20190726_ifjusagital_.jpg

Felhívás német-magyar temetőgondozásra.
 
2019. július 26.-augusztus 10. Budapest, német-magyar ifjúsági találkozó
 
Légy kreatív és mutasd meg más fiatalokkal közösen, hogy mi az, amiért kiállsz!
Embertelen korok emberséges tetteivel és különleges személyiségeivel ismerkedhetsz meg a program során. Hogyan cselekednének, mi ellen és mellett emelnék fel a szavukat ma? A kortanúk történetei életre kelnek, interjúkat és rövid filmeket készítünk. Ám a mi saját felelősségünk kérdését sem feledjük: Te mit tehetsz a békés együttélés érdekében a közösségedben?
 
A fotós-filmes munkát interaktív és kreatív technikákkal támogatjuk, mint a storytelling, fotómontázs, app-ok, digitális eszközök és a drámapedagógia. Emellett a budaörsi katonai temetőben könnyű kétkezi önkéntes tevékenységgel, valamint a városban egy közösségi akció keretében is átélhetjük a segítségnyújtás, közösségi részvétel élményét.

Jelentkezés: 2019. április 15-ig!


Január 17-én Vámosújfaluról indult a XIX. Doni Hősök Emléktúra
 
Zemplén Televízió
 
Január 17-én indul a XIX. Doni Hősök Emléktúra
https://www.youtube.com/watch?v=RVPSvuzi0Bo
 
 20190120_zemplentv_02.jpg
 
 
Vámosújfaluról indult a Doni Hősök Emléktúra
https://www.youtube.com/watch?v=4dkAgIQKApk
20190120_zemplentv_01.jpg


XIX. Doni Hősök Emléktúra, Csatti menetszázad zempléni (2019 január 17-20.) menetének néhány képe.
 
A túrán aktív-tartalékos és hagyományőrző katonák, valamint civil vendégek vettek részt, 41 fővel. A díszlövéseket a Sipos Gyula 6. területvédelmi ezred tartalékos raja lőtte Muladi Norbert ött. hdgy. vezetésével.
 
A túrát a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör szervezte Szakály András hagyományőrző hadnagy vezetésével.
 
A meneten részt vett a MATASZ Hagyományőrző Tagozat.
 
A záró rendezvényen Háromhuta községben Fekete János ny. ezr. a Missziós Tagozat vezetője képviselte a MATASZ elnökét. Az elmúlt napokban elhunyt Josef Schmid BW tartalékos főtörzszászlós emlékére a csapatzászlóra gyászszalagot kötöttek. A teljes táv 40 km volt nehéz hegyi terepen.
 
20190117_20_csatti_msz_02.jpg
Jelentés a XIX. alkalommal, megrendezett Doni Hősök Emléktúra végrehajtásáról Békés megyében
2019. január 10-13. között

2019-ben harmadik alkalommal került megrendezésre a Doni Hősök Emléktúra megyénkben. A kezdetekhez képest minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő emléktúrát ebben az évben Tótkomlós–Kardoskút–Pusztaközpont–Orosháza útvonalon, összesen 41 km távolság megtételével terveztük meg.
 
A településeken összesen öt emlékhelyen végeztünk megemlékezést, koszorúzást. A települések lakói, évről évre nagyobb létszámmal vesznek részt ezeken a megemlékezéseken. Polgármesterek beszédeikkel emelik a megemlékezések színvonalát. Részt vesznek még a történelmi egyházak képviselői. Ebben az évben csatlakozott két civil szervezet is, úgymint a Történelmi Vitézi Rend, valamint a Nemzetközi Szent György Lovagrend is. Képviseltette magát a Békés Megyei Kormányhivatal A Veszprémi Radarezred Fürjesi radarállomásának vezetője, személyzete.

20190112_oroshaza_01.jpg

Parancsnokváltás a sziklában

Dátum: 2019. jan. 24. cs, 08:30 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Január 23-án Szücs József ezredes átadta a csapatzászlót Berec Zoltán ezredesnek, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ újonnan kinevezett parancsnokának.
 
Az ünnepélyes állománygyűlésem megjelent Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy erre a váltásra a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program miatt van szükség. Jelentős változások előtt áll a honvédség, ami miatt az új szervezetek életére a fejlesztéseket megvalósítani tudó személyeket kell tenni.

20190123_veszprem_01.jpg


Ökumenikus imádsággal és kegyeleti tűzgyújtással emlékeztek történelmünk egyik legnagyobb tragédiájára, a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942-43 elhunyt katonáira a pákozdi Mészeg-hegyen, január 12-én. A Doni Emlékkápolnánál koszorút helyezett el Vezekényi Csaba, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint a Székesfehérváron települt katonai szervezetek parancsnokai, képviselői is.

1.jpg

Én már választottam! És te? - honvedelem.hu

Dátum: 2019. jan. 20. v, 06:35 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Létezik egy szak, ahol nem tömegdiplomát gyártanak. Ahol nemcsak azért lehetsz hős, mert sikerült elvégezni az egyetemet. Válaszd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai alapszakjai közül a neked valót és jelentkezz most a felvi.hu oldalon!

03.jpg

Én már választottam! És te? (rádiószpot) - kattints, és hallgasd meg!

https://honvedelem.hu/audio/114232_en_mar_valasztottam_es_te

20190116_radioposzt.jpg04.jpg

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/114231_en_mar_valasztottam_es_teEgyüttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség január 15-én, kedden. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.
 

mb4a2415.jpg

Az együttműködési megállapodást dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, valamint dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára látta el kézjegyével. A rendezvényen elhangzott: a jövőbeni közös munka legfontosabb célja, hogy 2024-ig legalább a felsőoktatási hallgatók egynegyede megismerkedjen a honvédelmi sportokkal és kipróbálhassa azokat. Emellett pedig legyen lehetősége e sportok folyamatos gyakorlására is.Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a Milton Friedman Egyetem. A megállapodást Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára és Szatmári Péter, az egyetem rektora írta alá január 16-án, szerdán a fővárosban.
 
tot_0668.jpg


Ünnepélyes keretek között búcsúzott és adta át az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezetését dr. Ruszin Romulusz dandártábornok január 17-én, csütörtökön. Az alakulat eddigi parancsnoka Szloszjár Balázs ezredesnek adta át a beosztást.
 

tun_2792.jpg

A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében úgy fogalmazott: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár munkásságát mindig is kiemelt figyelem övezte helyi, illetve országos szinten egyaránt. A nemzetközi gyakorlatok és megmérettetések, missziós szerepvállalások magas száma az alakulat mindennapjainak részévé vált. „Az elmúlt két és fél év sem telt el másként. Számtalan gyakorlat, kiképzési esemény és misszió mellett a déli határvédelemben való szerepvállalás is jelentős feladatot rótt a katonai szervezetre. Ezt csak egy olyan katonai szervezet bírja el, amelyet egy jól felkészült, magasan képzett és rátermett parancsnok vezet. Ruszin dandártábornok úr szakmai irányításának köszönhetően két NATO CREVAL ellenőrzésen is sikeresen vizsgázott a dandár” – mondta Korom Ferenc altábornagy.


Videó: https://www.youtube.com/watch?v=1mPnuBIMeOo

20190118_ujparancsnok.jpgKöszönőlevél a Hagyományőrző tagozat részére
 
20190116_koszonet.jpg


XIX. Doni Hősök Emléktúra Lenkey menetszázad
2019. 01. 24-27.

Részletek:
 
2019. január 24. 16.00-17.00
érkezés egyénileg Gyöngyös II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola Alapfoku Művészetoktatási Intézmény tornaterem-Gyöngyös, Petőfi Sándor u. 2. szállás elfoglalása (Fábián János t. alezredes - Szikra István t. százados)
17.30 sorakozó (vezérkar főnöki parancs ismertetése, üdvözlés, eligazítás)
18.00-18.45 speciális történelem óra (ifj. Herman István t. zászlós) 18.45-18.55 menet az ünnepség helyszínére, a Huszár szoborhoz
19.00-19.30 ünnepség a fő téren (Hiesz György polgármester-Munkácsi Sándor t. ezredes)
19.30- vacsora az iskola étkezdéjében (Hiesz György polgármester)
22.00 takarodó


Jelentem! A XIX. Doni Hősök Emléktúra MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete által szervezett megemlékező rendezvénysorozatát a résztvevők sikeresen teljesítették.
 
Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes ezzel kezdte a résztvevők köszöntését szombaton Veszprémben, a Komakút téren rendezett ünnepi megemlékezésen. A Bakony Nemzetközi Menetszázad Kaptur József nyugállományú repülő alezredes vezetésével a januári télben két nap alatt 50 kilométert gyalogolva, minden résztvevője épségben és egészségesen érkezett meg Veszprémbe.

20190110_13_veszpremm_03.jpg


Tragikus csapás érte a II. világháború poklában, 1943 januárjában, a Don kanyarban a II. magyar hadsereget. Soha a magyar történelemben ekkora emberveszteség nem érte ütközetben honfitársainkat. A hősi halottak emléke előtt tisztelegtek Békés megyében, több helyszínen.
 
Tótkomlóson és Kardoskúton is jártak, koszorúztak az emlékmenet tagjai a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nagy Zoltán ezredes vezette Békés megyei szervezete, az orosházi szervezet vezetője, Antal László városi elnök szervezésében.
 
Az időjárás is arra emlékeztette a résztvevőket: embert próbáló körülmények között harcoltak a katonák egykoron. Lengyel György polgármester az evangélikus templom kertjében álló emlékműnél (annak megálmodójáról is megemlékezett) azt hangsúlyozta, örül, hogy az emlékmenet településükre is eljutott, ez emlékeztesse az embereket arra, soha többé ne legyen ekkora emberáldozata hazánknak.
 
20190112_bekes_doni_001.jpg

Oldal:  1 2 3 ...... 61 62 63