MATASZ Honvédelmi Tábor 2016

Dátum: 2016. aug. 25. cs, 09:41 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az alábbi felhívással kezdődött, egy nagyon érdekes, értékes ifjúsági, honvédelmi tábor szervezése Kiszomboron, melynek „letéteményese” és egyben motorja volt Balázs Zoltán t. őrmester, kiszombori klubunk elnöke. Kiszombor határ-menti település, a magyar–szerb–román hármas határ egy fontos határátkelőhely, határrendészeti kirendeltséggel. Itt a mindennapok realitása a haza védelme.
Az ez évi tábor, már sorrendben a harmadik, de az érdeklődés és a színvonal a kezdetek óta emelkedik, egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt. Nagyon alaposan kidolgozott, minden elemében jól átgondolt terv alapján dolgoztak, így meg is van az eredménye.
Egy örök élményt sikerült a résztvevőknek szerezni, sok-sok ismeretet a haza a honvédelem alapvető ismereteiből, sok olyan látvány és élmény, amit másképp megvalósítani, talán nem is lett volna lehetséges.


A Magyar – Német Partnerségi Találkozó óta nem telt el hosszú idő és ismét hazánkba látogattak a német tartalékosok képviselői.
Ezúttal azonban nem konferenciára érkeztek, hanem régi kapcsolati hagyományaiknak megfelelően adományt és meghívást hoztak magukkal.

Julius 8-án és 9.-én Josef SCHMID az Alsó Bajor Tartalékos Katonák Szövetségének elnöke (a szervezet létszáma 8.000 fő) vezetésével két magyar településnek hoztak segítséget. Az alsó bajorok 1999 óta végzik ezt a karitatív segítő tevékenységüket a MATASZ-on keresztül.

20160708_09_szszberegm_adomany_01.jpgAlapkiképzésük utolsó napján - augusztus 11-én, csütörtökön - tartott tájékoztatót Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka a július 18-án bevonult önkéntes műveleti tartalékosoknak a Petőfi-laktanyában.

Vanyur Tibor ezredes - mint a tartalékosok állományilletékes parancsnoka - elmondta: kihívást, stabilitást és előrelépési lehetőséget nyújt az önkéntes tartalékos rendszer azoknak, akik hosszú távon szeretnének együtt szolgálni a hivatásos katonákkal és elhivatottak. Kiemelte: azon nyolc hónap alatt, amíg a tartalékosok az ideiglenes állományjegyzéken vannak, a Magyar Honvédség megtervezi jövőjüket és megtalálják számukra a legmegfelelőbb beosztást. A parancsnok hangsúlyozta, hogy ez összetett feladat: szakmai végzettségük alapján, a katonai szervezetekkel együttműködve keresnek megfelelő beosztást részükre.Véget ért az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzése augusztus 10-én, szerdán. A kiképzés ünnepélyes zárását a püspökszilágyi lőtéren tartották, ahol Baráth Ernő ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a katonákat.

Összesen 110 önkéntes műveleti tartalékos fejezte be az alapkiképzést; a katonák 19 kiképzési nap alatt sajátították el azokat az alapokat, amelyeket tudniuk kell az egyenruha viseléséhez.2016. július, CIMEX a migrációról Spanyolországban

Dátum: 2016. aug. 17. sze, 09:02 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIMEX szemináriumon és törzsgyakorlaton. A CIOR-on belül működő szakosított bizottságokon belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) bizottság az egyik leginkább aktív, ami abban is megnyilvánul, hogy immár ötödik éve minden nyáron, a nyári kongresszus előtt megrendezik a 3 napos CIMEX-et, ahol előadások mellett a résztvevőknek csoportokra osztva, egy rövid gyakorlat keretében feladatokat is meg kell oldaniuk, amelyek aztán kiértékelésre kerülnek.

20160731_cior_hihez.jpg


A szombati napon mi előkészítjük a terepet, zulu1200-kor. Mindenki legyen pontos, mert „felrobban a híd!”

Felállítjuk az őrsátort, kitesszük a dekorációt (plakátok, zászlók stb.)

Előkészítjük a gyerekek sátrait, amit ők maguknak állítanak fel a mi irányításunk mellett. Ezt is meg kell tanulniuk!Felhívjuk MATASZ tagjaink és a honlapra látogatók figyelmét, hogy Kerékpáros Emléktúra kerül megszervezésre. Kérjük a jelentkezők Tóth Lászlóval, a MATASZ országos elnökség tagjával (mobil: +36 20 967 8732, e-mail: togaspm©t-online.hu ) vegyék fel a kapcsolatot.

A mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével kerékpáros zarándoklatot szervez II. Lajos király seregének útvonalát követve Érdtől Mohácsig. A zarándoklat 2016. augusztus 23-27-éig tart, mely során a résztvevők napi átlag 50 km. utat megtéve a következő településeket érintik:

/23.-án/ Érd (indulás 10 órakor) – Ercsi – Dunaújváros (szállás)
/24.-én/ Dunaföldvár – Paks (szállás)
/25.-én/ Tolna – Szekszárd (szállás)
/26.-án/ Báta (szállás)
/27.-én/ Dunaszekcső – Mohács – Sátorhely (szállás)A jelentkezők nagy száma miatt kettő alkalommal – június 27.– július 01. és július 25–29. – is megrendezett nyári lövész táborok programjába beillesztettük és önerőből megtartottuk „harci túráinkat”. Az első ilyen napot június 28-án, a másodikat július 27-én tartottuk meg. A „harci túra” során a 4 fős csapatoknak 5 feladatot kellett teljesíteni.

Az iskolai nyári szünet sok szülőnek okoz mind a mai napig fejtörést, hogy vajon mivel is lehetne azt tartalmasan eltölteni. Az egyik ilyen megoldást kínáló lehetőség az utóbbi években szinte gomba módra szaporodó különböző nyári táborok. A ZEN Rendészeti SE. szervezésében az idén már a hatodik éve került meghirdetésre nyári lövésztábora a szentendrei Pap-szigeten.


A MATASZ bajai csoportja az együttműködési megállapodás szerint, éves munkalátogatásra fogadja a szerb vendégeit, Király Sándor vállalkozó és csátaljai alpolgármestere valamint Schumaher István faipari vállalkozó  tagjaink támogatásával:

2016_matasz_bjaicsoportja_001.jpg


Koszorúzást követő csoportkép a temetőben:
2016_matasz_bjaicsoportja_002.jpgA megyei, városi MATASZ szervezeteink ez évben is kihasználva a nyári táboroztatási és együttműködési szponzorációs lehetőségeiket sok fiatal számára nyújtottak értékes honvédelmi ismereteket.
Ezúttal az orosházi szervezet programját adjuk közre.

Alkalmas minősítéssel lehet valaki a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, vagy önkéntes tartalékos tagja: ehhez hozzátartozik a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság is. A minősítés azonban önmagában nem elég, a szerződéses legénységi állományú katonáknak, illetve a pályakezdő tiszteknek és altiszteknek a tízhetes egységes alapkiképzést is teljesíteniük kell az MH Altiszti Akadémián, hogy megkezdhessék szolgálatukat.Augusztus elsejétől Huszár János vezérőrnagy tölti be az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztását. A Székesfehérváron hétfőn megtartott kinevezési ünnepségen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a tábornok új beosztását.

A honvédelmi tárca vezetője beszédében elmondta: Huszár János vezérőrnagy végigjárta a katonai ranglétrát és személyében rátermett parancsnoka lesz a katonai szervezetnek. Hozzátette: véleménye szerint a jó vezető két legfontosabb ismérve az, hogy tisztán tudja kitűzni az elérendő célokat, és ennek érdekében empatikus hozzáállással maga mögé tudja állítani az általa vezetett állományt.

 MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot
MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot

A katonadinasztia legifjabb tagja

Dátum: 2016. aug. 04. cs, 10:23 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Interjúalanyom Váradi-Palotai Márton Jenő, akinek családjában nemcsak hivatásos katona, de több önkéntes műveleti tartalékos is szolgálja a hazát. Váradi-Palotai Márton Jenőt éppen a 25 napos önkéntes tartalékos alapkiképzésen szólítottam meg.

Július 28-án, csütörtökön az eső egyre makacsabbul esett, ám ez egy percig sem fogta vissza az önkéntes műveleti tartalékosokat és kiképzőiket, hogy teljesítsék az aznapi feladatokat a püspökszilágyi lőtéren. Egy mosolygós fiatalember közeledett felénk, hátán gépkarabély, talán ki se tűnne társai közül, ha nem ismernénk jól a mellén virító nevet: Váradi-Palotai.

Egyre több embernek fontos a haza védelme - MTI

Dátum: 2016. aug. 01. h, 11:36 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) új elnöke szerint az elmúlt időszakban, különösen a tömeges migrációs helyzet megjelenése óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme. A nyugállományú dandártábornok az MTI-nek adott interjújában kifejtette: szövetségük bárkinek megadja az ehhez szükséges alapelméleti és gyakorlati előképzést, ezzel is segítve a Magyar Honvédség tartalékos képzését, utánpótlását.

A Matasz 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium (HM) felkérésére jött létre országos önkéntes közhasznú szervezetként azzal a céllal, hogy hidat képezzen a társadalom és a honvédség között, egységbe tömörítse a tartalékos katonákat, a honvédelem iránt érdeklődőket, megszervezze továbbképzésüket, érdekeiket képviselje itthon és a NATO tartalékos szervezeteiben.
Oldal:  1 2 3 ...... 49 50 51 ...... 58 59 60