2016. szeptember 3. szombat
Valami készül Szerbiában: egyre több tartalékos katonát hívnak be
Szerb sajtóértesülés szerint egyre több tartalékos katonát hívnak be, és megkezdték a nagyobb erőgépek összeírását az országban, sőt megtiltották a cégeknek hogy például a nagyobb teherautókat a katonaság tudta és beleegyezése nélkül eladják.

A védelmi minisztérium szóvivője csupán annyit mondott: semmi különös nincs az intézkedésekben, ez a szokásos évi eljárás…

20160706_szabadszallas_missziostag_kk.jpgA MATASZ Missziós Tagozat beszámolója az 2016. első félévi munkáról és a második félév feladatairól.

2016. július 6-án féléves értekezletet tartott a MATASZ Missziós Tagozata Szabadszálláson. Fekete János ny. ezredes, a tagozat elnöke beszámolt a tagozat eddigi munkájáról és eredményeiről, a tagszervezésről és rendezvényeken való részvételről.

Az missziós tagozat tagjai találkoztak a Szabadszálláson minden évben – több száz részvevővel - megtartott katonatalálkozón.

Ez alkalomból könyvbemutatóra került sor.

Végh Ferenc ny. vezérezredes – volt vezérkari főnök – a 145. harckocsi dandár történetéről írt „Páncélos fészek az Aranyhomokon” című könyvét.

A könyvet Isaszegi János ny. vezérőrnagy mutatta be.

A bemutatón részt vett Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás város polgármestere és a tábornoki kar több tagja.A Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete 2016. augusztus 26-i hatállyal megválasztotta elnökévé Nagy Lajost t. alezredest, aki a későbbiekben képviseli a megyei szervezetet. Az elnökhelyettesi feladatokat Havasi Imre nyá. ezredes látja el a továbbiakban.

Az országos elnökség nevében a MATASZ elnöke gratulált a megválasztott vezetőknek.


A Demokrata hetilap augusztus 24.-i 34. számában adott interjút a MATASZ elnöke.

HÍD A HONVÉDSÉG ÉS A TÁRSADALOM KÖZÖTT
Önszerveződő tartalékosok

A Magyar Tartalékosok Szövetsége azzal a céllal jött létre tizenöt évvel ezelőtt, hogy hidat képezzen a honvédség és a társadalom között. A szervezet segíti a tartalékos haderő munkáját, előadásokat, toborzónapokat szervez, népszerűsíti az önkéntes haderőt, és részt vesz a fiatalok hazafias nevelésében. A szövetség előtt álló kihívásokról Széles Ernő nyugállományú dandártábornokkal, a MATASZ elnökével beszélgettünk.


Tájékoztatjuk a MATASZ tagságát és honlapunk látogatóit, hogy miniszter úr elfogadta a Magyar Tartalékosok Napja és a Szövetség megalakulásának 15. évfordulója alkalmából október 7-én megtartásra kerülő ünnepi rendezvényünk fővédnöki tisztségét.

20160829_matasz15eves_fovednok_web_k.jpg


A Szegeden szeptember 2-4 között megrendezésre kerülő XVII. MATASZ KUPA Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny helyszíni megtekintéséhez szeretnénk kedvet csinálni honlapunk látogatóinak a közelmúltban a Moszkva közeli Kubinkában tartott Katonai Világbajnokságról aranyéremmel hazaérkezett magyar katona csapat 3 tagjával készült interjú bemutatásával.

Forrás: tv2

http://hir7.info/2016/08/08/vilagbajnok-honved-ejtoernyosok/


20160923_24_loverseny_kep.jpg

Az osztrák 2. nemzetközi gyalogsági lőversenyre és a kapcsolódó programokra meghívás érkezett Szövetségünkhöz.
A Meghívó közreadásával biztosítani szeretnénk, hogy önköltségére honlapunk látogatói a versenyekre és a gazdag programokra nevezni tudjanak.

A rendezvényt az ausztriai RIED im Innkreis településen – ZEHNER laktanya – állomásozó 13. páncélgránátos alakulat szervezi, aki ekkor ünnepli a laktanyai állomány Bajtársi Társasága megalapítása 25. évfordulóját is.


Az esemény sorozatra 2016. szeptember 22-én, 23-án és 24-én kerül sor.

Jelentkezési határidő 2016. szeptember 12.


Kongresszust tartott a NATO tartalékosainak szervezete

Dátum: 2016. aug. 25. cs, 10:01 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20160802_cior2_001.jpgA NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) 2016. augusztus első napjaiban rendezte meg szokásos éves kongresszusát, amely több száz tartalékos tisztet vitt Madridba, hogy ott kicseréljék tapasztalataikat, értékeljék az elmúlt év eseményeit, valamint meghatározzák a szervezet elkövetkező feladatait. A kongresszus – amely már a 69. a sorban – szokás szerint egybeesett a CIOR testvérszervezetének, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek (CIOMR) kongresszusával, amely elsősorban változatos szakmai témáival tűnt ki.

XVII. MATASZ KUPA Ejtőernyős Nemzetközi Célbaugró Verseny

2016. szeptember 2-4.

20160902_04_csongradm_ejemeghivo.jpg

A szerbiai Magyarkanizsán harmincötödik alkalommal került megrendezésre a nevezetes, látványos nemzetközi úszó- és futómaraton. A versenyre meghívást kapott a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei vezetősége is. Demcsák Zoltán ömt. hadnagy megyei alelnök és Sija Éva társunk képviselte megyénket. A nagyszerűen előkészített és lebonyolított versenyen versenyzőink az abszolút versenyben és korosztályaikban és kiemelkedő eredményeket értek el.

MATASZ Honvédelmi Tábor 2016

Dátum: 2016. aug. 25. cs, 09:41 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az alábbi felhívással kezdődött, egy nagyon érdekes, értékes ifjúsági, honvédelmi tábor szervezése Kiszomboron, melynek „letéteményese” és egyben motorja volt Balázs Zoltán t. őrmester, kiszombori klubunk elnöke. Kiszombor határ-menti település, a magyar–szerb–román hármas határ egy fontos határátkelőhely, határrendészeti kirendeltséggel. Itt a mindennapok realitása a haza védelme.
Az ez évi tábor, már sorrendben a harmadik, de az érdeklődés és a színvonal a kezdetek óta emelkedik, egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt. Nagyon alaposan kidolgozott, minden elemében jól átgondolt terv alapján dolgoztak, így meg is van az eredménye.
Egy örök élményt sikerült a résztvevőknek szerezni, sok-sok ismeretet a haza a honvédelem alapvető ismereteiből, sok olyan látvány és élmény, amit másképp megvalósítani, talán nem is lett volna lehetséges.


A Magyar – Német Partnerségi Találkozó óta nem telt el hosszú idő és ismét hazánkba látogattak a német tartalékosok képviselői.
Ezúttal azonban nem konferenciára érkeztek, hanem régi kapcsolati hagyományaiknak megfelelően adományt és meghívást hoztak magukkal.

Julius 8-án és 9.-én Josef SCHMID az Alsó Bajor Tartalékos Katonák Szövetségének elnöke (a szervezet létszáma 8.000 fő) vezetésével két magyar településnek hoztak segítséget. Az alsó bajorok 1999 óta végzik ezt a karitatív segítő tevékenységüket a MATASZ-on keresztül.

20160708_09_szszberegm_adomany_01.jpgAlapkiképzésük utolsó napján - augusztus 11-én, csütörtökön - tartott tájékoztatót Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka a július 18-án bevonult önkéntes műveleti tartalékosoknak a Petőfi-laktanyában.

Vanyur Tibor ezredes - mint a tartalékosok állományilletékes parancsnoka - elmondta: kihívást, stabilitást és előrelépési lehetőséget nyújt az önkéntes tartalékos rendszer azoknak, akik hosszú távon szeretnének együtt szolgálni a hivatásos katonákkal és elhivatottak. Kiemelte: azon nyolc hónap alatt, amíg a tartalékosok az ideiglenes állományjegyzéken vannak, a Magyar Honvédség megtervezi jövőjüket és megtalálják számukra a legmegfelelőbb beosztást. A parancsnok hangsúlyozta, hogy ez összetett feladat: szakmai végzettségük alapján, a katonai szervezetekkel együttműködve keresnek megfelelő beosztást részükre.Véget ért az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzése augusztus 10-én, szerdán. A kiképzés ünnepélyes zárását a püspökszilágyi lőtéren tartották, ahol Baráth Ernő ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a katonákat.

Összesen 110 önkéntes műveleti tartalékos fejezte be az alapkiképzést; a katonák 19 kiképzési nap alatt sajátították el azokat az alapokat, amelyeket tudniuk kell az egyenruha viseléséhez.Oldal:  1 2 3 ...... 34 35 36 ...... 44 45 46