Az egész országon átívelő toborzó futást szervez a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság annak érdekében, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét.

A Toborzó Országfutás 2016. 04. 13-án szerda reggel rajtolt a fővárosban, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről. A bemelegítésen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is részt vett. A futók a 2016 kilométeres útvonalon több mint 200 települést érintenek. Csongrád megyébe április 27-én érkeztek és a megyeszékhely elé 2016. április 28-án a déli órákban érkeztek!Április végén került sor a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldöttgyűlésére, ahol az elmúlt év munkájának eredményei és a 2016. év feladatai megtárgyalása mellett az Alapszabályt követő módosítás után a küldöttek megválasztották az újonnan létrehozott társadalmi elnöki tisztségbe Szalay Bobrovniczky Kristóf t. századost és az elnöki tisztségbe Széles Ernő ny. dandártábornokot.

Mindkét megválasztott vezető a küldöttgyűlés során hangsúlyozta, hogy a magyar tartalékos rendszer átszervezése fontos feladatok elé állítja a MATASZ-t, szükséges a Szövetség jelenlétét erősíteni a társadalom és a honvédség közötti híd szerepben.

20160423_kuldottgy_cikk001.jpg


20160423_jnsz_matasz_k.jpgA Magyar Tartalékosok Szövetsége Jász- Nagykun- Szolnok Megyei szervezetének Ifjúsági és Hagyományőrző Tagozata nagysikerű ifjúsági, honvédelmi, sport és toborzónapot szervezett és hajtott végre Vecsésen, szorosan együttműködve a helyi önkormányzattal és a MATASZ női tagozatával.

Az időjárás a jóslatok ellenére kegyeibe fogadta a szervezőket és a vendégeket egyaránt. Vélhetően ennek volt köszönhető, hogy közel kétezren látogattak ki a rendezvény helyszínére és tekintették meg a „Tetei Helyőrség” dinamikus bemutatóját, illetve tették próbára ügyességüket és bátorságukat az akadálypályán...

  • A MATASZ küldöttgyűlésén említett francia és szlovák példa után a lengyelországi tartalékos haderő lehetséges szervezeteiről érkezett információ
  • Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba.
  • "Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is" – jelentette ki Antoni Macierewicz védelmi miniszter.
  • Az első, a védelmi tárca szerint "több ezer fős" területvédelmi egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák majd létre.

Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba annak a koncepciónak a jegyében, amelyet hétfőn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter írt alá.


A hallgatóság nagyfokú érdeklődése mellett került megrendezésre a közelmúltban (2016. április 7.) az Antall József Tudásközpont Kül- és biztonságpolitika első kézből elnevezésű előadássorozatának keretében „A Magyar Honvédség iraki szerepvállalása egy év távlatából” című rendezvénye. A komplex kihívásokkal teli térségben szerzett széleskörű tapasztalataikról számoltak be a meghívott előadók.

2016.04.21. - A honvédség ma is élő, alkotó erő

Dátum: 2016. ápr. 23. szo, 10:01 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGÉVEL együttműködési megállapodást kötött Felderítők Társasága a közelmúltban ünnepelte megalakításának 10. évfordulóját. A rendezvényen a MATASZ tagjai közül a Missziós Tagozat elnöke, Széles Ernő ny.ddtbk a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója által adományozott emléktárgyat, valamint Dr. Sallai Imre ny. ezds. a főigazgató oklevelét vehette át. Mindketten egyben a Társaság tagjai is. Az emlékülésről és konferenciáról szóló tudósítást a Honvédelem.hu alapján közöljük.

A több mint 160 éves hagyománnyal rendelkező Magyar Honvédség ma is élő, alkotó erő – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes április 21-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Felderítők Társasága Egyesület megalakulása tizedik évfordulóján tartott konferencián elmondta: az alázat, a tisztesség nem idejétmúlt tulajdonság, hiszen a hagyomány nemcsak köt a múlthoz, de megtart a jövőben is. Rámutatott, hogy a katonai felderítés is gazdag hagyományokkal rendelkezik, hiszen egyidős a hadviselés történetével. A felderítőkre ma mindinkább szükség van, hiszen Európa és az ország biztonságát újkori népvándorlás veszélyezteti. „Felértékelődött a hírszerzés és a felderítés szerepe az információs hadviselés korában” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a megszerzett információk feldolgozása minden eddiginél szélesebb körű felkészülést és szakmai tudást feltételez.

A társaság kapcsán megjegyezte: a szervezet jól szolgálja a honvédelem ügyét, hiszen az alapítók célja a nemzetközi tapasztalatok közreadása, a biztonságpolitikával kapcsolatos vélemények kialakítása és tudományos értekezések publikálása. Röviden: hozzájárulni a Magyar Honvédség szolgálatához. „Legfőbb közös célunk tehát nem lehet más, mint hazánk és nemzetünk védelme, ez legfőbb felelősségünk” – mondta Vargha Tamás.

Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke az ünnepi emlékülésen felidézte: a szervezet tíz éve, 2006. június 21-én alakult. Az elmúlt évek alatt kikristályosodott szerepe, illetve körvonalazódtak azok a területek, ahol az egyesület hasznos tevékenységet folytathat. Ezek között megemlítette a szakmai kutatásokat, a dokumentálást, az oktatás elméleti, valamint a folyóiratok megjelenésének gyakorlati támogatását.

A szervezet története során számos konferenciát és könyvbemutatót szervezett, és folyamatosan emelkedik a programjaikat rendszeresen látogatók száma. Az alapító tagok egyébként több mint kilencvenen vannak.

A mostani konferencián az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a NATO-val és a Magyar Honvédséggel, azon belül pedig a felderítőkkel kapcsolatban.

MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján
MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária, Gál Csaba
Cikk: Nyulas Szabolcs

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/56769_a_honvedseg_ma_is_elo_alkoto_ero

 


Az egész országot átfogó toborzó futást szervezett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. Az április 13. és május 20. között zajló akció célja, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét, népszerűsítsék a katonai hivatást, felhívják a figyelmet a nemzet fontos történelmi eseményeire, az egészséges életmódra, a Magyar Olimpiai Csapat buzdítására, valamint a katonák árváinak javára történő jótékonykodásra – tájékoztatott Vanyur Tibor ezredes, a katonai szervezet parancsnoka.
Forrás és bővebben: http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-honvedseg-es-a-civilek-kapcsolatat-erositettek-660732
Képek: http://www.heol.hu/galerialp/75439


Oldal:  1 2 3 ...... 10 11 12