A Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete a honvédelem ügyét erősítendő, immár negyedik színhelyéhez érkezve katonai vándorkiállítást szervezett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák János középiskolájában. A kiállítás tárgyai a múlt, a jelen, eszközeiből, képeiből, dokumentumaiból, a missziókat megjárt katonák felajánlott, féltve őrzött relikviáit mutatja be, a fiatalok számára. A mostani kiállítás a fegyvernemeket (lövész, tüzér, harckocsizó, légvédelmi tüzér, vegyivédelmi, műszaki) tárja elénk, kiegészítve a Székesfehérvári Krajczáros Alapítvány első világháborús portréival, Takács Imre nyá. határőr alezredes a Határőrséget bemutató tárgyaival, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei szervezetének felajánlásával, (egy komplett búvárruhával) és sok más egyéni felajánlással.

A pákozdi Katonai Emlékparkban rendezte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a HOSOSZ és a Honvéd Szondi György Sport Egyesület, a VII. Honvédfesztivál keretén belül az „ Egy nap a honvédelemért” elnevezésű ifjúsági honvédelmi járőrversenyt 2016. 09. 24-én.

A MATASZ Fejér megyei szervezetének felnőtt tagjai a verseny biztosításában (lövészet) vettek részt, az ifjúsági tagozat pedig most a Székesfehérvári Szakképzési Centrum 11 középiskolájából, 3 iskolát képviselve, 5 csapat, versenyzőként.

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a "Székesfehérvári Civil Nap", ezen a rendezvényen részt vett a MATASZ Fejér Megyei Szervezete, tovább népszerűsítve a honvédelem ügyének fontosságát. Személyes kapcsolatok kialakításával, propaganda anyaggal, mutatták be a szervezetet, annak tevékenységét, feladatait, programjait, a többi civil szervezet számára, együttműködve, a testvér és partnerszervezetekkel. Minden esztendőben egy-egy témakör jegyében szerveződnek ezek a programok, idén az együttműködés, és annak a fontossága állt a középpontban.
 Fejér megyei szervezet - 2016. szeptember 17. - Civil Nap SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember 17. - Civil Nap SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember 17. - Civil Nap SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember 17. - Civil Nap Székesfehérváron


2016. szeptember 19-én a Wathay Emléknap alkalmából, a Helyőrségi Művelődési Otthon Színháztermében konferencián vettek részt a MATASZ Fejér megyei szervezetének képviselői, délelőtt 10 órától, amelynek fővédnöke Vargha Tamás államtitkár úr volt. A délutáni program részeként 13 órától megkoszorúztuk a Prohászka ligetben lévő Wathay Ferenc vice kapitány emlékszobrát, a MATASZ Fejér megyei szervezetének elnöke Nagy Lajos tartalékos alezredes vezetésével, az Ifjúsági tagozat képviselőivel, akik a felkérésnek eleget téve büszkén a fogták a Wathay Bajtársi Egyesület zászlaját.
A képeket Salamon Imre Henrik tagtársunk készítette az eseményről.
 Fejér megyei szervezet - 2016. szeptember - Wathay Ferenc vice kapitányra emlékeztek SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember - Wathay Ferenc vice kapitányra emlékeztek SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember - Wathay Ferenc vice kapitányra emlékeztek SzékesfehérváronFejér megyei szervezet - 2016. szeptember - Wathay Ferenc vice kapitányra emlékeztek Székesfehérváron


Szerbiai látogatáson járt a MATASZ bajai csoportja.

2016.09.22-én a MATASZ Bajai csoportjának delegációja az éves egyeztetett munkaterv alapján viszont látogatáson volt a zombori Tartalékos Tisztek Községi szervezeténél. A megemlékezés koszorúit elhelyeztük az emlékművek talapzatán.

20160922_bajaicsoport_001.jpg20160922_bajaicsoport_002.jpg

20160922_bajaicsoport_003.jpg


Felhívjuk tagjaink és honlapunk látogatói, valamint a téma iránt érdeklődők figyelmét, hogy

Az erőszak tere: 1956

címmel tudományos konferenciára fog sor kerülni 2016. október 6.-án, csütörtökön 09:00 órai kezdettel

a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest, Mikszáth tér 1. szám alatti épületcsoportja Sophianum épületének 206. termében.


A konferencia szervezői:

- Erőszaktörténeti munkacsoport;

- Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézete;

- Jaffa Kiadó.


Az előadók a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézete, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Veritas Történetkutató Intézet tudományos alkotóműhelyek munkatársai köréből kerülnek ki. A konferencia a magyar pártállam erőszakszervezeteinek témáival fog foglalkozni.

A konferencia nyílt, a részvétel lehetősége térítésmentes. A rendezvény befejezése előreláthatóan délután 13:00 óra körül várható.

20161006_eroszaktere_k.jpgNagy látványos repülőnap volt Szegeden. A repülés iránt érdeklődők, ezt a sportágat csak kedvelők között sem volt senki, aki ehhez hasonló méretű és jellegű rendezvényre emlékezett volna. Szeged város és a szegedi repülők nagy összefogásával és a lehetőségek összeadásával kerülhetett sor erre a nagy látványosságot biztosító rendezvényre. A három nap röviden, csaknem leírhatatlan, ezt látni kellett. Voltak itt hírességek, a repülő szakág szinte minden képviselője, számos érdekesség, ritkaság. Szerény mértékben a MATASZ Szegedi ejtőernyősei is részt vettek a rendezvényen, Csorba József t. hadnagy a ejtőernyősklub elnök vezetésével. Kétségtelen, hogy a repülés pótolhatatlan jelentőségét is figyelembe véve, nem egy igazán tömegsport, korábban is és most is, egy speciális érdeklődési körű csoport „kiváltsága” mégis a jelentősége óriási.
Gratulálunk a szervezőknek, rendezőknek, további sikereket kívánunk, a repülés, a repülő sportok népszerűsítése területén.
Első és második világháborús katonai hadisírok felújítása, karbantartása fejeződött be Makón 2016. szeptember 24-én. Jelentős önkormányzati, és katonai szakmai segítség mellett, de az ötlet és a munka „oroszlánrésze” Sipos Maja Flóra középiskolás tanulóé. Ez az avatóünnepségen is jól érzékelhető volt.

Az ötletet a jelentőségének megfelelően a város első embere Farkas Éva Erzsébet polgármesterasszony és a képviselő testület tagja Kovács Sándor felkarolta, anyagi támogatásával és a MH. 2. Katonai Igazgatási Központ Kalunyai János százados szakmai segítségével került sor az újraavatásra. Dr. Holló József ny. altábornagy egy nagyon tartalmas, adatokban gazdag, szakszerű, szép avató beszédében számos példát, emlékképet fogalmazott meg, a hősies helytállás, a katonai becsület és a mai tennivalók sorában. Kiemelte nagyra kell értékelni Sipos Maja fiatal gimnazista leány kezdeményezését, melyre mindig, korábban, most és a jövőben is nagy szükség van. Fontos, hogy a hősök emlékének megőrzése, állami feladat mellett nagyon fontos az egyéni kezdeményezés és a személyes, önzetlen hozzájárulás is és ennek most egy kiemelkedően szép, nagyszerű példáját láthattuk. Maja a nyári pihenő szabadidejének jelentős részét használta erre a nemes feladatnak a teljesítésére.FELHÍVÁS!

A Tartalékos Napi és a MATASZ 15. éves évforduló ünnepi rendezvénnyel együtt szervezzük a MATASZ III. Országos lőversenyt.

A megyei szervezetektől és a tagozatoktól az ünnepi rendezvényre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre érkezők /elnök, kitüntettetek, aktivisták (4-5 fő)/ és a lőversenyre Szentendrére érkezők /lő csapat (3 fő) / egy kis busszal, vagy két személygépkocsival induljanak útba, olyan számvetéssel, hogy a rendezvények helyszíneire időben beérkezzenek. Az utazási költséget a MATASZ Központ téríti.

A lőversenyt a MATASZ éves tervének és a korábbi hagyományoknak megfelelően a MATASZ Pest megyei és budapesti szervezetei szervezik.

FIGYELEM! VERSENYKIÍRÁS MÓDOSÍTÁS TÖRTÉNT!

Dokumentumok:

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - VERSENYKIÍRÁS

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - VERSENYKIÍRÁS MÓDOSÍTÁS

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - Verseny vázlat

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - Nevezési lap alakulatnak, vagy szervezetnek

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - Nevezési lap, megyei szervezeteknek

2016.10.07. MATSZ országos lőverseny - Biztonsági rendszabályok
2016. 09. 02-án Simon-Jójárt Sándor János nyá. ezds. vezetésével, Oláh Tibor nyá. tüo. alez (MATASZ Tolna Megye elnöke), Dr. Csutorás Gábor nyá. alez. (MATASZ Veszprém Megyei Egyesület tagja) és Kovács Miklós nyá. alez (tolmács) kíséretében, a kora délutáni órákban megérkezünk személygépkocsival, Olaszországba Cavaso del Tomba városába.
Jövetelünk célja, a meghívó szerinti, 57. alkalommal megtartott, első világháborúban elesett hős katonákról szóló, közös nemzetközi megemlékezésről szólt.

20160902_montetomba_001.jpg

FELHÍVÁS! Szeptember 25. NATO futás

Dátum: 2016. szept. 14. sze, 11:47 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20160925_bp_natofutas.jpg

Szeptember 25-én vasárnap kerül megrendezésre a hagyományos NATO futás.


A verseny szervezőivel történt egyeztetés eredményeként a tagjaink térítésmentesen nevezhetnek a versenyre.

Ahhoz, hogy ezt a térítésmentességet érvényesíthessük, a versenyen indulni szándékozók nevezésüket szeptember 21-ig, a mataszbp©gmail.com e-mail címre adják le. A nevezéshez a következő adatokat kérjük leadni: Név, születési adatok, mely megyei MATASZ szervezet tagja.

A versennyel kapcsolatos minden egyéb tudnivaló a http://natofutas.hu oldalon megtalálható.

Kérjük Szövetségünk tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a versenyen!

Honlapunk látogatóink közül, akik még nem MATASZ tagok, de tervezik, hogy a szervezethez kívánnak tartozni és a NATO futáson is szívesen részt vennének, kérjük, minél előbb keressék fel a lakóhely, munkahely, tanintézeti hely szerinti illetékes megyei szervezetünket, illetve a honlapról letölthető belépési nyilatkozatukat juttassák el a megyei, vagy a Központi MATASZ Irodára.


A térítésmentes nevezési lehetőséggel csak tagjaink élhetnek!


Cikk a pestisracok.hu oldalon.

Dátum: 2016. szept. 13. k, 08:51 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A sorkötelezettség idején leszerelt katonák tartalékos állományba kerültek, de vannak-e tartalékosai a Honvédségnek ma? És kik azok a katonák, akik a különféle rendezvényeken és megemlékezéseken bemutatják régebbi korszakok harcászatát? Többek között ezeket is tudakoltuk Széles Ernő nyugalmazott dandártábornoktól, a most 15 éves Magyar Tartalékosok Szövetségének elnökétől, valamint Jásdi Balázstól, a szervezet hagyományőrző tagozatának vezetőjétől.

A rendszerváltást követően átszervezték a magyar hadsereget, folyamatosan csökkent a honvédség létszáma, haditechnikája, alakulatainak száma, majd a NATO-csatlakozás újabb változást jelentett, és ekkor merült fel, hogy nyugati mintára, külön szövetségnek kellene foglalkoznia a tartalékos katonákkal. Ekkor már majdnem minden NATO-tagországnak volt hasonló szervezete. Ilyen előzmények nyomán jött létre 2001-ben a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ). A sorkötelezettség 2004-es eltörlése ismét fordított a dolgok menetén, hiszen addig a kiképzést kapott, majd a katonai szolgálati időt teljesítő katonát lebiztosították, tartalékos állományba került, és rendkívüli helyzetben bármikor behívhatták. A 2004-től létező hivatásos hadsereg tartalékosait ezzel szemben ugyanúgy szerződéses viszony köti a hadsereghez, ahogy a rendes állományúakat, ám ők a kiképzésük után csak bizonyos időszakonként töltenek bent egy adott időt a laktanyában. Az ezen kívül eső időben civil életet élnek.


icon12.pngBővebben ide kattintva olvashatja a cikket!
Szeged, 2016. szeptember 2-4.

Ebben az évben ünnepli a Magyar Tartalékosok Szövetsége megalakulásának 15. évfordulóját. Hogy ez a verseny sorrendben már mégis a tizenhetedik, ennek egyszerű oka van. Egy jelentős támogató, egyben a SKF kupa alapítója, gazdasági lehetőségeinek változása miatt már nem tudta támogatni ezt a nagyon népszerűvé vált versenyt. Az akkor alakult tartalékos szövetség, mindenek előtt a lelkes Csorba József t. hadnagy és a már korábban megszűnt egykori MHSZ egy tucatnyi vezetői, aktivistái, közreműködői úgy döntöttek, hogy MATASZ KUPA néven tovább folytatják, felvállalják a versenyt.

A gyakorlat, a szervezésben való jártasság, a kapcsolatok és leginkább a jó hozzáállás rövid idő alatt meg hozta a sikert és számos nagyon sikeres szegedi versenyt sikerült „összehozni”. A versenyzők szívesen jönnek Szegedre, nem okoztunk csalódást senkinek sem. Bár nem egy kifejezetten tömegsport az ejtőernyőzés, a honvédelmi jellegű sportok sorában mégis előkelő helyet foglal el.

Szombathelyen 2016. június 30-án a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat és az Őrvidékház szervezésében a Hősök Éve 2016 rendezvénysorozat keretében megemlékezést tartottak ŐrvidékHázban, Szombathely, 11-es Huszár út 40., szervezők a MATASZ Vas Megyei Szervezetét is meghívták a rendezvényre.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, mint házigazda köszöntötte az érdeklődőket a szombathelyi ŐrvidékHáz rendezvényén.


Oldal:  1 2 3 ...... 50 51 52 ...... 61 62 63