Doni Hősök Emléktúra - 2015.01.26. - Eger TV

Dátum: 2015. jan. 28. sze, 12:50 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Közel kétszáz magyar, német, francia, olasz és cseh tartalékos vett részt a MATASZ által szervezett Doni Hősök Emléktúrán. 15. alkalommal rendezték már meg a többnapos túrát az 1943 januárjában elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt hősök emlékére. Jásdi Balázs főszervező azt mondja: valós teljesítménnyel akartak tisztelegni az egykori katonák előtt.
Teljesítették küldetésüket (honvedelem.hu)

Dátum: 2015. jan. 25. v, 04:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Idén is sikerrel zárult a XV. Doni Hősök Emléktúra. Az 1943-as doni katasztrófa hősi halottaira emlékező rendezvényen immáron több mint 200 fő vett részt. A hősök előtt tisztelgő zászlóalj ünnepélyes keretek között vonult be az egri Dobó István térre.


d2.jpg
Fotó: Rácz Tünde

A II. világháborús magyar katonai hagyományőrzők vezette menetben idén is becsatlakoztak a már-már hazajáró német és olasz tartalékos bajtársaik. A túra nemzetközi jellegét tovább erősítették a cseh és francia résztvevők is, miközben hazai színekben idén első alkalommal jöttek el önkéntes műveleti tartalékosok is. Ahogy Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra szervezője fogalmaz, immáron zászlóaljszintű méreteket ölt az évről-évre megemlékezők száma.

Az eddigi tizenöt év legnagyobb létszámú emléktúrája pont e népszerűsége végett idén egy újítással vette kezdetét. A résztvevőket három külön kiinduló pontról elindított szakaszra bontották, amelyek mindegyikének saját útvonalat kellett bejárni, ezzel is növelve az érinthető települések számát. Már pedig a falvak és városok részéről igencsak nagy az igény arra, hogy a hagyományőrzők, aktív és tartalékos katonák alkotta egységek megforduljanak náluk és közösen gyújtsanak gyertyát, helyezzenek el koszorút az elesett hősök emlékére.

A Doni Hősök Emléktúra szakaszai az egri várban találkoztak össze. Itt a szükséges szerelvényigazítások után hosszú oszlopba sorakozva indultak meg a város fő terére. Útjuk során számtalan járókelőt nyűgöztek le, akik közül sokan a menet után eredtek, hogy kiderítsék, mi végre is masírozhatnak a régi és mai kor katonái. A Dobó István téren hamar választ kaptak kérdéseikre, hiszen az emlékőrző zászlóalj felsorakozott és egy hatalmas díszőrséget alkotva koszorút helyeztek el a hősök emlékére, a történelmi város minorita templománál.

Ezután a Szent Antal templomban ünnepi misén emlékeztek meg és imádkoztak a hajdan élt, harcolt és elesett hősök üdvözüléséért. A szentmisét követően dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője méltatta az emléktúra eszméjét és résztvevőit.

Cikk: Snoj Péter
Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/48914_teljesitettek_kuldetesuket

Fotók:
Elindult a XV. Doni Hősök EmléktúraÚj könyvekkel bővült a Tudományos Szakkönyvtár

Dátum: 2015. jan. 23. p, 01:58 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetség(MATASZ) elnökségi tagjai 2015. január 14-én látogatást tettek az MH Kiképzési és Doktrinális Központnál (MH KDK). A vendégeket Dr. Besenyő János alezredes, az MH KDK Doktrinális Koncepciófejlesztési Osztály (DKO) megbízott osztályvezetője fogadta.

_h_20150114_szakkonyvtar.jpg

Az Elnökség tagjai megtekintették a Tudományos Szakkönyvtárat, majd a látogatás keretében szakmai témájú könyveket adományoztak a könyvtár részére, melyet Prof. dr. Werner Braun, a Bajor Unterfranken Megyei Tartalékos Szövetség tagja ajánlott fel a tudományos kutatómunka, az általános biztonságpolitikai ismeretek bővítése, valamint a nyelvismeret fejlesztése illetve szinten tartása céljából. A könyveket Munkácsi Sándor, a MATASZ elnöki teendők ellátásával megbízott alelnöke, valamint Baán Norbert elnökségi tag adta át. Az adományban elsősorban német és angol nyelvű biztonságpolitika, katonai, katasztrófavédelmi témaköröket érintő periodikák és könyvek kaptak helyet.


A köteteket a megbízott osztályvezető, valamint Lugosi Zsuzsanna, a Szakkönyvtár vezetője vette át. Dr. Besenyő alezredes megköszönte az adományozott könyveket és elmondta, bízik abban, hogy a kialakult együttműködés továbbra is gyümölcsöző marad.


Szöveg: Varga Bernadett zászlós

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend

Dátum: 2015. jan. 18. v, 10:22 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

15. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA
menetrend
matasz_diszparancs_2015_k.jpgA 2014. évi túránk tapasztalatai alapján a 2015. január 22-25.-e között megrendezésre kerülő menetet három csapatra kell bontsuk. Így egy időben három helyszínről indulunk és az alábbi menetrend szerint haladunk és csatlakozunk egymáshoz.


Beérkezés 2015. január 22.-e csütörtök 16.00-18.00.
    Mátraderecske (1. szakasz)
    Bélapátfalva (2. szakasz)
    Bogács (3. szakasz)
    18.30 rövid megemlékezés
    19.00 vacsora

2015. január 23 péntek, 05.30. ébresztő-reggeli stb. 07.00. gyalogmenet
    1. szakasz – Szajla 12.00. gyertyagyújtás és ebéd
    13.30 menet Sirokra, ott 16.00. megemlékezés és
    vacsora. Szállás a tornateremben.
    2. szakasz – 07.00 menet Felsőtárkányba a kijelölt
    turista (zöld és piros) úton. 17.00. megemlékezés,
    rendhagyó történelem óra a művelődési házban
    18.30 vacsora. Szállás és parkolás az iskolában.
    3. Szakasz – 07.00 menet Bükkzsércre 09.00 rövid
    megemlékezés és felszerelés bemutató, szendvics és
    tea elfogyasztása.
    10.30. menet-Felsőtárkányba (csatlakozás a 2. szakaszhoz),
    további program a 2. szakasszal.

2015. január 24. szombat, ébresztő és reggeli az előző nap szerint. 07.00. gyalogmenet
    1. szakasz – Egerbaktára gyalog, onnan busszal Eger határáig
        (vár mögötti parkolóba)
    2-3. szakasz – a kék jelzésen megy Egerbe a vár északi, hátsó kapujához.
    Ebéd útközben „kenyérzsákból”.
    (2-3. szakasz Felsőtárkányból az iskolától indul Egerbe)
A várból a hátsó kapun át rendőri biztosítással a Dobó térre megy a teljes csapat.
A német katonák reggel, a Felsőtárkányi temetőben megkoszorúzzák a német katonai emlékművet.
   EGERBEN a Dobó téren:
    14.10- szerelvény igazítás 14.20 jelentés beadás,

    14.30 gyertyagyújtás az emléktáblánál.
    15.00 megemlékező mise a Dobó téri Minorita (egykori helyőrségi) templomban. Átvonulás a vacsora helyszínére.
Szállás és vacsora a Kossuth Zsuzsa szakközépiskolában a Bem tábornok út 3.-ban.
    18.30-tól záró vacsora.

2015. január 25. vasárnap, 07.00. ébresztő, reggeli egyénileg (az előírtak szerint, hozott élelemből) 08.30-ig a szálláshely kiürítése és hazautazás.

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend - PDF

A 15. Doni Hősök Emléktúra Ismertetése

A közbülső időpontok változhatnak, a települések sorrendje és a szálláshelyek azonban nem fognak változni.
Az 1. szakaszba zömében az aktív tartalékosok lesznek beosztva, a 2. szakaszba a külföldi tartalékosok és hagyományőrzők, a 3. szakaszba pedig a civil vendégeink és hagyományőrzők.


A szombati napra is szeretettel várják az érdeklődőket Egerben!
A csatlakozni vágyók (civilek) a 3. szakasszal mehetnek együtt a túrán!


A túra fővédnöke Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere (a térség országgyűlési képviselője), az útba indító díszparancsot Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar Főnök adta ki, a szervezést segíti a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF), logisztikai támogatást a Magyar Honvédség biztosítja.

A sikeres végrehajtást támogatja Eger város, Egererdő Zrt., és a rendezvényt vendégül látott települések , magánszemélyek.

Helyszín: Eger és térsége.

Budapest, 2015. január 12.
Jásdi Balázs
főszervezőTájékoztató a HM Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkárával.


k_sz_i_vezerornagy_k.jpgFontos mérföldkőhöz érkezett a MATASZ 2015. január 14-én. Az elnökség meghívást kapott Kun Szabó István vezérőrnagy úrtól, a HM Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkárától, egy a szervezetünk és Honvédelmi Minisztérium közötti jövőbeni együttműködésére vonatkozó megbeszélésre. Az államtitkár úr először is tájékoztatást kért a MATASZ jelenlegi helyzetéről, tevékenységéről. Munkácsi Sándor t. ezredes úr a MATASZ elnöki teendőivel megbízott alelnöke részletes tájékoztatást adott, céljainkról illetve azok megvalósításáról, terveinkről, és gondjainkról. Ezt követően államtikár úr adott tájékoztatást, a Honvédelmi Minisztériumnak a MATASZ-al kapcsolatos együttműködés céljaira, területeire, és feladataira vonatkozóan. A felvázolt elképzelések sok tekintetben szinte megegyeztek, illetve megegyeznek a mi, pontosabban a szervezetünk jövőbeni céljaival, általunk felvázolt teendőivel, vagyis azzal, hogy a „valódi" tartalékosok aktívan működő szervezetévé kell válni. Ehhez természetesen új feladatok is jelentkeznek majd, ilyen lehet például a fiatal korosztályok lövészeti előképzettsége megszerzésére vonatkozó lehetőség megteremtése, ezen tartalékos fiatalok katonai témájú rendszeres tájékoztatása, stb.

Az államtitkár úr kihangsúlyozta, hogy Ő is rendkívül fontosnak tartja a rendkívüli küldöttgyűlésen reánk váró feladatot, vagyis az elnökválasztást, illetve az elnökségi tag pótlását, mert ez jelentősséggel bír az együttműködésünk vonatkozásában is.

Ez a találkozó csak a kezdet volt. A MATASZ elnöksége még a januárban, a rendkívüli küldöttgyűlést megelőzően rendkívüli elnökségi ülést tart, melyre meghívást kapott az államtitkár úr is, aki jelezte, hogy elfogadja azt, és a továbbiakban az együttgondolkodásunknak nem lehet akadálya.

2015. január 22-25. XV. Doni Hősök Emléktúra

Dátum: 2015. jan. 16. p, 02:44 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE
Hagyományőrző Tagozat
Budapest

A 15. Doni Hősök Emléktúra Ismertetése

2015. január 22-25. között tizenötödik alkalommal szervezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Hagyományőrző Tagozata az 1943.-évi Doni áttörésben elesett, megsebesült és a harcokat túlélő hősök emlékére a Doni Hősök Emléktúra elnevezésű katonai jellegű kulturális és sport rendezvényt Egerben és környékén.

matasz_diszparancs_2015_k.jpgA túra fővédnöke Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere (a térség országgyűlési képviselője), az útba indító díszparancsot Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar Főnök adta ki, a szervezést segíti a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF), logisztikai támogatást a Magyar Honvédség biztosítja.

A sikeres végrehajtást támogatja Eger város, Egererdő Zrt., és a rendezvényt vendégül látott települések , magánszemélyek.

Helyszín: Eger és térsége.

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend - PDF

A túrán részt vesznek: Magyar, Olasz, Német, Francia tartalékos, aktív, nyugállományú katonák valamint civil vendégek.
A Magyar Honvédség önkéntes tartalékosai mellett részt vesznek a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Szakközépiskola és Kollégium (hazánk egyetlen katonai középiskolája) diákjai, az MH alakulatainak katonái és több hazai hagyományőrző szervezet képviselői.
A Magyar és Olasz résztvevők jelentős része a Doni hadműveletben használt egyenruhában, felszerelésben és fegyverzettel (polgári célra átalakított teljesíti a kb. ötven kilométeres jelképes távot. Így a túra által meglátogatott települések lakói egy nem mindennapos látványban részesülnek. Egyszerre láthatják a múlt Honvédeit és a jelen kor katonáit.

Több helyen rendhagyó történelem óra keretében részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a múlt és a jelen katonai felszereléseiről.


Korábbi túrák videó tudósítása:
https://www.honvedelem.hu/cikk/42154
https://www.youtube.com/watch?v=kFS33XnK-Eg
https://www.youtube.com/watch?v=Cpuf_4ZhxcE
https://www.honvedelem.hu/cikk/36085
https://www.honvedelem.hu/cikk/30332
https://www.honvedelem.hu/cikk/24082


Budapest, 2015. január 12.

Jásdi Balázs

Tagozat vezető

Boldog új évet kívánunk!

Dátum: 2015. jan. 02. p, 11:40 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

BOLDOG ÚJ ÉVET
KÍVÁN

a

MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE

buek2015.jpg


Kellemes ünnepeket és boldog új évet!

Dátum: 2014. dec. 22. h, 09:46 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és BOLDOG ÚJ ÉVET


KÍVÁN


a


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE


MUNKÁCSI SÁNDOR

- mb. alelnök -
karacsony_matasz_.jpgA Jelölő Bizottság felhívása!
Tisztelt Elnök Asszony/ Elnök Úr!

2014.12.01-i hatállyal Dr. Somkuti Bálint úr lemondott az elnöki tisztségéről. Hajós Dezső tagtársunk már korábban lemondott elnökségi tagságáról, illetve az ellenőrző bizottság mandátuma is lejár a közeljövőben. 2014. november 19-i ülésén a személyek pótlása és a bizottság tagjainak megválasztása érdekében az országos elnökség jelölő bizottságot hozott létre...

Mikulás Kupa - 2014.12.09. Eger TV

Dátum: 2014. dec. 10. sze, 10:45 - MATASZ Heves megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Tartalékosok, közintézmények dolgozói, diákok és a lövészsport iránt érdeklődők indultak a 11. Mikulás Kupán.
A Magyar Tartalékosok Szövetsége rendezésében négy járás csapatai öt számban mérték össze tudásukat.


Hírek, beszámolók a MATASZ - Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetétől

Hitvallásuk:
Sors bona, nihil, aliud.
Dulce et decorum est Pro Patria mori.
Mors et fugacem persequitur virum.
Dulcius est pro Patria vivere.

    Jó szerencse, semmi más. Szép és
dicsőséges dolog a hazáért meghalni.
A halál még a menekülő férfit is
eléri. Még szebb a hazáért élni.

A folyamatosan bővülő képes beszámolóink:
icon23.pngFotógalériák, rövid beszámolókkal - kattintson ide.


2014. évi beszámoló - MATASZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete - PDFDelegáció a felkészítésen

Dátum: 2014. dec. 10. sze, 10:42 - MATASZ Heves megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


A Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezete a németországi Verband der Reservisten der Deutschen Bundeswehr E.V. Bezirksgruppe Unterfranken tagjaival, Mikulás előtt egy nappal látogatást tett az MH KFOR Kontingens 12. váltására felkészülő katonáknál, Táborfalván.

Tartalékosok nélkül nincs haderő

Dátum: 2014. dec. 10. sze, 10:06 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az önkéntes tartalékos rendszer immáron nemcsak szavakat és elképzeléseket, hanem több ezer tartalékost jelent, és ez a siker önöknek, tartalékosoknak is köszönhető, akik hírét viszik, akik családjuk, barátaik, ismerőseik körében is népszerűsítik a haza szolgálatát, a MATASZ tevékenységét” − fogalmazott a tartalékosok napja alkalmából írt köszöntőlevelében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.


Üdvözöljük Önt honlapunkon!

Dátum: 2014. dec. 10. sze, 06:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Szervezetünket, a Magyar Tartalékosok Szövetségét
(MATASz) 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium felkérésére országos önkéntes közhasznú szervezetként hoztuk létre azzal a céllal, hogy egységbe tömörítsük a tartalékos katonákat, a honvédelem iránt érdeklődőket, továbbképzésüket megszervezzük, érdekeiket képviseljük itthon és a NATO tartalékos szervezetekben.
Oldal:  1 2 3 ...... 47 48 49