„Az EGYSÉG, az összetartozás erejét kell felmutatnunk”
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
Szerződést kötött a századik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes területvédelmi tartalékos katona

  
 
 
 
 
 

Forás: http://www.honvedelem.hu/galeria/szerzodest_kotott_a_szazadik_borsod-abauj-zemplen_megyei_onkentes_teruletvedelmi_tartalekos_katona

Idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást január 18-20. között. Az eseményen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint az MH Altiszti Akadémia is saját standdal vesz részt.


A Hungexpo „G” csarnokában tartott, háromnapos seregszemlén mintegy százötven kiállító és 30 ezer látogató vesz részt évről évre. Közel ötven felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésekről, szokásokról, kollégiumi elhelyezésekről, de akár a tanulmányokat követő lehetőségekről is. A szakképzések iránt érdeklődőknek is hasznos a rendezvény, akár személyre szabott, akár külföldi és egyéb nyelvtanulási lehetőségekkel.

A világnak rendre és biztonságra van szüksége – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 18-án, csütörtökön a Magyarországra akkreditált katonai- és véderő-attasétestület tagjai előtt a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Dolgos évet tudhat maga mögött a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány. A különböző kutatómunkák mellett a szervezet által működtetett blog is számos új információval gazdagította olvasóinak tudásbázisát, de a történészek több könyv kiadásával is segítették az első világháború történetének maradandóvá tételét.
 
Az alapítvány fő feladata az első világháború magyar vonatkozású emlékeinek a kutatása, a Nagy Háború emlékezetének a megőrzése, s mindezek különböző módokon történő bemutatása. Az utóbbi célt szolgálja az alapítvány által működtetett Nagy Háború Blog oldal is, amely immár nyolc éve működik és szolgál érdekesebbnél érdekesebb tudnivalókkal az érdeklődők számára.
20180113_koroshir_nagyzoltan.jpg
A kegyelet és tisztelgés útja

Ismét megrendezésre került a Doni emléktúra


Nagy Zoltán

Körös Hírcentrum, 2018. január 13. (Szombat)


Forrás: http://www.koroshircentrum.hu/2475-A-kegyelet-es-tisztelges-utja


Kattintson az alábbi képre:

20180113_koroshir_nagyzoltan_2.jpg20180113_hagyortag_01.jpgKarancsberény – Karancskeszi, 2018. január 13

Az idén 6. alkalommal rendezi meg a Honvédsuli Kadét Program „Emlékmenet a Doni Hősökért” c. rendezvényét, mely része a 18. országos „Doni Hősök Emléktúrának. A kadétok és a részt venni szándékozók három szakaszban teljesíthetik a 160 km-es távot. Az első szakaszt a Honvédsuli „Nógrád” menetszázada 2018. január 13.-án hajtotta végre Karancsberény - Karancslapujtő-Karancskeszi útvonalon 50 fő részvételével. A menetszázadban mintegy 30 fővel a Honvédsuli katonai hagyományőrzői, kadétjai meneteltek, Szabolcs-Sz-B. megyéből, és Budapestről, de itt voltak még parancsnokuk vezetésével a Nógrád megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok 6 fővel, a helyi rendezvény társszervezője a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző Egyesülete Oravecz Zoltán vezetésével, a MATASZ Nógrád megyei szervezetének vezetője, valamint meghívott vendégek, és helyi lakosok.

A menet során érintett települések háborús emlékműveinél végrehajtott megemlékezések, és koszorú elhelyezések után Karancskeszi Önkormányzata vendégül látta a meneten résztvevő állományt, egy tányér igazán jól sikerül szarvas gulyással, amit egy kulturális emlékest követett, amit megtisztelt jelenlétével a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, mint a helyi rendezvény fővédnöke. Az emlékest tartalmas programját, mely beszédekből, visszaemlékezésekből, és asszonykórusok műsorából ált színesítette a Honvédsuli „Pengetőcske” citerazenekara is előadásával.

A megemlékezés sorozat folytatódik Szabolcs-Sz-B. megyében a 2. 100 km-es szakasszal a „Szabolcs” menetszázad végrehajtásában.

Dicsőség a Hősöknek!

Hagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázad
Hagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázadHagyományőrző tagozat - 2018.01.13. - Beszámoló Honvédsuli „Nógrád” menetszázad


Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen, s ennek egyik útja a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának növelése – mondta Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 15-én, hétfőn, Szentendrén, a fővárosi és a megyei kormánymegbízottakkal való egyeztetésen.


A tárca vezetője az MH Altiszti Akadémián tartott megbeszélésen elmondta, hogy a 20 kormánymegbízottból már tizenegyen vállalták az önkéntes tartalékos szolgálatot; az újjászervezett tartalékos rendszerben jelenleg több mint hatezren szolgálnak, a cél pedig – amint azt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban is rögzítették -, hogy a létszám elérje a 20 ezer főt. Emellett pedig 30 ezer főnyi aktív katonára van szükség – tette hozzá.Immár több mint húsz éve tevékenykedik aktívan a magyar katonai hagyományőrzés világában Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője. Közel két évtizeddel ezelőtti kezdeményezése, a Doni Hősök Emléktúra mára fogalommá vált és a nevét is országszerte (sőt, Európa több országában) ismerik. Azt azonban kevesen tudják, honnan is ered az indíttatása, hogy tisztelegjen a hősök előtt.

Jásdi Balázs - saját bevallása szerint - már egészen kicsi gyermekkora óta érdeklődik a „katonai dolgok” iránt, de, számára is különös módon, mindig csak a múltbéli hadseregek és azok katonáinak története vonzotta, a modern hadviselés iránti érdeklődést meghagyta másoknak.

Életüket másokért áldozták fel

Dátum: 2018. jan. 15. h, 08:18 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180112_veszpremm_003.jpg2018.01.12.
Katonák és civilek tartottak megemlékezést Balatonfűzfőn a Don kanyarban megsemmisült 2. Magyar Hadsereg katonái tiszteletére.

A város Jézus Szíve templomának oldalán elhelyezett emléktáblánál huszonnégy éve emlékeznek meg a magyar történelem egyik tragikus eseményéről. Az ünnepség hagyományosan az elhunyt katonák lelki üdvéért szóló szentmisével kezdődött. Laposa Norbert plébános a megemlékező imájában kiemelte, hogy nincs annál nagyobb szeretet, mint amikor valaki a saját életét áldozza fel másokért. A Donnál meghalt katonák a ma élő magyar emberekért is meghaltak. A magyar bakák a kegyetlen körülmények között a végsőkig hősiesen kitartottak az istenük, a hitük és a hazájuk mellett.

Sport és honvédelem - 2018 - honvedelem.hu

Dátum: 2018. jan. 13. szo, 01:48 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.

Évtizedek óta munkálkodnak a honvédelem iránt elkötelezett civil szervezetek, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) és a honvéd sportegyesületek azon, hogy minden évben megteremtsék a szükséges feltételeket a szabadidős sportoláshoz és a sport-rekreációhoz, melyben szinte minden sportág megtalálható.

2018.01.25–27.
XVIII. Doni Hősök Emléktúra
Hajdú menetszázad programja

2018. január 25. (csütörtök)

08.30 – 08.50. Emlékmenet ünnepélyes búcsúztatása

Menet végrehajtása Debrecen – Hajdúhadház menetvonalon

14.00 Tervezett beérkezés Hajdúhadházra.
16.00 Tervezett ünnepség a város főterén.

Békés megyei Doni Emléktúra nyitó napi hiradása:
20180112_bekesm_doni_k.jpg

Himnusza lett a NATO-nak - honvedelem.hu

Dátum: 2018. jan. 12. p, 06:17 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint a himnusz már 1989-ben, a NATO megalapításának 40. évfordulója alkalmából megszületett, de akkor nem hoztak döntést a bevezetéséről, és évtizedekre félretették. A zeneművet André Reichling kapitány, a luxemburgi hadsereg zenekarának karmestere írta, és megkomponálása óta már számos NATO-eseményen eljátszották, legutóbb a tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, 2017 májusában.
Oldal:  1 2 3 ...... 37 38 39