20160423_bpmatasz_berlin_hir.jpgA Bundeswehr Tartalékosainak Szövetsége Berlini Szervezete hatodik alkalommal hirdette meg a „Berlini fal” járőrversenyt 2016. április 23-ra.

A versenyt elsősorban a tartalékosok számára szervezték, de lehetőség volt az aktív szolgálatban lévők és külföldi tartalékosok, valamint a szövetséghez tartozó civilek részvételére is, négyfős csapatokban. Magyarok harmadik alkalommal vettek rész a megmérettetésen, rajtunk kívül a közös német–francia dandár és a belga csapat tartalékosai indultak, mint külföldiek.

Idén ötnapos útra indul az Isonzó Expressz. A különvonat új kocsival gazdagodott, amely a Doberdó nevet kapta. Az avató ünnepséget Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartották május 2-án, hétfőn.

A Doberdó avató ünnepségén részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Téglás Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának centenáriumi programiroda-vezetője, Maria Assunta Accili az Olasz Köztársaság, és Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője, Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, T. Hámori Ferenc az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

Forrás, képek és bővebben:
https://www.honvedelem.hu/cikk/56966_ez_a_vonat_egy_memento


A Vietnámi Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetsége, a Magyarországon élő Vietnámiak Szövetsége és a Magyar – Vietnámi Baráti Társaság elnöksége szervezésében jó néhány Vietnámból érkezett, korábban Magyarországon tanult és diplomázott volt egyetemi hallgató és magyar vendégek jelenlétében 2016. április 29-én 10.00-kor a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár elhelyezési körletében a 27-es épület falán helyeztek el koszorút. Ebben az épületben laktak annak idején az egyetemi, katonai tanulmányokat folytató vietnámi diákok. Ma sokan közülük különböző vezetői beosztásokban dolgoznak hazájukban és jól megőrizték a magyar nyelv ismeretét. Sokan közülük a tanulmányok óta, főleg az utóbbi időben többször megfordultak Magyarországon, hogy erősítsék a vietnámi – magyar gazdasági kapcsolatokat.

Az egész országon átívelő toborzó futást szervez a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság annak érdekében, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét.

A Toborzó Országfutás 2016. 04. 13-án szerda reggel rajtolt a fővárosban, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről. A bemelegítésen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is részt vett. A futók a 2016 kilométeres útvonalon több mint 200 települést érintenek. Csongrád megyébe április 27-én érkeztek és a megyeszékhely elé 2016. április 28-án a déli órákban érkeztek!Április végén került sor a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldöttgyűlésére, ahol az elmúlt év munkájának eredményei és a 2016. év feladatai megtárgyalása mellett az Alapszabályt követő módosítás után a küldöttek megválasztották az újonnan létrehozott társadalmi elnöki tisztségbe Szalay Bobrovniczky Kristóf t. századost és az elnöki tisztségbe Széles Ernő ny. dandártábornokot.

Mindkét megválasztott vezető a küldöttgyűlés során hangsúlyozta, hogy a magyar tartalékos rendszer átszervezése fontos feladatok elé állítja a MATASZ-t, szükséges a Szövetség jelenlétét erősíteni a társadalom és a honvédség közötti híd szerepben.

20160423_kuldottgy_cikk001.jpg


20160423_jnsz_matasz_k.jpgA Magyar Tartalékosok Szövetsége Jász- Nagykun- Szolnok Megyei szervezetének Ifjúsági és Hagyományőrző Tagozata nagysikerű ifjúsági, honvédelmi, sport és toborzónapot szervezett és hajtott végre Vecsésen, szorosan együttműködve a helyi önkormányzattal és a MATASZ női tagozatával.

Az időjárás a jóslatok ellenére kegyeibe fogadta a szervezőket és a vendégeket egyaránt. Vélhetően ennek volt köszönhető, hogy közel kétezren látogattak ki a rendezvény helyszínére és tekintették meg a „Tetei Helyőrség” dinamikus bemutatóját, illetve tették próbára ügyességüket és bátorságukat az akadálypályán...

  • A MATASZ küldöttgyűlésén említett francia és szlovák példa után a lengyelországi tartalékos haderő lehetséges szervezeteiről érkezett információ
  • Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba.
  • "Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is" – jelentette ki Antoni Macierewicz védelmi miniszter.
  • Az első, a védelmi tárca szerint "több ezer fős" területvédelmi egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák majd létre.

Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba annak a koncepciónak a jegyében, amelyet hétfőn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter írt alá.


A hallgatóság nagyfokú érdeklődése mellett került megrendezésre a közelmúltban (2016. április 7.) az Antall József Tudásközpont Kül- és biztonságpolitika első kézből elnevezésű előadássorozatának keretében „A Magyar Honvédség iraki szerepvállalása egy év távlatából” című rendezvénye. A komplex kihívásokkal teli térségben szerzett széleskörű tapasztalataikról számoltak be a meghívott előadók.

2016.04.21. - A honvédség ma is élő, alkotó erő

Dátum: 2016. ápr. 23. szo, 10:01 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGÉVEL együttműködési megállapodást kötött Felderítők Társasága a közelmúltban ünnepelte megalakításának 10. évfordulóját. A rendezvényen a MATASZ tagjai közül a Missziós Tagozat elnöke, Széles Ernő ny.ddtbk a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója által adományozott emléktárgyat, valamint Dr. Sallai Imre ny. ezds. a főigazgató oklevelét vehette át. Mindketten egyben a Társaság tagjai is. Az emlékülésről és konferenciáról szóló tudósítást a Honvédelem.hu alapján közöljük.

A több mint 160 éves hagyománnyal rendelkező Magyar Honvédség ma is élő, alkotó erő – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes április 21-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Felderítők Társasága Egyesület megalakulása tizedik évfordulóján tartott konferencián elmondta: az alázat, a tisztesség nem idejétmúlt tulajdonság, hiszen a hagyomány nemcsak köt a múlthoz, de megtart a jövőben is. Rámutatott, hogy a katonai felderítés is gazdag hagyományokkal rendelkezik, hiszen egyidős a hadviselés történetével. A felderítőkre ma mindinkább szükség van, hiszen Európa és az ország biztonságát újkori népvándorlás veszélyezteti. „Felértékelődött a hírszerzés és a felderítés szerepe az információs hadviselés korában” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a megszerzett információk feldolgozása minden eddiginél szélesebb körű felkészülést és szakmai tudást feltételez.

A társaság kapcsán megjegyezte: a szervezet jól szolgálja a honvédelem ügyét, hiszen az alapítók célja a nemzetközi tapasztalatok közreadása, a biztonságpolitikával kapcsolatos vélemények kialakítása és tudományos értekezések publikálása. Röviden: hozzájárulni a Magyar Honvédség szolgálatához. „Legfőbb közös célunk tehát nem lehet más, mint hazánk és nemzetünk védelme, ez legfőbb felelősségünk” – mondta Vargha Tamás.

Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke az ünnepi emlékülésen felidézte: a szervezet tíz éve, 2006. június 21-én alakult. Az elmúlt évek alatt kikristályosodott szerepe, illetve körvonalazódtak azok a területek, ahol az egyesület hasznos tevékenységet folytathat. Ezek között megemlítette a szakmai kutatásokat, a dokumentálást, az oktatás elméleti, valamint a folyóiratok megjelenésének gyakorlati támogatását.

A szervezet története során számos konferenciát és könyvbemutatót szervezett, és folyamatosan emelkedik a programjaikat rendszeresen látogatók száma. Az alapító tagok egyébként több mint kilencvenen vannak.

A mostani konferencián az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a NATO-val és a Magyar Honvédséggel, azon belül pedig a felderítőkkel kapcsolatban.

MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján
MATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulójánMATASZ - 2016.04.21. - Felderítők Társaságának 10. évfordulóján

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária, Gál Csaba
Cikk: Nyulas Szabolcs

Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/56769_a_honvedseg_ma_is_elo_alkoto_ero

 


Az egész országot átfogó toborzó futást szervezett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. Az április 13. és május 20. között zajló akció célja, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét, népszerűsítsék a katonai hivatást, felhívják a figyelmet a nemzet fontos történelmi eseményeire, az egészséges életmódra, a Magyar Olimpiai Csapat buzdítására, valamint a katonák árváinak javára történő jótékonykodásra – tájékoztatott Vanyur Tibor ezredes, a katonai szervezet parancsnoka.
Forrás és bővebben: http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-honvedseg-es-a-civilek-kapcsolatat-erositettek-660732
Képek: http://www.heol.hu/galerialp/7543920160331_mataszfejer_001.jpgA Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Fejér megyei szervezete ünnepélyes megnyitóval indította útjára honvédelmi szakkörének vándorkiállítását Székesfehérváron, a Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában március 31-én.

A rendezvényen részt vett Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője, és Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka is.


2016. április 2-án, csodálatos verőfényes napon került sor a MATASZ Pest Megyei és Fővárosi Szervezeteinek új programja a „MATASZ Tavasz Harci Túra” évadnyitó első eseményére. A Pilisborosjenő határában álló „Egri várrom” és környéke, – természetvédelmi terület, kedvelt kiránduló hely – kiváló helyszínnek bizonyult, maximálisan biztosította egy járőr típusú megméretés minden feltételét. A szervezők már reggel fél héttől a helyszínen voltak, berendezték az „alaptábort” az állomásvezetők elfoglalták „harcálláspontjaikat” és megkezdődött a tüsténkedés a főző üst körül.

Pest megyei szervezet - 2016.04.02. - „MATASZ TAVASZ Harci Túra Program” - Cikk képei Pest megyei szervezet - 2016.04.02. - „MATASZ TAVASZ Harci Túra Program” - Cikk képei


A Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége Vajdasági (SRVSS), konkrétabban a Szabadkai vezetőinek kezdeményezésére tanácskozásra hívták a közelmúltban a Szabadkai Városházára a Vajdaság tartalékos területi vezetőket.

A tanácskozásra meghívták a szervezeteink közötti együttműködési szerződés alapján MATASZ képviselőit is. A MATASZ küldöttségét elnök úr képviseletében Széles Ernő ny. dandártábornok, és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Csongrád megyei elnök képviselte. A Tanácskozáson részt vett és felszólalt Szabadka polgármester helyettese, és katonai referense is, akik mindketten maguk is tartalékos tisztek.

MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.MATASZ - 2016.03.30. - Vajdasági szerb tartalékosok a megújulás útján. Tanácskozás Szabadkán.

CIOR Nyelvi Akadémia 2016

Dátum: 2016. ápr. 03. v, 11:19 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége, a CIOR (Confederation Interalliée des Officiers de Réserve) 2016-ban is meghirdeti szokásos két hetes, nyári nyelvi akadémiáját.

A képzés helye Muraste, Észtország. Angol és francia nyelv tanulására van lehetőség, alap- és középhaladó szinten.
Jelentkezni önkéntes tartalékos tiszteknek lehet, a csatolt felhívásban foglaltak szerint, azzal, hogy a jelentkezéseket a MATASZ központi iroda összesíti, így – hogy a CIOR számára időben továbbítható legyen – 2016. május 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket a mataszbp©itexpert.hu címre.

A tanfolyam önköltséges, vagyis a résztvevőknek kell fizetnie minden költséget (részvételi díj, utazás), ugyanakkor a résztvevők pályázhatnak CIOR ösztöndíjra.

További információ a csatolt angol és francia nyelvű levelekben, vagy a http://www.ciorlanguageacademy.org oldalon található.


Oldal:  1 2 3 ...... 43 44 45 ...... 47 48 49