A barátságot jöttek erősíteni

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:36 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170916_veszprem_01.jpgA MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének meghívására a hétvégén német tartalékos katonák érkeztek Veszprémbe.

A Német Bundeswehr Tartalékos Szövetség Felsőbajor Megyei csoportjának a tagjai egy 2004-ben aláírt együttműködési szerződés megújítására érkeztek a megyeszékhelyre.
Az együttműködési szerződés aláírására a Megyeháza Szent István termében a sajtó jelenlétében került sor.

A két tartalékos katonai szervezet vezetőjét Dr. Vajda Viktória a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Az örömét fejezte ki annak, hogy egy olyan német tartománnyal erősödnek a veszprémi kapcsolatok, ami Gizella révén a történelemben a megyéhez már ezer szállal kötődik. Kiemelte, hogy az európai országok együttműködése napjainkban nagyon fontos feladat. Európa békéjének, biztonságának megteremtése mindkét nemzet számára elsődleges kérdés.Viszontlátogatás!

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:27 - MATASZ Bács-Kiskun megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Bács-Kiskun megyei MATASZ bajai szervezete Deák Lajos ny.ezredes vezetésével eleget tett a Szerb Tartalékos Tisztek zombori szervezete meghívásának. A látogatás apropóját a Szerb Tartalékosok Napja alkalmából rendezett ünnepség adta. A magyar küldöttség megkoszorúzta a szerb tartalékosok emlékművét, majd közös vacsorán idézték fel a közös emlékeket, a további együttműködés lehetőségeit. Küldöttségünket Milivoj Nenadov Tartalékos Tisztek zombori szervezetének elnöke fogadta.

Szabó János ny.ezds.

 20170915_bacskiskunm_1.jpg


Megújult a katonai temető

Dátum: 2017. szept. 20. sze, 09:20 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170915_veszpremm_006.jpgAz elmúlt héten fejezte be a munkáját az a 14 tartalékos katona, akik a veszprémi német katonai temető soros karbantartását végezték.

Magyar és német tartalékos katonák két hétig dolgoztak a német katonák nyughelyeinek megújításán. A neveket őrző feliratokat átfestették, a nagykereszt és a temető emlékeit őrző pavilon új védőfestést kapott.
Pest megyei szervezet - 2017. 09. 08–09. MATASZ program a X. Pilisborosjenői VárjátékokonSzeptember első hétvégéjén ismét benépesedett az „Egri csillagok” című film egykori forgatási helyszíne. Ekkor került sor ugyanis a Nagy-Kevély lábánál, a jubileumi X. Pilisborosjenői várjátékokra, ahol a MATASZ Pest Megyei Szervezete 2017. évi programtervének megfelelően, airsoft, légfegyveres és íjász bemutatót, lövészeti programot, toborzó és családi napot szervezett.

A program eredményes lebonyolításához hathatós segítséget nyújtott a különféle sporteszközök biztosításával a ZEN Rendészeti Sportegyesület és a Szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klub. A program célja az volt, hogy a zömében fiatalokból álló közönség megismerhesse a sportlövészet különböző ágait, bemutassa a biztonságos fegyverkezelés szabályait, felkeltse az érdeklődést e szép sportág iránt, hozzájárulva ezzel a tagtoborzáshoz, és természetesen aktív kikapcsolódást nyújtson a rendezvény résztvevői számára.

"Két naposra bővítették a jubileumi, X. Kőbányai Rendvédelmi Napok rendezvénysorozatot. Míg szeptember 2-án szombaton egy könnyed, családias napot tartottak, a vasárnap már a hivatalos programoké volt, a rend védelmére hivatott szervezetekről szólt.


A legnagyobb élményt azonban a tüzéreknél éltük át. A köznyelv erre azt mondja, tudni kell jókor jó helyen lenni. A légvédelmi tüzérek minden órában egy díszlövést adtak le. Ennek már önmagában is látványos ceremóniája van, midőn a vezénylő parancsnok utasítások sorával adja ki a hatalmas ágyú elsütésére a parancsot. No, most képzeljék el, hogy ebben a katonai szabályzatban szigorúan előírt rendben egy ifjú tüzérré avatásának voltunk szem és fültanúi!"

Hétszáz tartalékos kerestetik Csongrád megyében

20170905_csongradm_1.jpg

Szentesi műszakiak Szegeden

Dátum: 2017. szept. 13. sze, 06:01 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Szegeden került megrendezésre a XVIII Tartalékosok Ejtőernyős Célbaugró versenye. A verseny Fővédnöke Dr. Simicskó István Országgyűlési képviselő, Magyarország Honvédelmi Minisztere volt. A rendezvény nyitó ünnepsége XXI. Halfesztivál a 37. Műszaki Ezreddel Idén huszonegyedik alkalommal került megrendezésre szeptember első hétvégéjén a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden volt. A halászlé ünnepének hétvégéjén a hagyományos kulturális és gasztronómiai értékek mellett kiemelkedő szerepet kapott a híres halászléfőzés tudományának a továbbadása, a magyar kézműves termékek, valamint a kulturált, közösségi szórakozás is.

20171009_01_csongradm_01.jpg

Ismét megrendezésre kerül a Nemzeti Vágta szeptember 16-17.-én!

Ezúttal az Andrássy úton, a Promenádon a rendezők helyet biztosítottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének is a 16-os számú kiállítói sátorban.

20170916_17_nmvagta_matasz_.jpg

Expresszvonat indult a múltba

Dátum: 2017. szept. 12. k, 10:18 - MATASZ Hagyományőrző tagozat - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Július 16-20.-a között harmadik alkalommal vettek részt öt fővel az Isonzó Expressz elnevezésű kegyeleti emlékúton a MÁV Nosztalgia Kft. meghívására a MATASZ Hagyományőrző tagozata.

Az odautazás során a vonat speciális vagonjában egyenruha-felszerelés, fegyverzeti előadást tartottak. A Kolovrát hegyen lévő felújított állásoknál korabeli hegyiágyút, valamint az akkor alkalmazott közelharc-kézitusa fogásait mutatták be hagyományőrzőink.

A csapatot Jásdi Balázs hagyományőrző fhdgy. vezette. A végrehajtó állomány tagjai: Kerti Ferenc zls., Kovács Viktor f. törm., Máté Miklós és Üveges Zsolt voltak.
Videó forrása: https://www.honvedelem.hu/cikk/64619


20170824_27_vasm.jpg2017. augusztus 24.-től, augusztus 27.-ig rendezték meg Szombathelyen a XVIII. Savaria Történelmi Karnevált, a Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ Vas Megyei Szervezete második alkalommal volt aktív részvevője a karneválnak. Megyei szerveztünk együtt települt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájával a Magyar Honvédség toborzópontján, a Történelmi témapark – Castra Militaria – szomszédságában az Aréna utca 8. szám alatt, a toborzópont, szervezetünk bemutató helye, a karnevál kísérőhelyszíne volt.

Toborzópontot 2017. augusztus 25.-én 10.30-kor nyitotta meg dr. Hende Csaba Szombathely város országgyűlési képviselője, a megnyitón részt vett dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor Szombathely város alpolgármestere, Lendvai Ferenc városi tanácsnok, Takács Attila Géza dandártábornokot a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokát dr. Horváth Zoltán alezredes képviselte.Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is aktívan részt vettek a Szegedi Halászléfőző fesztiválon szeptember első hétvégéjén.
Felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét arra, hogy a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban (Budapest, Stefánia út 34-36.) az alábbi hadtudományi előadásokra kerül sor szeptember hónapban.

Minden érdeklődő számára javasoljuk a színvonalas előadások látogatását. A belépés ingyenes.


2017. szeptember 14. csütörtök 17 óra

Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem,

Takács Attila dandártábornok: A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága és amivé válhat

A védelmi rendszereket érő kihívások mára megkövetelik az operatív és a stratégiai célok folyamatos alakítását. Ahhoz, hogy a változó biztonsági környezethez kellő gyorsasággal tudjunk alkalmazkodni, a kellő mennyiségű és minőségű információ, valamint a modern védelmi kapacitások mellett elengedhetetlen az állandó stratégiai elemzés, az új nézőpontok kifejlesztése. Ennek érdekében nemrég megalakult az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP). Az új szervezet létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy egy kézben összpontosuljon, ezáltal hatékonyabbá váljon a toborzás, valamint kidolgozza, kialakítsa és felügyelje a területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszert. A szervezet bővebb feladatkörét és a jövőbeli szerepét ismerhetjük meg előadónk jóvoltából.

Helyszín: Gobelin terem


2017. szeptember 18. hétfő 17.30

Biztonságpolitikai előadás-sorozat,

Dr. Kis-Benedek József, Dr. Lattmann Tamás: Az Iszlám Állam tevékenységének kihatásai az európai biztonságra és biztonságpolitikára

Az Iszlám Állam tevékenysége egyértelműen az egyik elsődleges biztonsági fenyegetés világszerte. Természetesen hatással van Európa biztonságára is terrorizmus és migráció tekintetében is. Szakértőinkkel megvizsgáljuk, hogy kontinensünk biztonsága mennyit változott, milyen potenciális veszélyek leselkednek ránk a jövőben és azt is megnézzük, hogy a nemzetközi jog milyen szabályzókat biztosít ezek megfékezésére és kezelésére.

Helyszín: Pódium bár


2017. szeptember 28. csütörtök 17.30

Missziós történetek,

Kálinger Roland őrnagy: Egy tábori lelkész élete a missziókban

Kálinger atya egy rendkívül érdekes témába enged betekintést, amiről eddig elég kevés információval rendelkeztek azok, akik nem látták belülről egy misszió működését. Az itt szolgálatot teljesítő katonák óriási stressznek és lelki nyomásnak vannak kitéve, egyrészt a halál közelsége, másrészt a család és a szeretteik hiánya miatt. A pszichológus mellett egy lelkész is mindig jelen van velük, aki segít feldolgozni és könnyebbé tenni a kint töltött hónapokat. Előadásunkból megtudhatják, hogy mi is egy tábori lelkész feladata, milyen szerepet tölt be a vallás a katonák életében, illetve arról is mesélni fog, hogy milyen nehezebb szituációkat kellett missziója alatt kezelnie.

Helyszín: Gobelin teremTisztelt Tagtársak! Kedves Barátaim!

Egy nagyszerű, tartalmas és színes családi programot ajánlok azon tagjaink figyelmetekbe, akik nem dolgoznak szeptember 23-án, a Pomáz város napi rendezvényünkön.

Matasz Pest megyei szervezete


A HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a a MATASZ tagjait és családtagjaikat, a 2017. szeptember 23-án tartandó gyalogmenetre a XXIII. Nemzeti Katonai Zarándoklatra.
A gyalogmenet vezetője: Markovics Milán Mór százados


Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 14.

Gyülekezési pont: Máriaremetei kegytemplom

Gyülekezési időpont: 2017.szeptember 23. (szombat) 05.45 órától
20170906_szuletsnap.jpg
2017.09.06-án születésnapja alkalmából felkereste otthonában Borszéki Tivadar ny.vörgy-t a MATASZ korábbi elnökét Szabó János ny.ezds. megyei elnök, Deák Lajos ny.ezds. Baja város MATASZ elnök.

A látogatás, a kötetlen beszélgetés, a közös emlékek felidézése tapinthatóan jótékonyan hatott az orvosi kezelés alatt álló tábornok úrra. Az ünnepi hangulatot még jobban fokozta a beszélgetésbe meglepetésként telefonon bekapcsolódó Széles Ernő elnök úr, majd pedig Novákné Szilvia váratlan hívása, jókívánságaik átadása.

Borszéki tábornok úr! Jó szívvel mentünk örömöt okozni!

Boldog születésnapot!


Szabó J.


Oldal:  1 2 3 ...... 31 32 33 ...... 58 59 60