Haditorna a vasi megyeszékhelyen

Dátum: 2017. febr. 06. h, 05:56 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium a 2016/2017-es tanévben is meghirdette az „Országos Haditorna Versenyt”. A verseny fizikai és szellemi kihívást támasztott sportszerű megmérettetéssel, melynek során nagy hangsúlyt kapott a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem. Megyei szervezetünk a haditorna szervezésének kezdeteitől segítette az MH KIKNYP 11. KIÉI munkáját, több versenyszámban bíróként, vagy segítőként végeztük feladatainkat, ezzel is segítve 11. KIÉI munkáját a verseny zavartalan lebonyolításában.

A Városházán Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere bemutatkozó látogatáson fogadta Pannonia Alpesi Csoport képviselőit, Filoppo Marrchini csoportvezetőt, Mario Lanzaratto titkárt, Alessandro Zezzaront a Szlovákia Alpesi Csoport vezetőjét és Omar Grecco törzsőrmestert a bécsi olasz nagykövetség katonai attaséjának titkárát.

A bemutatkozó látogatásra és az egyeztetésre a MATASZ Vas Megyei Szervezetét is meghívták.Josef Schmid az Alsó-bajorországi tartalékos katonák megyei elnöke valamint a német delegáció négy tagja is részt vett azon az emléktúrán, melyet a Don menti harcok hőseinek tiszteletére rendeztek 2017. január utolsó hetében Heves megyében. Miközben a csapat egyik fele fáradtságot nem kímélve, fagyban, sárban folytatta a menetet, addig társaik jószolgálati kötelezettségüket teljesítve letértek az eredeti menetvonalról és Gávavencsellőre látogattak. Az alig négyezres lélekszámú Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei nagyközségben Csisztu Miklósné alpolgármester asszony fogadta a német tartalékos katonákat, akik a település idősek otthonába többek között ágyneműket hoztak. Az adományokat az önkormányzat részéről az alpolgármester asszony és Hullár Erzsébet az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) iroda vezetője vette át. (Az IKSZT feladata, hogy változatos, információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településen élőknek.)

Megyei vezetőségi ülés

Dátum: 2017. febr. 04. szo, 06:25 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MATASZ Csongrád megyei vezetősége a rossz idejárási viszonyok miatt csökkent létszámú, ám nagyon fontos vezetőségi ülést tartott. A megbeszélésen dr. Palotai Jenő ny. ezredes tájékoztatta a vezetőség tagjait a január 7-i küldöttgyűlés eseményeiről. A vezetőség az elhangzottakat a napirendi pontok szerint tudomásul vette, támogatja a küldöttek ottani tevékenységét, a hozott döntéseket, a küldötteknek elismerését és köszönetét fejezi ki a végzett aktív, alkotó munkáért Kocsis István ömt. őrnagynak, Pál Mihály t. őrnagynak, dr. Kegye Szilár t. főhadnagynak, és Gőz Dániel ömt. szakaszvezetőnek valamint a tanácskozási joggal részt vett dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnöknek.

Rendhagyó testnevelésóra Pécsett

Dátum: 2017. febr. 02. cs, 07:05 - MATASZ Baranya megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MATASZ megyei és területi szervezetei – hasonlóan más társadalmi szervezetekhez – fokozni tudják a honvédségi toborzó és a szövetségi tagépítő munkát együttműködve a MH Hadkiegészítési, Felkészítési és Kiképzési Parancsnokság alárendeltségébe tartozó MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság helyi toborzó irodáival. A testnevelési tanórák keretében is lehetőség van a tanintézetek hallgatóival találkozni, mint Pécsett is történt:

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai igencsak meglepődtek, amikor a napokban, tornatermükbe belépve egyenruhásokkal találták szembe magukat...
Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) pécsi irodájának munkatársai - kiegészülve a Pécsi Honvéd Sportegyesület (PHSE) képviselőivel - a közeljövőben számos Baranya megyei középiskolában jelennek majd meg, és tartanak rendhagyó testnevelés órákat; ezek egyikére érkeztek a napokban Janus Pannonius Gimnáziumba.

A tanórán a diákok megismerkedhettek az AK-63D gépkarabéllyal, annak szét- és összeszerelésével, az airsoft lövészettel, valamint a PHSE Baranta Szakosztályának jóvoltából az íjazással és kardvívással.ÉSZAK-HEVES MEGYE Vigyázz…! – harsant a vezényszó, s az emlékparkban zajló esti megemlékezés résztvevői feszes testtartásban hallgatták a Himnuszt. A helikopteres bázis díszőrségének tagjai kísérték a koszorúkat a hősök emlékművéhez, ahol a mátraderecskeiek mellett több mint nyolcvan magyar, német, olasz, cseh és francia tartalékos katona is fejet hajtottak. Itt hangzott el Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének díszparancsa, amellyel útnak indította a XVII. Doni Hősök Emléktúrát.


20170128_doni_szaj1_k.jpg
Németek, csehek, franciák és olaszok a Heves a magyar tartalékosok megyei szervezetének emlékmenetén.


Doni Emléktúra Békés megyében

Dátum: 2017. febr. 01. sze, 10:55 - MATASZ Békés megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Doni Hősök Emléktúra országos programjához kapcsolódva először szervezték meg Békés megyében, a Magyar Tartalékosok Szövetsége orosházi szervezete irányításával azt a tisztelgő menetelést,amely több települést érintve tisztelget a második világháborús hősi halottak előtt.

A rendezvényen önkéntes tartalékos katonákon, a MATASZ Békés megyei tagjain kívül a német testvérszervezet Oberpfalz megye tartalékos katonai küldöttsége is részt vett.

Az idei emléktúra résztvevői Tótkomlóson megkoszorúzták a hősi emlékművet majd ökumenikus misén vettek részt. A pénteki nap folyamán a menetelést megszakítva, Pusztaközponton a református temetőben felállított I. vh. ús emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. A nap programja Kardoskúton, korhű felszerelés és fegyverbemutatóval végződött, majd vacsorával fejeződött be, Az éjszakai szállást a helyi művelődési ház biztosította.

 Békés megyei szervezet - 2017. 01. 15–17. Doni Emléktúra Békés megyébenBékés megyei szervezet - 2017. 01. 15–17. Doni Emléktúra Békés megyébenBékés megyei szervezet - 2017. 01. 15–17. Doni Emléktúra Békés megyében


A Magyar Honvédség erőin felül mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonára van szükség - erről beszélt a Figyelő január 26-i, csütörtöki számában megjelent interjúban a honvédelmi miniszter.

20170126_cikk1_k.jpg20170126_cikk2_k.jpg20170126_cikk3_k.jpg

Dr. Simicskó István kérdésre válaszolva leszögezte: nem tervezik a kötelező sorkatonaság visszaállítását, és azt is elmondta, hogy nagyjából már összeállt az az ösztönzőrendszer, amellyel vonzóvá teszik a tartalékos katonai képzést. A Magyar Honvédség létszáma 30 ezer körüli, ezen felül van nagyjából 5500 önkéntes tartalékos.

Dr. Simicskó István szerint legalább 30 ezres haderőre van szükség, és emellett kell egy „valós képességekkel rendelkező”, mintegy 20 ezer emberből álló tartalékos állomány. „Ez a minimális program, s e mellé kell a megfelelő haditechnika: légvédelem, légierő, tüzérség, páncélosok stb., hogy egy reális elrettentő erővel rendelkező, ütőképes honvédségünk legyen” - fogalmazott a miniszter.A Magyar Testőr Szövetség a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) meghívására látogatott el a Honvéd Kossuth Lövészklub szentendrei lőterére január 27-én pénteken, ahol egy zárt körű lövészeti nap került megrendezésre.

A lőtéren többféle fegyvert próbálhattak ki a fiatal, és idősebb tartalékosok, felkészült lövészetvezetők irányításával. A legfiatalabbak légpuskával, kis kaliberű pisztolyokkal gyakorolhatták a sportlövészet rejtelmeit, míg az idősebbek akár szituációs lövészeten is kipróbálhatták magukat. A lövészet mellett az elmaradhatatlan zsíros kenyér (lila hagymával!), és a forró tea igazán jól esett mindenkinek.


A Magyar Testőr Szövetség megyei szervezetünkön keresztül tagfelvételi kérelemmel fordult a Magyar Tartalékosok Szövetségéhez. (bővebben a hír végén olvashat róla)


Új dimenzió a katonai oktatásban

Dátum: 2017. jan. 31. k, 06:36 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az utóbbi években a külső biztonságpolitikai környezet gyökeresen megváltozott, amelyre Magyarországnak katonai válaszokat is adnia kellett. A kiképzés felértékelődött és kiemelt figyelem irányul a katonákra. Szükség van a kiképzett katonákra, ezért olyan új irányok, új elvárások és új módszerek fogalmazódtak meg, amelyek hatására – és a szervezeti hatékonyság növelése érdekében – tavaly májusban megkezdődött a honvédelmi felkészítéssel foglalkozó szervezetek átalakítása, racionalizálása.

2017. január 26-án az új honvédségi szervezet, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokával, Takács Attila dandártábornokkal, és parancsnok helyettesével, Gulyás Zoltán dandártábornokkal, valamint a Parancsnokság két munkatársával a hadisírgondozás, illetve a sport részlegtől folytatott megbeszélést Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke. A Parancsnokság és a MATASZ vezetője áttekintették az elmúlt évek tapasztalatait a toborzás, a tartalékosok, valamint a honvédelmi nevelés területén végzett munkáról, amit azért folytattak, hogy a társadalom mind szélesebb körét nyerjék meg a honvédelem ügyének.

A múlt tapasztalatai alapján megállapították, hogy mind az új MH parancsnokság, mind a MATASZ elemi érdeke, hogy a jövőben összehangoltabb tevékenységet folytassanak. A megállapodásról a MATASZ vezetői elnöki körlevélben kapnak részletesebb tájékoztatást.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei és települési vezetői figyelmébe ajánljuk a Magyar Honvédség szervezésében 2016 nyarán végrehajtott „Honvédelmi Tábor” elnevezésű programjának összefoglalóját, értékelését és a táborokról készült tudósításokat. Egy-két tábor munkájába kapcsolódott be a MATASZ, amit a 2017-ben már rendszeressé kellene tennünk. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, Honvédelmi Nevelési és Sportintegrációs Osztály vezetője, dr. Eleki Zoltán ezredes értékelte az elvégzett munkát és körvonalazta a jövőbeni feladatokat. Magát a „Honvédelmi Tábor” kifejezést is levédették, így a jövőben már közreműködésük nélkül nem használható ez a megnevezés a nyári táborokra.

https://www.honvedelem.hu/cikk/575462017. január 12-én a HM HIM díszudvarán megrendezett emlékünnepségen Dr. Orosz Zoltán altábornagy, HVKF helyettes átadta Jásdi Balázsnak a MATASZ Hagyományőrző Tagozat vezetőjének a HVKF úr 17. Doni túra útbaindító díszparancsát.
folder_green.png2017. 01. 12. Önfeláldozásuk ma is példaértékű - Bővebben ide kattintva!

icon26.pngBékés megye

Szervezte: Békés megyei MATASZ szervezet
A Békés megyei MATASZ 2017. január 12-15 között (34 fő) Tótkomlós-Pusztaközpont-Kardoskút-Orosháza települések érintésével teljesítette a tervezett 35 km-es menetszakaszt. A menetet Antal László a MATASZ Orosházi városi szervezet elnöke vezette. A meneten részt vettek a MATASZ helyi szervezetének bajor partner szervezete tagjai is 6 fővel.

folder_green.pngTótkomlós - Orosháza, 2017. január 12-14. Beszámoló ide kattintva!

folder_green.pngDoni Emléktúra Békés megyében Beszámoló ide kattintva!


icon12.pngSzabolcs-Szatmár-Bereg megye

Végrehajtó: Honvédsuli Egyesület MATASZ önálló tagszervezete.
Vezeti: Dankó László programvezető (06-30-552-1881)
2017. január 20-23 között (100 + 100 fő) Dombrád –Tiszakanyár-Kékcse-Szabolcsveresmart-Döge-Kisvárda-Ajak-Anarcs-Szabolcsbáka-Gyulaháza-Nyírkarász-Petneháza-Laskod-Nyírkércs-Baktalorántháza-Levelek-Nyíribrány-Ramocsaháza-Székely-Demecser települések érintésével teljesítik a 100 km-es menetszakaszt a Honvédsuli tagjai 100 fővel. A túra során további 100 fő csatlakozására számítanak az érintett településekről.

folder_green.pngBeszámoló: https://www.honvedelem.hu/cikk/61574_megemlekezni_kotelesseg


icon12.pngHeves megye

Szervezi: Heves megyei MATASZ szervezet
Vezeti: Munkácsi Sándor t. ezredes megyei elnök (06-70-6196-121)
2017. január 26-29. között Mátraderecske-Szajla-Sirok-Bükkszék-Terpes-Pétervására települések érintésével teljesítik az 50 km-es menetszakaszt.
Végrehajtók: 30 fő külföldi (német, olasz, francia, cseh) tartalékosok, 25 fő katonasulis diák, 15 fő tartalékos katona (ömt), valamint MATASZ tagok 80 fővel.

folder_green.pngBővebben, részletes program: https://mataszheves.hu/news.php?extend.119.2

folder_green.pngAkikért a mécsest égették - Beszámoló ide kattintva!


icon12.pngHajdú-Bihar megye

Szervezi: Kratochvil Károly Honvéd középiskola és kollégium, megyei MATASZ szervezet.
Vezeti: Berkecz Gábor igazgató, Halmai Péter megyei alelnök (06-30-488-1578)

2017. január 26-28 között kerül végrehajtásra Debrecen-Hajdúhadház-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás települések érintésével teljesítik a 60 km-es menetszakaszt 100 fő honvéd középiskolás diák, a helyi alakulat katonái és MATASZ hagyományőrzői. A túra megkezdése előtt január 25-én este útbaindító Istentisztelet a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

folder_green.pngBeszámoló: https://www.honvedelem.hu/cikk/61603_hoseink_emleket_apoljak

folder_green.pnghttps://www.honvedelem.hu/cikk/61620_celba_ert_a_hajdu_menetszazad

folder_green.pngFotók:https://www.honvedelem.hu/galeria/elindult_a_xvii_doni_hosok_emlektura_hajdu-bihar_megyei_szakasza

folder_green.pnghttps://www.honvedelem.hu/galeria/celba_ert_a_xvii_doni_hosok_emlektura_hajdu_menetszazada


icon12.pngBorsod-Abaúj-Zemplén megye

Szervezi: Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti kör Szakály András elnök (06-30-866-3155) és Kerti Ferenc MATASZ hagyományőrző tagozat vezető helyettes (06-30-386-2501) 60 fő

2017. január 26-29 között. Útvonal: Pálháza-Bózsva-Nyíri-Hollóháza-Fűzér között teljesítik a nehéz hegyi terepen végrehajtott kb. 60 km-es menetszakaszt.
A túrán részt vesznek helyi hagyományőrzők, MATASZ Hagyományőrző Tagozat, Jászfényszarui huszárok és a MATASZ Veszprém megyei Egyesület tagjai.


icon12.pngJász-Nagykun-Szolnok megye

Szervezi: Helyi MATASZ
Vezeti: Kövér Attila (06-20-325-1700)

2017. január 27-29 között Jászboldogháza-Portelek-Jászboldogháza között teljesítik a résztvevők a tervezett körtúrát, amelyhez csatlakoznak Jászberényből gyalogmenetben érkező cserkészek, 20 fő 30 km-es menetszakaszt. Az összlétszám 35 fő.

folder_green.pngBeszámoló:

http://m.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/a-doni-hosok-elott-tisztelegtek-a-turaval-705839/

 

Jásdi Balázs, Hagyományőrző tagozatvezető, a rendezvény fő szervezője (06-30-492-2421) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei túrán vesz részt.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2017. január 27-29. Doni emléktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyei

 
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2017. január 27-29. Doni emléktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyeiJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2017. január 27-29. Doni emléktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyeiJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2017. január 27-29. Doni emléktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyei
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2017. január 27-29. Doni emléktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyeiBudapest, 2017. január 18.-án.

Jásdi Balázs Hagyományőrző Tagozat

Széles Ernő ny. dandártábornokHonvéd kadétképzés indul szeptemberben egy budapesti és egy szekszárdi iskolában. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint az új képzési forma bevezetése „a haza védelmére kész felnövő generáció kinevelését” szolgálja.

„A fiatalság honvédelmi nevelése olyan közös cél, melynek érdekében a tanároknak, a diákoknak és a katonáknak össze kell fogniuk” - írta a HM az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában. Az újfajta képzés elindítását azzal indokolták, hogy szükség van egy kifejezetten a honvédség számára hasznos előképzettséget jelentő, középiskolai, érettségit adó képzési formára, a katonai pálya iránt érdeklődők és ezáltal a tiszti és altiszti utánpótlás létszámának növelésére.

Az új ágazati szakképzést a 2017/2018-as tanévben két helyen indítják el: a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiumában, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A képzésre február 15-ig várják a jelentkezést. Azok jelentkezését várják, akik a katonai pálya iránt érdeklődnek, az altiszti, tiszti képzésre felkészülten szeretnének jelentkezni, valamint azokat is, akiket az önkéntes tartalékos szolgálat érdekel - írta a HM, hozzátéve: azoknak, akik a katonai pályát választják, hosszú távon biztos munkahelyet és megélhetést kínálnak.


Zrínyi 2026 - honvedelem.hu

Dátum: 2017. jan. 23. h, 07:00 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is.

A média képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen ismertette a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség 2017-es terveit, elképzeléseit dr. Simicskó István, az elmúlt év december 20-án.

– Szeretnénk felfelé ívelő pályára tenni a Magyar Honvédséget a fejlesztéseken, a forrásbővülésen keresztül. Ez a törekvés a NATO-n belül hozott döntésekkel is összhangban van – szögezte le a tárcavezető. A Magyar Honvédség a rendszerváltás után komoly változásokon, a társadalomhoz, a gazdasághoz hasonlóan rengeteg próbatételen ment keresztül.


Oldal:  1 2 3 ...... 42 43 44 ...... 58 59 60