Szívélyes meghívásnak tettünk eleget a tegnapi délutánon, a Szentgáli Művelődési Házba. Hegyi Sándor Ferenc nyugállományú repülő őrnagy, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének tagja, aki Szentgálon született, könyvet írt Szentgál és a Nagy Háború címmel.

20181110_veszpremm_001.jpg


„XV. Mikulás-kupa”
A MATASZ Heves Megyei Szervezete meghívja Önt az Önök intézményét és szervezetét 2018. 12. 01-jén megtartandó lőversenyére.

Helye: Eger Bem tábornok út 3. / Egri Szakképző Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Kollégiuma és Könyvtára.


A verseny leírása:

I. Kispuska lövészet (3+10 értékelt lövés TOZ kispuskával, nyílt irányzék távcső nélkül)
Légpuska (álló testhelyzet 3+10 lövés körkörös célra)
Légpisztoly (3+10 lövés körkörös lőlapra)


II. Íjászat – hagyományos íj (5 lövés álló testhelyzetből)
Csatacsillag ( dobás 5 darab).


III. Szellemi TOTO ( a honvédelem témaköréből)

A verseny értékelése egyéni és csapat kategóriákban történik.
Nevezni 3fővel lehet, míg egyéniben bárki indulhat.


A végső csapateredmény az I. versenyfeladat összesítése során alakul ki, a TOTO feladat eredménye dönt azonos pontszám elérése esetén.


A nap során airsoft steel lövészeti lehetőséget biztosítunk.


Jelentkezni Szikra István nyá. szds. 30/8373360, matasz.heves©gmail.com , vagy Munkácsi Sándor t. ezrs. 70/ 61 961 21, matasz.munkacsi©gmail.com lehet.

2018. 12. 01. XV. Mikulás Kupa Eger, jelentkezési lap


A versenynap programja:
09.00 Megnyitó (étkezde)
09.30 Versenyek (lőtér-udvar-kijelölt tantermek-tornaterem)
13.00 Ebéd (étkezde)
14.00 A MATASZ szerepvállalása a Honvédelmi Szövetségben és az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kialakításában témakörében előadás
15.00 Eredményhirdetés


A verseny szüneteiben büfé áll a versenyzők rendelkezésére az alagsorban.
A versenyen minden versenyző saját felelősségére vesz részt, a biztonsági rendszabályok betartása mindenki számára kötelező!


A versenyre jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

20181201_mikulaskupa_eger.jpg20181122_mttosz_.jpg
HONVÉDELMI NEVELÉS A SPORT LÁTÓSZÖGÉBŐL

című konferencia 2018. november 22-én, melyet a

MAGYAR TECHNIKAI ÉS TÖMEGSPORTKLUBOK ORSZÁGOS SZABADIDŐSPORT SZÖVETSÉGE

a budapesti Milton Friedman Egyetemen rendez

- Budapest, III. ker. Kelta u. 2.
a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával, a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve

A résztvevők betekintést kapnak a sport és a hazafias, honvédelmi nevelés újra értelmezett kapcsolatába, az illetékes társadalmi szervezetek és kormányzati szervek célkitűzéseibe, illetve az ezek elérését szolgáló lehetséges eszközökbe és módszerekbe.


A neves felkért előadó kör tagja többek közt Dr. Simicskó István Kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Erdélyi Lajos, a H.M. helyettes államtitkára, Széles Ernő ny. dandártábornok a MATASZ elnöke, Dr. Hatala József ny. altábornagy, a Magyar Autóklub elnöke és Gergely István olimpiai bajnok, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke, Torba Attila alezredes, a Honvéd Vezérkar képviselője.


A konferencia lehetőséget ad az előadások meghallgatásán túl a konzultációra és a tapasztalatcserére is a szekció ülések keretében, ahol a legeredményesebb gyakorlati megoldások kerülnek előtérbe.


Részletes program és a további tudnivalók a www.mttosz.eu honlapon érhetők el.


A konferencián a részvétel ingyenes, de a jelentkező nevének és szervezetének megadásával előzetes jelentkezés ajánlott a honvsport©gmail.com mail címen mielőbb, mert a regisztráció az érkezések sorrendjében veszi fel a névsorba a jelentkezőket.


Budapest, 2018. november 07.

Az MTTOSZ Elnöksége


Közreadjuk Miniszteri Biztos Úr köszönőlevelét

Dátum: 2018. nov. 09. p, 06:30 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Közreadjuk Miniszteri Biztos Úr köszönőlevelét:
 
20181030_koszono_k.jpg


Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 31-én, szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításáról szóló javaslatot.
 
 
A több törvény módosításáról szóló javaslat többek között a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség irányításának szétválasztásáról rendelkezik, de a szervezeti átalakításokon túl rögzíti az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzését, valamint bevezeti az úgynevezett honvédelmi veszélyhelyzet fogalmát. A javaslat elfogadása esetén január elsejével lép hatályba.


Még az idén több szerződést kötnek a Magyar Honvédség fejlesztése keretében - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna október 30-ai, kedd esti műsorában.

Dr. Benkő Tibor közölte, hogy novemberben további terepjárók érkeznek, továbbá már az idén néhány ezer új, Magyarországon előállított, összeszerelt kézifegyvert tudnak a katonák kezébe adni. Céljuk az, hogy ne csak katonákat, hanem rendőröket is Magyarországon gyártott fegyverekkel szereljenek fel.


A miniszter kitért arra is, hogy egyre több fiatal érdeklődik a katonai pálya iránt, különösen az önkéntes tartalékos rendszerben figyelhető meg, hogy egyre fiatalabbak a belépők.


Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az eddigi 29 700-ról 37 650-re növelték a Magyar Honvédség szervezeteinél rendszeresíthető beosztások felső határát.


Dr. Benkő Tibor azt mondta: az elindított Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nemcsak a technikai eszközök fejlesztésével, bővítésével, hanem a személyi állomány növelésével, annak anyagi fedezetével is számol.


Forrás:

https://honvedelem.hu/cikk/113174_meg_az_iden_tobb_szerzodest_kotnek_a_honvedseg_fejlesztese_keretebenA Pentagon több mint 5 ezer katonát irányít az Egyesült Államok délnyugati határára. Az iraki invázió óta legjelentősebb amerikai csapatmozgás célja, hogy támogassák Donald Trump elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit, a félidei választások előtt.
 
Forrás: https://hu.euronews.com/2018/10/30/trump-5-ezer-katonat-kuld-a-mexikoi-hatarra

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=YDHS5l9cAUM
 
 20181104_euronews.jpg


A hazánk földjén elesett magyar és más nemzetiségű katonák emlékére, a halottak napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium október 30-án koszorúzó megemlékezéseket szervezett. Az eseményen a MATASZ részéről Bagi László ny. ezredes, a MATASZ alelnöke, Benke Tamás ny. alezredes a MATASZ Budapesti Szervezete elnöke és Bíró Sándor ny. r. ezredes, a MATASZ Pest Megyei Szervezete elnöke vettek részt. A rendezvénysorozat 10.00 órakor vette kezdetét a magyar katonákra emlékező „Imádkozó katona” szobránál, ahol elsőként Szabó István úr a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára helyezte el az emlékezés virágait. A Rákoskeresztúri Új köztemetőben található külföldi katonák sírhelyeinél – Olasz, Lengyel, Török, Román, valamint a volt Szovjet katonai sírkertekben – és az I. világháborús emlékműnél, majd kora délután a budaörsi német-magyar, azt követően pedig a solymári angolszász katonatemetőkben a katonai attasétestület tagjaival közösen emlékeztünk elhunyt katonáinkra.

20181101_pestm_003.jpg

Koszorúzás Vas megyében

Dátum: 2018. nov. 03. szo, 06:25 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi irodájának szervezésével és irányításával 2018. november 01-jén szövetségünk vas megyei szervezetének tagjai a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, valamit a Hermann Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző iskola és Kollégium diákjaival közösen mécseseket helyzetünk el a jáki úti temető katonai parcellájában, az első és második világháborúban elhunyt magyar, német, olasz, orosz hadisírokon és emlékműveken.
20181101_vasmegye_001.jpg

A hősök emlékére - honvedelem.hu

Dátum: 2018. nov. 01. cs, 06:41 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, kedden.

cikk_01.jpg

Savaria Történelmi Karnevál, elismerés

Dátum: 2018. nov. 01. cs, 06:26 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Széles Ernő országos elnök és Török Kálmán Vas megyei elnök levélváltása is jól példázza a megyei MATASZ tagok és vezetőségek eredményes tevékenyégét, amelyet a társadalom is elismer:
 
20181029_savaria_karneval_oklevel_k.jpg


Hagyományosan, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartottak kegyeleti gyertyagyújtást október 30-án, kedden este. Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy a gyertyagyújtáskor és a megemlékezés idején nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között.
 

A halottak napja alkalmából, a budai Várban, a Kapisztrán téren megrendezett gyertyagyújtáson az elhunyt katonahősöket méltatva dr. Benkő Tibor úgy fogalmazott: a magyar hit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája, és amíg az ég, az ember földi életét jelképezi. „Ha belegondolunk - az elesett bajtársakra, katonákra emlékezve -, akkor azt láthatjuk, hogy az ő gyertyáik a mennyországban nagyon rövid ideig éghettek” – mondta Magyarország honvédelmi minisztere.

cikk_01.jpg

 Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Cyk1Y_qvyLk

20181030_honvedelemhu.jpg

 Műveleti sikerek fegyver nélkül: a haderő bővülő non-kinetikus képességei
 
2018. november 7-8.
Stefánia Palota, Budapest

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely – együttműködésben a gödöllői Szent István Egyetemmel – a csatolt program alapján „Műveleti sikerek fegyver nélkül: a haderő bővülő non-kinetikus képességei” címmel konferenciát szervez 2018. november 7-8-án, a Stefánia Palotában (XIV. Budapest, Stefánia út 34-36. – bejárat a Zichy utca felöl) a Magyar Tudomány Ünnepe égisze alatt.

A konferenciát megnyitja Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

A szimpózium célja tágítani és megosztani azokat az ismereteket, amelyek a haderő non-kinetikus képességeinek alkalmazása során felhalmozódtak, valamint bemutatni azon új területeket, amelyek az utóbbi évben előtérbe kerültek.

A rendezvényre regisztrálni a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely szervezeti e-mail címén lehet ( hvk.tkh©hm.gov.hu ). Kérem, hogy amennyiben lehetősége van rá, felhívásunkat tegye elérhetővé kollégái számára. A rendezvény pontos részletei a Kutatóhely honlapján (www.hvktkh.hm.gov.hu) és a Kutatóhely Facebook-oldalán folyamatosan frissülnek.

Konferenciánkon Önt és a téma iránt érdeklődő munkatársait örömmel látjuk, segítségét pedig előre is köszönjük!

Tájékoztatom, hogy ingyenes parkolást a rendezvény helyszínén sajnos nem áll módunkban biztosítani.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne, a Kutatóhely munkatársa áll rendelkezésére (POC: Dr. Lóderer Balázs fhdgy., tel.: 06-1/474-1668, e-mail: loderer.balazs©mil.hu).


 
 
November 7.
 
9:00 – 9:10 Megnyitó: DR. BÖRÖNDI Gábor altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök helyettes

9:10 – 9:20 Köszöntő: MAGYAR Ferenc, Szent István Egyetem - kancellár

9:20 – 9:40 PROF. DR. PADÁNYI József vezérőrnagy, Nemzeti Közszolgálati Egyetem - tudományos rektor-helyettes: Az éghajlatváltozás hatása a katonai erőre

9:40 – 10:00 DR. PORKOLÁB Imre ezredes, Kormánybiztosi Hivatal - KFI szakreferens: Innováció és a fejlődő non-kinetikus képességek kapcsolata a Magyar Honvédségben

10:00 – 10:20 DR. RÓZSA Tibor ezredes, HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, Fegyvernemi Képességfejlesztési Osztály - mb. osztályvezető: Az információs műveletek elmélete és evolúciója

10:20 – 10:30 Kérdések és válaszok

10:30 – 10:50 Szünet

10:50 – 11:10 DR. HANGYA Gábor alezredes, MH CKELMK - központparancsnok-helyettes, SOUCZ Ferenc őrnagy, MH CKELMK - csoportparancsnok: Nem-kinetikus képességek a Magyar Honvédség szemszögéből - az elmélet és a gyakorlat találkozása

11:10 – 11:30 DR. MEZŐ Ferenc, Eszterházy Károly Egyetem, Pszichológia Intézet - intézetigazgató: A lélektani hadviselés példatára - barangolás a hadak útján, a pszichológia ösvényein, a történelem útvesztőiben

11:30 – 11:50 PÁKOZDI Márta őrnagy, MH Egészségügyi Központ, VESTO, Képességfejlesztési Alosztály - alosztályvezető: A személyiség erényei, az élettel való elégedettség és a boldogságorientációk kapcsolatának vizsgálata katonák körében

11:50 – 12:00 Kérdések és válaszok

12:00 – 13:00 Ebéd

13:00 – 13:20 PROF. DR. SZILÁGYI Tivadar nyá. ezredes, Szent István Egyetem, GTK - dékán-helyettes,
DR. BOLDIZSÁR Gábor ezredes, Nemzeti Közszolgálati Egyetem - egyetemi docens: Műveleti sikerek fegyver nélkül, avagy a vidékbiztonsági „éberség”

13:20 – 13:40 DR. KASZNÁR Attila nb. alezredes, NKE Nemzetbiztonsági Intézet, Terrorelhárítási Tanszék - tanszékvezető: A klímaváltozás hatása a biológiai ágensek hibridhadviselésben történő felhasználásában

13:40 – 14:00 MILETICS Péter, MH HFKP Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely - tanácsos: Fejezetek a
Kárpát-medencei klímamigráció történetéből

14:00 – 14:10 Kérdések és válaszok

14:10 – 14:30 KÖRMENDI György, Statistical Products Hungary Kft. (Clementine) - ügyvezető: Hadrendbe áll a mesterséges intelligencia és az adatelemzés

14:30 – 14:50 TAKÁCS Gergely, PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola - PhD aspiráns: Big Data elemzési
módszerek a nemzetbiztonsági szférában

14:50 – 15:10 DR. LÓDERER Balázs főhadnagy, MH HFKP, Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely – beosztott tiszt: SOCMINT

15:10 – 15:20 Kérdések és válaszok

15:20 – 15:30 Első nap összegzése
 
 
következő nap a folytatásban...

Kisebb létszámú, de erős minisztériumot és egy hatáskörrel, jogkörrel és felelősséggel felruházott parancsnokságot szeretne dr. Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője, aki erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

benko1.jpg
Oldal:  1 2 3 4 ...... 58 59 60