A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalához szükséges költségvetési eszközök biztosításáról szóló kormányhatározatban kapott felhatalmazás alapján pályázatot ír ki a magyarországi temetkezési helyen található első világháborús művészeti alkotások, mauzóleumok, és kripták rendbetételére, felújítására, helyreállítására.

A pályázat keretében az elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott első világháborús művészeti alkotások, mauzóleumok és kripták állagmegőrző karbantartására és felújítására van lehetőség.

A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, s ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.


További részletek és a teljes pályázati anyag a csatolt dokumentumokban!

2017_palyazat_hadisir.jpg

kapcsolódó tartalmak:


Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/63638_palyazat_elso_vilaghaborus_muveszeti_alkotasok_mauzoleumok_kriptak_felujitasaraKétmilliárd forintos pályázatot biztosított a magyar kormány - melyet a Honvédelmi tárca kezel és felügyel - a Magyarországon fellelhető első világháborús magyar hadisírok rendbehozatalának érdekében.

Felhívjuk MATASZ tagjaink figyelmét, hogy az illetékes (ahol ilyen sírok fellelhetők) települési önkormányzatokkal és a temetőeket fenntartó egyházakkal lépjenek kapcsolatba, vegyenek részt a pályázatok végrehajtásában:

Forrás: https://www.honvedelem.hu/film/a_magyar_katona_a_ldozatva_llala_sa_a_nagy_ha_boru_ban_1914-1918Hetedik alkalommal rendezték meg a Harcművészek a határon túliakért elnevezésű kulturális és sportrendezvényt május 20-án, Budapesten. A megnyitón dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Máday Norbert, a Magyar Wing Tsun Egyesület vezetője, a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség vezető instruktora álmodta meg évekkel ezelőtt a Harcművészek a határon túliakért rendezvényt. Idén már hetedik alkalommal tartották meg az eseményt, amelynek elsődleges célja, hogy az anyaország határain kívül élő fiatalokat lássanak vendégül és ismertessenek meg a harcművészetekkel.20170516_bacskiskunm_001_k.jpgGyerekzsivajtól volt hangos a laktanya

Szabó János ny. ezredes, a MATASZ Bács-Kiskun megyei elnöke meghívására Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke munkatársaival látogatást tett Kecskeméten és szakmai megbeszélést folytatott Ugrik Csaba dandártábornokkal, MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokával, valamint Nagy Viktor alezredessel, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos /ÖTT/ előkészítő törzs parancsnokával és Durkó Tamás őrnaggyal, a helyi toborzó iroda vezetőjével a Magyar Tartalékosok Szövetségével való együttműködésről.2017. 05. 19. Egy nap a honvédelemért

Dátum: 2017. jún. 02. p, 06:53 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170519_pestm_01.jpg
2017. május 19-én a MATASZ Pest Megyei Szervezete már nyolcadik alkalommal rendezte meg az „Egy nap a honvédelemért” elnevezésű honvédelmi és toborzónapot Gödöllőn a Madách Imre Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal közösen.
2017. 04. 10. Fenneri emlékmű

Dátum: 2017. jún. 02. p, 06:45 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170410_vasm_fener_01.jpg
Antonio Dal Fabbro alp. százados úrtól, a „Magyarország” Alpesi Csoport vezetőjétől, Sallai Imre ny.ezredes úr útján, kaptuk a fényképeket a Fennerben álló Emlékműről, melyet az olaszok állítottak az I. világháború elesettjeinek tiszteletére, többek között a magyar katonák tiszteletére is.Tolcsvai Hősök Napja

Dátum: 2017. jún. 02. p, 06:19 - MATASZ Hagyományőrző tagozat - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170528_hagyortag_01.jpg

A MATASZ Hagyományőrző Tagozata a Hősök Napján Tolcsván közös díszelgést hajtott végre a MH BHD és a Füzéri Határvadász Hagyományőrző Egyesület tagjaival 2017. május 28.-án.

Ima a hősökért Balatonfűzfőn

Dátum: 2017. máj. 31. sze, 07:05 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170528_veszpremm_03.jpgKözös imádsággal emlékeztek meg május 28-án, Balatonfűzfőn a háborúkban elhunytakról és a családtagjaikról.

A misét a Jézus Szíve parókia mellett lévő templom romnál Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének tagja celebrálta. Hősök napi megemlékező beszédében elmondta, hogy a két világégés érzékenyen érintette a magyar népet. Nincs olyan magyar család, amelyben közvetve, vagy közvetlenül ne lenne a háborúnak legalább egy áldozata. Ezért kell állandóan égnie a megemlékezés mécseseinek, hogy a magyar hőseink emlékei ne merüljenek a feledés homályába.

Szentendrei megemlékezés a Hősök Napjáról

Dátum: 2017. máj. 31. sze, 06:59 - MATASZ Pest megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Pest megyei szervezet - 2017. május - Hősök Napja SzentendrénA hősök emlékünnepét május végén tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Szentendrén már évek óta hagyományosan két változó helyszínen, a Kálvária dombon álló II. világháborús hősi emlékműnél, és az Izbégi Általános Iskolánál található I. Világháborús emlékfalnál szervezik az ünnepi megemlékezéseket. Nem volt ez máshogy az idei évben sem. Egy ilyen ünnepséget sokféleképpen lehet megrendezni. Lehet követni a hagyományokat, vagy egy más szemléletnek megfelelően, újszerű módon, mondhatni "modernül". A szentendrei megemlékezésre viszont egy teljesen más fogalom volt a legjellemzőbb. ÍZLÉSES!

A hősökre emlékeztek

Dátum: 2017. máj. 31. sze, 06:47 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170526_veszpremm_03.jpgAz idei Hősök Napi megemlékezés sorozat Veszprémben május 26-án az Alsóvárosi temetőben vette a kezdetét.

Az emlékműnél a háborúkban elesett magyar áldozatokra katonai tiszteletadással egybekötött ünnepségen civilek és katonák közösen emlékeztek. A megemlékezések megtartását még az 1917. évi VIII törvény rendelte el. Ebben kimondták, hogy május utolsó vasárnapján az ország tisztelegjen a nemzetünk hősi halottai előtt. Ezt egészítette ki az 1924. évi XIV. törvény, amely az ünnep megrendezését hét pontban szabályozta.

Deák Patara május 19-én

Dátum: 2017. máj. 31. sze, 06:41 - MATASZ Komárom-Esztergom megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170519_komesztrgm_005.jpgA Deák Patara immár 3. éve kapcsolódik a törökkori történelmi fesztiválhoz. Az idén ehhez a rendezvényhez rekordszámú, több mint 600 gyerek vett részt. Részükre három útvonal került kiépítésre. Elsődleges cél volt, hogy megismerjék a XVI. sz. életét, azon belül Tata történelmét és ismereteket szerezhessenek a korabeli és a jelenkor haditechnikáiról, fegyvereiről. A diákok az állomásokon testközelből ismerkedhettek meg a tárgyi emlékekkel és fegyverekkel.

"A hadak útja" útvonal koncentrálódott a hadseregre, amelyre a MATASZ Komárom-Esztergom megyei szervezete is kitelepült és a legifjabb "tartalékosainkkal" megerősítve segítettük a rendezvény eredményességét.

2017.05.21. Honvédelem Napi megemlékezés

Dátum: 2017. máj. 30. k, 07:16 - MATASZ Zala megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A hagyományoknak megfelelően Pusztaszentlászlón Püspöki Grácián síremlékénél tartottuk a megemlékezésünket. Ünnepi beszédet mondott Sághegyi Attila alezredes Úr a Zala Megyei Védelmi Iroda Titkára. Az idei évben a megemlékezést a helyi óvoda gyermekinek műsora és a Népdalkör műsora színesítette. A koszorúzásban MH. 54. Radarezred kiváló katonái működtek közre. Hagyományainknak megfelelően a horvát kollégák is elhelyezték a megemlékezés koszorúját.

20170521_zalam_01.jpg

20170521_zalam_02.jpg

20170521_zalam_03.jpg

20170521_zalam_04.jpg

20170521_zalam_05.jpg20170513_komesztgm_002.jpgÁcson, május 13-án került sor a III. Görgey Artúr Országos Lövész Emlékversenyre, melynek megtekintésére a MATASZ is meghívást kapott. A tíz területi döntőn 618 iskolás korú fiatal vett részt, ami jól mutatja a hazafias, honvédelmi nevelés alapját képező lövészet népszerűségét.

A Gárdonyi Géza Általános iskolában rendezett nagydöntőn 148 fiatal lőtt a végső egyéni és csapat győzelemért, illetve a helyezésekért.


2017. május 1., Magyar Történelmi Lovas Nap

Dátum: 2017. máj. 24. sze, 12:00 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170501_vasm_004_k.jpgA Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2017. május 1-jén, hétfőn Szombathelyen a Szent István (Jókai) parkban hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Történelmi Lovas Napot, rendezvényen megyei szervezetünk a MH KIKNYP 11. KIÉI telepített toborzó pontján, együttműködve az iroda állományával vett részt.

Az érdeklődők tájékoztatására és tagtoborzási céllal összeállítottunk egy tájékoztató anyagot arról, hogy mi maga a tartalékos szövetség és mik fő céljai, miként vesz részt megyei szervezetünk a szövetség munkájában. 
Oldal:  1 2 3 ...... 34 35 36 ...... 56 57 58