Ünnepélyes keretek között, önkéntes területvédelmi tartalékosok írtak alá szerződést a június 14-ei veszprémi honvédelmi napon. Az újoncok soraiban dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár mellett számos megyei kormánymegbízott is vállalta ezt a szolgálatot.

Kezdjük a végén: az újszerű toborzórendezvény záróakkordjaként lezajlott aláírási ceremónia előtt, dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár köszöntőjében azon véleményének adott hangot, hogy az önkéntes tartalékosok létszámát növelni kell. Szerinte a területi közigazgatás és a honvédelem rokon szakterületek, és a területi elven szerveződő tartalékos rendszer hatékonyan működhet.


A Közép-európai Védelmi Együttműködés tömeges illegális migráció kezelésében játszott szerepének erősítéséről egyeztettek június 19-én hétfőn, Prágában.

A Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) soros cseh elnöksége által szervezett védelmi miniszteri találkozó fő témája a tömeges illegális migráció kezelése volt, különös tekintettel a nyugat-balkáni útvonal helyzetére. A magyar delegációt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes vezette.Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban tartották az I. Nemzetközi és Nemzeti E-learning Konferenciát június 19-20-án. A NATO több tagországából érkezett résztvevők többek között a távoktatásról, mint a kiképzési rendszer új eleméről cserélték ki tapasztalataikat.

Az e-learning, azaz a digitális alapú, oktatószoftverekkel támogatott online távtanulási forma alapvetően a polgári felsőoktatásban és a nyelvtanulás területén terjedt el robbanásszerűen, ám hamarosan katonai területen is felismerték a benne rejlő lehetőségeket. A módszer jelenéről és lehetséges jövőjéről tartottak a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség szervezésében szimpóziumot Budapesten, a Stefánia Palotában június közepén.


Az ejtőernyősnek az ugrás soha el nem múló szerelem. Akit igazán megérintett ez az érzés, egész életében keresi az emelkedés, a zuhanás, a földet érés adrenalingazdag élményét. Így van ezzel dr. Lits József is, aki kétszázadik ugrását hajtotta végre Szolnokon.

„A hazát együtt, közösen kell megvédeni”

Hatodik alkalommal rendezték meg a Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napokat Budapesten, a Ferihegyi út – Rákos-patak mentén található 20 hektáros területen június 16-18. között.
A rendezvényen szinte az összes rendvédelmi szerv képviseltette magát, közöttük a Magyar Honvédség, a büntetés-végrehajtás, a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendvédelmi napok fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

György Sándor: Szombathelytől a Don-kanyarig – a 35. gyalogezred pokoljárása című könyvének bemutatója

Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere és a Szülőföld Könyvkiadó 2017. május 24.-én 17.00 órakor Szombathelyen a Városházára invitálta az érdeklődőket György Sándor Szombathelytől a Don-kanyarig – a 35. gyalogezred pokoljárása című könyvének bemutatójára. A MATASZ-t és a MATASZ Vas Megyei Szervezetét örömmel képviseltük a könyvbemutatón, mivel megyei szervezetünk a Kulturális és Civil Alap pályázaton elnyert összeggel támogatta a könyv kiadását, így a város és a megye katona történetének egy vérzivataros, nagy veszteségekkel járó időszakának részletes feldolgozását tudtuk segíteni.


2017. 06. 14. Erőt adni az utódoknak

Dátum: 2017. jún. 15. cs, 10:45 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170615_veszprem_001.jpgJúnius 14-én a tízedik alkalommal rendezték meg Veszprémben, a város egykori katonai alakulatainál szolgálók találkozóját.


A szervezők több száz régi „obsitos katonát” vártak az évenként megtartásra kerülő rendezvényükre. Veszprém a történelme során hagyományosan a királynék, és a katonák városa. A vár védelme miatt a kezdetektől jelentős szerepet játszottak a katonák. A 20. század katonai történetét meghatározta a Jutas Altisztképző, majd a Rádiótechnikai Ezred (Dandár), a Légvédelmi Hadtest (Vezérkar), a 87. Bakony Harci Helikopter Ezred, valamint a Hadkiegészítő Parancsnokság jelenléte.

20170614_komesztrgm_001.jpgJúlius 14.-re a Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ is meghívást kapott az 1989-ben állított Komáromi Tengerész Emlékmű újraavatási ünnepségére.

A város hagyományosan nagy gondot fordít a katonai emlékek ápolására és az utóbbi időben erősíti kapcsolatait a Tartalékosok Szövetségével is.

A MATASZ képviseletében Kovács Albert ny. alezredes, a Komárom-Esztergom megyei szervezet elnöke vett részt a rendezvényen.

Az emlékmű a tengeren szenvedett és meghalt magyar tengerészek emlékére állíttatott. Az emlékmű új helyet a Monostori erőd Dunai bástyája előterében kapott, festői környezetben.

A biztonság költségvetése - honvedelem.hu

Dátum: 2017. jún. 15. cs, 10:17 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Európai és magyar szempontból egyaránt fontos döntés a honvédség iraki szerepvállalásának meghosszabbítása és kibővítése, a 2018-as honvédelmi költségvetésből pedig a katonák illetményének emelésére és fejlesztésekre egyaránt jut forrás – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 13-án, Budapesten.

matasz_logo.pngKatonás programokon, honvédségi táborokban, valamint országszerte fesztiválokon és helyi rendezvényeken is megjelenik a nyáron a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ), hogy népszerűsítsék a honvédelem ügyét, és segítsék a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos erőinek toborzását.

Széles Ernő, a szervezet elnöke az MTI-nek adott interjújában felidézte, a közelmúltban megalakult Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság feladatszabó értekezletén Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is hangsúlyozta, hogy a társadalommal való kapcsolatépítésben, a toborzásban nagy szerepük van az olyan civil szervezeteknek, mint a MATASZ. A Szövetség elnöke azt mondta: a MATASZ és a parancsnokság közötti szervezett együttműködés keretében értesülnek az őket érintő programokról, a MATASZ rendezvényeire a Magyar Honvédség toborzótisztjei pedig kitelepülhetnek. Így közösen nagyobb hatékonysággal, egymást erősítve végezhetik munkájukat.

A harmadik nap, vasárnap Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke vett rész a Fesztivál záró napján Cserháti Ákos ny. alezredes, a MATASZ Bács-Kiskun megyei szervezetének vezetőségi tagjával és a Központ munkatársaival.

A HM Fest főszervezője, Kovács Imre, Kunszállás polgármestere felkérésére a tábornok a megnyitón beszédet mondott. Kiemelte, hogy a MATASZ a társadalom és honvédség közötti híd szerepét akkor tudja igazán betölteni, ha a honvédelem ügye iránt elkötelezett, olyan lelkes szervezőkkel is, mint a HM Fest megálmodóival és megszervezőivel, valamint résztvevőivel ápolja kapcsolatait és a Magyar Honvédség toborzóival együtt megjelenik ezeken a rendezvényeken. Az a célkitűzés, hogy az ilyen nagy rendezvényektől kezdve a kisebb települési, vagy budapesti kerületi önkormányzati, különböző tanintézeti rendezvényeken is, amelyek a honvédelem, a hazaszeretet ügyét képesek támogatni, ott legyenek a Szövetség képviselői, aktivistái, vezetői.

20170612_matasz_001_k.jpg


Háromnapos történelemidézést tartottak Kunszálláson június 9-11. között. A HMFest Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválon egyszerre voltak jelen a honfoglalás, a napóleoni háborúk és a huszadik századi világégések korainak képviselői.

Idén is katonai hagyományőrzők magával ragadó diorámái és bemutatói adták az immáron negyedik HMFest gerincét: előadásukat tovább színesítették azok a haditechnikai eszközök, amelyek mindamellett, hogy tökéletes állapotban pompáztak, látványos felvonulással örvendeztették meg a közönséget. A múlt emlékeinek őrei mellett a rendezvényen jelen voltak a rendőrség és a Magyar Honvédség képviselői is.

2017. 06. 07. Jutasi őrmester emléktúra

Dátum: 2017. jún. 14. sze, 06:54 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170607_veszpremm_001.jpgA hagyományoknak megfelelően idén június 7-én emlékeztek meg Veszprémben, az egykori altisztképző őrmestereiről.

A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, civil kezdeményezésre létrejött, a veszprémiek által igen kedvelt program. Kezdettől több célja van: a Jutas Altisztképzőhöz fűződő értékekhez kapcsolódóan, az itteni katonai hagyományok ápolása, hazaszeretet erősítése, valamint a szülőföld, a város és környezete, épített és természeti értékeinek megismerése, s mindez a természetjárásban rejlő lehetőségek segítségével.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 06. 03. Többtusa verseny a Mandulás-hegyi lőtérenHagyományteremtő szándékkal rendezték a sárospataki Mandulás-hegyi lőtéren június 3-án az I. MATASZ Többtusa Versenyt. Annak ellenére, hogy közvetlenül egy nappal pünkösd előtt volt az esemény, így is negyvenen részt vettek rajta, Miskolctól Sátoraljaújhelyig, Sárospataktól Edelényig.


Oldal:  1 2 3 ...... 24 25 26