A MATASZ Hagyományőrző Tagozat idén második alkalommal vette részt az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok rendezvényen, Rákosmente önkormányzatának meghívására. A tavalyi évhez hasonlóan a megnyitó ceremónia végén díszlövéssel tisztelegtek a MATASZ tüzérei a Magyar katona hősök emléke előtt.
 Hagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok


Szombathely főterén sikerrel zárult 2016. június 12-én vasárnap este hat órakor a 240 órás újraélesztési rekordkísérlet, így a 240 óra beállításával új magyar rekord született, mely rekordkísérletnek jó esélye van arra, hogy bekerüljön a Guinnes-rekordok könyvébe.

A maratoni hosszúságú újraélesztési gyakorlatban 150 csapat közel 2200 fője működött közre, köztük a MATASZ Vas Megyei Szervezetének 14 fős csapata. A megyei szervezetünk tagjaiból, családtagokból és hivatásos katonákból álló kicsi, de nagyon aktív csapatunk 2016. június 11-én 23.00 és 24.00 közötti időszakban vett részt az újraélesztési gyakorlatban. Csapatunkból volt aki, csak most tanulta az újraélesztés szabályait, de több tagunk jól begyakorlott mozdulatokkal hajtotta végre feladatát.

 

 

Vas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérlet

Vas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérletVas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérletVas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérlet


Fotó, szöveg: szombathely.hu, Török Kálmán


Egyre több embernek fontos a haza védelme

Dátum: 2016. jún. 22. sze, 07:47 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Távirati Iroda megkeresésére interjút adott a MATASZ elnöke, Széles Ernő ny. dandártábornok. Több újság honlapja is átvette az interjút, amelyet az alábbiakban közlünk:

Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) új elnöke szerint az elmúlt időszakban, különösen a tömeges migrációs helyzet megjelenése óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme. A nyugállományú dandártábornok az MTI-nek adott interjújában kifejtette: szövetségük bárkinek megadja az ehhez szükséges alapelméleti és gyakorlati előképzést, ezzel is segítve a Magyar Honvédség tartalékos képzését, utánpótlását.

20160423_kuldottgy_3_k.jpg

Szegedi VKF találkozó - 2016. június 14.

Dátum: 2016. jún. 22. sze, 07:41 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Szegeden találkozott a szerb és a magyar vezérkarfőnök, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, hivatalos szerb–magyar határ menti találkozón, Szegeden fogadta Ljubisa Diković vezérezredest, a szerb haderő vezérkarfőnökét.
Témák voltak: Ideiglenes Biztonsági Határzár, megbeszélés, és az Önkéntes Tartalékos Rendszer
A találkozó idén is lehetőséget teremtett a regionális biztonságot érintő kérdések és a kétoldalú katonai együttműködés helyzetének megbeszélésére. A tárgyalásokon a fő hangsúly továbbra is az illegális migráció okozta válságra adott katonai tevékenységek egyeztetésén volt.


Tájékoztatjuk honlapunk látogatóit, hogy Dr. Simicskó István úr, Magyarország honvédelmi minisztere elfogadta a MATASZ felkérését a 2016. szeptember 2–4. között megrendezésre kerülő Tartalékosok XVII. Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró versenyének fővédnöki tisztére.

MATASZ tagjaink, honlapunk látogatói minél nagyobb számban vegyenek részt látogatókként is az érdekesnek ígérkező rendezvényen, amelynek idején más programokat is szerveznek Csongrád megyében.


Részletes program később kerül kiadásra, illetve a MATASZ Csongrád megyei szervezetének honlapjáról www.mataszcsongrad.w6.hu is letölthető lesz majd a program.Görgei Artúr és kora címmel Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a szombathelyi Őrvidék Ház 2016. május 24-én tudományos konferenciát szervezett a magyar történelem máig vitatott, ellentmondásos alakjának, Görgei Artúr halálának 100. évfordulójára. Szombathelyen megrendezett konferencia fővédnöke Szász Jenő Nemzetstratégiai Kutatóintézet – NSKI – elnöke volt. A nagy érdeklődést kiváltó konferencián MATASZ Vas Megyei Szervezetétől hárman vettünk részt.

Vas megyei szervezet - 2016.05.24. Görgei Artúr és kora tudományos konferencia Vas megyei szervezet - 2016.05.24. Görgei Artúr és kora tudományos konferencia


„Munka reggelivel” vette kezdetét a Pomázi gyermeknapi lövészeti program. Egymás után érkeztek a MATASZ Pest Megyei Szervezetének tagjai, és fogyasztották el a frissen készített kenyérlángost, majd felpakolták a gépkocsikra a szükséges eszközöket, anyagokat és megindult a menet a helyszínre.

Pest megyei szervezet - 2016.06.14. Lövészet a pomázi gyereknapon Pest megyei szervezet - 2016.06.14. Lövészet a pomázi gyereknapon


Ha igaz bajtársak találkozni akarnak, akkor a nagy távolság sem akadály.

Barátok közt némák a fegyverek.


Európában is egyedülálló hármas partnerkapcsolat évfordulóját ünnepelték a német, francia és magyar tartalékos katonák.


Kurt Berger első osztályú főtörzsőrmesternek annak idején volt egy nagy álma. A Német Haderő Tartalékos Katonáinak Szövetsége Unterfranken Megyei Szervezete akkor már huszonegy évre visszanyúló kapcsolatot ápolt a franciaországi Alsó-Normandiában tevékenykedő tartalékosokkal. Amikor együttműködésük két évtizedes jubileumát ünnepelték, az unterfrankeniek elnöke arra gondolt, hogy ki kellene bővíteni ezt a baráti kört a magyar bajtársakkal, akikkel ekkor már hat éve találkoztak rendszeresen.


„Toborzó Országfutás 2016” Vas megyében

Dátum: 2016. jún. 16. cs, 10:37 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

2016. május 09.-én a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett Toborzó Országfutás 2016 Vas megyébe érkezett. Az esemény legfőbb célja volt az olimpiai eszme, a sport, a rendszeres mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése mellett emlékezni fontos történelmi eseményekre, katonahősökre, egyben szolgálta a honvédelem, a katonai hivatás népszerűsítését.

Míg a Toborzó Országfutás 2016 vas megyei szakaszának második felén staféta átadására készültek a futók megyei szervezetünk négy szomszédvárának egy-egy tagja, valamint a Zala megyei szervezet egy tagja 2016. május 10-én részt vett az „Isonzó: egy név, egy jelkép, Olaszország és Magyarország között” Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencián. A Konferenciát a Nyugat – magyarországi Egyetem, a Savaria Egyetemi Központ, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, a Centro Studi Adria-Danubia és a Gruppo Ermanda „Flavio Vidonis” közösen rendezte.

Konferenciát tartott az EROK

Dátum: 2016. jún. 16. cs, 09:57 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az Észt Tartalékos Tisztek Szövetsége (EROK) jogi szekciója megtartotta VII. konferenciáját az észt parlament épületében, együttműködésben az Észt Atlanti Tanáccsal, a Nemzeti Védelmi Bizottsággal, valamint az észt Bírók Szövetségével. Az előadások a béke- és rendkívüli időszak katonai igazságszolgáltatásával foglalkoztak.

Túra az altisztek emlékére

Dátum: 2016. jún. 13. h, 11:45 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A civil szervezetek kezdeményezésére idén is megrendezésre került Veszprémben a Jutasi Őrmester túra.

Az emléktúra hagyományosan a Szentháromságtéren lévő Dubniczay palota elöl indult. A részvevő csapatoknak itt lehetett regisztrálniuk és a bejelentkezéssel egy időben megkapták azokat az információkat, hogy hol és milyen ellenőrző pontokat kell a túra során érinteniük. A rendezők összesen 15 ellenőrző állomást állítottak fel, ahol a fiataloknak különböző elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk.

Ez a nap is úgy kezdődik mint a többi. Ahogy közeledünk az iskola felé, úgy furcsa történéseket látunk. Emberek szorgoskodnak, sátrat állítanak, amott egy ágyút vontatnak. Mi lesz itt? Honvédelmi napot szervez az iskola vezetősége és a MATASZ Pest-megyei és Budapesti Szervezete. Ezen a reggelen nem csengőszó hívta a diákokat, hanem ágyúszó.

 Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!

Elite Challenge, avagy a pokol 5 napja

Dátum: 2016. jún. 13. h, 10:55 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

„Azért férfi a férfi, azért katona a katona, hogy tűrjön és elviseljen mindent, ha úgy kívánja a szükség” Mihail Solohov

Májusban a Mecsekben került megrendezésre a IX. Elite Challenge képzés, melyen több hivatásos katona mellett önkéntes műveleti tartalékos katonák is részt vettek. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) tagjaként részt vett a kiképzésen Joó Péter önkéntes műveleti tartalékos hadnagy is (MH 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred), akit néhány mondat erejéig megszólaltattunk.


Oldal:  1 2 3 ...... 32 33 34 ...... 39 40 41