20170310_jnsz_him_k.jpgA Gombai Gólyafészek Néphagyományőrző Mester Óvoda középső-és nagycsoportos óvodásai Tatár Róbertné óvodapedagógus (a J-N-SZ megyei MATASZ szervezet hagyományőrző hadnagya) vezetésével március 10-én látogatást tettek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1848-as, tematikus kiállításán.

A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programon, érdeklődve hallgatták az előadásokat és tekintették meg a korszak fegyvereit, egyenruháit.

Nagy izgalommal fogták kezeikbe a kardokat és vették fel a huszárcsákókat, majd készítették el saját kezűleg tarsolyaikat.
Köszönőlevél a Hagyományőrző tagozat részére a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítványtól.

20170321_hagytag_koszonol_k.jpg


Együttműködésben a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhellyel, lehetőségünk volt a Kutatóhely szervezésben, a Honvédelmi Minisztériumban az elmúlt hónapban egy nagy sikerű könyvbemutatón tészt venni.

A könyvbemutató házigazdája Dr. Besenyő János ezredes, a HVK. Tudományos Kutatóhely vezetője volt.


A „Dzsihadizmus, radikalizmus, Terrorizmus” című könyv szerzője Dr. Kis-Benedek József ny. ezredes, címzetes egyetemi tanár.


2017. április 26. Felhívás: könyvbemutató

Dátum: 2017. ápr. 02. v, 10:16 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét egy érdekesnek ígérkező könyvbemutatóra hívjuk fel együttműködésben a bemutatót rendező Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhellyel.

Nógrádi György mutatja be legújabb, „Szerencsénk volt, túléltük –Világpolitika 1945-től napjainkig” című könyvét.


A bemutató időpontja: 2017. április 26. 14. 30


A bemutató helyszíne: Honvédelmi Minisztérium I. objektum, A. épület 342. terem (1055 Budapest, Balaton u. 7-11.)

A rendezvény házigazdája: Dr. Besenyő János ezredes, MH HFKP HVK Tudományos Kutatóhely, osztályvezető


A zavartalan beléptetés érdekében kérjük, hogy a bemutatón részt venni szándékozók adataikat (név, szig.sz.) 2017. április 18-án, kedden 12:00-ig megküldetni szíveskedjenek a MATASZ Központba e-mailen.


Minden jelentkezést csak akkor tekintsenek véglegesnek, amennyiben arról e-mailben a visszaigazolásunkat megkapták.

A jelentkezési határidőn túl nem áll módunkban kelentkezéseket elfogadni!


Információ a könyvről: ... kattints a hír folytatásáraFELHÍVÁS!
 
Együttműködésben a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségével /MEBSZ/ felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunk látogatói figyelmét, hogy 2017. április 05-06-án (két napos) Ejtőernyős Honvédelmi Öttusa versenyre kerül sor Szolnok-Szandaszőlős repülőtér térségében.
Nevezésre, részvételre a Versenykiírás szerint van lehetőség!

Az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete – MEBSZ tagja – az Ejtőernyős Honvédelmi Öttusa versenyre felkészít és versenyt szervez.
20170405_eje_szolnok.png

A verseny védnöke: Dr Koller József ezredes, az MH 86. Helikopter Bázis parancsnoka
Szalay Ferenc Szolnok MJV polgármestere,
Sándor Tamás ezredes a Magyar Honvédség 2. v Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka


A verseny célja: Az általános iskola 5-6, 7-8-ig évfolyam és középiskolai évfolyamok tanulói részére, honvédelmi ismeretek átadása, katonai pálya és az önkéntes tartalékos toborzás iránti érdeklődés felkeltése valamint ejtőernyős utánpótlás feltérképezése.


A verseny helyszíne: Szolnok, MH 86 Helikopter bázis kijelölt területe.


A verseny ideje: 2017. április 05-06 (két napos)
A résztvevők beérkezése első nap este 18.30 óráig, teszt kitöltése 20.00 órától. Szállás a bázis területén, másnap a négy technikai szám teljesítése. Reggelit és ebédet biztosítunk.


Nevezési határidő: 2017. március 25.
Az ejtoernyosokszsz©gmail.com email címen, további információk kérhetők. Előzetes jelentkezés esetén felkészülési kérdéseket, tanácsokat küldünk.


A regisztrációhoz szükséges adatok minden belépő személynek: Név, anyja neve, születési idő, lakhely és Személyi Igazolvány száma. Szállító gépjármű típusa, rendszáma, gk. vez. adatai.
Csapatbeosztás (több csapat esetén).

Regisztrációs díj: 1000 Ft/fő (a kísérők részére is)

acroread.pngVersenykiírás - PDF

acroread.pngNevezési lap - RTF

acroread.pngFelkészülési kérdések 1. - PDFMegkerülhetetlen és nélkülözhetetlen a katonai erő a biztonság garantálásában – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 9-én, csütörtökön a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a fővárosban.

A tárcavezető a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen hangsúlyozta, többet kell tenni a biztonságért, és ebből a szempontból a transzatlanti kapcsolat megkerülhetetlen, ezért fontos, hogy azt ápolják, illetve, hogy a szövetségesek közösen készüljenek fel a jövő kihívásaira. Ugyanis – tette hozzá − ezek kezelésére a hagyományos hadviselés eszközei már nem elegendők. Dr. Simicskó István szavai szerint fejlesztésekre van szükség, hiszen ezek nélkül nem lehet megadni a megfelelő válaszokat a felmerülő problémákra.


24 órán belül a seregben

Dátum: 2017. márc. 18. szo, 09:39 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Márciusban indult útjára a Magyar Honvédség karrieroldala, az iranyasereg.hu, amelynek célja, hogy közelebb hozza a civilek számára a honvédséget, és segítsen eligazodni a katonaságon belül vállalható szolgálati és továbbtanulási lehetőségek között. Az iranyasereg.hu indulását követően már az első 24 órában érkeztek új jelentkezések az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzóirodáiba, ahol elsőként a budapesti központba érkező Huszár Ferencet tájékoztatták.

2070315_veszpremm_03.jpgVeszprémben, az Alsóvárosi temető honvédsírjaira március 15-én civil és a katonai szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.
A temetőben jelenleg huszonnégy olyan sírhely ismert, ahol olyan honvédek vannak eltemetve, akik részt vettek az 1848-49-es forradalom és szabadság harc küzdelmeiben. Gy. Lovassy Klára helytörténeti kutató szerint ez a szám még növekedni fog, mert több ismeretlen sírhely beazonosítása jelenleg is tart.A 2017-es év pénzügyi beszámolója letölthető ide kattintva:

MATASZ Missziós Tagozat 2017-évi pénzügyi beszámolója
20170321_nato.jpgFelhívjuk a téma iránt érdeklődő tagjaink és a honlapunkra látogatók figyelmét, hogy előzetes regisztrációt követően a rendezőkkel való együttműködésünk keretében lehetőségük van részt venni az alábbi rendezvényen:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara és a Külügyi és Külgazdasági Intézet tisztelettel meghívja Önt és a téma iránt érdeklődőket a Kérdezz, felelünk! külpolitikai beszélgetés-sorozatunk következő felvonására, melynek címe: NATO: Régi-új kihívások?

A rendezvény időpontja:
2017. március 21. 18:00 óra

Helyszíne: ELTE AJK „A” épület 1. előadó (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)
Az előadás nyelve magyar. A rendezvény nyilvános, de előzetes regisztráció szükséges.

A meghívót le lehet tölteni PDF formátumban a mellékelt kis képre, vagy ide kattintva.

Részvételi szándékukat az alábbi linken szíveskedjenek jelezni:

https://goo.gl/forms/TlMxHEx4R7rLZTwC3


2017. március 9. Fórum a honvédelemről

Dátum: 2017. márc. 15. sze, 08:57 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170309_veszpremm_3.jpgA honvédelem középtávú fejlesztésének feladataival ismerkedtek a március 9-én a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének tagjai.

A fórumon Szűcs Pál ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes, a 2030-ig terjedő időszak legfontosabb haderő fejlesztési feladatait foglalta össze.

Emberi sorsok – Katona barátságok

Dátum: 2017. márc. 15. sze, 08:48 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Gyakran sorsformálóak a katona barátságok. Íme, egy történet a sok közül.

Katonaságtól a vállalkozásig
Fiatalon se katona, se vállalkozó nem akartam lenni. Katona voltam, vállalkozó vagyok. Mindkettő óriási élmény. Ma már olyan természetes, mint a járás, hogy a saját álmainkat valósítom meg a munkámmal.

Lapszemle: A tököli huszárvirtus

Dátum: 2017. márc. 15. sze, 08:37 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Olvasóink küldték be a Pest megyei Tökölön működő hagyományőrzőkről készült tudósítást: A tököli huszárvirtus

20170125_huszarvirtus_001_k.jpg20170125_huszarvirtus_002_k.jpg20170125_huszarvirtus_003_k.jpg

Lapszemle: Kezdetektől az állam szolgálatában

Dátum: 2017. márc. 15. sze, 08:02 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A közigazgatásban is már jelen vannak az önkéntes tartalékos katonák! Kollégáink hívták fel a figyelmet a múlt év végén megjelent interjúra a Magyar Hírlap újságban:


Mindig az alapos és tisztességes munkában hitt. Ezt a felfogást kapta gyerekként otthon, és ebben a hitvallásban éli mindennapjait Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Szűken mért szabadidejében igyekszik minél több időt a családjával, barátaival tölteni, de azért próbál időt szakítani a sportra is.
Oldal:  1 2 3 ...... 32 33 34 ...... 51 52 53