„A zarándoklat annyit tesz, mint úton lenni. Jönni, elindulni az egyik helyről és megérkezni egy másik helyre. De ha csak valóban ennyi lenne, akkor nem létezne a zarándok szó, csak az utazót használnánk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szeptember 23-án Budapesten, a máriaremetei kegytemplomban.

A miniszterhelyettes a XXIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat résztvevőit köszöntve úgy fogalmazott: a zarándoklat nemcsak egy fizikai utazás, egy távolság megtétele, hanem egy lelki-szellemi utazás és imádság is. „Bízom benne, hogy azok, akik ma ezt a zarándoklatot megtették, nemcsak fizikai értelemben érkeztek meg a máriaremetei kegytemplomba, hanem teljesült az a vágyuk és céljuk, amivel elindultak” – mondta Vargha Tamás.A MATASZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet 2017. 09. 30-án az alábbi két versenyt hirdette meg. A versenyeket meglátogatja Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Molnár Oszkár, Edelény város, Földvári Oszkár, Bánhorváti, Vadnai Zoltán Nagybarca település polgármestere.

Versenykiírások:

acroread.pngMagyar Tartalékosok Szövetsége és az Edelény Város Technikai és Tömegsport Egyesülete Elnöksége
I. Diák Honvédelmi Versenye

acroread.pngMagyar Tartalékosok Szövetsége és a MATASZ Nagybarcai Egyesület Elnöksége
I. Honvédelmi Többtusa Versenye
Katonák, honvédelmi dolgozók és civilek ezrei álltak rajthoz a budapesti Vérmezőn szeptember 24-én, vasárnap délelőtt, hogy megmérettessék magukat 4, illetve 10 kilométeres távon az idei NATO-futáson. A sportrendezvényt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter indította el, aki maga is csatlakozott a mezőnyhöz.

A nagy népszerűségnek örvendő eseményt a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezte, de hasonlóan az elmúlt évekhez, a rendezvény szervezésében segítséget nyújtott a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, az Antall József Tudásközpont és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A délelőtt 11 órakor elstartolt mezőny több kilométeren keresztül egységes volt, majd a meredekebb részeknél ki-ki a saját tempóját felvéve igyekezett célba érni. A Kapisztrán téren felállított célkapu alá déltől folyamatosan érkeztek az utolsó métereket sprintelve megtevő katonák és civilek.


Emlékfutás Isonzóért 2017. október 11-től 24-ig

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:41 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunkra látogatóink figyelmét az október 11-24 között megrendezésre kerülő emlékfutásra, melyhez bárki csatlakozhat!

Emlékfutás Isonzóért


2017. október 11-től 24-ig tart az az emlékfutás, amelyet a 12. isonzói csata 100. évfordulója alkalmából rendeznek. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter lesz.
Száz esztendővel ezelőtt, 1917. október 24-én indította meg az Osztrák-Magyar Monarchia azt a hadműveletet, amely caporettói áttörés néven vonult be a történelembe. Az első világháború egyik legsikeresebb mozzanatában az osztrák-magyar és a német csapatok áttörték az olasz védvonalat Caporettónál (ma Kobarid), és legyőzve az olasz csapatokat, átvették a kezdeményezést az isonzói csaták sorozatában.2017. október 14. Versenykiírás a MATASZ IV. országos nyíltirányzékú kispuska, sportpisztoly és „Steel Challenge” típusú lőversenyére.

A verseny célja: A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából szervezett lőversenyen, versenyzési lehetőség biztosítása a MATASZ megyei és budapesti szervezetei, tagozatai és tagszervezetei, és a meghívott csapatok tagjainak. A lövészsport népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok ápolása, és a 2014. évben első ízben meghirdetett hagyományteremtő verseny folytatása.

A verseny fővédnöke: Bozó Tibor dandártábornok, MH Altiszti Akadémia Parancsnok.

A verseny védnöke: Széles Ernő ny. dandártábornok, MATASZ elnök.

Szervező bizottság elnök: Bíró Sándor ny. r. ezredes MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök.

A verseny rendezője: A Magyar Tartalékosok Szövetsége megbízása alapján a MATASZ Pest Megyei Szervezete.

A verseny támogatója: Honvéd Kossuth Lövész Klub, K-Force Védelmi Rendszerek Kft.


A verseny időpontja: 2017. október 14-én, 12.00-17.00 óra között.

Nevezési határidő: 2017. szeptember 28.


Letöltésekhez kattintson a továbbra:


A pákozdi csata emlékezete - honvedelem.hu

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:37 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az emlékezetes haditanács a frissen felállított honvédseregre bízta annak idején hazánk szabadságáért való küzdelmet, amely sereg elől az ellenség az első csatában meghátrált – mondta Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára a pákozdi csata előtti haditanács emlékére tartott megemlékezésen a sukorói református templomban, szeptember 23-án.

Az egyhetes, sorrendben nyolcadik Honvédfesztivál nyitónapjának záró rendezvényén Vargha Tamás a történelmi eseményeket felidézve kiemelte: a haditanácson hozott döntések emelték szabadságharccá elődeink küzdelmét. „Hazaszeretetünknek, hazához való hűségünknek, nemzeti identitásunknak pedig a mai napig a szabadságharc az alapja” – húzta alá a miniszterhelyettes.

A tavaly év végén bejelentett Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része az eddig működő tartalékos rendszer megújítása. A cél az, hogy tovább erősödjön az állampolgárok részvétele a haza védelmében. A rendszer korábbi formáját 2011-ben újították meg, ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, illetve önkéntes védelmi tartalékos szolgálatról. Az újrastrukturálás részeként megjelent a területi elven szerveződő önkéntes területvédelmi tartalékos kategória. A toborzás elsőként Veszprém és Hajdú-Bihar megyében kezdődött el, alig öt hónappal később, szeptember 12-én pedig már meg is kötötte szerződését Hajdú-Bihar megye 100. területvédelmi tartalékos katonája. Ennek kapcsán beszélgettünk Nagy Zoltán alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának parancsnokával a toborzás során elvégzett feladatokról, illetve az eddigi tapasztalatokról.

Előadások Kőbányán

Dátum: 2017. szept. 26. k, 09:22 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

FELHÍVÁS!

Felhívjuk érdeklődő MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét arra, a kapott információra, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ megjelentette szeptember - október havi programjait tartalmazó kiadványát.

Ebben szerepelnek a Magyar Hadtudományi Társaság által vállalt előadások is az alábbiak szerint:


Október 3.-án, kedden 17 órakor – A magyar katonai repülés története, A Galambtól a Griffmadárig
Előadó: Dr. Szabó József ny. vezérőrnagy

Október 17.-én, kedden 17 órakor – Elektronikai hadviselés, kiberhadviselés
Előadó: Prof. Dr. Ványa László ezredes


Az előadások látogatása ingyenes.

Az előadások helyszíne: Köszi (Kő - Café), 1105 Bp. Előd utca 1 sz.

Az előadások helyszínén nagyméretű, ingyenes parkoló van. Az érdeklődőknek tartalmas előadásokat kívánunk!A „Soros-terv” nagyon rossz terv és sok kárt okozhat az emberiségnek, de ezt sokan nem látják, illetve nem akarják látni − mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szeptember 18-ai, hétfő esti műsorában.
A honvédelmi miniszter szerint Brüsszelben képmutatás folyik: tudják, hogy mi történik, de nem mondják meg az igazságot sem a bevándorlóknak, sem az európai polgároknak. Az Európai Unió többi között „spirituális válságban szenved” − jegyezte meg, hozzátéve, erre nem a bevándorlók jelentik a megoldást. A miniszter megjegyezte: azt elfogadják, ha valakik úgy döntenek, be akarnak hozni bevándorlókat, de ezt Magyarországnak ne tegyék kötelezőnek, majd a közép-európai emberek és népek döntik el, hogy akarnak-e bevándorlókat.

Dr. Simicskó István kiemelte azt is, hogy Magyarország elsőként sorakozott fel a „frontvonalon”, és hatékony válaszokat adott a tömeges illegális migrációra: a műszaki, jogi határzár mellett katonai, rendvédelmi együttműködéssel is védik a magyar és a schengeni határokat. A miniszter szerint a tömeges migrációs helyzet kezelésében Közép-Európa példát mutat Nyugat-Európának, Brüsszelnek.

 

Kitért arra is, hogy múlt héten a Közép-európai Védelmi Együttműködés keretében osztrák, magyar és cseh katonák tartottak nemzetközi határvédelmi gyakorlatot Ausztriában. A miniszter elmondta: a gyakorlaton olyan, az illegális migrációhoz kötődő helyzetet szimuláltak, amelyben előbb kisebb hullámban, majd tömegesen érkeznek és egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok, úgy, mint például a röszkei zavargásnál. Dr. Simicskó István közölte, hogy az osztrák védelmi miniszterrel nagyon jó az együttműködés. Osztrák katonák jelenleg is segítik Magyarországi déli határainak védelmét.

 

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/65377_dr_simicsko_istvan_a_soros-terv_sok_kart_okozhat_az_emberisegnekSzeptember 15−17. között, az albániai Tiranában rendezték meg a NATO Katonai Bizottság kihelyezett ülését. A rendezvényen a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, tagjai pedig Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő és a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal kijelölt szakértői voltak.

A konferencia előestéjén a vezérkarfőnököket katonai tiszteletadással fogadták a tiranai Brigade Palace-ban, majd Ilir Meta, Albánia államelnöke adott díszvacsorát.

A szakmai munka felvezetőjeként az albán államelnök és a NATO Katonai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket szeptember 16-án, szombaton.

A tömeges illegális migráció komoly figyelmeztetés Európa számára – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 15-én, pénteken az osztrák hadsereg allentsteigi gyakorlóterén tartott hadgyakorlaton.


A COOPSEC 17 (Cooperative Security 2017) elnevezésű gyakorlaton összesen hat ország és 2360 katona vett részt; elsősorban a migrációs válság okozta kihívásokra készültek fel, vagyis a határőrizeti rendszer kiépítésén és annak üzemeltetésén túl központi elem volt a felderítés, a tömegkezelés és a migránsok egészségügyi ellátása is. A gyakorlatra elsősorban a Közép-európai Védelmi Együttműködés tagállamai – Ausztria, Magyarország, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – kaptak meghívást, de megfigyelőként jelen volt Macedónia is. Csapatokat három ország, a vendéglátó Ausztria, Csehország és Magyarország küldött a rendezvényre, a Magyar Honvédségtől összesen 44 katona volt jelen.

Tisztelnünk kell egymást, valamint minden kultúrát, de ugyanakkor garantálnunk kell az állampolgáraink és az ország teljes biztonságát is - hangoztatta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter telefonon az MTI-nek az Alsó-Ausztriában tartott nemzetközi hadgyakorlat zárónapján.

A miniszter tájékoztatása szerint az „életszerű gyakorlaton” jelenkorunk biztonsági kihívásainak és az ezekből származó veszélyeknek a kezelését mutatták be a katonák. „Sajnos az elmúlt két évben a Magyarország déli határának védelme során életszerű tapasztalatokat szerezhettünk, amelyeket most átadunk barátainknak, partnereinknek” − állapította meg. A tárcavezető úgy vélte, hogy az ehhez hasonló gyakorlatok erősítik Magyarország és a Magyar Honvédség képességeit is.

2017. 09. 22–23. Kratochvil Károly Emlékmenet

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 11:21 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170922_23_hs_.jpg

A Honvédsuli 2017. szeptember 22-23.-án hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezi meg emlékmenetét Kratochvil Károly altábornagyra, a Székely Hadosztály parancsnokára emlékezve halálának 71. évfordulóján.

A menet 50 km, amit a résztvevők két nap alatt, napi cc. 25 km-es szakaszokban teljesítenek úgy hogy a menet során érintett települések I. világháborús emléhelyeinél koszorút helyeznek el.

A menethez bárki csatlakozhat akár rész távra is.

A RENDEZVÉNY POLITIKA MENTES, CÉLJA KIZÁRÓLAG AZ EMLÉKEZÉS.
A RENDEZVÉNYRE ZÁSZLÓKAT, TRANSZPARENSEKET HOZNI ÉS OTT AZT MEGJELENÍTENI SZIGORUAN TILOS!

Menetvonal térkép: https://goo.gl/maps/BHMhFbQGAxz
Esemény: https://www.facebook.com/events/271181276719020
http://www.honvedsuli.hu/

Pontos leírás, tudnivalók a továbbra kattintva....


Egyre szorosabb a kapcsolat a MATASZ Veszprém megyei szervezete és a partner olasz Alpini szekció között. Az első világháború befejezésének centenáriuma közeledtével és főleg annak évében, 2018-ban különös jelentőséggel bírnak az egykori ellenfél nemzetek ma élő polgárai, katonái közötti erősödő kapcsolatok.

Az Antonio által továbbított alul is olvasható e-mail magyar fordítása:

Oldal:  1 2 3 ...... 29 30 31