A hallgatóság nagyfokú érdeklődése mellett került megrendezésre a közelmúltban (2016. április 7.) az Antall József Tudásközpont Kül- és biztonságpolitika első kézből elnevezésű előadássorozatának keretében „A Magyar Honvédség iraki szerepvállalása egy év távlatából” című rendezvénye. A komplex kihívásokkal teli térségben szerzett széleskörű tapasztalataikról számoltak be a meghívott előadók.

2016.04.21. - A honvédség ma is élő, alkotó erő

Dátum: 2016. ápr. 23. szo, 10:01 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGÉVEL együttműködési megállapodást kötött Felderítők Társasága a közelmúltban ünnepelte megalakításának 10. évfordulóját. A rendezvényen a MATASZ tagjai közül a Missziós Tagozat elnöke, Széles Ernő ny.ddtbk a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója által adományozott emléktárgyat, valamint Dr. Sallai Imre ny. ezds. a főigazgató oklevelét vehette át. Mindketten egyben a Társaság tagjai is. Az emlékülésről és konferenciáról szóló tudósítást a Honvédelem.hu alapján közöljük.

A több mint 160 éves hagyománnyal rendelkező Magyar Honvédség ma is élő, alkotó erő – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes április 21-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Felderítők Társasága Egyesület megalakulása tizedik évfordulóján tartott konferencián elmondta: az alázat, a tisztesség nem idejétmúlt tulajdonság, hiszen a hagyomány nemcsak köt a múlthoz, de megtart a jövőben is. Rámutatott, hogy a katonai felderítés is gazdag hagyományokkal rendelkezik, hiszen egyidős a hadviselés történetével. A felderítőkre ma mindinkább szükség van, hiszen Európa és az ország biztonságát újkori népvándorlás veszélyezteti. „Felértékelődött a hírszerzés és a felderítés szerepe az információs hadviselés korában” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a megszerzett információk feldolgozása minden eddiginél szélesebb körű felkészülést és szakmai tudást feltételez.

A társaság kapcsán megjegyezte: a szervezet jól szolgálja a honvédelem ügyét, hiszen az alapítók célja a nemzetközi tapasztalatok közreadása, a biztonságpolitikával kapcsolatos vélemények kialakítása és tudományos értekezések publikálása. Röviden: hozzájárulni a Magyar Honvédség szolgálatához. „Legfőbb közös célunk tehát nem lehet más, mint hazánk és nemzetünk védelme, ez legfőbb felelősségünk” – mondta Vargha Tamás.

Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke az ünnepi emlékülésen felidézte: a szervezet tíz éve, 2006. június 21-én alakult. Az elmúlt évek alatt kikristályosodott szerepe, illetve körvonalazódtak azok a területek, ahol az egyesület hasznos tevékenységet folytathat. Ezek között megemlítette a szakmai kutatásokat, a dokumentálást, az oktatás elméleti, valamint a folyóiratok megjelenésének gyakorlati támogatását.

A szervezet története során számos konferenciát és könyvbemutatót szervezett, és folyamatosan emelkedik a programjaikat rendszeresen látogatók száma. Az alapító tagok egyébként több mint kilencvenen vannak.

A mostani konferencián az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a NATO-val és a Magyar Honvédséggel, azon belül pedig a felderítőkkel kapcsolatban.

MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján
MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária, Gál Csaba
Cikk: Nyulas Szabolcs

Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/56769_a_honvedseg_ma_is_elo_alkoto_ero

 


Az egész országot átfogó toborzó futást szervezett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. Az április 13. és május 20. között zajló akció célja, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét, népszerűsítsék a katonai hivatást, felhívják a figyelmet a nemzet fontos történelmi eseményeire, az egészséges életmódra, a Magyar Olimpiai Csapat buzdítására, valamint a katonák árváinak javára történő jótékonykodásra – tájékoztatott Vanyur Tibor ezredes, a katonai szervezet parancsnoka.
Forrás és bővebben: http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-honvedseg-es-a-civilek-kapcsolatat-erositettek-660732
Képek: http://www.heol.hu/galerialp/7543920160331_mataszfejer_001.jpgA Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Fejér megyei szervezete ünnepélyes megnyitóval indította útjára honvédelmi szakkörének vándorkiállítását Székesfehérváron, a Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában március 31-én.

A rendezvényen részt vett Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője, és Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka is.


2016. április 2-án, csodálatos verőfényes napon került sor a MATASZ Pest Megyei és Fővárosi Szervezeteinek új programja a „MATASZ Tavasz Harci Túra” évadnyitó első eseményére. A Pilisborosjenő határában álló „Egri várrom” és környéke, – természetvédelmi terület, kedvelt kiránduló hely – kiváló helyszínnek bizonyult, maximálisan biztosította egy járőr típusú megméretés minden feltételét. A szervezők már reggel fél héttől a helyszínen voltak, berendezték az „alaptábort” az állomásvezetők elfoglalták „harcálláspontjaikat” és megkezdődött a tüsténkedés a főző üst körül.

Pest megyei szervezet - 2016.04.02. - „MATASZ TAVASZ Harci Túra Program” - Cikk képei Pest megyei szervezet - 2016.04.02. - „MATASZ TAVASZ Harci Túra Program” - Cikk képei


A Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége Vajdasági (SRVSS), konkrétabban a Szabadkai vezetőinek kezdeményezésére tanácskozásra hívták a közelmúltban a Szabadkai Városházára a Vajdaság tartalékos területi vezetőket.

A tanácskozásra meghívták a szervezeteink közötti együttműködési szerződés alapján MATASZ képviselőit is. A MATASZ küldöttségét elnök úr képviseletében Széles Ernő ny. dandártábornok, és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Csongrád megyei elnök képviselte. A Tanácskozáson részt vett és felszólalt Szabadka polgármester helyettese, és katonai referense is, akik mindketten maguk is tartalékos tisztek.

MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.

CIOR Nyelvi Akadémia 2016

Dátum: 2016. ápr. 03. v, 11:19 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége, a CIOR (Confederation Interalliée des Officiers de Réserve) 2016-ban is meghirdeti szokásos két hetes, nyári nyelvi akadémiáját.

A képzés helye Muraste, Észtország. Angol és francia nyelv tanulására van lehetőség, alap- és középhaladó szinten.
Jelentkezni önkéntes tartalékos tiszteknek lehet, a csatolt felhívásban foglaltak szerint, azzal, hogy a jelentkezéseket a MATASZ központi iroda összesíti, így – hogy a CIOR számára időben továbbítható legyen – 2016. május 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket a mataszbp©itexpert.hu címre.

A tanfolyam önköltséges, vagyis a résztvevőknek kell fizetnie minden költséget (részvételi díj, utazás), ugyanakkor a résztvevők pályázhatnak CIOR ösztöndíjra.

További információ a csatolt angol és francia nyelvű levelekben, vagy a http://www.ciorlanguageacademy.org oldalon található.


2016. március 22. Kibővített elnökségi ülés

Dátum: 2016. márc. 23. sze, 05:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Szalay-Bobrovniczky Kristóf MATASZ elnök 2016. március 22-én kibővített elnökségi ülést hívott össze, melyen a megyei szervezetek elnökei és az országos hatáskörű tagozatok elnökei vettek részt.
MATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülés
MATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülés
MATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülésMATASZ - 2016.03.22. Kibővített elnökségi ülés 


MATASZ tagokat is kitüntetett Magyarország honvédelmi minisztere nemzeti ünnepünk, 2016. március 15-e alkalmából.
Tolnai Péter úr, a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatában, Dr.  Palotai Erzsébet rendőr alezredes asszony a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatában részesült.

Gratulálunk az elismerésekhez!

Cikk, fotók, és a kitüntettettek névsora:
https://www.honvedelem.hu/cikk/56060_tisztelet_a_tegnap_es_ma_batrainak


A Bundeswehr Tartalékosainak Szövetsége Berlini Szervezete és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Budapesti Szervezete közötti – 2004-ben kötött – partnerségi megállapodás megújítására került sor 2016. február 16-án Berlinben.

Az együttműködés megújítása a Bundeswehr Tartalékosainak Szövetsége Berlini Szervezete 25. jubileumi évfordulója ünnepi megemlékezésének keretében történt. Az ünnepi aktust kulturális program előzte meg, amelyben a magyar delegáció megismerkedhetett Berlin főbb nevezetességeivel.


Az eseményen köszöntőt mondott Roderick Kiesewetter, a Bundeswehr Tartalékosok elnöke, a Bundestag képviselője, Fritz Peter Hoppe ezredes, Berlin helyőrség parancsnokának első helyettese, Jürgen Höckle altábornagy, a 3. Légi Hadosztály parancsnoka, valamint Michael Matz dandártábornok, a Berlin – Territoriális Erők parancsnoka.


Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, majd a Budapest – Berlin tartalékos partnerségi megállapodás megújítására került sor. A megállapodást a magyar fél részéről Benke Tamás t. alezredes, a német fél képviseletében pedig Frank Eick t. alezredes – az érintett szervezetek elnökei – látták el kézjegyükkel.


A nyilatkozat kimondja: a megállapodás szolgálja a két szervezet barátságát, Hazáink védelmének ügyét, Hadseregeink érdekeit és Európa közös békéjét.

Budapesti szervezet - 2016.0216. - Budapest – Berlin tartalékos partnerségi megállapodás megújításaBudapesti szervezet - 2016.0216. - Budapest – Berlin tartalékos partnerségi megállapodás megújításaBudapesti szervezet - 2016.0216. - Budapest – Berlin tartalékos partnerségi megállapodás megújításaBudapesti szervezet - 2016.0216. - Budapest – Berlin tartalékos partnerségi megállapodás megújítása


2016. február 29.-én Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Dr. Benkő Tibor vezérezredes jelenlétében Fucsku Sándor vezérőrnagy átadta a parancsnokságot a parancsnoki teendők ellátásával megbízott Huszár János vezérőrnagynak, parancsnok általános helyettesnek Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokságon.

Részletes tudósítás az eseményről az alábbi web lapara kattintva található:

https://www.honvedelem.hu/cikk/55889_uj_parancsnok_az_mh_ohp_elen

 

Széles Ernő ny.ddtbk.A XVI. Doni Hősök Emléktúrát értékelték február 23-án délelőtt a hajdúböszörményi városháza dísztermében a túra szervezésében és végrehajtásában résztvevő szervezetek és a rendezvényhez csatlakozni szándékozók közreműködésével.
Hagyományőrző tagozat - 2016.02.23. XVI. Doni Hősök Emléktúra értékelőHagyományőrző tagozat - 2016.02.23. XVI. Doni Hősök Emléktúra értékelőHagyományőrző tagozat - 2016.02.23. XVI. Doni Hősök Emléktúra értékelőHagyományőrző tagozat - 2016.02.23. XVI. Doni Hősök Emléktúra értékelő


Véget ért a XVI. Doni Hősök Emléktúra. Idén közel háromszáz magyar és külföldi résztvevő tisztelgett az 1943-as doni katasztrófa hősi halottjai előtt az ország több pontján. A Debrecen-Hajdúnánás közötti szakaszt nyolcvanketten, köztük a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulói is teljesítették.
Videó: https://www.honvedelem.hu/film/megemlekezes_es_buszkeseg

20160130_doniht_hnanas_honvedelemhu.jpg
Forrás: https://www.honvedelem.hu/film/megemlekezes_es_buszkeseg

Fotók:
– Véget ért a XVI. Doni Hősök Emléktúra
https://www.honvedelem.hu/galeria/veget_ert_a_xvi_doni_hosok_emlektura


Hajdúnánásra érkeztek a XVI. Doni Hősök Emléktúra résztvevői - Hajdúnánási Televízió 2016.01.30.:


Videó:
Sikerrel zárult a Doni Hősök Emléktúra
https://www.honvedelem.hu/cikk/55395_sikerrel_zarult_a_doni_hosok_emlektura

Fotók:
http://www.hajdupress.hu/cikk/fotok-video-ilyen-a-doni-hosok-emlektura

Cikkek
- Dorogot is érintette a Doni Hősök Emléktúra útvonala:
http://www.haon.hu/dorogot-is-erintette-a-doni-hosok-emlektura-utvonala/2998405
- Hősök nyomában indultak útnak:
http://www.haon.hu/hosok-nyomaban-indultak-utnak/2996203
- Három nap, nyolcvankét ember, hatvankét kilométer – ez volt a Doni Hősök Emléktúra:
http://www.haon.hu/harom-nap-nyolcvanket-ember-hatvanket-kilometer-ez-volt-a-doni-hosok-emlektura/2997832

A XVI. Doni Hősök Emléktúra "Hajdú" Menetszázadának zöme a túra végállomásánál. A múlt a jelen és jövő katonái együtt emlékeztek és tisztelegtek:
20160130_doniht_debrecen_k.jpg
Kép forrása:
MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj
https://www.facebook.com/nyolcvannyolc/

Oldal:  1 2 3 ...... 35 36 37 ...... 39 40 41