Pest megyei szervezet - 2017. 09. 08–09. MATASZ program a X. Pilisborosjenői VárjátékokonSzeptember első hétvégéjén ismét benépesedett az „Egri csillagok” című film egykori forgatási helyszíne. Ekkor került sor ugyanis a Nagy-Kevély lábánál, a jubileumi X. Pilisborosjenői várjátékokra, ahol a MATASZ Pest Megyei Szervezete 2017. évi programtervének megfelelően, airsoft, légfegyveres és íjász bemutatót, lövészeti programot, toborzó és családi napot szervezett.

A program eredményes lebonyolításához hathatós segítséget nyújtott a különféle sporteszközök biztosításával a ZEN Rendészeti Sportegyesület és a Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klub. A program célja az volt, hogy a zömében fiatalokból álló közönség megismerhesse a sportlövészet különböző ágait, bemutassa a biztonságos fegyverkezelés szabályait, felkeltse az érdeklődést e szép sportág iránt, hozzájárulva ezzel a tagtoborzáshoz, és természetesen aktív kikapcsolódást nyújtson a rendezvény résztvevői számára.

2017. október 14. Versenykiírás a MATASZ IV. országos nyíltirányzékú kispuska, sportpisztoly és „Steel Challenge” típusú lőversenyére.

A verseny célja: A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából szervezett lőversenyen, versenyzési lehetőség biztosítása a MATASZ megyei és budapesti szervezetei, tagozatai és tagszervezetei, és a meghívott csapatok tagjainak. A lövészsport népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok ápolása, és a 2014. évben első ízben meghirdetett hagyományteremtő verseny folytatása.

A verseny fővédnöke: Bozó Tibor dandártábornok, MH Altiszti Akadémia Parancsnok.

A verseny védnöke: Széles Ernő ny. dandártábornok, MATASZ elnök.

Szervező bizottság elnök: Bíró Sándor ny. r. ezredes MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök.

A verseny rendezője: A Magyar Tartalékosok Szövetsége megbízása alapján a MATASZ Pest Megyei Szervezete.

A verseny támogatója: Honvéd Kossuth Lövész Klub, K-Force Védelmi Rendszerek Kft.


A verseny időpontja: 2017. október 14-én, 12.00-17.00 óra között. Nevezési határidő: 2017. szeptember 28.

Beérkezés a lőtérre 11.40-11.55 óra között.
A csapatok regisztrációjának könnyítése érdekében a versenyiroda 08:00-09:00 óra között kitelepül az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központjába, ahol a csapatvezetők leadhatják csapatuk végleges nevezési lapját és felvehetik versenyzőik versenyszámonkénti egyéni lapjait.


A verseny helyszíne: A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia bázisán működő, Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klub sportlőtere. (2000 Szentendre, Dózsa György út 43.)


Versenyszámok:

1. Nyíltirányzékú kispuska 20 fekvő lövés /kiskaliber/
2. Sportpisztoly 20 lövés
3. „Steel Challenge” típusú verseny


Letöltésekhez kattintson a továbbra:"Két naposra bővítették a jubileumi, X. Kőbányai Rendvédelmi Napok rendezvénysorozatot. Míg szeptember 2-án szombaton egy könnyed, családias napot tartottak, a vasárnap már a hivatalos programoké volt, a rend védelmére hivatott szervezetekről szólt.


A legnagyobb élményt azonban a tüzéreknél éltük át. A köznyelv erre azt mondja, tudni kell jókor jó helyen lenni. A légvédelmi tüzérek minden órában egy díszlövést adtak le. Ennek már önmagában is látványos ceremóniája van, midőn a vezénylő parancsnok utasítások sorával adja ki a hatalmas ágyú elsütésére a parancsot. No, most képzeljék el, hogy ebben a katonai szabályzatban szigorúan előírt rendben egy ifjú tüzérré avatásának voltunk szem és fültanúi!"

Ismét megrendezésre kerül a Nemzeti Vágta szeptember 16-17.-én!

Ezúttal az Andrássy úton, a Promenádon a rendezők helyet biztosítottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének is a 16-os számú kiállítói sátorban.

20170916_17_nmvagta_matasz_.jpg

Expresszvonat indult a múltba

Dátum: 2017. szept. 12. k, 10:18 - MATASZ Hagyományőrző tagozat - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Július 16-20.-a között harmadik alkalommal vettek részt öt fővel az Isonzó Expressz elnevezésű kegyeleti emlékúton a MÁV Nosztalgia Kft. meghívására a MATASZ Hagyományőrző tagozata.

Az odautazás során a vonat speciális vagonjában egyenruha-felszerelés, fegyverzeti előadást tartottak. A Kolovrát hegyen lévő felújított állásoknál korabeli hegyiágyút, valamint az akkor alkalmazott közelharc-kézitusa fogásait mutatták be hagyományőrzőink.

A csapatot Jásdi Balázs hagyományőrző fhdgy. vezette. A végrehajtó állomány tagjai: Kerti Ferenc zls., Kovács Viktor f. törm., Máté Miklós és Üveges Zsolt voltak.
Videó forrása: http://www.honvedelem.hu/cikk/64619


20170824_27_vasm.jpg2017. augusztus 24.-től, augusztus 27.-ig rendezték meg Szombathelyen a XVIII. Savaria Történelmi Karnevált, a Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ Vas Megyei Szervezete második alkalommal volt aktív részvevője a karneválnak. Megyei szerveztünk együtt települt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájával a Magyar Honvédség toborzópontján, a Történelmi témapark – Castra Militaria – szomszédságában az Aréna utca 8. szám alatt, a toborzópont, szervezetünk bemutató helye, a karnevál kísérőhelyszíne volt.

Toborzópontot 2017. augusztus 25.-én 10.30-kor nyitotta meg dr. Hende Csaba Szombathely város országgyűlési képviselője, a megnyitón részt vett dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor Szombathely város alpolgármestere, Lendvai Ferenc városi tanácsnok, Takács Attila Géza dandártábornokot a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokát dr. Horváth Zoltán alezredes képviselte.Felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét arra, hogy a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban (Budapest, Stefánia út 34-36.) az alábbi hadtudományi előadásokra kerül sor szeptember hónapban.

Minden érdeklődő számára javasoljuk a színvonalas előadások látogatását. A belépés ingyenes.


2017. szeptember 14. csütörtök 17 óra

Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem,

Takács Attila dandártábornok: A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága és amivé válhat

A védelmi rendszereket érő kihívások mára megkövetelik az operatív és a stratégiai célok folyamatos alakítását. Ahhoz, hogy a változó biztonsági környezethez kellő gyorsasággal tudjunk alkalmazkodni, a kellő mennyiségű és minőségű információ, valamint a modern védelmi kapacitások mellett elengedhetetlen az állandó stratégiai elemzés, az új nézőpontok kifejlesztése. Ennek érdekében nemrég megalakult az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP). Az új szervezet létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy egy kézben összpontosuljon, ezáltal hatékonyabbá váljon a toborzás, valamint kidolgozza, kialakítsa és felügyelje a területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszert. A szervezet bővebb feladatkörét és a jövőbeli szerepét ismerhetjük meg előadónk jóvoltából.

Helyszín: Gobelin terem


2017. szeptember 18. hétfő 17.30

Biztonságpolitikai előadás-sorozat,

Dr. Kis-Benedek József, Dr. Lattmann Tamás: Az Iszlám Állam tevékenységének kihatásai az európai biztonságra és biztonságpolitikára

Az Iszlám Állam tevékenysége egyértelműen az egyik elsődleges biztonsági fenyegetés világszerte. Természetesen hatással van Európa biztonságára is terrorizmus és migráció tekintetében is. Szakértőinkkel megvizsgáljuk, hogy kontinensünk biztonsága mennyit változott, milyen potenciális veszélyek leselkednek ránk a jövőben és azt is megnézzük, hogy a nemzetközi jog milyen szabályzókat biztosít ezek megfékezésére és kezelésére.

Helyszín: Pódium bár


2017. szeptember 28. csütörtök 17.30

Missziós történetek,

Kálinger Roland őrnagy: Egy tábori lelkész élete a missziókban

Kálinger atya egy rendkívül érdekes témába enged betekintést, amiről eddig elég kevés információval rendelkeztek azok, akik nem látták belülről egy misszió működését. Az itt szolgálatot teljesítő katonák óriási stressznek és lelki nyomásnak vannak kitéve, egyrészt a halál közelsége, másrészt a család és a szeretteik hiánya miatt. A pszichológus mellett egy lelkész is mindig jelen van velük, aki segít feldolgozni és könnyebbé tenni a kint töltött hónapokat. Előadásunkból megtudhatják, hogy mi is egy tábori lelkész feladata, milyen szerepet tölt be a vallás a katonák életében, illetve arról is mesélni fog, hogy milyen nehezebb szituációkat kellett missziója alatt kezelnie.

Helyszín: Gobelin teremTisztelt Tagtársak! Kedves Barátaim!

Egy nagyszerű, tartalmas és színes családi programot ajánlok azon tagjaink figyelmetekbe, akik nem dolgoznak szeptember 23-án, a Pomáz város napi rendezvényünkön.

Matasz Pest megyei szervezete


A HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a a MATASZ tagjait és családtagjaikat, a 2017. szeptember 23-án tartandó gyalogmenetre a XXIII. Nemzeti Katonai Zarándoklatra.
A gyalogmenet vezetője: Markovics Milán Mór százados


Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 14.

Gyülekezési pont: Máriaremetei kegytemplom

Gyülekezési időpont: 2017.szeptember 23. (szombat) 05.45 órától
20170906_szuletsnap.jpg
2017.09.06-án születésnapja alkalmából felkereste otthonában Borszéki Tivadar ny.vörgy-t a MATASZ korábbi elnökét Szabó János ny.ezds. megyei elnök, Deák Lajos ny.ezds. Baja város MATASZ elnök.

A látogatás, a kötetlen beszélgetés, a közös emlékek felidézése tapinthatóan jótékonyan hatott az orvosi kezelés alatt álló tábornok úrra. Az ünnepi hangulatot még jobban fokozta a beszélgetésbe meglepetésként telefonon bekapcsolódó Széles Ernő elnök úr, majd pedig Novákné Szilvia váratlan hívása, jókívánságaik átadása.

Borszéki tábornok úr! Jó szívvel mentünk örömöt okozni!

Boldog születésnapot!


Szabó J.


Megújuló katonatemető

Dátum: 2017. szept. 07. cs, 06:37 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Tartalékos katonák felújítási munkákat folytatnak a Veszprémben Vámosi úti német katonai temetőben.
20170904_16_veszpremm_001.jpg

A temetőben található katona sírok időszakonkénti rendbetétele nagyon fontos kegyeleti feladat. Az idei évben hét német és magyar tartalékos katona szeptember 4-e és 16-a között végzi el a temető legszükségesebb karbantartását.Önkéntes és díjmentes katonai kiképzést vezetnek be az új tanévtől egyes lengyel felsőoktatási intézményekben annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az illetékes tárcák kötöttek Varsóban hétfőn.

A 30 tanórás elméleti és 22 órás gyakorlati kiképzésben a 2017/2018-as tanévben mintegy 10 ezer hallgató vehet részt. A kísérleti program költségeit — több mint 200 millió zlotyt (mintegy 14,2 milliárd forintot) — nagyrészt a lengyel nemzetvédelmi tárca fedezi, kisebb részét a tudományos és felsőoktatási minisztérium vállalja. A programot csak azokban a felsőoktatási intézményekben valósítják meg, amelyek vezetése beleegyezik a részvételbe.20170820_veszpremm_001.jpgBalatonfűzfő és környékén letöltött tizenkilenc év lelkészi szolgálat után Zala megyében folytatja küldetését Szécsi Ferenc tábori lelkész.

Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész a veszprémi várban található Szent Imre helyőrségi templomban Szent István király tiszteletére celebrált ünnepi misén köszönt el Veszprém katonáitól. Az atya áldozatos tevékenységének köszönhető az, hogy a veszprémi helyőrségben szolgálatot teljesítő katonákat a piarista templom érseki hozzájárulással befogadta és hely adott az rendszeres egyházi rendezvényeik – szentmisék, esküvők, keresztelések – megtartásának.

Tiszteletet az elődöknek

Dátum: 2017. aug. 21. h, 06:38 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170815_veszpremm_001.jpgKözponti ünnepség keretében kedden emlékeztek meg Veszprémben a Légierő Haderőnem és a Repülő Fegyvernem Napjáról.

Az ünnepség a Táborállás parkban található Repülő Emlékműnél kezdődött, ahol Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész mondott imát, a hősi halált halt magyar katonai repülők lelki üdvéért. Köszönetet mondott azoknak a hősöknek, akik a legdrágábbat az életüket áldozták a magyar hazáért és megteremtették az alapját a magyar katonai repülésnek.


A kánikulát is legyőztük!

Dátum: 2017. aug. 08. k, 05:45 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170804_pestm_006.jpgA hőségriadó sem tudta elriasztani a MATASZ Pest Megyei és Fővárosi Szervezetei tagjait az augusztus 04-re, a Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klub lőterére meghirdetett lövészettől. A több hónapos szünet után végre ismét lőállásba állhattak tagjaink, ugyanis befejeződtek az alapvető átalakítási munkálatok és a szükséges engedélyek is a rendelkezésre állnak a lövészetek lebonyolításához.

Ennek megfelelően, az Altiszti Akadémia Parancsnoka, Bozó Tibor dandártábornok úr is hozzájárult lövészeti programunk folytatásához, és ezzel meg is kezdtük a felkészülést a reményeink szerint immáron 4. alkalommal is megrendezésre kerülő MATASZ országos lőversenyre.


Oldal:  1 2 3 ...... 27 28 29