Tartalékos Katonák! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat. Az immáron 16 éve fennálló Szövetség fogja össze a Magyar Honvédség tartalékos katonáit szolgálati idejükön kívül, illetve szervez tartalmas programokat azok számára is, akik ugyan nem tartalékos katonák, de elkötelezettek a honvédelem ügye iránt és a Szövetség tagjaiként, vagy csak szimpatizánsként részt vesznek lő- és járőrversenyeken, valamint egyéb, a hon védelmét, a hazaszeretet erősítő programokon, rendezvényeken iskolai tanulmányaik, vagy munkahelyi elfoglaltságuk mellett.


20171004_koszonto_k.png2017. 10. 04.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából:


simicsko-istvan-nevjegy.jpg


A MATASZ B.-A.-Z. Megyei Elnöksége és a Nagybarcai MATASZ Egyesület szervezésében szeptember 30-án a nagybarcai lőtéren rendezték meg az I. Honvédelmi Többtusa Versenyt.

Az elméleti és gyakorlati honvédelmi seregszemlén részt vett az Edelényi Város Technikai és Tömegsport Egyesülete (VTTE), a Felsőnyárád Baráti Kör, a Sárospatak SESE, a Nagybarcai Lövész Egylet, az Ózd Lövész Klub és Miskolc csapata.

A jeles eseményen jelen volt Barta Csaba t. alezredes, a Putnoki Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század parancsnoka, Zsigmond István oktatási szakértő.

VIII. Honvédfesztivál - köszönet

Dátum: 2017. okt. 10. k, 09:53 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20171006_koszonet.jpg
Széles Ernő ny. dandártábornok
elnök Úr részére

Tisztelt Széles Ernő ny. dandártábornok elnök Úr!


2017. szeptember 23-29. között, a Pákozd-sukorói csata 169. évfordulója tiszteletére VIII. alkalommal rendezte meg a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete közreműködésével Honvédfesztivál c. programsorozatát.


Az események láncra fűzött sorozata lehetőséget adott minden érdeklődő számára, hogy megtalálja a részére megfelelő programelemet és a megszerzett élmények következtében népszerűsítse a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyet, illetve a hagyományok, a történelem és a honvédelem kiemelt szerepét.


Az egy hetes eseménysorozat lezárultával engedje meg, hogy a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. nevében köszönetemet fejezzem ki, amiért Ön is hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához!


Pákozd, 2017. október 6.

Tisztelettel:
Dr. Görög István
ügyvezetőTisztelt MATASZ tagok, aktivisták!

A rendezvény sorozaton részt vett bajtársainknak tolmácsolom a KEMPP ügyvezetőjének köszönő levelét és jókívánságait. Köszöni az elnökség és jómagam is áldozatkész munkátokat, amellyel kivívtátok ügyvezető úr elismerő szavait.
Jövőre legyünk még többen, akik ezt a nemes kezdeményezést jelenlétükkel is támogatják.

Széles Ernő ny. ddtbk.Teljesítménytúra Szombathely 2017

Dátum: 2017. okt. 10. k, 09:48 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Vas megyei szervezet - 2017. 09. 23. Teljesítménytúra Szombathely 2017Mint a Honvédelmi Sportszövetséget egyik alapítójának a MATASZ megyei szervezeteként, a sportszövetség alapításkor célként megfogalmazott és a szövetségünk által a honvédelmi nevelés részeként vállalt kadétképzés megyei indító rendezvényeként a MH KIKNYP 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodával közösen szerveztük a „Teljesítménytúra Szombathely 2017” rendezvényt. Teljesítménytúrát a megyében „KatonaSuli” programban résztvevő középiskolai osztályok képzésének bemutatásával a „Kadétképzés” indító és propagáló rendezvényének szántuk, mely rendezvényt a megyei szervezetünk és a 11. KIÉI-vel közösen, a két szervezet emberi erőforrásainak, lehetőségeinek és képességeinek összevonásával és a Honvédelmi Sportszövetségtől igényelt támogatási összeggel gondoltuk megvalósítani, de jelen helyzetben a sportszövetség támogatásával nem számolhatunk, így rendezvényünket a Kormányhivatal Vas megyei kormánymegbízottjának Harangozó Bertalan úr támogatásával tudtuk megszervezni.A 2017. szeptember 30-án megtartott Honvédelmi többtusa verseny eredményjegyzékei és fotói a díjátadásról.

Igen jól sikerült a verseny, a felnőtt és szenior kategóriában 37 fő induló volt, míg az I. Diák Honvédelmi Versenyen 26 vett részt.

Részt vett a Putnoki Önkéntes területvédelmi Tartalékos század Parancsnoka Barta Csaba t. alezredes és Zsigmond István az etnikai, oktatási és romaügyi referense.

Pető Sándor

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa VersenyBorsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet - 2017. 09. 30. Nagybarca, I. Diák Honvédelmi-, I. Honvédelmi Többtusa Verseny

Versenykiírás: http://www.matasz.com/news.php?extend.475.252017. szeptember 28-án, Pákozdon a Katonai Emlékparkban rendezték meg ismételten az Országos Ifjúsági Honvédelmi versenyt. A pályán mintegy nyolc állomáson különböző feladatokat kellett megoldani időre. A Bács-Kiskun megyei csapatot Szabó János ny.ezds. MATASZ megyei elnök és Nagy Mátyás őrgy. (Repülőbázis) készítették fel és kísérték el. Becsületes küzdelemben a kecskeméti csapat 5. helyezést ért el.

Gratulálunk Munkácsi Sándor kollégának az egriek 3. helyezéséhez.


Szabó János ny.ezds.

20170928_bacskiskunm_01.jpg 20170928_bacskiskunm_02.jpg
A svéd védelmi miniszter szerint nem fenyegetéseket látnak, hanem a realitásokat észlelik, ezért az erősítés. NATO-tag azonban ezután sem lesz Svédország.


Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, Ukrajnában is veszélyes helyzet alakult ki – a svéd védelmi miniszter szerint egyebek mellett ezek azok a realitások, amelyek miatt meg akarják erősíteni Svédország védelmi képességét, valamint fokozni akarják az együttműködést több országgal, köztük a lengyelekkel, a britekkel és a németekkel.„Fontos a haza védelmének ügye. Tudjuk azt, hogy a hazánk semmivel sem pótolható, Magyarország csak egy van, minden bajtól meg kell védeni és a Magyar Honvédség katonái erre esküdtek fel, ezért vállalják nap, mint nap a szolgálatukat” - fogalmazott dr. Simicskó István Nyíregyházán, szeptember 28-án, csütörtökön.

A honvédelmi miniszter középiskolás fiataloknak tartott előadást a „Hadtudomány és Társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” elnevezésű kétnapos konferencián. A Magyar Hadtudományi Társaság szervezésében megtartott rendezvény keretében előadást tartó dr. Simicskó István hangsúlyozta katonáink helytállását és áldozatvállalását.


Utánpótlásgondokkal küzd a szlovák hadsereg, amelybe az elmúlt évek során egyre kevesebben jelentkeztek - derült ki a szlovák védelmi tárca jelentéséből, amelyet szeptember 27-én láttamozott a pozsonyi kormány.

A szlovák védelmi tárca dokumentuma szerint az elmúlt öt évben harmadával csökkent a szlovák hadseregbe hivatásos katonának jelentkezők száma, és jelentősen csökkent a szolgálatra alkalmasnak találtak aránya is. Míg 2012-ben még 2417-en jelentkeztek hivatásos katonának a szlovák fegyveres erők kötelékébe, addig ez a szám a 2016-os év végére 1637-re csökkent. Ugyanebben az időszakban jelentkezők közül a szolgálatra alkalmasnak talált személyek aránya 49 százalékról 31 százalékra esett vissza. A katonai pálya iránti érdeklődők számának csökkenő tendenciája már a hadsereg állományában is megmutatkozott.

Idén júliusban a szaktárca tervei szerint a szlovák hadseregben több mint 16 ezer katonai posztot kellett volna betölteni, ehelyett a gyakorlatban alig több mint 12 ezer poszt van betöltve. Ez az állapot érezhetően negatív irányba befolyásolta és befolyásolja a hadsereg állománymenedzsmentjét és a fegyveres erők feladatainak ellátását - hangsúlyozták a jelentés készítői.

Megállapították: a fennálló helyzet leginkább két tényező összjátékának tudható be. Ezek közül az első, hogy a gazdasági helyzet javulásának köszönhetően eltávolodtak a hadsereg, illetve a civil szektor átlagbérei az utóbbi javára, ami csökkentette a katonai pálya attraktivitását. A második ok az, hogy a vizsgált időszakban folyamatosan növekedtek a katonai pályára jelentkezőkkel szembeni elvárások, ami viszont az alkalmasnak talált jelentkezők arányának csökkenésében játszott szerepet.


A szlovák védelmi tárca jelentésében figyelmeztet: a következő években a katonai pályára jelentkezők számának további csökkenésére, hatékony ellenintézkedések hiányában pedig a probléma elmélyülésére lehet számítani.


http://www.honvedelem.hu/cikk/65516_egyre_kevesebben_jelentkeznek_a_szlovak_hadseregbeA 21. században a magyar katonák a békét szolgálják itthon és a határainknál, a békét és a biztonságot szolgálják szerte a világban. Ez azt mutatja, hogy a Magyar Honvédség katonái jól felkészültek – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 28-án, csütörtökön, Nyíregyházán, az MH KFOR Kontingens 16. váltásának visszafogadó ünnepségén.
Felhívjuk érdeklődő MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét az Antall József Tudásközpont rendezvényére:

A magyar haderő fejlődése és a V4 katonai együttműködés

Az európai védelmi képességek fejlesztésének igénye rávilágított a V4-hez hasonló regionális együttműködések védelmi aspektusának kiemelt szerepére.

https://www.facebook.com/events/176309009595329


A Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete július hónapban a MATASZ elnöke vezetésével látogatást tett az olaszországi Feltre városában, ahol az A.N.A. Alpini Feltrei szekciójával közösen ápolják az első világháborúban ott elhunyt katonák tiszteletére 2015-ben létrehozott katonai emlékhelyet. Az olasz féllel kötött partnerségi megállapodásnak megfelelően szeptemberben a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete fogadta az Alpini delegációt, amelynek programjában – szeptember 22-én pénteken délelőtt – Marsai Viktor vezető kutatónk biztonságpolitikai témájú előadást tartott. A rendezvénynek a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia színház terme adott otthont, amelyen a szervezet vendégein kívül az Altiszti Akadémia növendékei és dolgozói vettek részt.Már az év végén megérkezhetnek az első légiszállító repülőgépek a Magyar Honvédséghez – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 26-án, kedden a tárca fővárosi épületében tartott sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel.

A svéd delegációt kedd délelőtt katonai tiszteletadás mellett fogadták a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületénél. A két miniszter tárgyalását követően sajtótájékoztatót tartottak, majd a külföldi delegáció meglátogatta a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, ahol a magyar Gripenek, a svéd gyártmányú vadászgépek állomásoznak.

Sári Szabolcs ezredes személyében új parancsnoka van az MH Ludovika Zászlóaljnak. Az ünnepélyes átadás-átvételt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti campusának alakulóterén tartották szeptember 26-án, kedden.

A csapatzászló bevonulását követően Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka tolmácsolta dr. Benkő Tibor vezérezredes üzenetét, amelyben a Honvéd Vezérkar főnök megköszönte Molnár Zsolt ezredes, az alakulat leköszönő parancsnoka munkáját, valamint beosztásához sok sikert kívánt a zászlóalj új parancsnokának, Sári Szabolcs ezredesnek.


Oldal:  1 2 3 ...... 29 30 31