Toborzónap Hódmezővásárhelyen - honvedelem.hu





20171122_vasm_001.jpg„A tartalékos katonai rendszer átalakulása, új eleme az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos - MATASZ lehetőségei az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében”, címmel, a MATASZ Vas Megyei Szervezetének koordinálásával, tartottak konferenciát Szombathelyen, a megyeházán, 2017. november 22-én. A rendezvényen a MATASZ Pest, Veszprém, Győr-Sopron és Zala megyei szervezetei, a MATASZ missziós tagozata képviseltette magát, valamint a katonasuli programban résztvevő középiskolások is jelen voltak. A konferenciát Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Öt előadás hangzott el a konferencián, amelyekhez a jelenlévők hozzászólhattak, illetve kérdéseket tehettek fel.


A megemlékezést évek óta minden novemberben a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet kezdeményezésére tartják az egykori vezérezredes sírjánál.

Jány Gusztávot, a Ludovika Akadémia egykori legendás parancsnokát, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg parancsnokát a Népbíróság ítélete alapján 1947. november 26-án végezték ki.

Az egykori koncepciós per ítéletét a Legfelső Bíróság bűncselekmény hiányában 1993-ban megsemmisítette.

A megemlékezésen rövid áhítattal szolgált Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet lelkésze, majd dr. Bácskai Károly tartott történeti áttekintést, kiemelve Jány Gusztáv erős istenhitét, amely élete utolsó percéig erőt adott neki.

Ezt követően dr. Galli István ügyvéd a perújrafelvétel részleteit ismertette.

Életpályát kínáltak - honvedelem.hu

Dátum: 2017. dec. 04. h, 01:06 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Bátaszéki Polgárőr Egyesület huszonöt tagja vállalt önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot. A jelentkezési lapjaikat november 25-én adta át ünnepélyes keretek közt Farkas András, az egyesület elnöke Tóth Csaba alezredesnek, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központ parancsnokának.



20171201_taxi_jasdi.jpgA Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Hagyományőrző Tagozatátvezeti.

Díszütege hazánkban egyedüliként tud díszlövéseket kiváltani hátultöltő ágyúkból. Állami, önkormányzati rendezvények rendszeres szereplői. Széles Ernő, MATASZ-elnök aktív támogatásával több száz eseményen vett ek részt; első világháborús, 1956-os  megemlékezéseken, katonai tiszteletadásokon, az ifjúsági honvédelmi nevelést szolgáló haditechnikai és harcászati bemutatókon, emléktúrákon és számos filmalkotásban.

„Amit csinálunk, az nem színjáték, hanem maga az élő, megelevenedett történelem. Nagyon fontosnak tartom, hogy bemutatóinkkal elsősorban emlékeztessünk őseink egykori helytállására, és ebből pozitív energiát merítve tudjunk a jelenkor kihívásainak minél jobban megfelelni.”

„A hagyományőrzés nem válhat nosztalgiázó, üres múltba révedéssé, mert az nem vezet sehová.”

JÁSDI BALÁZS hagyományőrző főhadnagy

Forrás: TAXI - The Lifestyle Magazin

20171201_taxi_k.jpg


A programban már négy éve részt vevő iskola újabb két évre kötelezte el magát a Honvéd Kadét Program mellett. Az intézmény fenntartójaként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerülete részéről Fodor Gábor tankerületi igazgató írta alá a megállapodást. Az abonyi iskola vezetői négy év tapasztalatainak birtokában döntöttek a közös munka folytatása mellett. Ez egyértelmű bizonyíték a kadétprogramban rejlő értékekre, és elismerés mindazoknak, akik ezen értékek megteremtésén és közvetítésén dolgoztak, dolgoznak.

A haza az egyetlen közös nevező, amely minden magyar ember számára fontos kell, hogy legyen – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter november 27-én, hétfőn a Miskolci Egyetemen tartott előadásában.

A tárcavezető a Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni a hazáért című előadásában hangsúlyozta, hogy a haza védelme nemzeti ügy, amihez minden hazáját szerető állampolgárnak alapvető érdeke fűződik.


November 23-án Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában és a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság ülését megelőzően, a bizottság tagjai és a sajtó nyilvánossága előtt tett ünnepélyes katonai esküt dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, és ezzel önkéntes tartalékos ezredesként csatlakozott a Magyar Honvédség tartalékos rendszeréhez.




Nyílt napot tartottak a szentesi HSC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakiskolájában, amelyen a műszaki ezred katonái és a honvédelmi nevelésben részt vevő tanulók bemutatót tartottak a katonai pálya iránt érdeklődő általános iskolásoknak.

Sok hetedik és nyolcadik osztályos diák látogatott el a szentesi középiskolába, mert a honvédelmi nevelés már hét éve nagy népszerűségnek örvend a térségben. Ebben szerepe van annak a háromoldalú együttműködésnek is, amely az iskola, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Honvéd Rákóczi Sportegyesület között jött létre, aminek keretein belül közösen népszerűsítik ezt a kihívásokkal teli hivatást.

20171202_xiv_mikulas_kupa.jpgAz idei Mikulás-kupára és a januári Doni emlékmenetre készülnek a tartalékosok
Adománnyal érkeznek a német katonák

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg december 2-án a hagyományosan nagy érdeklődéssel kísért Mikulás-kupa lövészversenyt a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete. A katonapolitikai tájékoztatóval egybekötött eseményen a helyi járási hivatalok, civilszervezetek, középiskolák képviselői mellett rajthoz állnak a MATASZ Borsod, Hajdú, Pest, Szolnok és Heves megye csapatai is. Jelezték részvételüket a megyei tartalékosok német partnerszervezetének tagjai is, akik ezúttal is egy kamionnyi karitatív adománnyal érkeznek a megyeszékhelyre. Az Unterfranken megyei tartalékosok decemberre is ígértek egy – főként egészségügyi eszközöket és ruhaneműket tartalmazó – szállítmányt, amelynek idehozására együttműködő fuvarozó partnert keresnek – tájékoztatott Munkácsi Sándor tartalékos ezredes.


Bővebben: http://mataszheves.hu/news.php?extend.131.2



Szomorú péntek délután

A MATASZ Pest Megyei Szervezete november 24-én rendezte meg hatodik regionális lőversenyét. Ez eddig egy szokványos versenynek, illetve az arról szóló tudósítás kezdetének tűnik, de akik ott voltak tudják, hogy sajnos nem így volt.


Sikeres volt a MATASZ Pest Megyei Szervezet első rekreációs, sport és családi napja

Az év vége közeledtével elfogynak a MATASZ Pest Megyei Szervezet 2017. évre tervezett programjai. A honvédelmi és toborzó napokat, lövészeti programokat és a különböző kitelepüléseket csak a tagság aktív közreműködésével és a felkért szervezetek, sportegyesületek támogató segítségével lehetett sikeresen megoldani.


Hat éves az MH Altiszti Akadémia

A születésnap minden ember, minden család életében kiemelkedő fontossággal bír. Ugyan így van ez egy szervezet, jelesül a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia életében is, ahol ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg megalakulása hatodik évfordulójáról.

Az A.N.A. Alpini Feltrei Szekció negyedévente megjelenő magazinjában a 8. és 9 oldalán a szeptemberi magyarországi látogatásukról tudósítanak


Pest megyei szervezet - 2017. 11. 11. Pest Megyei sikerek a „Coyote Challenge 2017” airsoft lő-versenyenA MATASZ Pest Megyei Szervezete is indította csapatát a „Coyote Challenge 2017” elnevezésű, november 11-én megrendezett, országos airsoft lő-versenyen, melynek meghirdetője a MATASZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezete és a Debreceni Honvéd SE volt.

A versenyhelyszíneket a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola ás Kollégium biztosította. A versenyen kettő versenyszámban, „Action Air Steel Challenge” és az IPSC szabályok szerinti ( Military Practical Shooting) szituációs lövészetre lehetett nevezni. A csapatversenyre nevezőknek egy speciális feltételnek is meg kellett felelni, vagyis annak, hogy a négy fős csapat egyik tagjának női versenyzőnek kellet lenni. A MATASZ Pest Megyei Szervezete a kiírásnak megfelelően állította össze csapatát, mely csapatot Vass Imre vezetésével, a Fers Sándor, Ónodi István és Mets Emese négyes alkotott.

Megemlékezés a Német Nemzeti Gyásznapon

Dátum: 2017. nov. 21. k, 11:01 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Pest megyei szervezet - 2017. 11. 19. Megemlékezés a Német Nemzeti GyásznaponA Német Nagykövetség november 19-én vasárnap, a budaörsi Német-Magyar Katonai Temetőben tartotta a Német Nemzeti Gyásznap alkalmából szervezett ünnepi megemlékezését.

A koszorúzással egybekötött eseményen megjelentek a Magyar Honvédség képviselői, az amerikai és román katonai attasék , a Mazsihisz elnöke Heisler András úr, német nyelvű közösségek világi és vallási képviselői, valamint számos más meghívott vendég.

Folyamatosan zajlanak az első világháborús hadisírok, emlékművek felújítási munkálatai, miközben heti rendszerességgel, tízes nagyságrendben érkeznek pályázatok a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba. Az első világháborús hadisírok felújítására kiírt pályázatra több mint 1,3 milliárd forint mértékben született támogatási döntés.


Oldal:  1 2 3 ...... 34 35 36