A Matasz Alsó-Normandia megyei partnerszervezete által rendezett verseny Thaon város körzetében zajlott, ahol a rajthoz álló 16 tartalékos csapat tagjainak normál menetfelszerelésben kellett teljesíteniük a kijelölt 15 kilométeres távot. A különböző állomásokon egyebek között tereptani felkészültségből, légi fotók alapján történő tájékozódásból, idegen hadseregek ismeretéből adtak számot. A feladatok között szerepelt továbbá személy- és járműátvizsgálás, lőszerismeret, kézigránátdobás, valamint lövészet, amit egy speciálisan kialakított barlangban hajtottak végre.

2015. május 30. Honvédelmi Nap Gödöllőn

Dátum: 2015. jún. 10. sze, 07:49 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Honvédelmi Nap Gödöllőn.Forrás:
http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2015-05-29-i-adas/


Gödöllő TV: Pest Megyei Védelmi nap az AlsóparkbanLátványos Védelmi napot rendezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei és Budapesti Szervezete, valamint a Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltség május 29-én az Alsóparkban. A 2009 óta minden évben a Madách Imre Szakközépiskolában megrendezett esemény olyan népszerű lett a diákok körében, hogy idén már minden gödöllői oktatási intézménynek elérhetővé kívánták tenni a szervezők ezt az izgalmas programot.
Az ejtőernyős ugrással, kutyás és önvédelmi bemutatókkal tarkított rendezvényen a Tartalékosok Szövetsége is képviseltette magát azzal a nem titkolt céllal, hogy az önkéntes honvédelem szerepét mutassa meg a diákoknak hiszen a sporthoz hasonlóan a honvédelmi kiképzés is állóképesség növelő és csapatmunkára nevelő feladat amelynek révén a benne részt vevő a társadalmi életben is jobb teljesítményekre lehet képes, hangzott el a megnyitó alkalmából.
A felnőttek körében a géppisztoly lövészet volt a legnépszerűbb míg a kisebbek inkább a kutyás bemutatókra és a tűzoltókra voltak kíváncsiak.
Szalay-­Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados elnök úr 24-i esti interjúja az M1 „Az este” c. műsorában.Forrás:
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2015-05-24-i-adas/Megújul a Magyar Tartalékosok Szövetsége

Dátum: 2015. máj. 26. k, 09:28 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20150522_mti_matasz_elnok_01.jpg
Budapest, 2015. május 22., péntek (MTI) - A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) megújítását, tagságának bővítését, fiatalítását tűzte ki céljául a szervezet új elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az MTI-nek adott interjújában kiemelte: azon dolgozik, hogy népszerűsítse az önkéntes honvédelem ügyét, a Magyar Honvédséget és a tartalékos katonai szolgálatot.

Szeretné elérni a magyar társadalomban azt a jelentős réteget, amelyhez tartozók fontosnak tartják a hon védelmét és szeretnének tenni hazájukért.

Befejeződött az MFO Misszió a magyarok számára

Dátum: 2015. máj. 06. sze, 10:21 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20150421_bp_mfo_misszio_02_k.jpgA Multinacionális Erők és Megfigyelők /Multinationale Force and Observers/, közismert nevén az „MFO misszió” 20 éves küldetés teljesítésével a magyar résztvevők számára befejeződött.

A Honvédelmi Minisztériumban tartott visszafogadó és egyben misszió záró rendezvényen Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarfőnök köszöntötte a résztvevőket. (április 21-én) A belügyminiszteri, honvédelmi miniszteri, vezérkarfőnöki, összhaderőnemi parancsnoki elismerések is igazolták a misszióban résztvevők helyállását.20150417_osszhadnmp_001_k.jpg
A hét elején Szalai-Bobrovniczki Kristóf t. százados, a MATASZ elnöke látogatást tett, Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ Missziós Tagozatának elnöke kíséretében, az Összhaderőnemi Parancsnokságon Székesfehérvár helyőrségben.Túl az első lépéseken.

Dátum: 2015. febr. 24. k, 10:04 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MATASZ új elnöke irányításával megtartotta első ülését, a most már teljes létszámban működő elnökség. Kérésének megfelelően az elnökségi tagok és a tagozatok egy része szóban is kiegészítette beszámolóját az eddig elvégzett munkáról, mely már a 2014. évi évértékelő előkészítésének szerves része.

201502_elnoksegi_01.jpg

Bemutatkozás, önéletrajz

Dátum: 2015. febr. 10. k, 11:35 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

 thumb__h_20150210_szalay_bobrovniczky_k.jpg_h_20150125_dr_toth_gergely_szds.jpg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados elnök, és
dr. Tóth Gergely százados elnökségi tag bemutatkozása, önéletrajza."A közgyűlés a korábban lemondott ügyvezető elnök helyére a budapesti Matasz-szervezet jelöltjét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost választotta meg, dr. Tóth Gergely százados pedig az elnökség tagja lett."

Tudósítás a küldöttgyűlésről

Dátum: 2015. febr. 09. h, 02:11 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Honvéd Kulturális Központ Gobelin terme adott otthont a MATASZ 2015. január 31-re összehívott rendkívüli küldöttgyűlésének. Reggel nyolc órától egymás után érkeztek a megyei szervezetek küldöttei.

A küldöttgyűlés megválasztotta a MATASZ elnökének Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados urat, elnökségi tagnak Dr. Tóth Gergely százados urat, az Ellenőrző Bizottság elnökének Dr. Bíró Ferenc nyá. őrnagy urat, tagjainak pedig Karáné Rózsa Ágnes t. százados asszonyt és Béres Ferenc nyá. őrnagy urat.

Új elnököt választottak a tartalékosok

Dátum: 2015. febr. 04. sze, 02:00 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

„Kétfajta embertípus van: az egyik, aki tartalékos, a másik, aki az akar lenni” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) soron kívüli közgyűlésén január 31-én, szombaton Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

A közgyűlés a korábban lemondott ügyvezető elnök helyére a budapesti Matasz-szervezet jelöltjét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost választotta meg, dr. Tóth Gergely százados pedig az elnökség tagja lett.


A MATASZ elnöki teendők ellátásával megbízott alelnöke, Munkácsi Sándor t. ezredes 2015. január 27-re rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, melynek fő témája a január 31-re meghirdetett rendkívüli küldöttgyűlés előkészítésének helyzete volt. Az ülésen megvitatták az alapszabály módosítási javaslatot, melynek a megyei szervezetek elnökeinek való kiküldésére Munkácsi úr intézkedett. A mandátum vizsgáló bizottság elnöke beszámolt az eddig, a megyei szervezetektől, illetve a MATASZ tagszervezeteitől beérkezett küldöttek mandátuma visszaigazolásának helyzetéről. Az elnökség meghallgatta a jelölő bizottság elnökének jelentését a jelölések alakulásáról, melyről elektronikus úton a megyei szervezetek tájékoztatást kaptak. Az ülésen részt vett a MATASZ Fővárosi Szervezetének elnöke Benke Tamás nyá. alezredes úr, aki bemutatta az elnökségnek, a szervezetébe tartozó Szalay-Bobrovniczky Kristóf urat,  szervezetünk elnök jelöltjét és az elnökségi tagjelöltet dr. Tóth Gergely urat. Szalay úr ezt követően röviden bemutatkozott az elnökségnek.  Elmondta, hogy a jelölést szívesen vállalja, mert kötelességének érzi a haza szolgálata ügyének képviseletét, segítését. Ő maga is vállalta az aktív műveleti tartalékosi szolgálatot. Elmondta, hogy szinte az elsők között volt, aki jelentkezett erre a szolgálatra és sok értékes tapasztalattal gazdagodott, mind a tatai kiképzés, mind pedig a szerződéskötése utáni behívása és szolgálatteljesítése során. Munkájából adódóan pontos ismeretekkel rendelkezik a tartalékosi rendszerről és úgy gondolja, hogy a Magyart Tartalékosok Szövetsége a jövőben, ebben a rendszerben sokkal nagyobb szerepet kaphat. Természetesen ahhoz, hogy ez meg is valósulhasson közös akarat, és nagyfokú elhívatottság szükséges.

20150127_elnk_ules.jpg

Dr. Tóth Gergely  szds. úr már a korábbi években is aktívan segítette a MATASZ munkáját, elegendő az, ha csak visszaemlékezünk arra, hogy a korábbi alapszabály elkészítésében oroszlánrészt vállalt.

Munkácsi úr a MATASZ képviseletében részt vett a HM 2015. évi feladatszabó értekezletén, melyről röviden beszámolt, de erről bővebben a küldöttgyűlésen kíván majd a tagságnak tájékoztatást adni.

Az elnökségi ülés Jásdi Balázs úrnak, a XV. Doni túra tapasztalatairól szóló beszámolójával zárult. A Doni túráról bővebben honlapunkon és a honvédelem.hu oldalon lehet olvasni.


Doni Hősök Emléktúra - 2015.01.26. - Eger TV

Dátum: 2015. jan. 28. sze, 12:50 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Közel kétszáz magyar, német, francia, olasz és cseh tartalékos vett részt a MATASZ által szervezett Doni Hősök Emléktúrán. 15. alkalommal rendezték már meg a többnapos túrát az 1943 januárjában elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt hősök emlékére. Jásdi Balázs főszervező azt mondja: valós teljesítménnyel akartak tisztelegni az egykori katonák előtt.
Teljesítették küldetésüket (honvedelem.hu)

Dátum: 2015. jan. 25. v, 04:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Idén is sikerrel zárult a XV. Doni Hősök Emléktúra. Az 1943-as doni katasztrófa hősi halottaira emlékező rendezvényen immáron több mint 200 fő vett részt. A hősök előtt tisztelgő zászlóalj ünnepélyes keretek között vonult be az egri Dobó István térre.


d2.jpg
Fotó: Rácz Tünde

A II. világháborús magyar katonai hagyományőrzők vezette menetben idén is becsatlakoztak a már-már hazajáró német és olasz tartalékos bajtársaik. A túra nemzetközi jellegét tovább erősítették a cseh és francia résztvevők is, miközben hazai színekben idén első alkalommal jöttek el önkéntes műveleti tartalékosok is. Ahogy Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra szervezője fogalmaz, immáron zászlóaljszintű méreteket ölt az évről-évre megemlékezők száma.

Az eddigi tizenöt év legnagyobb létszámú emléktúrája pont e népszerűsége végett idén egy újítással vette kezdetét. A résztvevőket három külön kiinduló pontról elindított szakaszra bontották, amelyek mindegyikének saját útvonalat kellett bejárni, ezzel is növelve az érinthető települések számát. Már pedig a falvak és városok részéről igencsak nagy az igény arra, hogy a hagyományőrzők, aktív és tartalékos katonák alkotta egységek megforduljanak náluk és közösen gyújtsanak gyertyát, helyezzenek el koszorút az elesett hősök emlékére.

A Doni Hősök Emléktúra szakaszai az egri várban találkoztak össze. Itt a szükséges szerelvényigazítások után hosszú oszlopba sorakozva indultak meg a város fő terére. Útjuk során számtalan járókelőt nyűgöztek le, akik közül sokan a menet után eredtek, hogy kiderítsék, mi végre is masírozhatnak a régi és mai kor katonái. A Dobó István téren hamar választ kaptak kérdéseikre, hiszen az emlékőrző zászlóalj felsorakozott és egy hatalmas díszőrséget alkotva koszorút helyeztek el a hősök emlékére, a történelmi város minorita templománál.

Ezután a Szent Antal templomban ünnepi misén emlékeztek meg és imádkoztak a hajdan élt, harcolt és elesett hősök üdvözüléséért. A szentmisét követően dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője méltatta az emléktúra eszméjét és résztvevőit.

Cikk: Snoj Péter
Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/48914_teljesitettek_kuldetesuket

Fotók:
Elindult a XV. Doni Hősök EmléktúraOldal:  1 2 3 ...... 54 55 56