A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy ha az elöljárók ezt kérik, bővítse az afganisztáni és az iraki magyar misszió létszámát és eszközeit is – reagált lapunknak Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi felvetésére Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem főnöke.

A dandártábornoktól megtudtuk, hogy a békefenntartóink Koszovóban új feladatot látnak el: olyan tartalék erőt képeznek, amely a térségben bárhol, állandóan bevethető.

Bővebben:
https://magyaridok.hu/belfold/egyre-utokepesebb-a-honvedseg-3377983


Gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül egy csomó modern fegyvert, járművet és egyéb eszközt kapott és fog kapni a hadsereg. A fejlesztésben magyar cégek is részt vesznek majd, így vélhetően a program jótékony hatással lesz a hazai gazdaságra is, sőt, még a fegyvergyártás is újraindul Magyarországon.
A program célja a katonaság fejlesztése mellett a NATO 2%-os GDP-arányos kiadáselvárásainak való megfelelés is. Bár a terv egyes részleteit még homály fedi és sikeressége még a jövő zenéje, megnéztünk 10 olyan modern eszközt, mellyel a Honvédséget a közelmúltban felszereltek vagy várhatóan fel fognak szerelni.

Bővebben:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/elkepeszto-fejlodesnek-indult-a-magyar-hadsereg-ime-10-vadi-uj-csodakutyu.293816.html


20180727_hadisirg_4.jpg
A 2018. július 27-én 11:00 órai kezdettel megtartott emlékünnepségen a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK e.V.) Alsó szászországi szervezete által már negyedik alkalommal szervezett ifjúsági tábor tagjai működtek közre. A csoport kéthetes program keretében tartózkodott Magyarországon, illetve Budaörsön, hogy az ország történelmével, a térség kultúrájával és lakosaival ismerkedjenek. A tábor programjának része a katonai temető aktuális karbantartási munkálataiban részt venni és a mai katonák feladataival, szolgálati tevékenységével megismerkedni. Ebben a témában hallgattak meg 26-án délután a Petőfi laktanyában, Dr. Lippai Péter ezredes úr előadásában egy – fotókkal gazdagított – beszámolót a magyar katonai misszió afganisztáni életéről. A csoport a “Petőfi Sándor” laktanyában volt elhelyezve és az ellátásukat a MH VITÉZ SZURMAY SÁNDOR BUDAPEST HELYŐRSÉG DANDÁR (MH BHD) biztosította.


Magyarország meg tudja teremteni annak a bázisát, hogy a legmodernebb technikát használva szolgálják hazájukat a honvédek – mondta a lapunknak adott interjúban Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a hadsereget minél nagyobb arányban itthon gyártott, összeszerelt termékekkel kívánják felszerelni.
 
– A vezérkar főnöke volt idáig, most honvédelmi miniszter. Mennyiben más a két pálya?
 
– Nem a másságát nézném, hanem párhuzamot szeretnék vonni a két feladat között. Közel 43 éven át katona voltam, akkor is, amikor a Magyar Honvédség elég nehéz helyzetben volt. Az 1999-es NATO-csatlakozásunk után néhány évvel a honvédség komoly leszálló ágba került, csökkent a létszám, katonai szervezetek, fegyvernemek szűntek meg vagy sodródtak a megszűnés szélére.

Ezt az időszakot átélni és menedzselni nem volt felemelő érzés. A katonának mindig azzal a körülménnyel kell számolnia, ami rendelkezésre áll. Most pedig miniszterként itt a lehetőség, hogy amit az elmúlt nyolc évben a vezérkar főnökeként közös és nem kevés munkával sikerült előkészíteni – a Magyar Honvédség fejlesztését –, azt most teljes spektrumában megvalósítsuk.A Magyar Honvédség meg tudja teremteni annak a bázisát, hogy a katonák a legmodernebb technikát használva szolgálhassanak a legénységtől kezdve a magas rangú tiszti állományig - mondta a Magyar Időknek dr. Benkő Tibor. A lap július 30-ai, hétfői számában megjelent interjúban a honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a hadsereget minél nagyobb arányban itthon gyártott, illetve összeszerelt termékekkel kívánják felszerelni.
 

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtása a miniszter szerint időarányosan jól áll. A program keretében új, korszerű harcászati felszereléssel, egyebek közt ruházattal, egyéni fegyverzettel, modern elektronikai eszközökkel látják el a katonákat - fejtette ki.Egész napos látogatást tett a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Budapesti Szervezete és a Bundeswehr Berlini Tartomány Tartalékosok elnöksége a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE).

3.jpg

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke, a német szervezetet Frank Eick tartalékos alezredes, a budapestit Benke Tamás tartalékos alezredes képviselte.01.jpg

„A nándorfehérvári csata győztes szereplőinek hazaszeretete, hősiessége, összefogása nemcsak az akkori Európa, hanem a mai kor számára is példaértékű” – fogalmazott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes július 22-én, vasárnap, Budapesten.Pontosan 562 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat Hunyadi János és Kapisztrán János seregei. A nándorfehérvári diadal a magyar történelem egyik legdicsőbb eseménye volt, amiről dr. Veszprémy László alezredessel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Hadtörténeti Intézetének igazgatójával beszélgettünk.
 

Nándorfehérvár a kulcs

A török terjeszkedés szempontjából kulcsfontosságú volt a Duna és a Száva összefolyásánál fekvő erősség, Nándorfehérvár elfoglalása. „Délről ez volt a legjelentősebb, hosszabb időn át is védhető magyar erősség. Nem volt túlzás, amikor Magyarország kapujáról, vagy éppen Európa kapujáról beszéltek. A vár 1521-es elestét követő gyors, néhány éven belül bekövetkező magyar katonai összeomlás mutatta meg igazán, hogy a vár birtokában a törököknek Budáig nyitva áll az ország”- árulta el érdeklődésünkre dr. Veszprémy László alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Intézetet igazgatója.

veszpremi_laszlo.jpg

Dr. Veszprémy László alezredes


Befejezetlen múlt - honvedelem.hu

Dátum: 2018. júl. 25. sze, 09:04 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Hadisírgondozás Magyarországon

Huszonöt éves a magyarországi hadisírgondozás újkori története, hiszen éppen negyedszázada, 1993-ban kezdte meg működését az ezzel a feladattal a rendszerváltozás után hivatalos keretek között először foglalkozó szervezet, a Honvéd Hagyományőrző Iroda.

01.jpg


Megemlékezésekkel folytatódott a Galícia Expressz utasainak programja július 17-én, kedden. Przemyslben, a Przemyslaw utcai Központi Temető osztrák-magyar hősi parcellájában katonai tiszteletadás mellett megáldották az első világháborúban, az ostromok során vagy a kapcsolódó harccselekmények következtében hősi halált halt magyar katonák új emlékkeresztjét.
 

A parcella impozáns, öt méter magas fakeresztje az elmúlt száz évben jelentősen megrongálódott. Felújítása már nem volt kivitelezhető, így a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a fakereszt cseréje mellett döntött. Az új keresztet - ünnepélyes keretek között - a HM Katolikus Tábori Püspökség, valamint a lengyel tábori püspökség képviselője áldotta meg. Ezt követően a megemlékezésen részt vevő magyar és lengyel szervezetek képviselői megkoszorúzták a fakereszt előtt álló emléktáblát. Természetesen a Galícia Expressz utasai is elhelyezhették az emlékműnél az emlékezés virágait.

cikk_04.jpg 
Budapesten, a XIII. kerületben Világháborúk emlékművének  közadakozásból történő állításának támogatására!
 
A XIII. Kerületi Önkormányzat meghívásos emlékmű pályázatot írt ki a XX. század nagy háborúi tragédiáinak, veszteségeinek, közös gyászának kifejezésére.
 
A pályázat életre hívásában szerepet játszott az is, hogy Angyalföldön, mivel a kerület korábban így, mint jelenlegi közigazgatási egység nem létezett- nem épült az első világháború után hősi emlékmű, mint a legtöbb helyen az országban, a megszólított helyi közösségek és közadakozók adományaiból.
 
E tiszteletreméltó kezdeményezés felkarolásával, az Önkormányzat ezt az űrt kívánja betölteni, hiszen ebből a városrészből is több tízezren váltak áldozataivá, részeseivé a háborús tragédiáknak.
 
Az emlékmű létrehozásában részt vállaltak a védelemi szféra jelentős civil szervezetei is, a BEOSZ, a HTBK OKSZ, a MATASZ, a HOSOSZ képviselői, valamint más civil szervezetek.
 
A művészek javaslatát is figyelembe véve, az Önkormányzat a Tüzér és a Hun utca közötti részt kínálta fel a mű elhelyezésére, így az - környezetével együtt- alkalmas helyszín lesz ünnepélyes megemlékezések megtartására is.
 
Az emlékmű ünnepélyes felavatását 2018 novemberében, az I. Világháború befejeződéséhez kötődően tervezik megszervezni.
A mű elkészültéhez – az eredeti gondolat szellemében – az önkormányzati támogatás és az adományozás nyújt anyagi alapot.
 
Tisztelt Tagtársam!
Amennyiben a MATASZ tagjaként, akár magán személyként egyetértesz-e nemes célkitűzéssel és ezt - akár jelképes – adományoddal is kifejezésre szándékozod juttatni, ezt az alábbi módon tudod megtenni:
Adományodat lehetőség van befizetni:
személyesen a MATASZ központban (BP. 8. ker. Kerepesi út 29/b, illetve a MATASZ bankszámlájára elutalni (KHB 10402142 – 21480517 - 00000000).
A közleményben az adományozó nevét, melyik szervezethez tartozik és az összeg rendeltetését („adomány emlékműhöz”) is kérem feltüntetni.
A befolyt összeget egyben fogja átutalni a MATASZ központ az emlékmű finanszírozásához létrehozott önkormányzati bankszámlára.
 
Előre is köszönöm segítő támogatásodat!
Üdvözlettel: Benke Tamás


Magyarország nem akarja feladni keresztény kultúráját és a biztonságot – mondta Németh Szilárd,a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 5-én, csütörtökön a Martosi Szabadegyetemen.
 
A szlovákiai Martoson, a MartFeszten megrendezett beszélgetésen – amelyen az államtitkárt és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt Cziprusz Zoltán, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökségi tagja kérdezte – egyebek mellett szó esett a társadalom és a honvédség kapcsolatáról, a hadsereg fejlesztéséről, a migrációs válságról és az európai biztonsági helyzetről.


Egyre több önként vállalt feladatban vesznek részt a Győr-Moson-Sopron megyei tartalékos katonák. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság katonái júniusban három rendezvényen is tájékoztatót tartottak a civil lakosság számára az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerről.

01.jpg

Magyarország és Németország között rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre; közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának csütörtökön Berlinben.

szij.jpg


Oldal:  1 2 3 ...... 48 49 50