Szent László Napi Harci Túra Pomáz

Dátum: 2017. júl. 25. k, 07:06 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170630_pestm_0001.jpgSzokatlannak tűnő készülődésre lehettek figyelmesek június 30-án a Pomázi Szent István Király plébánia környékén lakók. Már kora reggel szorgos kezek állították fel egymás után a plébániakertben a sátrakat és a különböző foglalkoztató helyeket.

A készülődés a 937. Szent Tarzicius Cserkészcsapat tagjai részére, a MATASZ Pest Megyei Szervezete és a Pomázi Önkéntes Önkormányzati Tűzoltóság által szervezett Szent László napi harci túra program előkészületeinek szólt, melynek költségeit teljes egészében a Szent István Király Plébánia fedezte.


Köszönőlevél

Dátum: 2017. júl. 25. k, 06:05 - MATASZ Bács-Kiskun megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Örömmel osztjuk meg honlapunkon olvasóinkkal azt az elismerő és köszönő levelet, amelyet a MATASZ kapott a közelmúltban:

Dandártábornok Úr jelentem,

A Szabó János nyá. ezredes úr megbízásából csatoltan megküldöm a mai Petőfi Népében (Bács-kiskun megye legnagyobb példányszámú napilapja) megjelent cikk szöveges anyagát. Elérhető itt:
https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-toborozzak-az-onkentes-teruletvedelmi-tartalekosokat-939231/

Ezúton köszönöm a MATASZ területvédelmi tartalékos toborzás területén végzett támogató tevékenységét. Kiemelem Szabó János nyá. ezredes úr Bács-kiskun megyében történő lelkiismeretes, fáradhatatlan munkáját.

Tisztelettel:
Nagy Viktor alezredes
MH HFKP, Előkészítő részleg (Kecskemét)
részlegvezető20170714_bacskiskunm_01.jpg

Sajtótájékoztatóra került sor a kalocsai rádióban és televízióban. A tájékoztatón részt vett Nagy Viktor alezredes, a megyei toborzó iroda képviseletében és Szabó János nyá. ezredes, a MATASZ Bács-Kiskun megyei elnöke. A sajtótájékoztató témája volt a Területvédelmi századok megalakításával kapcsolatos feladatok, információk. Az eseményről tudósítás készült az esti híradó számára is, valamint egy későbbi időpontban a teljes anyag bemutatásra kerül mind a televízióban, mind a Korona Rádióban. A Kalocsai Néplap cikkében számol be az eseményről.


Cserháti Ákos

 


Beszámoló:


A munkáltató kompenzációt kap, ha dolgozóját behívják szolgálatra
Már toborozzák az önkéntes területvédelmi tartalékosokat
Már Bács-Kiskun megyében is megkezdték az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzását. Járásonként egy századot terveznek felállítani, tagjait évente négyszer egy hétre hívják majd be, a munkáltatók kompenzációt kapnak dolgozóik távollétének idejére a Magyar Honvédségtől.
A MATASZ Missziós Tagozat 2017. július 07-án tartotta értekezletét.

Az eredeti elképzelés szerint évente két értekezletre került volna megtartásra, azonban takarékossági és szervezési okok miatt csak egy került megtartásra.


A tartalékos rendszer fejlesztése, az anyagi források bővülése, a taglétszám növekedése és a Missziós Tagozat támogatóinak elkötelezettsége alapján javuló feltételekkel végezhetjük munkánkat.Az V. Baracs-Kisapostag Repülőnap

Dátum: 2017. júl. 15. szo, 12:00 - MATASZ Fejér megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170708_fejerm_1442.jpgAz V. Baracs-Kisapostag Repülőnap megnyitójára 2017. július 8.-án került sor. A rendezvény fővédnökségét Gulyás Zoltán, az MH HFKP parancsnok helyettese és Széles Ernő ny. dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke vállalata.

20170629_0702_csongradm_013.jpg2017. június 29 – július 02.

A 2009 nyarán aláírt együttműködési – partnerségi megállapodásban foglaltak alapján, 2017. június 29.-én, a Bundeswehr Tartalékosainak Közép Frankföldi Bajtársi Szövetsége képviseletében, német tartalékos delegáció érkezett Magyarországra, a Ruzsa községben - az éves terveknek megfelelően - megrendezésre került IX. Magyar - Német Tartalékos Bajtársi Találkozóra.


A 2007. évi Großhaslachi ismerkedési és bajtársi találkozót követően, 2009. június 19.-én, ünnepélyes keretek között, a rúzsai polgármesteri hivatalban írták alá, azt az együttműködési – partnerségi megállapodást, amely alapján, 2017. június 29.-től július 02.-ig kilenc tartalékos katona érkezett Rúzsára, az ott szervezett bajtársi találkozóra. A német tarta-lékos delegációt Hans Rudelsberger, a Bundeswehr Tartalékosainak Közép Frankföldi Baj-társi Szövetsége elnöke vezette, de a német tartalékosokat elkísérte Reinhard Gernandt őrnagy, megyei elnök is.


Az eskü mindenre útmutatást ad - honvedelem.hu

Dátum: 2017. júl. 12. sze, 06:34 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az esküben foglaltak mindenre útmutatást adnak: a békét, a magyar emberek biztonságát és az ország védelmét kell szolgálni – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 8-án, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia végzőseinek avatásán.

A miniszter az altisztek eskütételén hangsúlyozta: a fogadalom útmutatása szerint az életnek értelmet csak az a szolgálat adhat, amellyel környezetünk, polgártársaink felé fordulunk. „Mit tehetünk a hazánkért? Ezt a kérdést kell feltennünk mindig: minden nemzedéknek, minden generációnak” – fűzte hozzá. Mint fogalmazott, a most avatott katonák a helyes választ adták az imént megfogalmazott kérdésre, hiszen az általuk választott magas szintű szolgálat a nemzet megmaradását tűzi ki célul, és a közösséget támogatja. Ugyanakkor haza nélkül nincsen nemzet, ezért az országot minden bajjal szemben meg kell védeni, amiben minden magyar embernek van felelőssége – emelte ki a tárcavezető.

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg július 7-én, pénteken, a budai Vár Esztergomi Rondellájánál Koszorús Ferenc vezérkari ezredesről, aki 1944. július 6-án megakadályozta a budapesti és befogadott zsidók deportálását.

„A huszadik század első fele a történelem egyik leginkább embert próbáló időszaka volt, amikor addig soha nem látott mértékű pusztítás történt, rövid időn belül kétszer is. Még szinte fel sem ocsúdott Európa az első világégés után, máris követte egy következő, még drámaibb háború” – fogalmazott beszédében Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos. Mint mondta, Koszorús Ferenc ilyen történelmi körülmények között választotta a katonatiszti pályát, tette le esküjét a haza szolgálatára, és maradt hű hozzá a legjobb tudása szerint azért, hogy ma itt, Magyarországon nyugodtan élhessünk és méltóképpen emlékezhessünk.


Jó helyre került a németek adománya

A közelmúltban megszűnt egy időseket gondozó otthon a németországi Hammerburgban, s ennek kapcsán leselejtezték az intézet felszerelését és berendezését. Az esetről értesültek a tartalékos katonák Unterfranken megyei szervezetének tagjai, akik megszerezték az értékes dolgokat, majd a Heves megyei partnerszervezetük révén az itteni szociális intézményeknek adományozták azokat.


Mint Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a MATASZ Heves Megyei Szervezetének elnöke elmondta: német katonabarátaik az év első felében – három egymást követő szállítmánnyal - több tízezer euró értékben hoztak kórházi ágyakat, bútorokat, matracokat, orvosi segédeszközöket, ápolási cikkeket, fürdőszoba-berendezést, ruhaneműt és háztartási eszközöket. Ezek zömét a Sors-2002 Nonprofit Kft. hevesi és recski idősgondozó otthonai kapták meg.

XIV. Német – Magyar Partnerségi Biztonságpolitikai Találkozó

20170622_25_matasz_de_k.jpg

Bogen büszke arra, hogy helyőrségi város

A Magyar Tartalékos Szövetség MATASZ látogatása a műszaki páncélosoknál és Bogen városában.


2002-ben kötött együttműködési, partnerségi szerződést a magyar és a német tartalékosok szövetsége. Magasan motivált és lelkes tartalékosok személyes indítványára szerveződött mindkét országban a kapcsolat, amelyhez megnyerték a felsőbb politikai szintek támogatását is. A Bajor Tartalékosok Szövetsége, már a kezdetekben átvette a vezetést a szervezésben, s azóta ápolja a kapcsolatokat a legtöbb német-magyar tartalékos szervezettel, vesz részt a közös rendezvényeken.


2017. június 22-től 25.-ig vett részt, 26 különböző rendfokozatú, magyar és német tartalékos, a Degendorfi járásban lévő Niederalteichben megrendezett 14. Német - Magyar Partnerségi Szemináriumon.


Magyar nő a NATO-ban

Dátum: 2017. júl. 07. p, 05:52 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Magyar nő a NATO-ban

20170707_egyeb_cikk_k.jpg


„Pörgős, de rendkívül sikeres” évet zárt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – mondta el a honvedelem.hu-nak adott interjúban Berkecz Gábor, az iskola igazgatója.

Berkecz Gábor kiemelte: a tavaszi érettségi időszakot két osztályban 43 diák kezdte meg. „A héten véget értek a szóbeli érettségi vizsgák is, így már elmondható, hogy a növendékek rendkívül szép eredményt értek el, mindenki a pályaválasztásának megfelelő szintet és eredményt hozta” – mondta. Az igazgató hangsúlyozta: a katonai alapismeretek tárgy mellett idén először megtörtént a szakmai ágazati vizsga, amin villamosipari és elektronikai ismereteikből adtak számot a diákok. A katonai alapismeretek tantárgy átlaga 4,0, míg a szakgimnáziumi tárgyak átlaga 3,6 lett.

20170627_matasz_.jpgA tizennegyedik alkalommal tartották meg június 22-25 között a Német - Magyar Tartalékos Szervezetek Partnerségi Találkozóját a németországi Niederaltaichban.

A Magyarországi Tartalékosok Szövetségének küldöttségét Széles Ernő nyugállományú. dandártábornok, a Szövetség elnöke vezette. A magyar delegációban helyet kaptak azok a megyei szintű MATASZ vezetők, akiknek élő kapcsolataik vannak a Német Tartalékos Szervezetekkel.

A partnerségi találkozó célja az is volt, hogy a két ország tartalékosai értékeljék az elmúlt időszakban a tartalékos szövetségekben végzett munka eredményeit, egyeztessék a feladataikat és adják át egymásnak azokat a tapasztalatokat, amelyek a jövőben segíthetik a tartalékos szervezetek fejlődést.

Az ukrán hadsereg ötszáz kárpátaljai tartalékosának bevonásával kezdődött tíznapos területvédelmi hadgyakorlat június 29-én, csütörtökön az Ungvár melletti lőtéren, a manőverekben a helyi államigazgatási és önkormányzati szervek több mint száz tartalékos állományú tisztségviselője is részt vesz - tájékoztatott honlapján az ukrán védelmi minisztérium.
Oldal:  1 2 3 ...... 33 34 35 ...... 58 59 60