 
20180629_hagyortag_.jpg


Az elmúlt csaknem fél évszázad legnagyobb szabású haderőfejlesztése folyik jelenleg a Magyar Honvédségben – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén február 5-én, Budapesten.

mb4a5559.jpg

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartotta rendhagyó évértékelő és feladatszabó értekezletét a honvédelmi miniszter. A rendezvényen részt vettek a minisztérium államtitkárai, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve a tárca és a honvédség vezetői, a társszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek képviselői, valamint számos meghívott vendég.

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=t4QdL7XPNcA

20190205_honvedelemhu.jpg2019 február 3-án Nagykáta – Tápiógyörgye - Jászboldogháza útvonalon 30 km tett meg a XIX. Doni Hősök Emléktúra Jász menetszázad 70 aktív-tartalékos és hagyományőrző katonája.
 
Nagykátán 9.00 kor szentmisével vette kezdetét a rendezvény. A misét követően a templom melletti II. világháborús emlékműnél köszöntőt mondott és koszorút helyezett el Kovács Imre alezredes a 2. Vattay Antal ÖTT ezred pk. helyettese és Jásdi Balázs főszervező.
 
A menetben az MH ARB Tápiószecsői Raktárbázis állományából 14 fő Bognár Tamás őrnagy-parancsnok vezetésével, a MH 2. ÖTT ezred Szolnoki zászlóalj 12 fő ÖTT katonája 1 fő ÖVT katona és további 5 fő aktív katona, 28 fő hagyományőrző és 10 fő varsói és budapesti lengyel hagyományőrző vett részt. Mindhárom településen megemlékezéseket tartottak, ahol a Nagykátai Honvédtüzérek második világháborús ágyúval díszlövésekkel tisztelegtek.
 
Ki kell emelni a tápiógyörgyei megemlékezést, ahol több száz helyi lakos vett részt a rendkívül színvonalas rendezvényen.
 
Jászboldogházán a megemlékezést követően vacsorával zárult a túra. A vacsorán Kövér Attila ÖVT őrmester a Jász menetszázad parancsnoka és Jásdi Balázs (MATASZ Hagyományőrző Tagozat vezető, főszervező) megköszönte a résztvevők teljesítményét.
 

Jásdi Balázs


 

A doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria, képek forrása:
https://honvedelem.hu/galeria/114485_a_doni_hosokre_emlekeztek_a_jaszsagban

 

A doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 01.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 02.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 03.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 04.jpg
A doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 05.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 06.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 07.jpgA doni hősökre emlékeztek a Jászságban - képgaléria / 08.jpgOldal:  1 2 3 ...... 62 63 64