Míg a Toborzó Országfutás 2016 vas megyei szakaszának második felén staféta átadására készültek a futók megyei szervezetünk négy szomszédvárának egy-egy tagja, valamint a Zala megyei szervezet egy tagja 2016. május 10-én részt vett az „Isonzó: egy név, egy jelkép, Olaszország és Magyarország között” Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencián. A Konferenciát a Nyugat – magyarországi Egyetem, a Savaria Egyetemi Központ, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, a Centro Studi Adria-Danubia és a Gruppo Ermanda „Flavio Vidonis” közösen rendezte.

Konferenciát tartott az EROK

Dátum: 2016. jún. 16. cs, 09:57 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az Észt Tartalékos Tisztek Szövetsége (EROK) jogi szekciója megtartotta VII. konferenciáját az észt parlament épületében, együttműködésben az Észt Atlanti Tanáccsal, a Nemzeti Védelmi Bizottsággal, valamint az észt Bírók Szövetségével. Az előadások a béke- és rendkívüli időszak katonai igazságszolgáltatásával foglalkoztak.

Túra az altisztek emlékére

Dátum: 2016. jún. 13. h, 11:45 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A civil szervezetek kezdeményezésére idén is megrendezésre került Veszprémben a Jutasi Őrmester túra.

Az emléktúra hagyományosan a Szentháromságtéren lévő Dubniczay palota elöl indult. A részvevő csapatoknak itt lehetett regisztrálniuk és a bejelentkezéssel egy időben megkapták azokat az információkat, hogy hol és milyen ellenőrző pontokat kell a túra során érinteniük. A rendezők összesen 15 ellenőrző állomást állítottak fel, ahol a fiataloknak különböző elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk.

Ez a nap is úgy kezdődik mint a többi. Ahogy közeledünk az iskola felé, úgy furcsa történéseket látunk. Emberek szorgoskodnak, sátrat állítanak, amott egy ágyút vontatnak. Mi lesz itt? Honvédelmi napot szervez az iskola vezetősége és a MATASZ Pest-megyei és Budapesti Szervezete. Ezen a reggelen nem csengőszó hívta a diákokat, hanem ágyúszó.

 Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!Pest megyei szervezet - 2016. május 27. Gödöllő – Egy nap a honvédelemért!

Elite Challenge, avagy a pokol 5 napja

Dátum: 2016. jún. 13. h, 10:55 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

„Azért férfi a férfi, azért katona a katona, hogy tűrjön és elviseljen mindent, ha úgy kívánja a szükség” Mihail Solohov

Májusban a Mecsekben került megrendezésre a IX. Elite Challenge képzés, melyen több hivatásos katona mellett önkéntes műveleti tartalékos katonák is részt vettek. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) tagjaként részt vett a kiképzésen Joó Péter önkéntes műveleti tartalékos hadnagy is (MH 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred), akit néhány mondat erejéig megszólaltattunk.2016. évi Balaton-átúszás keretében megrendezésre kerülő
ÚSZÓ ERŐD kihívásRendezvény ideje: 2016. július 2.


Az alábbi nevezési lapot géppel, word dokumentumban szíveskedjen kitölteni és a mataszbp@gmail.com e-mail címre szíveskedjen megküldeni 2016. június 24-n, pénteken 12:00-ig, mellyel a Magyar Tartalékosok Szövetsége térítésmentesen benevezi, illetve előregisztráltatja Önt a 2016. évi Balaton-átúszásra.

download_32.pngÚSZÓ ERŐD kihívás, 2016. július 2. – Jelentkezési lap


Ezzel a nevezéssel egyben végrehajtotta jelentkezését a Balaton-átúszásra is! Visszaigazoló nevezési lapját átveheti Révfülöpön a katonák számára fenntartott regisztrációs helyen.


Tájékoztatjuk, hogy amennyiben nem tud egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást bemutatni a nevezés helyszínén, abban az esetben a katonák számára, a rajthelyen biztosítanak a szervezők orvosi vizsgálatot. A gyorsabb ügyintézést segíti azzal, ha a házi orvosánál, vagy a csapatorvosnál előzetes orvosi ellenőrzésen vesz részt és arról egy hónapnál nem régebbi igazolást hoz magával az átúszásra.
Csoportos nevezést nem áll módunkban elfogadni, ezért kérjük, hogy minden nevező, külön-külön töltse ki a jelen nevezési lapot!


Balaton-átúszás tervezett időpontjai: 2016. július 2. Tartaléknapok: július 9., 16., 23.
Az átúszással kapcsolatosan kérjük, hogy keresse a http://www.balaton-atuszas.hu/informaciok és www.hososz.hu honlapot, illetve figyelje az országos híreket!Dr. Tóth Gergely százados:
TARTALÉKOSOK TANÁCSKOZTAK A MIGRÁCIÓRÓL
A Gamingi Kezdeményezés 2016-os első szemináriuma

A Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative – GI) nemzetközi tartalékos szervezet 2016. május 26–29. között tartotta idei első, tavaszi szemináriumát (Gaming I.) a Bundeswehr Tartalékos Szövetségének (Verband der Reservisten der Deutschen Bundeswehr e. V.) vendégeként Drezdában.
Magyar részről a GI-be kijelölt képviselő, dr. Tóth Gergely százados, MATASZ elnökségi tag, a nemzetközi munkacsoport vezetője, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal munkatársa volt jelen.

MATASZ - 2016. május 26–29. - A Gamingi Kezdeményezés 2016-os első szemináriumaMATASZ - 2016. május 26–29. - A Gamingi Kezdeményezés 2016-os első szemináriumaMATASZ - 2016. május 26–29. - A Gamingi Kezdeményezés 2016-os első szemináriumaMATASZ - 2016. május 26–29. - A Gamingi Kezdeményezés 2016-os első szemináriuma


Ferencszálláson, egy Ismeretlen Magyar Honvéd emlékére a HKNYP és a Polgármesteri Hivatal együttműködésével, katonai tiszteletadással állítottak egy emlékművet. Az avató ünnepségen részt vett a meghívott vendégek között, Drót László ezredes helyőrség parancsnoka, a 5. Bocskai dandár, parancsnok helyettese, Antal László ezredes a 37. Szentesi II. Rákóczi F. mü. ezred parancsnoka, Bendes István alezredes a KHNYP törzsfőnöke, Nagy László őrnagy a 2. sz. Toborzó központ parancsnoka, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei elnöke, és a Bajtársi klub képviseletében Kispál Jenő ny. őrnagy. Az ünnepség koordinációs, szervezési feladatait, Szkalonai János százados és Lehel Zoltán t. hadnagy úr biztosította.

A Jász- Nagykun- Szolnok megyei szervezet ifjúsági tagozata 2016. május 28-án részt vett a Pilisi város gyereknap rendezvényén, ahol gyermek-akadálypályával, gyermekfoglalkoztató standdal, airsoft lőtérrel, valamint rendhagyó – vagy reményeink szerint hagyományteremtő – módon intézkedés-taktikai bemutatóval készültünk a látogatók fogadására. A rendezvényen a MATASZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezet elnöksége nevében Baán Norbert alezredes úr, valamint Barabás Sándor t. őrnagy (ifjúsági tagozat elnöke) elismeréseket adott át a „Honvédelem napja” alkalmából:

Bartalis György hagyományőrző alezredesnek a MATASZ emlékérem bronz fokozatát
Nagy Magdolna hagyományőrző hadnagynak a MATASZ emlékérem bronz fokozatát
Tatár Sándor hagyományőrző zászlósnak a MATASZ emlékérem bronz fokozatát
Tatár Olivér hagyományőrző szakaszvezetőnek a MATASZ emlékérem bronz fokozatát
Kajus Richárd hagyományőrző tizedesnek MATASZ emléktárgyat.

Az elismerésben részesülteknek ezúton is gratulálunk és további munkájukhoz kívánunk sok sikert, erőt, egészséget!

Az általunk telepített foglalkoztató helyeken 180- 190 gyermek fordult meg.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknap
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknapJász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet - 2016.05.28. - Pilisi város gyermeknap
A MATASZ tagjai is miniszteri és vezérkar főnöki elismeréseket vehettek át a május 19-én rendezett központi ünnepségen, amit a Honvédelem Napja alkalmából a honvédelmi tárcával együttműködő társadalmi szervezetek részére a Honvédelmi Minisztérium szervezett.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban Vargha Tamás miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta:
„Buda 1849-es visszavívói a szabadság szimbólumává váltak a nemzet emlékezetében, a honvédelem napja pedig hidat képez múlt és jövő között.”
„Szabad nép csak egységben képes újraépíteni a jövőt, a nemzet- és a magyarságtudatot. Ezért 1992 óta minden évben május 21-én ünnepeljük a honvédelem napját.”

Miniszteri és vezérkarfőnöki elismerésben részesült a Szövetség felterjesztése, illetve más szervek felterjesztése alapján több MATASZ tag és szervezetünkkel együttműködő külföldi tartalékos szervezet területi vezetője.


Tájékoztató sportversenyekről

Dátum: 2016. jún. 02. cs, 09:22 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A közelmúltban sikeres megbeszélést folytattunk Farkas László úrral, a HOSOSZ elnökével annak érdekében, hogy a két szervezet közös érintkezési pontjain, feladatain keresztül erősítsük mindkét Szövetséget. Lehetősség szerint látogassuk a HOSOSZ honlapját a http://www.hososz.hu oldalon, hogy közös sportrendezvényeket tudjunk tartani a HOSOSZ éves Sport-naptárában megjelölt versenyszámokban akár helyileg, akár országosan. A megyei és a tagozati sportrendezvényeinkről pedig időnként informáljuk a területi HOSOSZ vezetését.

A HOSOSZ elnökével együtt lehetőséget látunk arra, hogy már a június 9-i MH Amatőr Kispályás Labdarugó bajnokságon a kispesti Bozsik stadionban a MATASZ-t egy önállá csapat képviselje.
A versenykiírás a http://api.ning.com/files/*LRQwR9VdIn5vnFYo-vigGZRK1XtoIcdumAXM8KXdU5pMqidYL5x6WgE*WaReuSdI26skjFnCR1cFwfqs-vFgjUeA4uwYKjY/mhkisplysfocikupa2016.pdf weblapon található.

Igazolt (2016. éves tagdíjbefizetéssel rendelkező) MATASZ tagjaink pedig a Központon keresztül nevezési díj nélkül részt vehetnek a Balaton-átúszás „ÚSZÓERŐD” programon július 2-án. Jelentkezni június 25-ig lehet a MATASZ Központban a HOSOSZ honlapjára felkerülő nevezési lap letöltésével és beküldésével a MATASZ Központba.

Szeptember hónapban pedig lehetőség lesz az egy napos Honvéd Kerékpártúrán (TAS) részt venni, amely a Csongrád megyei Szentes város főteréről indul szeptember 22-én. Részletes versenykiírás később kerül kiadásra.

Jó versenyzést, kikapcsolódást kívánunk valamennyi MATASZ tagnak!
Az utolsó, záró napjához érkezett a HKNYP által szervezett „Toborzó országfutás”, ami május huszadikán a szentendrei MH Altiszti Akadémiáról rajtolt el. A Görgey laktanya élete a megszokott medrében folyt ezen a napon is, de azok, akik jelentkeztek a toborzó futás záró eseményére már kora reggel bejelentkeztek a rajtra.
Pest megyei szervezet - 2016.05.20. - Pest megyéből indult a „Toborzó Országfutás 2016” záró napja!Pest megyei szervezet - 2016.05.20. - Pest megyéből indult a „Toborzó Országfutás 2016” záró napja!Pest megyei szervezet - 2016.05.20. - Pest megyéből indult a „Toborzó Országfutás 2016” záró napja!Pest megyei szervezet - 2016.05.20. - Pest megyéből indult a „Toborzó Országfutás 2016” záró napja!


VI. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutató- Szombathely

2016. május 1-jén Szombathelyen 6. alkalommal került megrendezésre a Magyar Történelmi Lovas Nap a Szent István (Jókai) parkban. A rendezvény, amelyen csoportunk első bemutatkozása volt 09.00-18.00-ig tartott, annak ellenére, hogy az időjárás hűvös és gyakran rövid eső is kísérte.Simicskó István miniszter úr május 17.-én nyilatkozott többek között a tartalékos rendszer újraszervezéséről is az „Érezzük az ország bizalmát” címmel megjelent, a Honvédelem.hu-nak adott interjúban:

„...feladat az önkéntes tartalékos rendszer új alapokra helyezése. A területvédelmi elvet szeretnék visszahozni (lásd: Amerikai Egyesült Államok, Oroszország). A lokálpatrióta már csak a szűkebb értelemben vett környezete, családja, barátai, háza vagy a kertje miatt is jobban védelmezi, őrzi a saját értékközösségét. Elképzelésünk szerint egy-egy vidéki alakulatunkhoz kötődően felépítenénk helyi, vagy akár járási szinten különböző kisebb alegység-szervezeti elemeket, amelyek vészhelyzet esetén hivatásos tiszt vagy altiszt irányításával látnák el országvédelmi feladataikat. Egy érdekes és sokrétű alapkiképzés után – amelynek során elsajátítják a katonai alapismereteket – hétvégeken különböző továbbképzésekre adnánk lehetőséget nekik, ilyen módon szervezettebbé, aktívabbá téve a magyar honvédelem rendszerét, széles kapukat nyitva a társadalom egésze számára.”
Oldal:  1 2 3 ...... 50 51 52 ...... 56 57 58