Megkezdődött a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének újjáépítése. Az ország összes járásában felálló századok parancsnokainak többségét már kiválasztották − mondta el az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka az MTI-nek adott interjújában.

Takács Attila dandártábornok hozzátette: a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonai szolgálat népszerűsítésére új weblapot is indítottak, iranyasereg.hu címen. A március óta működő oldalon valamennyi szolgálati formát − hivatásos, szerződéses, tartalékos − részletesen bemutatják, s megtalálhatók a legközelebbi toborzóiroda elérhetőségei is.

A parancsnok felidézte, mintegy féléves szervezést követően tavaly év végén alakult meg az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság. A közvetlenül a vezérkari főnök alárendeltségébe tartozó parancsnokságba több területet integráltak, ide tartozik többek között a társadalmi kapcsolatok ápolása, fejlesztése, a honvédelmi nevelés, a katonai hagyományőrzés, a hadisírgondozás, továbbá a kiképzések, felkészítések, valamint hazai és nemzetközi gyakorlatok megtervezése, s ezeken felül katonai igazgatási, területvédelmi feladatokat is ellát. Az új parancsnokság feladata a honvédség tartalékos rendszerének új alapokra helyezése: a területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése. A honvédelmi miniszter utasítása alapján mind a 197 járásban − beleértve a 23 fővárosi kerületet − százfős századot kell létrehozni. A századok parancsnoki állományának kiválasztása, felkészítése is megkezdődött: 147 századparancsnokot már ki is választottak − mondta Takács Attila.


A Haditorna több, mint sport - honvedelem.hu

Dátum: 2017. máj. 19. p, 06:51 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Nemcsak a sportról, hanem a katonai értékekről is szólt az Országos Haditorna Verseny – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a rendezvény döntőjén a fővárosban.

A parancsnok az április 27-ei döntőn hangsúlyozta: azok a középiskolások, akik részt vettek a hónapok óta zajló selejtezőkön és elődöntőkön, valószínűleg nemcsak a sport miatt vállalták a kemény felkészülést, majd pedig a megmérettetést, hanem valamennyire elkötelezettek a honvédség ügye iránt is. Hozzátette, a szervezők ügyeltek arra, a versenyszámok tükrözzék a katonai élet és hivatás kihívásait, azokból mintegy ízelítőt nyújtsanak a próbákra jelentkezőknek. „A kitartás, a szorgalom, az önzetlen lelkesedés és a sportszerűség olyan értékek, amelyek a katonai élet alapjait képezik” – mondta.


Mit tudunk tenni hazánkért? - hovedelem.hu

Dátum: 2017. máj. 19. p, 06:49 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A biztonságtudatos gondolkodás mindenki számára egyaránt lényeges. A fiataloknak át kell érezniük a honvédelem ügyének fontosságát – szögezte le dr. Simicskó István honvédelmi miniszter Veszprémben május 17-én, szerdán.

„Biztonság – a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudunk tenni hazánkért? ” címmel tartott előadást dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a veszprémi Pannon Egyetemen. A zsúfolásig megtelt előadóteremben a tárcavezető leszögezte: az ember alapvető igénye a biztonság. Ez pedig a mai változó világban sok mindent megmagyaráz, például azt is, hogy miért jött létre a NATO − tette hozzá.

A Honvédelem Napja alkalmából

Dátum: 2017. máj. 18. cs, 08:16 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


 
A Honvédelem Napja alkalmából minden MATASZ tag részére tolmácsolom Vargha Tamás, HM miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár úr elismerését és köszönetét a honvédelem ügye érdekében végzett munkáért.

Köszönöm MATASZ tagjaink, minden szintű MATASZ vezető társam tevékenységét, mellyel hozzájárult a honvédelmi tárca vezetői szintű elismeréséhez, a Szövetség jó hírnevének további erősítéséhez.

Budapest, 2017. május 17.-én.


Üdvözlettel:
Széles Ernő ny.ddtbk.
MATASZ elnök


 

2017. május 30. konferencia, 20 éves az IMOC

Dátum: 2017. máj. 18. cs, 08:11 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170530_konf_th.jpg

Az MH BTTK várja a MATASZ tagok részvételét regisztráció után az alábbi konferenciára.

Részleteket lásd alább:

2017. május 30. konferencia, 20 éves az IMOC

20170530_konf_k.jpg


MATASZ - 2017. 04. 22. „Berlini fal” járőrversenyA MATASZ-Budapest tartalékosainak részvétele a „Berlini fal” járőrversenyen

A Bundeswehr tartalékosainak Berlini Tartományi Szövetsége hetedik alkalommal hirdette meg a „Berlini fal” járőrversenyt 2017. április 22-re.

Csapatunk a német fővárosba érkezést követő napon udvariassági látogatáson mutatkozott be a követség attasé hivatalában. A kirándulás a Bundestag épületében folytatódott, ahol a Honvédelmi Bizottság irodájában üdvözöltek minket, és bemutatták a parlamenti és képviselői irodaházat.

Magyarok negyedik alkalommal vettek rész a megmérettetésen. A versenyt elsősorban tartalékosok számára szervezték, de lehetőség volt az aktív szolgálatban lévők, külföldi tartalékosok, rendvédelmi szervezetek, valamint a szövetséghez tartozó civilek részvételére is, négyfős csapatokban.

2017.05.13-14. Balatonlábdi

Dátum: 2017. máj. 16. k, 07:14 - MATASZ Zala megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Immár több éves hagyományainknak megfelelően közös elnökségi ülést tartottunk a HCZ Koprivnica-Krizsovacko Megyei és Koprivnica városi delegációval. Az idei évben megtisztelte rendezvényünket a HCZ országos elnöke, Rosario Rozga tábornok Úr is. A megbeszélések mellet jutott idő egy kis badacsonyi borkóstolásra és a tapolcai lakóparkban kiállított hadi eszközök megtekintésére is.

20170513_14_zalam_01.jpg


A MATASZ Bács-Kiskun megyei szervezete 2017.május 11-én 14.00 órai kezdettel a jakabszállási Polgármesteri Hivatal különtermében végrehajtotta a tisztújító és feladat meghatározó értekezletét.

A szavazás eredménye alapján elnök: Szabó János ny.ezds., alelnök: Deák Lajos ny.ezds., titkár: Szabó Mihály tart.szds. korábbi jakabszállási polgármester.


2017. év feladatául a következőket határozták meg:

1. Toborzás
2. ÖTT járási szintű munkálatokban való részvétel
3. A Honvédelmi Sportszövetség megyei irányító testületei megalakításában való részvétel
4. Kapcsolatfelvétel egy alakuló hagyományőrző egyesülettel, illetve a veteránrepülők megyei szövetségével


Második napirendi pontban Nagy Viktor őrnagy az ÖTT megyei előkészítő törzs parancsnoka tartott tájékoztatást a tartalékos szervezet felállításának időarányos feladatairól. A következő napirendi pontban a gyűlés résztvevői egyhangúlag döntöttek arról, hogy Borszéki Tivadar ny.vezérőrnagyot „Bács-Kiskun megyei MATASZ Címzetes Örökös Tagja”-vá választják.


Dóri első tüzelése

Dátum: 2017. máj. 11. cs, 09:34 - MATASZ Hagyományőrző tagozat - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Kedves Barátaim!

Az alábbi videón látható az általam vezetett „M. Kir. 106. önálló Honvéd díszüteg” hatodik lövegének első hivatalos díszlövése.

Az ágyút 2016 októberétől újítottuk fel a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjaival. A munkát helyszíni művezetéssel magam irányítottam. Ez úton gratulálok az iskola hagyományőrző szakkörének – akikkel a felújítást végeztük –, Halmai Péternek (a Debreceni MATASZ alelnöke), Bacskai Gergelynek, Német Sándornak és a munkában résztvevő diákoknak a rendkívüli teljesítményhez. Reményeink szerint a jövőben sok rendezvényen látható lesz ez az „új” ágyú is. Terveink szerint évente legalább egyszer mind a hat ágyúval a teljes üteget bemutatjuk, össztűzzel tisztelegve a nagy múltú fegyvernemünk előtt. Az ágyú természetesen úgy van kész, mint egy családi ház, még sok munkánk lesz vele.

Üdvözlettel:
Jásdi Balázs

_cimer_hbihar.pngVersenykiírás: a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei Szervezete által szervezett országos nyíltirányzékú kispuska, pisztoly lő versenyre.

A verseny időpontja: 2017. 06. 10. 09.00
A verseny helye: Debrecen Városi Lövész Egylet Apafai lőtér (Debrecen, Apafa u. 3.)

A verseny rendezője: Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei Szervezete

A verseny célja: versenyzési lehetőség biztosítása a MATASZ megyei szervezetei és a meghívott csapatok tagjainak, baráti kapcsolatok ápolása, hagyományőrzés folytatása.

A versenyszámok:
1.) Nyíltirányzékú kispuska lövészet
2.) pisztoly lövészet

A versenybe való nevezés határideje: 2017. 06. 02.

Versenyíkiírás letölthető IDE kattintva! - PDF
Nevezési lap letölthető IDE kattintva! - RTF20170501_jnszm_001.jpgA Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet Ifjúsági tagozata a Tetei Helyőrséggel karöltve közreműködött 2017. május 1-jén Péteri község majálisán.

A rendezvényen részt vevő gyerekek örömmel teljesítették a gyermek akadály pályát, színeztek és rajzoltak a MATASZ standnál, valamint érdekfeszítő vegyivédelmi kiállítást tekinthettek meg.

A nap jóleső zárásaként kispályás focival búcsúztunk Péteritől.

Alkotó katonák kiállítása

Dátum: 2017. máj. 11. cs, 09:02 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20170505_veszpremm_003.jpgA Gizella Napok egyik nyitó programjaként május 5-én egy rendhagyó kiállítás nyílt a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában.

A kiállítást A Katonák köszöntik Veszprémet – címmel az idén ötödik alkalommal rendezték meg. A kiállított képzőművészeti alkotások között voltak fafaragások, festmények, papírból fonott tárgyak, quilling technikával készült népi motívumok, ékszerek és textil babák. A Veszprémben lévő katonai alakulatok mellett idén elhozták alkotásaikat a Bakony Harckiképző Központ katonái is. A rendezvényen az alkotásaikon keresztül összesen tizennégyen mutatták meg a művészi tehetségüket.

Katonai epizódok a Magyar Tartalékosok Szövetsége vezetőinek, tagjainak életéből

Előszó

Tisztelt MATASZ tagjaink, honlapunkra látogatók!


Szövetségünk tagjai között sokan vannak, akik eddigi életük során, illetve katonai pályájukon különösen érdekes, vagy igen nehéz pillanatokon mentek keresztül. Katona István ny. őrnagy úr, a MATASZ Somogy megyei elnöke a közelmúltban visszaemlékezése alapján készült anyagot küldött a Központba.
Amennyiben tagjaink megosztanák honlapunk látogatóival életpályájuk egy-egy kiemelkedő pillanatát, érdekes tapasztalataikat kérjük, hogy a Somogy megyei elnökhöz hasonlóan, írásukat küldjék be a MATASZ Központi e-mail címére.


Széles Ernő ny. dandártábornok
MATASZ elnök


20170503_somogym_005.jpg

Ütközés az éjszakában

 

1984-től a taszári felderítő repülő századnál beindult a mindennapi élet. A kiképzési repülések, a bombázó és felderítő feladatok gyakorlása, a kismagasságú útvonalrepülések és az éleslövészetek végrehajtása mellett a század feladatrendszeréhez az is hozzátartozott, hogy Szu-22-eseikkel célt repültek a vadászrepülő századoknak.

20170425_pestm_02.jpgA Föld napi várostakarítások között a Kálvária környékét tisztította meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 2.a osztályos kisdiákjaiból álló csapat Motesiczky Mariann tanárnő vezetésével.
Szintén a napokban tették rendbe a Magyar Tartalékosok Szövetsége tagjai Bíró Sándor vezetésével Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész II. Világháborús emlékművét.Oldal:  1 2 3 ...... 35 36 37 ...... 56 57 58