Megérkezett következő állomására, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolába a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Fejér Megyei Szervezete Honvédelmi Szakkörének vándorkiállítása.

A május 10-én megnyílt kiállításon a diákok megismerhetik a Magyar Honvédség által használt technikai eszközöket, illetve az egyes békemissziókban - Afganisztánban, Irakban, Vietnamban - egykor szolgálatot teljesítő katonák által felajánlott tárgyi emlékeket. Kuriózumnak számít a második világháborúban használt gyermekmentő kámzsa.

Csütörtök délelőtt, katonai tiszteletadással temették újra a második világháborús hadszíntérről hazahozott Ágner Gyula m. kir. főhadnagyot a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52. Hősök Parcellájában.

Az evangélikus gyászszertartás és a katonai tiszteletadással végrehajtott újratemetés előtt Tóth Máté Bence, a főhadnagy néhai húgának unokája emlékezett meg Ágner Gyuláról. Mint mondta, családjában „Gyuszi bácsi” mindig is példaképnek számított, és mindnyájuk számára nagy megnyugvást jelent, hogy végre magyar földben nyugszik.
A sír mellett a HOHE soproni hagyományőrzői álltak díszsorfalat Igler Attila vezetésével, a díszlövést pedig korabeli páncéltörő ágyúból a MATASZ hagyományőrzői adták Jásdi Balázs irányításával.


A „Toborzó Országfutás 2016” május 12-én meglehetősen rossz időjárási viszonyok között haladt át Veszprém megyén.

Az „országfutás” célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítésére. A rendezvényt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága szervezte és a 2016 kilométeres váltófutás a fővárosból indult el április 16-án, ez érintette valamennyi megyét és a Honvédelem Napján május 21-én érkezik vissza a fővárosba.

Tájékoztató megbeszélésre került sor Hódmezővásárhelyen. Drót László ezredes úr fogadta a megyei vezetőség képviselőit. Tájékoztattuk a Magyar Tartalékosok Szövetsége élén történt változásokról, Szalay-Bobrovniczky Kristóf t. szds. úr társadalmi elnökké történt megválasztásáról, és Széles Ernő dandártábornok úr elnökké, ill. Szabó János nyá. ezredes úr első alelnökké történt megválasztásáról, az elnökség átalakításáról.

Tájékoztattuk Parancsnok urat a megyei vezetőség 2016. évi tervezett fontosabb feladatairól, megfogalmaztuk azokat a kéréseket, melyeket az év folyamán, a feladataink teljesítésével kapcsolatosan kérni tervezünk.

2016. május 6-8. Lengyel kapcsolat

Dátum: 2016. máj. 15. v, 08:08 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Lengyelországi illetőségű és Gdynia városi székhelyű „Assiciation of Reserve Officers of the 34th Fighter Regiment and Enthusiasts of Aviation” szervezet meghívására, a 2016. május 06-08. között megtartott rendezvényen Szabó János alelnök vett részt és képviselte a MATASZ szervezetét.

20160508_lengyelkapcsolat.jpgHadtörténeti Intézet és Múzeum
2016. május 21. Magyarország nagy háborúja, Családi Nap

20160521_csaladinap01.jpg

20160528_mataszheves_ehse.jpgA MATASZ Heves Megyei Szervezete az Egri Honvéd Sportegyesület mindenkit vár 2016.05.28-án megtartandó családi sport rendezvényére.

Helye: Eger Bem tábornok út 3. / Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium/

A verseny leírása:

I. Kispuska lövészet (fekvő testhelyzet, 3 próba+10 értékelt lövés TOZ kispuskával, nyílt irányzék távcső nélkül +16 év felett)
Légpuska (10 lövés bukó célra)
Íjászat (hagyományos íj 5 lövés körkörös lőlapra)
Dárda (kelevéz dobás 3 darab).
Kézigránát dobás (5 darab) 15 m célba
Légpisztoly (5 lövés 4/b lőlapra 10 m-re)


2016.05.05. Együtt toboroztunk. - MATASZ Pest megye

Dátum: 2016. máj. 09. h, 09:17 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Gyorsan kellett dönteni, amikor május 4-én délután megkeresték a MATASZ tagegyesületét a ZEN Rendészeti Sportegyesületet, hogy másnap, az az 05-én a Budapesti Gazdasági Egyetem „IX. Nemzedékek Találkozója” elnevezésű rendezvényén szeretnék, ha egy airsoft lövészeti bemutatóval színesíthetnék a programot. A felkérést a tettek követték. Gyors egyeztetés, erő és eszköz számvetés, és a MATASZ Pest Megyei Szervezetével közösen igen volt a ZEN RSE válasza a megkeresésre.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar – Centro Studi Adria-Danubia – Gruppo Ermada „Flavio Vidonis”
Isonzó: egy név, egy jelkép, Olaszország és Magyarország között
NEMZETKÖZI INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA
Szombathely, 2016. május 10.

A konferencia helyszíne: Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Regionális Felsőoktatási Forrásközpont, Aula
Az érdeklődő MATASZ tagok jelentkezzenek Török Kálmán ny. őrnagy, önkéntes műveleti tartalékos századosnál, a MATASZ Vas Megyei Szervezetének elnökénél (mobil:+36-30-247-1968)


20160423_bpmatasz_berlin_hir.jpgA Bundeswehr Tartalékosainak Szövetsége Berlini Szervezete hatodik alkalommal hirdette meg a „Berlini fal” járőrversenyt 2016. április 23-ra.

A versenyt elsősorban a tartalékosok számára szervezték, de lehetőség volt az aktív szolgálatban lévők és külföldi tartalékosok, valamint a szövetséghez tartozó civilek részvételére is, négyfős csapatokban. Magyarok harmadik alkalommal vettek rész a megmérettetésen, rajtunk kívül a közös német–francia dandár és a belga csapat tartalékosai indultak, mint külföldiek.

Idén ötnapos útra indul az Isonzó Expressz. A különvonat új kocsival gazdagodott, amely a Doberdó nevet kapta. Az avató ünnepséget Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartották május 2-án, hétfőn.

A Doberdó avató ünnepségén részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Téglás Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának centenáriumi programiroda-vezetője, Maria Assunta Accili az Olasz Köztársaság, és Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője, Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, T. Hámori Ferenc az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

Forrás, képek és bővebben:
https://www.honvedelem.hu/cikk/56966_ez_a_vonat_egy_memento


A Vietnámi Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetsége, a Magyarországon élő Vietnámiak Szövetsége és a Magyar – Vietnámi Baráti Társaság elnöksége szervezésében jó néhány Vietnámból érkezett, korábban Magyarországon tanult és diplomázott volt egyetemi hallgató és magyar vendégek jelenlétében 2016. április 29-én 10.00-kor a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár elhelyezési körletében a 27-es épület falán helyeztek el koszorút. Ebben az épületben laktak annak idején az egyetemi, katonai tanulmányokat folytató vietnámi diákok. Ma sokan közülük különböző vezetői beosztásokban dolgoznak hazájukban és jól megőrizték a magyar nyelv ismeretét. Sokan közülük a tanulmányok óta, főleg az utóbbi időben többször megfordultak Magyarországon, hogy erősítsék a vietnámi – magyar gazdasági kapcsolatokat.

Az egész országon átívelő toborzó futást szervez a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság annak érdekében, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét.

A Toborzó Országfutás 2016. 04. 13-án szerda reggel rajtolt a fővárosban, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről. A bemelegítésen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is részt vett. A futók a 2016 kilométeres útvonalon több mint 200 települést érintenek. Csongrád megyébe április 27-én érkeztek és a megyeszékhely elé 2016. április 28-án a déli órákban érkeztek!Április végén került sor a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldöttgyűlésére, ahol az elmúlt év munkájának eredményei és a 2016. év feladatai megtárgyalása mellett az Alapszabályt követő módosítás után a küldöttek megválasztották az újonnan létrehozott társadalmi elnöki tisztségbe Szalay Bobrovniczky Kristóf t. századost és az elnöki tisztségbe Széles Ernő ny. dandártábornokot.

Mindkét megválasztott vezető a küldöttgyűlés során hangsúlyozta, hogy a magyar tartalékos rendszer átszervezése fontos feladatok elé állítja a MATASZ-t, szükséges a Szövetség jelenlétét erősíteni a társadalom és a honvédség közötti híd szerepben.

20160423_kuldottgy_cikk001.jpg

Oldal:  1 2 3 ...... 53 54 55 ...... 58 59 60