Határokon át menetelt a MATASZ

Dátum: 2018. okt. 13. szo, 09:25 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MATASZ bajor partnerszervezetének elnöke meghívására vett részt a 24. Három Ország Két Nap elnevezésű nemzetközi menetgyakorlaton (DLZM) a Berlinben már bizonyított csapat, legalábbis annak egy része. Dr. Zöllei Zoltán ny. alezredes, dr. Szaló Péter t. őrnagy, Joó Péter t. főtörzsőrmester, valamint Buzás Árpád MATASZ tag jól összeszokott csapatát ezúttal a menetet már korábban teljesítő Bujtás Róbert hagyományőrző, valamint Baczoni Tamás őrnagy, a HIM munkatársa egészítette ki. Szintén indított csapatot a MATASZ veszprémi szervezete.
20181006_07_matasz_01.jpg


Titkok, kalandok, találkozások, rendhagyó beszélgetés Schäffer Erzsébet írónővel.

Időpont: 2018. október 25. (csütörtök) 14:00

Helyszín: Honvédelmi Minisztérium - 1055 Budapest, Balaton u. 7-11. A. épület 3/342.
A beszélgetés házigazdája: Szabóné Szabó Andrea alezredes, mb. osztályvezető

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi telefonszámokon szíveskedjen jelezni, legkésőbb 2018. október 24-ig:
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Tudományos Szakkönyvtár
HM telefon: 21-465; 22-358; 22-211
Városi telefon: (1) 474-14-17

2018. 10. 06-án Baján a közösségi élet ápolására gyűltek össze a 108. Gépesített Lövészezred Baráti Kör tagjai. Megemlékeztek az október 6-i eseményekről, értékelték a közösség elvégzett feladatait. Ezen a rendezvényen részt vett Szabó János ny.ezds. MATASZ Bács-Kiskun megyei elnöke is, aki tolmácsolta az országos elnök jókívánságait.
 

Külön tájékoztatta a résztvevőket a MATASZ megyei szervezeteinek jövőbeni feladatairól, a MATASZ városi/települési szervezetei megújulásának szükségességéről, a járási tartalékos századok önkéntes tartalékosaival való kapcsolattartás fontosságára: a jövőben minden szinten bátrabban kell építkezni az ÖMT-ÖTT tagokra, valamint a katonai élet iránt érdeklődő polgári lakosságra, diákokra. Szükséges megszervezni a tapasztalt, idősebb volt katonabajtársaink felkérését, hogy belépve a MATASZ szervezeteibe, aktívan adják át katonai ismereteiket a fiatalabb nemzedék tagjainak, a társadalom azon tagjainak, akik érdeklődnek a honvédelem ügye iránt.

 20181006_bacskiskunm.jpg


Német tartalékosok Veszprémben

Dátum: 2018. okt. 11. cs, 09:00 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180928_30_veszpremm_04.jpgA német-magyar tartalékos katonai kapcsolatok erősítését szolgálta az a három napos veszprémi látogatás, amelyen Felső-Bajor tartomány tartalékos katonai vezetők vettek részt.
 
Christian Kirchdorfer tartalékos alezredes vezetésével szeptember 28-30 között három főből álló német tartalékos delegáció látogatott Veszprémbe. A vendégeket Simon-Jójárt Sándor, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a veszprémi toborzó irodán fogadta. A két tartalékos szervezet vezetője a találkozás során kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról, a rendszerben lévő katonai szervezetekhez való kapcsolatokról.

Országos Haditorna Verseny beszámoló

Dátum: 2018. okt. 11. cs, 08:50 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20181011_veszpremm_01.jpgHonvédelmi Minisztérium a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a 2018/2019-es tanévben is meghirdette az „Országos Haditorna Versenyt”. Verseny fizikai és szellemi kihívást támasztott, sportszerű megmérettetéssel, melynek során nagy hangsúlyt kapott a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem. Megyei szervezetünk a haditorna szervezésében segítette az MH KIKNYP 11. KIÉI munkáját, több versenyszámban bíróként, vagy segítőként végeztük feladatainkat, így is segítve 11. KIÉI-t munkáját a verseny zavartalan lebonyolításában.

Három ország két nap menet

Dátum: 2018. okt. 11. cs, 07:58 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20181006_veszpremm_07.jpgHárom ország két nap menet (22nd Three-Countries-Two-Day-March) 2018. október 5–7.

A német tartalékos katonák Bavariai csoportjától kaptunk meghívást a Passau környéki hegyekbe a „Három ország két nap menet” elnevezésű két napos rendezvényre. A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke, Simon-Jójárt Sándor János nyá. ezredes úr engem kért fel egy megfelelő állóképességű csapat összeverbuválására. Mivel én már két éve részt vettem ezen a rendezvényen, tudtam, hogy nagy a kihívás a közel 40 km-es terepen, ahol 1000 méter szintkülönbséget is le kellett küzdeni az első nap. Második nap pedig 25 km volt a táv kb. 500 méter szintkülönbséggel. Az első nap érdekessége, hogy a rajt Németországból indult, majd átértünk Csehországba, onnan érintettük a Cseh, Német, Osztrák hármashatárt, majd Ausztriában egy jókora emelkedőt követően visszaértünk Németországba, és a reggeli 8 órás tömegrajtot követően délután 5 körül érkeztünk be a célba. Mindezt hadi gyakorlóban hátizsákkal. A táj gyönyörű, tehenek legelnek a hihetetlenül zöld hegyoldalakon, rendezett porták, muskátli, nyugalom, akár csak az ausztriai Tirolban lenne az ember.A MATASZ Alapszabályának megfelelően A MATASZ Pest Megyei Szervezete elkötelezetten végzi mind a tartalékosok ügyének képviseletét, mind az ifjú nemzedékek honvédelmi nevelését. Tervezett hétvégi rendezvényünkkel mindkét célcsoportot aktivizáljuk, miáltal a fiatalok és az idősebb korosztály között hidat képezve jelentős szinergiai hatást érünk el a Honvédelmi Sportszövetséghez való kötődés hatékony kialakításában.

A HS tagegyesületeként a „Bátrak Próbája" ifjúsági sportnap megrendezésével is hozzá kívánunk járulni közös céljaink megvalósításához. A programot, bemutató ejtőernyős ugrással kívánjuk megnyitni, amivel egy kiemelten fontos katonai sportra szeretnénk a figyelmet felhívni, egyben a Honvédelmi Sportszövetséget népszerűsíteni, minthogy a HS zászlója is ott lesz az egyik ugró kezében. A rendezvény, ez alkalommal a szentendrei, pomázi, illetve a "dunakanyari" iskolák tanulói számára kerül megrendezésre, hozzávetőlegesen 700 tanuló részvételével. A versenyfeladatokat 8+2 fős csapatok teljesítik, míg a többiek, változatos feladatokat, gyakorlatokat végeznek a versenyterületen kívül. Itt felfújható akadálypályák, ügyességi játékok, lézeres lövészet, íjászat gyakorlása mellett katonai fegyverekkel ismerkedhetnek majd a fiatalok. A versenyfeladatok vívás, reakciógyorsasági feladat, lézeres lövészet, kvíz és Solathlon (összetett katonai sport) lesznek. A szellemi kvíz és a fizikai feladatok komplexitása jól szolgálja a hazafias és honvédelmi nevelést, a versenyfeladatok elősegítik a gyorsaság, a koordináció, a koncentráció- és reakcióképesség fejlesztését. A programba foglalt versenysorozat a térképészeti és tájékozódási ismereteket és a lövészet technikai alapjait, a biztonságos fegyverkezelés szabályait is tartalmazza. A csapatban végzett versenytevékenységek kiváló lehetőséget biztosítanak a közösségépítésre és közösségformálásra, a feladatok végrehajtása mindvégig nagy fegyelmet igényel. A verseny minden résztvevője ”Bátrak Próbája” feliratú pólót kap emlékül.

20181013_pestm_k.jpg


2018. szeptember 27.-én került megrendezésre az Országos Haditorna verseny megyei döntőjére Komáromban a Monostori erődben. Az Erő(d) Próba-2018 néven futó versenyre a megye több általános iskolájából és középszintű oktatási intézményéből neveztek és az idén is indultak felvidéki csapatok, összesen mintegy 130 versenyzővel. A versenyszámok változatosak voltak és fizikailag is megerőltető volt a versenyzők számára, akik között sok lány is ott volt. A csapatok leküzdöttek egy nehéz akadálypályát, a 4×400 méteres fegyveres váltófutást, volt mátrix futás, kézigránátdobás, autótolás, sebesültszállítás, egészségügyi ismeretek totó, NATO totó, katonai tereptan feladatok.

20180927_kematasz.jpg


Hazatértek - honvedelem.hu

Dátum: 2018. okt. 09. k, 09:35 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat.” Ezekkel a szavakkal üdvözölte az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingens negyvenharmadik váltásának hazatért tagjait október 3-án, szerdán Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka Székesfehérváron.


A Magyar Honvédség 1993 óta vett részt Cipruson a modern kori békefenntartásban. Tizenkilenc kontingensparancsnok vezetésével több mint kétezer magyar katona és rendőr vette ki a részét a békefenntartásból, ez az időszak azonban most lezárult. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens huszonhárom év szolgálat után, 2018. augusztus 31-én befejezte szolgálatát a szigetországban.

dsc_0168.jpg

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=zAsv0SWQUB8

20181003_honvedelem_uncif.jpg


A legelső nap - honvedelem.hu

Dátum: 2018. okt. 09. k, 09:31 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Több mint százharminc, a polgári életből jelentkező újonc érkezett Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez alapkiképzésre.
img_5509.jpg


Szombaton Varsóban ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szerve a Katonai Bizottság (MC). A vezérkarfőnökök évente egyszer találkoznak ebben a kihelyezett formában, hogy a NATO kiemelt stratégiai kérdéseit megvitassák. Az eseményen Magyarországot Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök képviselte.

20180929_a.dwulatek_dwu2866.jpg

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola vezetőjének felkérésére Zsiros Tamás törzszászlós, az MH Ludovika Zászlóalj vezénylő zászlósa vendégelőadóként előadás tartott az iskola növendékeinek az iskola pályaorientációs napján.

01.jpg

Az előadás során a növendékek megismerkedhettek az MH Ludovika Zászlóaljjal, a Magyar Honvédségben elérhető lehetőségekkel, betekintést kaptak missziókról, tanfolyamokról, illetve az előmenetelhez szükséges motivációról, elkötelezettségről és hivatástudatról.

02.jpg

Fotó: MH Ludovika Zászlóalj facebook oldalaForrás: Középiskolások ismerkedtek a zászlóaljjal (www.facebook.com)
https://honvedelem.hu/cikk/112610_kozepiskolasok_ismerkedtek_a_ludovika_zaszloaljjal


A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársai is részt vettek a szlovákiai Velkőn (Vel’krop) felújított első világháborús temető átadásán és felszentelésén szeptember 28-án.

01.jpg

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság területi veszélyelhárítási feladatában, valamint időszaki komplex védelmi igazgatási gyakorlatán vettek részt a veszprémi önkéntes területvédelmi tartalékosok a közelmúltban. A gyakorlat valósághűen mutatta be a rendvédelmi és fegyveres szervek zökkenőmentes együttműködését.

Oldal:  1 2 3 ...... 54 55 56