A Honvéd Vezérkar tudományos kutatóhelye tisztelettel meghívja a Magyar Tartalékos Szövetség téma iránt érdeklődő tagjait Kasznár Attila: „Vallás és kormányzat Kínában” című könyvének bemutatójára.

A könyvbemutató időpontja: 2017. január 25. 14.30 óra.
A bemutató helyszíne: Honvédelmi Minisztérium, 1055 Budapest, Balaton u. 7-11., A, épület III. emelet 342. sz. konferenciaterem


A könyvbemutató házigazdája: dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar tudományos kutatóhelye vezetője. A könyvet bemutatja: Kasznár Attila, a szerzőTovább folytatódik a Missziós történetek programsorozat a Stefánia-palota – Honvéd Kulturális Központban, ahol 2017. január 26-án, csütörtökön 17.00 órától Kiss Alajos alezredes, a Közép-afrikai misszióról tart előadást.

Helyszín: Gobelin-terem
A belépés díjtalan!


A Közép-Afrikai Köztársaság egyike a legkevésbé ismert afrikai országoknak. Önállóságát az 1960-as években szerezte meg, de azóta vezetői többsége puccs révén került hatalomra. Az ország sok vonatkozásban igen előkelő helyen áll a bukott, nem működő államok listáján. Az ENSZ 2014-ben döntött egy nagy, többdimenziójú művelet felállításáról az országban fennálló polgárháborús helyzet rendezése érdekében. Hazánk az elsők között döntött a műveletben történő részvételről. Az előadó, Kiss Alajos alezredes – az első magyar kontingens tagjaként először – egy katonai megfigyelői őrs vezetőjeként tapasztalta meg a helyiek életét, osztozott a kihívásaikban, majd érdemei elismeréseként kinevezték a katonai megfigyelők törzsfőnökévé, ahol sikerrel szilárdította meg, bővítette a katonai megfigyelői rendszert. Az ország, amely hazánknál hatszor nagyobb területet foglal el, kevesebb, mint 1000 kilométeres szilárd burkolatú úttal, szinte csak a fővárosra korlátozódó, igen kezdetleges elektromos hálózattal rendelkezik, így sok kalanddal szembesítette a kontingens tagjait: számunkra ritka betegségek, találkozás a világ egyik legmérgesebb kígyójával, és még sorolhatnánk…Tótkomlós - Orosháza, 2017. január 12-14.

Harmincnégy kilométeres tisztelgő menetelést szervezett a Don-kanyarban elesett magyar katonák emlékére a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Békés Megyei Szervezete. A két napos Doni Emléktúra Tótkomlósról indult 2017. január 12-én, és több Békés megyei települést érintve január 14-én, Orosházán tisztelgett a második világháborús hősi halottak emléke előtt.

20170112_14_doni_bekesmegye_001.jpg


2017. 01. 12. Önfeláldozásuk ma is példaértékű

Dátum: 2017. jan. 16. h, 11:27 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület által szervezett ünnepségen emlékeztek a Magyar Királyi 2. Magyar Hadsereg doni hadműveleteiben elesett katonáira 2017. január 12-én. A múzeum díszudvarán, a koszorúzással egybekötött megemlékezésen előbb, egy a harcokból hazatért katona verse hangzott el, majd Vargha Tamás parlamenti államtitkár megemlékező beszéde következett.

Az államtitkár felidézte a doni hősök kálváriáját. „Azon a rettenetes télen egy korszerűtlenül felszerelt, hadi tapasztalat nélkül bevetett hadsereg katonái haltak hősi halált az orosz fegyverektől, kerültek az ellenség fogságába, menekülve fagytak meg a hómezőkön, vagy testileg-lelkileg megrokkanva kerültek haza a háborús kényszerpályán vergődő országba. Magyar katonákra emlékezünk, akik szülőföldjüktől sok száz kilométerre, szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, bajtársaikért” – mondta. Leszögezte „Nem hősnek születtek: életet és jövőt terveztek, munkájuk és hivatásuk volt, családot alapítottak, gyerekeket neveltek, de kérlelhetetlen paranccsal közbeszólt a háború. Bátorságuk, kitartásuk, hűségük katonai esküjükhöz, hazáért való önfeláldozásuk ma is példaértékű.”


A megemlékező beszédet követően a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, illetve a társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet és az emlékezés koszorúit. Az esemény végén a Magyar Tartalékosok Szövetsége nevében Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy vette át a Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát a 17. Doni emlékmenet végrehajtására, melyet dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkarfőnök helyettese adott át.

További fotók a honvedelem.hu-n:

https://www.honvedelem.hu/galeria/a_doni_hosokre_emlekeztek_a_ludovika_campus_elott

 

MATASZ - 2017. 01. 12. Doni megemlékezés, 17. Doni emlékmenet menetparancsa

 
MATASZ - 2017. 01. 12. Doni megemlékezés, 17. Doni emlékmenet menetparancsaMATASZ - 2017. 01. 12. Doni megemlékezés, 17. Doni emlékmenet menetparancsaMATASZ - 2017. 01. 12. Doni megemlékezés, 17. Doni emlékmenet menetparancsa
MATASZ - 2017. 01. 12. Doni megemlékezés, 17. Doni emlékmenet menetparancsa
Az elmúlt évben megszokottakhoz igazodva 2017-ben is folytatódnak az ismeretterjesztő, hadtudományi előadások a Stefánia-palota – Honvéd Kulturális Központban. A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem januári előadója – dr. habil Kis-Benedek József ny. ezredes – az aktuális trendekre reflektálva az európai terrorfenyegetettséget helyezte tematikájának középpontjába.

Az országos küldöttgyűléstől ‎kapott felhatalmazás alapján Széles Ernő elnök képviselte szövetségünket a Honvédelmi Sportszövetség alakuló közgyűlésen.

A közgyűlésen megválasztására kerültek az alapszabályban meghatározott azon funkciókat betöltő személyek, akiknek megléte elengedhetetlenül szükségesek a törvényben meghatározott feladatok, illetve a tevékenység megszervezéséhez, és megkezdéséhez.

A szövetség fontosabb tisztségviselői:
Név Tisztség, Kun Szabó István elnök, Dr. Konczi Ferenc Pál főtitkár, Boros György alelnök, Prof. Dr. Borbély Attila alelnök, Farkas László alelnök, Széles Ernő alelnök, Dr. Tóth László alelnök, Csampa Zsolt elnökségi tag, Gergely István elnökségi tag, Mergancz Sándor elnökségi tag, Dr. Eleki Zoltán FB elnök, Kunszt Gábor FB tag, Dr. Szieben László FB tag, Dr. Molnár Attila FB tag


Szövetségünk elnöke a Honvédelmi Sportszövetség‎ egyik alelnökeként a kadet és tartalékos szakmai tagozat irányítását kapta feladatul. Ez a feladat természetesen a szövetség feladata is, a már eddig is végzett sok irányú és széleskörű feladataink mellett.Nyolcadik állomásához érkezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Fejér Megyei Szervezete, valamint a Honvédelmi Szakkör által szervezett vándorkiállítás. A helyszín ezúttal a székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium klubterme volt.


A napokban megnyílt kiállításon a diákok megismerhettek néhány, a Magyar Honvédség által használt technikai eszközt, illetve az egyes békemissziókban egykoron szolgálatot teljesítő katonák ezidáig féltve őrzött tárgyi emlékeit.A Karmarama reklámügynökség készítette a brit hadsereg legújabb kampányát, amelynek printes és filmes elemeiben az összetartozásra és a közjóért való cselekedetekre fókuszálnak.


A brit hadsereg reklámjai általában nagyon jól mutatják, hogy milyen a fiatalok szellemisége: a 70-es években a reklámok azt emelték ki, hogy a katonák egzotikus helyekre juthatnak el, ahova amúgy nem (mi nem találtuk meg, de a Campaign szerint egy korabeli, 1971-es háborúellenes poszter ki is figurázta ezt a hozzáállást az alábbi szöveggel: "Csatlakozz a sereghez, és utazz el egzotikus, távoli helyekre, találkozz érdekes, szokatlan emberekkel - aztán öld meg őket").

A 80-as évek fiatalokat sújtó munkanélkülisége aztán új hozzáállást hozott a hadsereg hirdetéseiben is: ekkor már a kiszámítható, pontos fizetést és egy igazi szakma megtanulását emelték ki. A mostani kampány a közvélemény-kutatások alapján választotta ezt a fókuszt: a fiatalok nagy többsége szeretné, ha pozitív változást hozhatna a világban a tevékenysége.


A This is belonging című kampányban a 'belonging' egyszerre két dologra utal: az összetartozásra, bajtársiasságra, másrészt az elhivatottságra, arra, hogy az ember jó helyen van a seregben, mert ezzel egy magasabb, jó célt szolgál. A kampány két 30 másodperces szpotból és 5 plakátból áll.


Forrás: www.kreativ.hu


Cikk: Tendereztet a US Army

Dátum: 2017. jan. 12. cs, 06:20 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A toborzásra fókuszáló megbízás összértéke elérheti a 4 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok hadserege 2005 óta a McCann Worldwide-dal dolgozik. A velük kötött szerződést tavaly novemberben ideiglenesen meghosszabbították, így másfél évvel az eredeti lejárata után is érvényben maradt. Az eredetileg 2014 novemberére tervezett ajánlati felhívást most tették közzé. A legfeljebb 10 évre szóló megbízás költési plafonja 4 milliárd dollár. (Két éve a seregnél úgy nyilatkoztak, hogy a tényleges éves marketingköltésük 184-200 millió dollár között van.)


A munka a szerződéses katonaság mellett a tartalékosokra, a civil szolgálatra és a Nemzeti Gárdára is kiterjed, fő stratégiai célja a toborzás és a megtartás. A szerződés része a stratégiai tervezéstől az interaktív és influencer marketingen át a közösségi médiáig és a multikulturális hirdetésekig valamennyi kommunikációs feladat, beleértve az országos és a helyi kampányokat is.


Forrás: www.mediapiac.comMagyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) 2017. január 7-én tartotta éves küldöttértekezletét Budapesten a HM EI ZRT. Salgótarjáni úti irodaházában. A korábbi évek gyakorlatához képest szokatlanul korai időpont oka elfogadott törvényjavaslat alapján köztestületi formában 2017. január 1-jével létrejött a Honvédelmi Sportszövetség (HS). Az indoklás szerint a kormány szándéka megteremteni annak szervezeti formáját, hogy a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárok önkéntes alapon, a rendszeres testmozgásra épített honvédelmi nevelési programon keresztül honvédelmi szempontból hasznosítható tudást szerezzenek, az esetleges katonai szolgálatot és alapkiképzést megalapozó ismereteket elsajátítsák. A törvény a honvédelmi sportok közé sorolja a lőkészséget, a tájékozódási képességet, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet fejlesztő, továbbá speciális technikai tudást megalapozó mozgásformákat. A küldötteknek dönteni kellett arról, hogy alapító tagszervezetként csatlakoznak-e a szövetséghez. Sőt más, a munkájukat a jövőben jelentősen befolyásoló tervezett változásokról is kifejtették véleményüket.
20170107_matasz_kuldottgy_1.jpg

15 éves a MATASZ - beszámolók (képek, videók)

Dátum: 2017. jan. 03. k, 11:52 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Az alábbi oldalon találhatja a 15 éves ünnepség beszámolóit:

http://www.matasz.com/news.php?cat.23

(a felső, vízszintes menüben is megtalálja mindig 15 ÉV felirattal)


A Magyar Tartalékos Szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet tagsága 2016. december 29-én tartotta évértékelő és a 2017 év feladatait meghatározó összejövetelét a „tetei helyőrségben”. Egy vidám, jó hangulatú családi nap keretében először Barabás Sándor, az ifjúsági tagozat elnöke számolt be az elmúlt évben végzett munkáról. Őt követte Baán Norbert, az országos elnökség tagja, megyei alelnök értékelése 2016-ról, majd ismertette a 2017. évi tervet.
Ezt követően kicsik és nagyok birtokba vették a helyőrséget és megismerkedtek az ott élő állatokkal valamint technikai eszközökkel. Sokan neveztek be a három kategóriában – ifjúsági, női és férfi – meghirdetett lő bajnokságra. A napra egy finom ebéd tette fel a képzeletbeli koronát, amihez hozzájárult az egyik fogás, a színes palacsinták osztatlan sikere, melyet a női tagozat képviselői készítettek.
A bőkezű felajánlásoknak köszönhetően senki sem távozott ajándék nélkül.

 Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró SzolnokonJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró SzolnokonJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró SzolnokonJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró Szolnokon
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró SzolnokonJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016. 12. 29. Családi nap – Évzáró Szolnokon

2016. 12. 10. Jótékonysági főzés

Dátum: 2016. dec. 20. k, 11:17 - MATASZ Vas megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Vas megyei szervezete, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület a Hunyadi Mátyás Fekete Sereg hagyományőrző csoporttal közösen vett részt 2016. december 10-én, Szombathelyen negyedik alkalommal megrendezett jótékonysági főzésen.

Jótékonysági főzéssel hagyományt teremtettek a vasi megyeszékhelyen. A rendezvényen cégek, intézmények, egyesületek és baráti társaságok főztek, ki-ki a maga választotta ételt, vagy akár a saját specialitását készítette el. Az előző évekhez hasonlóan olyan szervezet, egyesület, alapítvány részére ajánlották fel a befolyt összeget, amely rászoruló gyerekeket segít, támogat. A szervezők ez évben a főzés alatt összegyűlt pénzt a szombathelyi Szalézi Ifjúsági Oratórium gyermek- és ifjúsági programjai javára és eszköztára fejlesztésére ajánlották fel. A főzés során adományokból befolyt teljes összeg 223 755 forint volt.


Advent szombat délutánján és az esti órákban sok érdeklődő fordult meg a főzés helyszínén, a kilátogatók támogatásuk fejében kóstolhatták végig a tizenöt csapat által kínált ételeket. Szalézi gyermek- és ifjúsági programjának fiataljai karácsonyi műsorral kedveskedtek az őket segítő adományozóknak.

 

 

Vas megyei szervezet - 2016. 12. 10. Jótékonysági főzés

Vas megyei szervezet - 2016. 12. 10. Jótékonysági főzésVas megyei szervezet - 2016. 12. 10. Jótékonysági főzésVas megyei szervezet - 2016. 12. 10. Jótékonysági főzés
Vas megyei szervezet - 2016. 12. 10. Jótékonysági főzésKép és szöveg: savariafórum, nyugat.hu, Török Kálmán
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván a MATASZ!

2016_matasz_karacsonyi_udvozlet.jpg


Oldal:  1 2 3 ...... 43 44 45 ...... 58 59 60