20170513_komesztgm_002.jpgÁcson, május 13-án került sor a III. Görgey Artúr Országos Lövész Emlékversenyre, melynek megtekintésére a MATASZ is meghívást kapott. A tíz területi döntőn 618 iskolás korú fiatal vett részt, ami jól mutatja a hazafias, honvédelmi nevelés alapját képező lövészet népszerűségét.

A Gárdonyi Géza Általános iskolában rendezett nagydöntőn 148 fiatal lőtt a végső egyéni és csapat győzelemért, illetve a helyezésekért.


2017. május 1., Magyar Történelmi Lovas Nap

Dátum: 2017. máj. 24. sze, 12:00 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170501_vasm_004_k.jpgA Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2017. május 1-jén, hétfőn Szombathelyen a Szent István (Jókai) parkban hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Történelmi Lovas Napot, rendezvényen megyei szervezetünk a MH KIKNYP 11. KIÉI telepített toborzó pontján, együttműködve az iroda állományával vett részt.

Az érdeklődők tájékoztatására és tagtoborzási céllal összeállítottunk egy tájékoztató anyagot arról, hogy mi maga a tartalékos szövetség és mik fő céljai, miként vesz részt megyei szervezetünk a szövetség munkájában. 

Megkezdődött a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének újjáépítése. Az ország összes járásában felálló századok parancsnokainak többségét már kiválasztották − mondta el az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka az MTI-nek adott interjújában.

Takács Attila dandártábornok hozzátette: a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonai szolgálat népszerűsítésére új weblapot is indítottak, iranyasereg.hu címen. A március óta működő oldalon valamennyi szolgálati formát − hivatásos, szerződéses, tartalékos − részletesen bemutatják, s megtalálhatók a legközelebbi toborzóiroda elérhetőségei is.

A parancsnok felidézte, mintegy féléves szervezést követően tavaly év végén alakult meg az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság. A közvetlenül a vezérkari főnök alárendeltségébe tartozó parancsnokságba több területet integráltak, ide tartozik többek között a társadalmi kapcsolatok ápolása, fejlesztése, a honvédelmi nevelés, a katonai hagyományőrzés, a hadisírgondozás, továbbá a kiképzések, felkészítések, valamint hazai és nemzetközi gyakorlatok megtervezése, s ezeken felül katonai igazgatási, területvédelmi feladatokat is ellát. Az új parancsnokság feladata a honvédség tartalékos rendszerének új alapokra helyezése: a területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése. A honvédelmi miniszter utasítása alapján mind a 197 járásban − beleértve a 23 fővárosi kerületet − százfős századot kell létrehozni. A századok parancsnoki állományának kiválasztása, felkészítése is megkezdődött: 147 századparancsnokot már ki is választottak − mondta Takács Attila.


A Haditorna több, mint sport - honvedelem.hu

Dátum: 2017. máj. 19. p, 06:51 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Nemcsak a sportról, hanem a katonai értékekről is szólt az Országos Haditorna Verseny – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a rendezvény döntőjén a fővárosban.

A parancsnok az április 27-ei döntőn hangsúlyozta: azok a középiskolások, akik részt vettek a hónapok óta zajló selejtezőkön és elődöntőkön, valószínűleg nemcsak a sport miatt vállalták a kemény felkészülést, majd pedig a megmérettetést, hanem valamennyire elkötelezettek a honvédség ügye iránt is. Hozzátette, a szervezők ügyeltek arra, a versenyszámok tükrözzék a katonai élet és hivatás kihívásait, azokból mintegy ízelítőt nyújtsanak a próbákra jelentkezőknek. „A kitartás, a szorgalom, az önzetlen lelkesedés és a sportszerűség olyan értékek, amelyek a katonai élet alapjait képezik” – mondta.


Mit tudunk tenni hazánkért? - hovedelem.hu

Dátum: 2017. máj. 19. p, 06:49 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A biztonságtudatos gondolkodás mindenki számára egyaránt lényeges. A fiataloknak át kell érezniük a honvédelem ügyének fontosságát – szögezte le dr. Simicskó István honvédelmi miniszter Veszprémben május 17-én, szerdán.

„Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni hazánkért? ” címmel tartott előadást dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a veszprémi Pannon Egyetemen. A zsúfolásig megtelt előadóteremben a tárcavezető leszögezte: az ember alapvető igénye a biztonság. Ez pedig a mai változó világban sok mindent megmagyaráz, például azt is, hogy miért jött létre a NATO − tette hozzá.

A Honvédelem Napja alkalmából

Dátum: 2017. máj. 18. cs, 08:16 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


 
A Honvédelem Napja alkalmából minden MATASZ tag részére tolmácsolom Vargha Tamás, HM miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár úr elismerését és köszönetét a honvédelem ügye érdekében végzett munkáért.

Köszönöm MATASZ tagjaink, minden szintű MATASZ vezető társam tevékenységét, mellyel hozzájárult a honvédelmi tárca vezetői szintű elismeréséhez, a Szövetség jó hírnevének további erősítéséhez.

Budapest, 2017. május 17.-én.


Üdvözlettel:
Széles Ernő ny.ddtbk.
MATASZ elnök


 

2017. május 30. konferencia, 20 éves az IMOC

Dátum: 2017. máj. 18. cs, 08:11 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170530_konf_th.jpg

Az MH BTTK várja a MATASZ tagok részvételét regisztráció után az alábbi konferenciára.

Részleteket lásd alább:

2017. május 30. konferencia, 20 éves az IMOC

20170530_konf_k.jpg


MATASZ - 2017. 04. 22. „Berlini fal” járőrversenyA MATASZ-Budapest tartalékosainak részvétele a „Berlini fal” járőrversenyen

A Bundeswehr tartalékosainak Berlini Tartományi Szövetsége hetedik alkalommal hirdette meg a „Berlini fal” járőrversenyt 2017. április 22-re.

Csapatunk a német fővárosba érkezést követő napon udvariassági látogatáson mutatkozott be a követség attasé hivatalában. A kirándulás a Bundestag épületében folytatódott, ahol a Honvédelmi Bizottság irodájában üdvözöltek minket, és bemutatták a parlamenti és képviselői irodaházat.

Magyarok negyedik alkalommal vettek rész a megmérettetésen. A versenyt elsősorban tartalékosok számára szervezték, de lehetőség volt az aktív szolgálatban lévők, külföldi tartalékosok, rendvédelmi szervezetek, valamint a szövetséghez tartozó civilek részvételére is, négyfős csapatokban.

A MATASZ Bács-Kiskun megyei szervezete 2017.május 11-én 14.00 órai kezdettel a jakabszállási Polgármesteri Hivatal különtermében végrehajtotta a tisztújító és feladat meghatározó értekezletét.

A szavazás eredménye alapján elnök: Szabó János ny.ezds., alelnök: Deák Lajos ny.ezds., titkár: Szabó Mihály tart.szds. korábbi jakabszállási polgármester.


2017. év feladatául a következőket határozták meg:

1. Toborzás
2. ÖTT járási szintű munkálatokban való részvétel
3. A Honvédelmi Sportszövetség megyei irányító testületei megalakításában való részvétel
4. Kapcsolatfelvétel egy alakuló hagyományőrző egyesülettel, illetve a veteránrepülők megyei szövetségével


Második napirendi pontban Nagy Viktor őrnagy az ÖTT megyei előkészítő törzs parancsnoka tartott tájékoztatást a tartalékos szervezet felállításának időarányos feladatairól. A következő napirendi pontban a gyűlés résztvevői egyhangúlag döntöttek arról, hogy Borszéki Tivadar ny.vezérőrnagyot „Bács-Kiskun megyei MATASZ Címzetes Örökös Tagja”-vá választják.


Dóri első tüzelése

Dátum: 2017. máj. 11. cs, 09:34 - MATASZ Hagyományőrző tagozat - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Kedves Barátaim!

Az alábbi videón látható az általam vezetett „M. Kir. 106. önálló Honvéd díszüteg” hatodik lövegének első hivatalos díszlövése.

Az ágyút 2016 októberétől újítottuk fel a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjaival. A munkát helyszíni művezetéssel magam irányítottam. Ez úton gratulálok az iskola hagyományőrző szakkörének – akikkel a felújítást végeztük –, Halmai Péternek (a Debreceni MATASZ alelnöke), Bacskai Gergelynek, Német Sándornak és a munkában résztvevő diákoknak a rendkívüli teljesítményhez. Reményeink szerint a jövőben sok rendezvényen látható lesz ez az „új” ágyú is. Terveink szerint évente legalább egyszer mind a hat ágyúval a teljes üteget bemutatjuk, össztűzzel tisztelegve a nagy múltú fegyvernemünk előtt. Az ágyú természetesen úgy van kész, mint egy családi ház, még sok munkánk lesz vele.

Üdvözlettel:
Jásdi Balázs
Oldal:  1 2 3 ...... 30 31 32