Megemlékezés és büszkeség

Dátum: 2016. jan. 31. v, 07:34 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A toll berozsdásodik, a tinta beszárad, az elfojtott gondolat előbb-utóbb elhal. Megírhatjuk-e, amit nem írtak meg kellő időben? Hogy tanulsággá váljon és minden időben erkölcsi alapként szolgáljon a 2. magyar hadsereg katonai, nemzeti, emberi hősiességének felülmúlhatatlan megnyilvánulása – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes január 30-án, szombaton délután, Hajdúnánáson.

Elindult a Doni Hősök Emléktúra

Dátum: 2016. jan. 29. p, 09:29 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Immáron tizenhatodik alkalommal kezdtek menetelésbe a Doni Hősök Emléktúra régi és új résztvevői január 28-án, csütörtökön. Idén első alkalommal öt szakasz, öt különböző útvonalat jár be, hogy minél több települést érintve tiszteleghessenek a második világháborús hősi halottak előtt.

A szervezők örömére a rendezvény már nem csak hagyományőrző, de hivatásos katonák és civil résztvevő körökben is egyre népszerűbb. Idén körülbelül háromszáz résztvevő menetel együtt, öt szakaszba osztva. Az alegységekben vegyesen találni katonákat, hagyományőrzőket, valamint a debreceni Kratocvhil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjait. Hozzájuk csatlakoznak a Magyar Tartalékosok Szövetségének, valamint a francia, a német és az olasz bajtársi szervezetek tagjaiÉrtekezlet a történelmi falak között.

Dátum: 2016. jan. 29. p, 08:31 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A honvédelmi miniszter a honvédelmi szervezetek vezető állománya részére a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletet tartott csütörtök (január 28.) délelőtt.

Az értekezleten a honvédelmi miniszter a vezérkarfőnökkel együtt értékelte a honvédelmi tárca, benne a Magyar Honvédség 2015. évi tevékenységét, valamint meghatározta a következő év fő feladatait.


A miniszter és a vezérkarfőnök az értekezlet után tartott sajtótájékoztatón is több olyan fontos megállapítást tett, amely a MATASZ-t is érinti.2016_doni_m_parancs_k.jpgA Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Benkő Tibor vezérezredes ünnepi parancsának ismertetésével kezdődik január 28-án este pontban 18.00 órakor az ország négy részében - Tata, Debrecen, Eger és Sátoraljaújhely körzetében - a XVI. Doni Hősök Emléktúra.

Debrecen körzetében:2016_doni_m_eger2_k.jpg
Hajdúböszörmény – Debrecenből indulva a hajdúvárosok egy részében tartanak megemlékezéseket.

Eger körzetében:
Bélapátfalváról indul, a Bükk ösvényein keresztül Felsőtárkányba érnek be péntek este, szombaton az Egri várból vonulnak le a városba.

Bővebbe
n az útvonalakról és programokról a hír folytatásában olvashat (kattintson a 'Továbbra...'):


„Nemcsak áldozatot hoztak, de példát is mutattak a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonái 73 évvel ezelőtt a Don mentén vívott harcokban” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes január 12-én kedden, Budapesten, a doni áttörés évfordulóján rendezett megemlékezésen.

A beszédet követően elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait a múzeum falán található emléktáblánál, majd pedig dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes átadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a január 28-án kezdődő 16. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének.

Jásdi Balázs a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: idén olyan sokan jelentkeztek az emléktúrára, hogy négy csoportra kellett osztani a vonulókat. A résztvevők Komárom-Esztergom, Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megyékből indulnak majd gyalog Egerbe, ahová 30-40 kilométer megtétele után érkeznek meg. A túra fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a résztvevők között pedig jelen lesznek különböző hagyományőrző szervezetek és a Magyar Tartalékosok Szövetségének tagjai, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulói.


Másik cikk: http://www.uni-nke.hu/hirek/2016/01/12/a-doni-katasztrofara-emlekeztek


Dolgos évzáró

Dátum: 2016. jan. 12. k, 08:07 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20151229_beszamolo_1_k.jpg
A MATASZ operatív feladatainak ellátása, a napi munkavégzés hatékonyságának javítása érdekében, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a MATASZ elnöke megbízása alapján létrehozott munkabizottság több meghívott személlyel kiegészülve, 2015. december 29-én, Pomázon, a pest megyei szervezet székhelyén tartotta évzáró megbeszélését.


Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Dátum: 2015. dec. 21. h, 09:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és BOLDOG ÚJ ÉVET

KÍVÁN


a


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE
2015_matasz_karacsony.jpgAlapos előkészítés és szerezés előzte meg az Első Szegedi Jótékonysági téli félmaraton futóversenyt. A versenyt két kategóriában, (férfi és női) három-három versenyszámban, és a felnőtt versenyszámokban külön került értékelésre a fegyveres erők és testületek tagjainak elért eredményei ezeken belül a tartalékosok elért eredményei.
Ennek a feladatnak a gondozását és díjazását vállalta fel a MATASZ, Demcsák Zoltán ömt. hadnagy, megyei alelnökünk, ismert sportoló Barátunk!
A verseny egyben jótékonysági célokat is szolgál, a bevételeit a Szegedi újszülöttek alapítvány javára utalják át a szervezők.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ifjúsági és Hagyományőrző Tagozat 2015. december 05-én részt vett a Heves megyei szervezet által rendezett Mikulás kupán. A Tagozat állományából 16 fő vett részt az eseményen. A HM EI Zrt. biztosított buszt az utazáshoz.
Négyen csatlakoztak a Pest megyei szervezettől is. A verseny jó hangulatban zajlott. A Tagozatból Váradi Tamás határőr zászlós egyéni kispuska lövészetben az 5. helyezést érte el.
A rendezők különdíjjal jutalmazták, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tagozat indította a legtöbb gyermekkorú versenyzőt (6 főt).
A német tartalékos bajtársak által felajánlott ajándéktárgyakkal jutalmazták a gyermek tagtársakat.
FOTÓK: http://www.matasz.com/gsztk/sgallery/gallery.php?view.20.1

Az egri kórházban jótékonykodtak a német tartalékosok

A németországi Unterfranken megyéből érkezett kamion értékes szállítmány hozott a megyeszékhelyre. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete által rendezett hagyományos Mikulás-kupán résztvevő német obsitosok - itteni partnereikkel közösen – egyebek mellett két tucatnyi kórházi ágyat, asztalt és hűtőt, huszonegy matracot, továbbá szemetes tárolókat, mozgatható beltéri vécéket, lámpákat, óvodai berendezéseket, gyermekeknek szánt rollerokat, kerékpárokat rakodtak ki. Az utóbbiak a szalaparti gyermekintézménybe, az egészségügyi felszerelések pedig a Markhot Ferenc kórházba kerültek.


A megyei kórház ebben az évben már másodszor kapott adományt a helyi és a német tartalékosok jóvoltából.


Találkozók a Honvédelmi Minisztériumban

Dátum: 2015. dec. 15. k, 05:27 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Felsőszintű találkozókra került sor az elmúlt időszakban, a Honvédelmi Minisztériumban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a MATASZ elnöke előbb dr. Simicskó István honvédelmi miniszterrel, majd később Vargha Tamás parlamenti államtitkárral, miniszterhelyettessel folytatott megbeszélést. Mindkét megbeszélésen áttekintették a minisztérium és a MATASZ kapcsolatának jelenlegi helyzetét, valamint a honvédelem érdekében az együttműködés jövőbeni továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Az együttműködési feladatok sorában fontos teendők hárulnak a MATASZ-ra a tartalékosok két behívásuk közötti időszakban történő összefogására, ezen belül katonai elméleti-gyakorlati kiképzettségük szinten tartásában, biztonságpolitikai ismereteik bővítésében. A MATASZ nem csak a tényleges tartalékosok számára nyújt önkéntes szervezeti formát, hanem mindazok számára, akik fontosnak tartják a honvédelem ügyét és ennek érdekében a MATASZ nyújtotta lehetőségekkel élni szeretnének, hogy egyrészt honvédelmi elméleti ismereteik bővüljenek, másrészt a gyakorlatban növelni tudják egyéni védelmi képességeiket, állóképességüket maguk és szűkebb környeztük számára. A MATASZ szervezeteiben lehetőséget nyújt a fegyveres erőkből és testületekből kivált, jó felkészültséggel rendelkező, esetleg nemzetközi tapasztalatokban jártas személyeknek is, hogy tudásukat, képzettségüket átadhassák az érdeklődőknek.

A Honvédelmi Minisztérium és a MATASZ megújított együttműködési megállapodása hamarosan aláírásra kerül.

Széles Ernő ny.ddtbk.A NKE Rendészettudományi Kar dékánjának meghívására, az "Értékőrzés és Hagyományápolás" című találkozón a MATASZ-t Jásdi Balázs képviselte, amit az NKE RTK Farkasvölgyi úti bázisán tartottak december 2-án.

Dr. habil. Boda József nb. vezérőrnagy, dékán beszámolt arról. hogy az egyetemi kar 2017-ig felállít egy hagyományőrző szakaszt, korhű egyenruhákkal felszerelve.

Mint a MATASZ Hagyományőrző Tagozat vezetője, Jásdi Balázs tájékoztatta a résztvevőket a tizenhét év alatt összegyűjtött tapasztalatokról és azokat felajánlotta az RTK számára.

Egy kétoldalúan hasznos, szervezeteink közötti együttműködés kialakításáról folytattak megbeszélést.

http://rtk.uni-nke.hu/karunkrol/hirek/2015/12/03/ertekorzes-es-hagyomanyapolas

2015. október 3. Toborzónap, MATASZ lőverseny fotók

Dátum: 2015. nov. 12. cs, 07:52 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

2015. október 3. Toborzónap, MATASZ lőverseny 
2015. október 3. Toborzónap, MATASZ lőverseny

A Szövetség megalakulásának 14. évfordulója alkalmából szervezett lőverseny, és a bemutatók fotói.

A képeket készítette: Duruczné Téglás Dóra, Altiszti Akadémia, Szentendre


Oldal:  1 2 3 ...... 57 58 59 60 61 62