A Honvédelmi Minisztérium pályázatának eredményeképpen 1025 első világháborús katonasírt újítottak fel Nagykanizsán. A hősi sírkert március 26-i átadóján beszédet mondott Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is. Mint fogalmazott, az első világháború a század őskatasztrófája, amelyben 700 ezer honfitársunk vesztette életét, s ez sajátos feladatot ró a jelenkor magyarjaira.

20180329_sirkert_honvedelemhu.jpg

Dr. Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke tett látogatást a koszovói Novo Selo táborban. A szakmai látogatás célja az új, ROLE-1 sátorkomplexum megtekintése volt.

2.jpgA 2017 novemberében beszerzett ROLE-1 képesség modern és moduláris kialakítása megfelel a 21. század kihívásainak. Tekintettel arra, hogy a koszovói szerepvállalás kiemelt fontosságú hazánk számára, az első ilyen létesítményt a Koszovóban állomásozó magyar kontingens kapta. Mivel a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalja (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) egy magas készenlétű alegység, amelynek feladata, hogy bármikor telepíthető legyen a térségben, ezért egy ilyen szintű mobil és moduláris egészségügyi képesség komoly támogatás a katonák számára.

Dinamikusan halad a honvédség fejlesztése

20180329_honvedelemhu.jpg

t1.jpg

A bevonulókat az MH Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviselői fogadták a laktanyában.20180326_mtsz_01.jpgA város szülötteiből verbuvált gyalogos- és huszárezredek bátorságukkal és kitartásukkal legendás hírnevet vívtak ki maguknak az első világháborúban. Emléküket immár még méltóbb módon őrzik a nagykanizsai központi temető tavaly felújított katonasírjai és parcella közepén álló obeliszk, mely szintén megszépült.

Az 1025 darab hadisír és az obeliszk felújítására a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázat sikerének köszönhetően, 30 millió forintos támogatás révén kerülhetett sor.

Közel hétszáz önkéntes tartalékos tett esküt Szentendrén, akiket Dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter  köszöntött.

mb4a5397.jpg

Dr. Simicskó István az ünnepségen elmondta: a haza védelméért mindennap tenni kell, főleg manapság, amikor az európai civilizáció és a nyugati világ számos szereplője „temetni akarja” a nemzeteket, a nemzetállamokat. Hangsúlyozta: a nemzet csak addig létezik, amíg van Magyarország, és képes megvédeni határait. Enélkül az emberek nem élhetnek biztonságban, az országnak pedig nincs jövője. Az Európai Unió jelenleg lelki válságban van, a keresztény értékek megtagadása pedig komolyan veszélyezteti a nyugati civilizációt. A miniszter úgy látta: a globalizációt ugyan nem lehet megállítani, de egy „nemzeti értékszűrőt” ki lehet alakítani, és fel lehet lépni a nyilvánvalóan negatív eseményekkel szemben. „Megvédtük Magyarországot, és meg is fogjuk védeni minden bajtól, látható és láthatatlan veszélytől, mert gyermekeink jövője a tét” – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa, ami nagyban köszönhető annak, hogy a katonák megvédték az ország határait.2018. április 6. Muhi 777, egy csata és emlékezete, konferencia

20180406_muhi_001.jpg

20180406_muhi_002.jpgNémetország budapesti nagykövetségén 2018. március 21.-én találkozott Wolf Illener alezredes, Németország új véderő attaséja, valamint irodavezetője és Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke Kovács Imre ny ezredessel, a MATASZ német referensével együtt.

A találkozón áttekintették a magyar - német tartalékos szervezetek közötti, hagyományosan eredményes kapcsolatokat. A nagy múltú német Bundeswehr Tartalékosok Szövetsége és a Magyar Tartalékosok Szövetsége között a nemzetközi kapcsolatok sorában szinte az elsők között került megkötésre a Partnerségi Együttműködési Megállapodás, melyet még a MATASZ akkori elnöke, Dr. Deák János ny. vezérezredes írt alá magyar részről.
20180321_matasz_1.jpg

Március 15-i kitüntetés

Dátum: 2018. márc. 23. p, 12:28 - MATASZ Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180315_borsodm_01.jpg
Nagy öröm érte a MATASZ Borsod megyei szervezetét, mert 2018. március 15 - alkalmából a "Honvédelemért" Kitüntető Cím III. Fokozatát kapta Juhász Zoltán - a MATASZ megyei Elnökség tagja - a Honvédelmi Miniszter Úrtól.

Juhász Zoltán több mint 40 éve vesz részt a honvédelmi nevelőmunkájában. Jelenleg a Sárospataki SESE lövészklub vezető edzője, a hely Hagyományőrző Íjász Klub elnöke és alapító tagja.


20180321_csongradm_001.jpgHárommillió forintos pályázati forrásból harminc első világháborús hadisírt újíttatott fel Csongrád város önkormányzata. A sírok újraszentelését és ünnepélyes átadását március 21-én tartották a város római katolikus köztemetőjében.

A Honvédelmi Minisztérium kormányhatározatban kapott felhatalmazás alapján 2016-ban pályázatot írt ki a Magyarországon található első világháborús hadisírok és emlékművek rendbetételére, felújítására és helyreállítására. Csongrád város önkormányzata élt a lehetőséggel: a római katolikus köztemetőben található harminc hadisír felújítására adott be pályázatot, amelynek elbírálása során a teljes igényelt összeget, azaz 3 millió forintot nyert el. Az első világháborús sírkertben nyugvók többsége a csongrádi hadikórházban és a városban működött hadifogolytáborban halt meg. A katonák főleg a császári és királyi szegedi 46-os gyalogezredben szolgáltak.

 Pest megyei szervezet - 2018. 02. 24-25. - Beszámoló az A.N.A. Alpini Feltrei Szekciója közgyűlésérőlA 2017. július 21-én az olszországi Feltrében, az A.N.A. Alpini Feltrei Szekciója és a MATASZ Pest Megyei és Budapesti Szervezetei között aláírt partnerségi megállapodásnak is köszönhetően szervezeteink között egyre szorosabb a kapcsolat. A korábbi években tett kölcsönös látogatások alkalmával már többször megbizonyosodhattunk az olasz fél partnerségi szándékai komolyságáról, amit a mostani személyes meghívás csak tovább erősített.

Az A.N.A. Alpini Feltrei Szekciója alelnöke, Carló Balestra úr személyes meghívásának eleget téve február 24-25-én, kettő napos villámlátogatáson vettünk részt a feltrei partnerszervezet rendezvényein.

A hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett vonták fel hazánk nemzeti lobogóját az Országház előtt március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján.tot_6063.jpg
A fővárosi Kossuth téren tartott ünnepségen jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, továbbá az állami és katonai szervezetek, valamint a diplomáciai testületek képviselői is.


cikk_01.jpg

„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén.
20180313_pestm_004.jpgMárcius 13-án délelőtt az MH HFKP szervezésében, a Kozma utcai új köztemető 1848/49 es parcelláját közösen tettük rendbe a BEOSZ képviselőivel. A MATASZ Pest Megyei Szervezete részéről Bagi László ny.ezds. és Fazekas István ny. hőr. alezredes, a Budapesti Szervezet részéről pedig Dr. Szaló Péter ömt. őrnagy vett részt a munkában.

A takarítást követően Demeter Attila alezredes az MH HFKP, Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztályának vezetője mondott ünnepi beszédet, amelyben többek között a következő gondolatok hangzottak el:
Oldal:  1 2 3 ...... 42 43 44