Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván a Magyar Tartalékosok Szövetsége!
 
 
2018_2019_matasz_udvozlet.jpg


PROGRAMVÁLTOZÁS!
A Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ kerekasztal megbeszélést szervez, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.
 

A kerekasztal megbeszélés vendégei:
dr. Vezekényi Csaba védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár
Vanyur Tibor ezredes, HVK Személyzeti Csoportfőnökség, Katonai Igazgatási és Toborzó Osztály
Dr. Kopcsó István dandártábornok, MH egészségügyi főnök
dr. Tóth Gergely szds. HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály

 

Cél a MATASZ nemzetközi pool létrehozása.

 

A rendezvény helyszíne:
Helye: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b
(MATASZ Központ)

 

PROGRAM
2018. december 17, hétfő:

13.00-13.05 A rendezvény megnyitása

13.05 – 15.00, A nemzetközi biztonságpolitika aktuális kérdései tartalékos szemmel; CIOR&CIOMR, NATO NRFC, bilaterális kapcsolatok

15.00 – 15.30 Hozzászólások, megbeszélés

Megtisztelő megjelenésére számítunk!

 

A részvételi szándékát 2018. december 10-ig a mataszbp©gmail.com email címen jelezni szíveskedjék. (név, anyja neve, lakcím, személyi igazolvány szám feltüntetésével)

A rendezvénnyel kapcsolatos további felvilágosítás dr. Szaló Péter elnökségi tagtól a +36302339075-ös telefonszámon kérhető.


Megújult a CIMIC-doktrína - honvedelem.hu

Dátum: 2018. dec. 11. k, 05:53 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ adott helyett annak az egynapos konferenciának, amelyen a november 9-én hivatalosan is hatályba lépett AJP-3.19 CIMIC-doktrínáról tartottak előadássorozatot a NATO CIMIC Kiválósági Központ (CIMIC Centre of Excellence - CCOE) holland és magyar munkatársai.

c1.jpg

A Magyar Honvédségben a civil-katonai együttműködési (CIMIC) képesség 2003 óta van jelen. Az elmúlt tizenöt évben a NATO-t érintő változásoknak, illetve a folyamatos, globális kihívásoknak köszönhetően többször újraértelmezték, kijavították és átfogalmazták a képességet szabályozó doktrínát.Nem ez az első alkalom, hogy politikai hisztériakeltés zajlik a repülőgép-beszerzések kapcsán. A Honvédelmi Minisztérium csak azt hajtja végre, amiről a Honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámolt és amire ugyanitt engedélyt is kapott.

A kormány célja mindig is világos volt: ütemezett módon növeljük a honvédség szállítási kapacitását. A megvalósítás részeként egy újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgéppel. Ez a géptípus egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép. A most beszerzett repülőeszköz további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére is. Ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.


Ezzel a honvédség légiflottája a nemrégiben beszerzett A319-es csapatszállító repülőgépekkel és a meglévő Falcon repülőgéppel együtt immáron négy korszerű, modern repülőgéppel rendelkezik.


A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Forrás:

https://honvedelem.hu/cikk/113761_folytatodik_a_haderofejlesztes_-_ujabb_repulogeppel_bovul_a_magyar_honvedseg_legiflottaja_Másodszor adta át a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a 2017 tavaszán alapított „Veszprém Megye Védelméért” emlékplaketteket. Az elismerést olyan fegyveres, rendvédelmi és honvédelmi szakembereknek ítélik oda, akik a napi feladataikon túl többletmunkát vállalnak és akár szabadidejüket is feláldozzák a haza és a megye védelméért.
 

Fotó: Babják Tamás


Munkaértekezleten mutatta be a brit tartalékos rendszert Dominic Guiness, a brit haderő tartalékos ezredese december 5-én, szerdán a Honvédelmi Minisztérium épületében.

01.jpg

Az oklevél átadásával ért véget a III. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 23-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az elismerő tanúsítványt Drót László ezredes, a központ parancsnoka adta át.


A november 12-én kezdődött kéthetes tanfolyamra nyolc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők. A felkészítés huszonkét résztvevője közül tízen külföldről jelentkeztek: Albánia, Egyiptom, Görögország, Kína, Macedónia, Pakisztán és Spanyolország delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül tíz katona és két rendőr vett részt a PSOCC-n.

01.jpgCivilek átfogó védelme (Comprehensive Protection of Civilians) címmel rendezett szakmai tanfolyamot az ENSZ Kína fővárosában. A meghívott tizenkilenc ország, huszonnégy küldötte főleg az afrikai és ázsiai országokból érkezett, az európai övezetet egyedüliként az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ állományából Magony Áron százados képviselte.
 

A Pekingi Békefenntartó Műveleti Központban rendezett képzés legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevőket felkészítse, miként lehet a katonai erők alkalmazási szabályainak mélyebb megértésével elősegíteni a civil lakosság védelmét, úgy, hogy mindeközben a katonai műveletek hatékonysága nem csökken.„Az ember életében ott van, ott kell, hogy legyen advent üzenete: a hit, a remény, az öröm és a szeretet egysége. Nemcsak karácsony közeledtével, hanem a mindennapjainkban is” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség vezetése által szervezett adventi ünnepi gálaestet követően, december 1-jén, szombaton, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

tun_8566.jpg
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=xBjMIbi4Pfo
20181202_adventigalaest.jpg


Tréfás, ám mégis komoly esküjüket tették le a frissen végzett, illetve első éleslövészetüket végrehajtott tisztek és altisztek Győrben, december 4-én, kedden.

cikk_01.jpg

Szent Borbála napi díszlövések Győrben

December 4-én Győrben a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred Szent Borbála napi tüzéravatásán a MATASZ 106. díszütege két Flak. 39(r) löveggel 2X3 díszlövéssel tisztelgett a fegyvernem hősei előtt. A kezelőszemélyzetet a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola hallgatói, a 6. Sipos Gyula ÖTT Ezred katonái és a MATASZ hagyományőrzői adták. A két ÖTT katona természetesen a MATASZ Hagyományőrző Tagozat tagja. A díszüteget Jásdi Balázs tagozatvezető (pirotechnikus) vezette. A vezérlöveg ismét Csatti volt.


 
Videó:
https://youtu.be/yiyIkskdi7Y?t=96
20181204_hagyortagozat.jpg

 Videó forrása: https://honvedelem.hu/cikk/113703_tuzereket_avattak_szent_borbala_napjanA MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete 2019.01.10-13-ig a Bakony nemzetközi menetszázaddal, részt vesz a XIX. Doni Hősök Emléktúrán.
 
A Magyar Tartalékosok Szövetsége országos szinten, különböző helyszínekről indított menettel tiszteleg, a doni hősök emléke előtt. A helyszínek közül egyik emlékmenetet, a jelentkezések függvényében - tervezetten 50 fővel - egyesületünk szervezi és rendezi.

Bakony nemzetközi menetszázad tervezett programja és az útvonal részletesen a letölthető mellékletben:

1. nap 2019.01.10. csütörtök Veszprémbe a csapatok beérkezése, az 54. Veszprém Radarezred laktanyájába 16.00 óráig

2. nap 2019.01.11. péntek Szigliget - Nagyvázsony menet útvonal 25km, ünnepi megemlékezés: beszédet mond Dr. Szabó József János ny. alez. hadtörténész

3. nap 2019.01.12. szombat Nagyvázsony - Veszprém menet útvonal 25km, ünnepi megemlékezés: beszédet mond Dr. Szabó József János ny. alez. hadtörténész

4. nap 2019.01.13. vasárnap Balatonfűzfő - Szentmise, ünnepi megemlékezés: beszdet mond Szabó István Honvédelmi államtitkár, koszorúzás, ebéd, rendezvény zárása 14.00 óra


Letöltések:

2019. XIX. Doni Hősök Emléktúra - Veszprém megye - útvonal

 

2019. XIX. Doni Hősök Emléktúra - Veszprém megye - időgrafikon

 


December 8. Búvárkodás nyílt nap!

Dátum: 2018. dec. 06. cs, 07:25 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

December 8. Búvárkodás nyílt nap!
 
20181208_diveopenday.jpg


 
Minden tiszteletet és elismerést megérdemel Munkácsi Sándor t. ezredes úr és csapata, vagyis a MATASZ Heves Megyei Szervezete! Egy olyan rangos jubileumhoz értek el ebben az évben, ami csak keveseknek adatik meg a MATASZ berkein belül. Egy versenyt, de bármilyen közösségi eseményt, egymás után több éven keresztül megrendezni nem kis teljesítmény, legfőképpen azért, mert ehhez a körülmények és a feltételek általában nem nevezhetők ideálisnak. Nekik sikerült! Az idei évben már a jubileumi XV. Mikulás Kupa meghívóit küldték el, többek között a MATASZ megyei szervezeteinek.
Pest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa Eger
Pest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa EgerPest megyei szervezet - 2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa Eger

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=-QXhBcU7d3U
20181201_hevesm_video.jpg

Oldal:  1 2 3 ...... 58 59 60