A MATASZ elnöke, Széles Ernő ny. dandártábornok 2016. június 21-én 19:30 és 20:00 között interjút adott az Inforádiónak.Katonai eskü az MH Altiszti Akadémián

Dátum: 2016. jún. 27. h, 07:16 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Ünnepélyes katonai esküt tettek június elején az MH Altiszti Akadémia hallgatói Szentendrén.

20160610_esku_sztendren.jpg
https://www.honvedelem.hu/galeria/3856

2016. május 21. Honvédelem Napja, koszorúzás

Dátum: 2016. jún. 27. h, 07:10 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20160521_honvedelemnapja_1.jpg
Május 21-én, a Honvédelem Napján a Várban ünnepi beszédet mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.


20160521_honvedelemnapja_2.jpg
A Honvédelem Napján a civil szervezetek nevében együtt koszorúzott Tömböl László ny. vezérezredes, a Hadtudományi Társaság elnöke, Hazuga Károly ny. altábornagy, a BEOSZ elnöke, Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke és Farkas László ny. alezredes, a HOSOSZ elnöke.


2016. június 24.
Minisztériumi köszöntőlevél
13. Magyar - Német Biztonságpolitikai Szeminárium és Partnerségi Találkozó
Honvédelmi Minisztérium: Dr. Simicskó István miniszter

20160624_miniszteri_ksztlevel1_k.jpg20160624_miniszteri_ksztlevel2_k.jpg

Új alapokon az önkéntes tartalékos rendszer

Dátum: 2016. jún. 24. p, 09:53 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Újjászervezik a Magyar Honvédség tartalékos rendszerét és új alapokra helyezik a kiképzést – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter június 23-án, csütörtökön, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián tartott sajtótájékoztatón.

A szentendrei laktanyában egy új, „képezd a kiképzőt” jellegű módszertani foglalkozássorozat kezdődött a napokban, amelynek célja, hogy a jövő önkéntes tartalékosainak leendő kiképzői felkészülhessenek és megfeleljenek a megújuló rendszer követelményeinek.

„A célunk az, hogy területi elven − a területvédelmet visszaemelve a biztonsági gondolkodásunkba − újjászervezzük a Magyar Honvédség tartalékos rendszerét” – mondta dr. Simicskó István. Hozzátette: „Azt szeretnénk, hogy mind a 197 járásban legyenek tartalékos alegységek, amelyek, ha bármi baj történik, hadra foghatóak és segítik a rendőrség, valamint a hivatásos és a szerződéses állomány munkáját.”Ahogy a honvédelmi miniszter fogalmazott, ez nemcsak katonaszakmai feladat. „A haza védelme nemzeti ügy. Ezért lehetővé kell tenni, hogy ha valaki önkéntes alapon kíván csatlakozni a haza védelmének nemes ügyéhez, akkor azt megtehesse”− mondta.

Dr. Simicskó István azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédségben fontos az átjárhatóság, így az önkéntes tartalékosok számára elérhetővé válik, hogy szerződéses vagy hivatásos állományban folytathassák a haza szolgálatát. Arra számítanak, hogy a megújuló tartalékos rendszerrel formálhatóvá válik a közgondolkodás és a fiatalok körében megerősödik a haza iránti szeretet.

Az MH Altiszti Akadémián megrendezett módszertani kiképzést követően a megalakuló kiképzőszázadok leendő kiképzői összesen tíz megyében − a Magyar Honvédség helyőrségeiben − kezdik meg a munkát. Ők foglalkoznak majd az újonnan bevonuló önkéntes tartalékosokkal.

Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/57913_uj_alapokon_az_onkentes_tartalekos_rendszer

Rákosmente önkormányzata 2016. június 10–12. között ötödik alkalommal rendezte meg a hagyományőrző rendvédelmi és katonai napokat, melyen a ZEN Rendészeti Sportegyesület – a MATASZ egyik legaktívabb tagegyesülete – már negyedik alkalommal vett részt, de először a MATASZ Pest Megyei Szervezetének aktív közreműködésével.

A három napos rendezvény rengeteg látnivalót és érdekes programot kínált az ide kilátogatóknak. A pénteki nap azonban még elsősorban az előkészületeké volt. Minden aktív résztvevőnek precízen ki volt jelölve a maga területe, amit berendezhetett. A kora délutáni kiérkezésünket és a regisztrációt követően mi is elkezdtük a készülődést.
 Pest megyei szervezet - 2016.06.10-12. - Aktív munkával az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokonPest megyei szervezet - 2016.06.10-12. - Aktív munkával az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokonPest megyei szervezet - 2016.06.10-12. - Aktív munkával az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokonPest megyei szervezet - 2016.06.10-12. - Aktív munkával az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napokon


A MATASZ Hagyományőrző Tagozat idén második alkalommal vette részt az V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok rendezvényen, Rákosmente önkormányzatának meghívására. A tavalyi évhez hasonlóan a megnyitó ceremónia végén díszlövéssel tisztelegtek a MATASZ tüzérei a Magyar katona hősök emléke előtt.
 Hagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai NapokHagyományőrző tagozat - 2016.06.11-12. - V. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok


Szombathely főterén sikerrel zárult 2016. június 12-én vasárnap este hat órakor a 240 órás újraélesztési rekordkísérlet, így a 240 óra beállításával új magyar rekord született, mely rekordkísérletnek jó esélye van arra, hogy bekerüljön a Guinnes-rekordok könyvébe.

A maratoni hosszúságú újraélesztési gyakorlatban 150 csapat közel 2200 fője működött közre, köztük a MATASZ Vas Megyei Szervezetének 14 fős csapata. A megyei szervezetünk tagjaiból, családtagokból és hivatásos katonákból álló kicsi, de nagyon aktív csapatunk 2016. június 11-én 23.00 és 24.00 közötti időszakban vett részt az újraélesztési gyakorlatban. Csapatunkból volt aki, csak most tanulta az újraélesztés szabályait, de több tagunk jól begyakorlott mozdulatokkal hajtotta végre feladatát.

 

 

Vas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérlet

Vas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérletVas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérletVas megyei szervezet - 2016.06.12. - 240 órás újraélesztési rekordkísérlet


Fotó, szöveg: szombathely.hu, Török Kálmán


Egyre több embernek fontos a haza védelme

Dátum: 2016. jún. 22. sze, 07:47 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Távirati Iroda megkeresésére interjút adott a MATASZ elnöke, Széles Ernő ny. dandártábornok. Több újság honlapja is átvette az interjút, amelyet az alábbiakban közlünk:

Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) új elnöke szerint az elmúlt időszakban, különösen a tömeges migrációs helyzet megjelenése óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme. A nyugállományú dandártábornok az MTI-nek adott interjújában kifejtette: szövetségük bárkinek megadja az ehhez szükséges alapelméleti és gyakorlati előképzést, ezzel is segítve a Magyar Honvédség tartalékos képzését, utánpótlását.

20160423_kuldottgy_3_k.jpg

Szegedi VKF találkozó - 2016. június 14.

Dátum: 2016. jún. 22. sze, 07:41 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Szegeden találkozott a szerb és a magyar vezérkarfőnök, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, hivatalos szerb–magyar határ menti találkozón, Szegeden fogadta Ljubisa Diković vezérezredest, a szerb haderő vezérkarfőnökét.
Témák voltak: Ideiglenes Biztonsági Határzár, megbeszélés, és az Önkéntes Tartalékos Rendszer
A találkozó idén is lehetőséget teremtett a regionális biztonságot érintő kérdések és a kétoldalú katonai együttműködés helyzetének megbeszélésére. A tárgyalásokon a fő hangsúly továbbra is az illegális migráció okozta válságra adott katonai tevékenységek egyeztetésén volt.


Tájékoztatjuk honlapunk látogatóit, hogy Dr. Simicskó István úr, Magyarország honvédelmi minisztere elfogadta a MATASZ felkérését a 2016. szeptember 2–4. között megrendezésre kerülő Tartalékosok XVII. Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró versenyének fővédnöki tisztére.

MATASZ tagjaink, honlapunk látogatói minél nagyobb számban vegyenek részt látogatókként is az érdekesnek ígérkező rendezvényen, amelynek idején más programokat is szerveznek Csongrád megyében.


Részletes program később kerül kiadásra, illetve a MATASZ Csongrád megyei szervezetének honlapjáról www.mataszcsongrad.w6.hu is letölthető lesz majd a program.Görgei Artúr és kora címmel Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a szombathelyi Őrvidék Ház 2016. május 24-én tudományos konferenciát szervezett a magyar történelem máig vitatott, ellentmondásos alakjának, Görgei Artúr halálának 100. évfordulójára. Szombathelyen megrendezett konferencia fővédnöke Szász Jenő Nemzetstratégiai Kutatóintézet – NSKI – elnöke volt. A nagy érdeklődést kiváltó konferencián MATASZ Vas Megyei Szervezetétől hárman vettünk részt.

Vas megyei szervezet - 2016.05.24. Görgei Artúr és kora tudományos konferencia Vas megyei szervezet - 2016.05.24. Görgei Artúr és kora tudományos konferencia


„Munka reggelivel” vette kezdetét a Pomázi gyermeknapi lövészeti program. Egymás után érkeztek a MATASZ Pest Megyei Szervezetének tagjai, és fogyasztották el a frissen készített kenyérlángost, majd felpakolták a gépkocsikra a szükséges eszközöket, anyagokat és megindult a menet a helyszínre.

Pest megyei szervezet - 2016.06.14. Lövészet a pomázi gyereknapon Pest megyei szervezet - 2016.06.14. Lövészet a pomázi gyereknapon


Ha igaz bajtársak találkozni akarnak, akkor a nagy távolság sem akadály.

Barátok közt némák a fegyverek.


Európában is egyedülálló hármas partnerkapcsolat évfordulóját ünnepelték a német, francia és magyar tartalékos katonák.


Kurt Berger első osztályú főtörzsőrmesternek annak idején volt egy nagy álma. A Német Haderő Tartalékos Katonáinak Szövetsége Unterfranken Megyei Szervezete akkor már huszonegy évre visszanyúló kapcsolatot ápolt a franciaországi Alsó-Normandiában tevékenykedő tartalékosokkal. Amikor együttműködésük két évtizedes jubileumát ünnepelték, az unterfrankeniek elnöke arra gondolt, hogy ki kellene bővíteni ezt a baráti kört a magyar bajtársakkal, akikkel ekkor már hat éve találkoztak rendszeresen.


Oldal:  1 2 3 ...... 47 48 49 ...... 54 55 56