2016. július, CIMEX a migrációról Spanyolországban

Dátum: 2016. aug. 17. sze, 09:02 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIMEX szemináriumon és törzsgyakorlaton. A CIOR-on belül működő szakosított bizottságokon belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) bizottság az egyik leginkább aktív, ami abban is megnyilvánul, hogy immár ötödik éve minden nyáron, a nyári kongresszus előtt megrendezik a 3 napos CIMEX-et, ahol előadások mellett a résztvevőknek csoportokra osztva, egy rövid gyakorlat keretében feladatokat is meg kell oldaniuk, amelyek aztán kiértékelésre kerülnek.

20160731_cior_hihez.jpg


A szombati napon mi előkészítjük a terepet, zulu1200-kor. Mindenki legyen pontos, mert „felrobban a híd!”

Felállítjuk az őrsátort, kitesszük a dekorációt (plakátok, zászlók stb.)

Előkészítjük a gyerekek sátrait, amit ők maguknak állítanak fel a mi irányításunk mellett. Ezt is meg kell tanulniuk!Felhívjuk MATASZ tagjaink és a honlapra látogatók figyelmét, hogy Kerékpáros Emléktúra kerül megszervezésre. Kérjük a jelentkezők Tóth Lászlóval, a MATASZ országos elnökség tagjával (mobil: +36 20 967 8732, e-mail: togaspm©t-online.hu ) vegyék fel a kapcsolatot.

A mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével kerékpáros zarándoklatot szervez II. Lajos király seregének útvonalát követve Érdtől Mohácsig. A zarándoklat 2016. augusztus 23-27-éig tart, mely során a résztvevők napi átlag 50 km. utat megtéve a következő településeket érintik:

/23.-án/ Érd (indulás 10 órakor) – Ercsi – Dunaújváros (szállás)
/24.-én/ Dunaföldvár – Paks (szállás)
/25.-én/ Tolna – Szekszárd (szállás)
/26.-án/ Báta (szállás)
/27.-én/ Dunaszekcső – Mohács – Sátorhely (szállás)A jelentkezők nagy száma miatt kettő alkalommal – június 27.– július 01. és július 25–29. – is megrendezett nyári lövész táborok programjába beillesztettük és önerőből megtartottuk „harci túráinkat”. Az első ilyen napot június 28-án, a másodikat július 27-én tartottuk meg. A „harci túra” során a 4 fős csapatoknak 5 feladatot kellett teljesíteni.

Az iskolai nyári szünet sok szülőnek okoz mind a mai napig fejtörést, hogy vajon mivel is lehetne azt tartalmasan eltölteni. Az egyik ilyen megoldást kínáló lehetőség az utóbbi években szinte gomba módra szaporodó különböző nyári táborok. A ZEN Rendészeti SE. szervezésében az idén már a hatodik éve került meghirdetésre nyári lövésztábora a szentendrei Pap-szigeten.


A MATASZ bajai csoportja az együttműködési megállapodás szerint, éves munkalátogatásra fogadja a szerb vendégeit, Király Sándor vállalkozó és csátaljai alpolgármestere valamint Schumaher István faipari vállalkozó  tagjaink támogatásával:

2016_matasz_bjaicsoportja_001.jpg


Koszorúzást követő csoportkép a temetőben:
2016_matasz_bjaicsoportja_002.jpgA megyei, városi MATASZ szervezeteink ez évben is kihasználva a nyári táboroztatási és együttműködési szponzorációs lehetőségeiket sok fiatal számára nyújtottak értékes honvédelmi ismereteket.
Ezúttal az orosházi szervezet programját adjuk közre.

Alkalmas minősítéssel lehet valaki a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, vagy önkéntes tartalékos tagja: ehhez hozzátartozik a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság is. A minősítés azonban önmagában nem elég, a szerződéses legénységi állományú katonáknak, illetve a pályakezdő tiszteknek és altiszteknek a tízhetes egységes alapkiképzést is teljesíteniük kell az MH Altiszti Akadémián, hogy megkezdhessék szolgálatukat.Augusztus elsejétől Huszár János vezérőrnagy tölti be az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztását. A Székesfehérváron hétfőn megtartott kinevezési ünnepségen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a tábornok új beosztását.

A honvédelmi tárca vezetője beszédében elmondta: Huszár János vezérőrnagy végigjárta a katonai ranglétrát és személyében rátermett parancsnoka lesz a katonai szervezetnek. Hozzátette: véleménye szerint a jó vezető két legfontosabb ismérve az, hogy tisztán tudja kitűzni az elérendő célokat, és ennek érdekében empatikus hozzáállással maga mögé tudja állítani az általa vezetett állományt.

 MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi ParancsnokságotMATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot
MATASZ - 2016.08.01. ORSZÁGOS HÍR - Új parancsnok irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot

A katonadinasztia legifjabb tagja

Dátum: 2016. aug. 04. cs, 10:23 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Interjúalanyom Váradi-Palotai Márton Jenő, akinek családjában nemcsak hivatásos katona, de több önkéntes műveleti tartalékos is szolgálja a hazát. Váradi-Palotai Márton Jenőt éppen a 25 napos önkéntes tartalékos alapkiképzésen szólítottam meg.

Július 28-án, csütörtökön az eső egyre makacsabbul esett, ám ez egy percig sem fogta vissza az önkéntes műveleti tartalékosokat és kiképzőiket, hogy teljesítsék az aznapi feladatokat a püspökszilágyi lőtéren. Egy mosolygós fiatalember közeledett felénk, hátán gépkarabély, talán ki se tűnne társai közül, ha nem ismernénk jól a mellén virító nevet: Váradi-Palotai.

Egyre több embernek fontos a haza védelme - MTI

Dátum: 2016. aug. 01. h, 11:36 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) új elnöke szerint az elmúlt időszakban, különösen a tömeges migrációs helyzet megjelenése óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme. A nyugállományú dandártábornok az MTI-nek adott interjújában kifejtette: szövetségük bárkinek megadja az ehhez szükséges alapelméleti és gyakorlati előképzést, ezzel is segítve a Magyar Honvédség tartalékos képzését, utánpótlását.

A Matasz 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium (HM) felkérésére jött létre országos önkéntes közhasznú szervezetként azzal a céllal, hogy hidat képezzen a társadalom és a honvédség között, egységbe tömörítse a tartalékos katonákat, a honvédelem iránt érdeklődőket, megszervezze továbbképzésüket, érdekeiket képviselje itthon és a NATO tartalékos szervezeteiben.

Ifjúsági tábort szervezett és vett részt rajta a MATASZ Csongrád Megye, Maros menti klub, László Károly hö. alezredes klubelnök vezetésével 2016. július 16. és 22. között. A táborozásra az Öttömösi erdőkben, a homokhátságon telepített sátortáborban került sor, ahol a 35 fő részére érdekes, változatos, korcsoportok szerint megosztott programokra került sor. Komoly fizikai és szellemi munka folyt itt a fiatalok részvételével, hogy hazafias gondolkodás és érzelem mellett a honvédség irányába is terelődjön figyelmük.

Több mint százhúsz önkéntes műveleti tartalékos kezdte meg huszonöt napos kiképzését Püspökszilágyon, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár lőterén július 19-én. A bevonult állományt Pristyák János ezredes köszöntötte.

A dandár MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont Parancsnokság parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta, hogy a megjelent önkéntes műveleti tartalékosok rendhagyó kiképzésen vesznek részt. „Bevezetés előtt áll egy új kiképzési program, amely egységesen kezeli minden katonának az alapkiképzését. Jelenleg ennek a próbája folyik itt önökkel” – hangsúlyozta az ezredes.


Az új kiképzési programról Mikus György őrnagy, a dandár kiképzőszázadának parancsnoka számolt be nekünk. „Most, első héten az elméleti oktatásra fektetjük a hangsúlyt, amivel megalapozzuk azokat a képességeket, ismereteket, amelyekkel a második, harmadik és negyedik héten a gyakorlati feladatokat – harcászatot, lőkiképzést, műszaki kiképzést – el tudjuk végezni” – részletezte az őrnagy. Hozzátette: az önkénteseknek négy hét, míg a szerződéseseknek négy plusz hat hét a kiképzési idejük. „Ha az önkéntes műveleti tartalékos állományból valaki úgy gondolja, hogy pár évvel később szerződéses katona szeretne lenni, akkor neki már csak a hathetes kiképzést kell végrehajtania” – mutatott rá Mikus György. Érdekességként elmondta, hogy nagyon vegyes a korosztály: sok a 19-20 év közötti önkéntes műveleti tartalékos, de akadnak idősebbek is. A legidősebb egy 1964-ben született hölgy.


Fotó: Tóth László és Hegedűs Márton (nyitókép)

Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/58322_megkezdodott_a_kikepzes


80 évesen is aktívan

Dátum: 2016. júl. 21. cs, 10:21 - MATASZ Csongrád megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Nyolcvanadik születésnapját töltötte be társunk, barátunk Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, Ez egymagában véve egy szokásos emberi dolog, majdnem minden idős emberrel meg történik. Ő viszont a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnöke.

15 évvel ezelőtt választottuk meg erre a feladatra és azóta is lankadatlan szorgalommal, pótolhatatlan lelkesedéssel, időt, fáradtságot nem kímélve végzi ezt a közel sem egyszerű munkát. Ez alkalomból felkeresték lakásán a 2. sz. Katonai Igazgatási Központ Illetékesei, hogy családi körben, baráti-bajtársi légkörben köszönjék meg munkáját, adják át a honvédelmi miniszter, a vezérkar főnök és a HKNYP köszönő leveleit, köszöntsék 80 születésnapja alkalmából.


Franciaország belügyminisztere arra szólított fel minden „hazafias” francia polgárt, hogy a biztonsági erőknél jelentkezzen tartalékos szolgálatra. Bernard Cazeneuve július 16-án, szombat este hangsúlyozta, hogy mindenki, aki akar, önkéntesként csatlakozhat a rendőrség munkájához.

Manuel Valls francia kormányfő eközben a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a nizzai merénylő csupán tette előtt röviddel fordult a radikális iszlámhoz. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó „nagyon gyorsan radikalizálódott” – mondta Valls. A kormányfő hozzátette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet célzottan olyan magányos elkövetőket szólít fel támadásra, akik „ismeretlenek titkosszolgálataink számára”.

A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán.


Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/58286_onkentes_tartalekosnak_hivjak_a_hazafias_franciakat


Oldal:  1 2 3 ...... 53 54 55 ...... 62 63 64