Szalay-­Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados elnök úr 24-i esti interjúja az M1 „Az este” c. műsorában.Forrás:
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2015-05-24-i-adas/Megújul a Magyar Tartalékosok Szövetsége

Dátum: 2015. máj. 26. k, 09:28 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20150522_mti_matasz_elnok_01.jpg
Budapest, 2015. május 22., péntek (MTI) - A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) megújítását, tagságának bővítését, fiatalítását tűzte ki céljául a szervezet új elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az MTI-nek adott interjújában kiemelte: azon dolgozik, hogy népszerűsítse az önkéntes honvédelem ügyét, a Magyar Honvédséget és a tartalékos katonai szolgálatot.

Szeretné elérni a magyar társadalomban azt a jelentős réteget, amelyhez tartozók fontosnak tartják a hon védelmét és szeretnének tenni hazájukért.

Befejeződött az MFO Misszió a magyarok számára

Dátum: 2015. máj. 06. sze, 10:21 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20150421_bp_mfo_misszio_02_k.jpgA Multinacionális Erők és Megfigyelők /Multinationale Force and Observers/, közismert nevén az „MFO misszió” 20 éves küldetés teljesítésével a magyar résztvevők számára befejeződött.

A Honvédelmi Minisztériumban tartott visszafogadó és egyben misszió záró rendezvényen Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarfőnök köszöntötte a résztvevőket. (április 21-én) A belügyminiszteri, honvédelmi miniszteri, vezérkarfőnöki, összhaderőnemi parancsnoki elismerések is igazolták a misszióban résztvevők helyállását.20150417_osszhadnmp_001_k.jpg
A hét elején Szalai-Bobrovniczki Kristóf t. százados, a MATASZ elnöke látogatást tett, Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ Missziós Tagozatának elnöke kíséretében, az Összhaderőnemi Parancsnokságon Székesfehérvár helyőrségben.Túl az első lépéseken.

Dátum: 2015. febr. 24. k, 10:04 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A MATASZ új elnöke irányításával megtartotta első ülését, a most már teljes létszámban működő elnökség. Kérésének megfelelően az elnökségi tagok és a tagozatok egy része szóban is kiegészítette beszámolóját az eddig elvégzett munkáról, mely már a 2014. évi évértékelő előkészítésének szerves része.

201502_elnoksegi_01.jpg

Bemutatkozás, önéletrajz

Dátum: 2015. febr. 10. k, 11:35 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

 thumb__h_20150210_szalay_bobrovniczky_k.jpg_h_20150125_dr_toth_gergely_szds.jpg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados elnök, és
dr. Tóth Gergely százados elnökségi tag bemutatkozása, önéletrajza."A közgyűlés a korábban lemondott ügyvezető elnök helyére a budapesti Matasz-szervezet jelöltjét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost választotta meg, dr. Tóth Gergely százados pedig az elnökség tagja lett."

Tudósítás a küldöttgyűlésről

Dátum: 2015. febr. 09. h, 02:11 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Honvéd Kulturális Központ Gobelin terme adott otthont a MATASZ 2015. január 31-re összehívott rendkívüli küldöttgyűlésének. Reggel nyolc órától egymás után érkeztek a megyei szervezetek küldöttei.

A küldöttgyűlés megválasztotta a MATASZ elnökének Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados urat, elnökségi tagnak Dr. Tóth Gergely százados urat, az Ellenőrző Bizottság elnökének Dr. Bíró Ferenc nyá. őrnagy urat, tagjainak pedig Karáné Rózsa Ágnes t. százados asszonyt és Béres Ferenc nyá. őrnagy urat.

Új elnököt választottak a tartalékosok

Dátum: 2015. febr. 04. sze, 02:00 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

„Kétfajta embertípus van: az egyik, aki tartalékos, a másik, aki az akar lenni” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) soron kívüli közgyűlésén január 31-én, szombaton Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

A közgyűlés a korábban lemondott ügyvezető elnök helyére a budapesti Matasz-szervezet jelöltjét, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századost választotta meg, dr. Tóth Gergely százados pedig az elnökség tagja lett.


A MATASZ elnöki teendők ellátásával megbízott alelnöke, Munkácsi Sándor t. ezredes 2015. január 27-re rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, melynek fő témája a január 31-re meghirdetett rendkívüli küldöttgyűlés előkészítésének helyzete volt. Az ülésen megvitatták az alapszabály módosítási javaslatot, melynek a megyei szervezetek elnökeinek való kiküldésére Munkácsi úr intézkedett. A mandátum vizsgáló bizottság elnöke beszámolt az eddig, a megyei szervezetektől, illetve a MATASZ tagszervezeteitől beérkezett küldöttek mandátuma visszaigazolásának helyzetéről. Az elnökség meghallgatta a jelölő bizottság elnökének jelentését a jelölések alakulásáról, melyről elektronikus úton a megyei szervezetek tájékoztatást kaptak. Az ülésen részt vett a MATASZ Fővárosi Szervezetének elnöke Benke Tamás nyá. alezredes úr, aki bemutatta az elnökségnek, a szervezetébe tartozó Szalay-Bobrovniczky Kristóf urat,  szervezetünk elnök jelöltjét és az elnökségi tagjelöltet dr. Tóth Gergely urat. Szalay úr ezt követően röviden bemutatkozott az elnökségnek.  Elmondta, hogy a jelölést szívesen vállalja, mert kötelességének érzi a haza szolgálata ügyének képviseletét, segítését. Ő maga is vállalta az aktív műveleti tartalékosi szolgálatot. Elmondta, hogy szinte az elsők között volt, aki jelentkezett erre a szolgálatra és sok értékes tapasztalattal gazdagodott, mind a tatai kiképzés, mind pedig a szerződéskötése utáni behívása és szolgálatteljesítése során. Munkájából adódóan pontos ismeretekkel rendelkezik a tartalékosi rendszerről és úgy gondolja, hogy a Magyart Tartalékosok Szövetsége a jövőben, ebben a rendszerben sokkal nagyobb szerepet kaphat. Természetesen ahhoz, hogy ez meg is valósulhasson közös akarat, és nagyfokú elhívatottság szükséges.

20150127_elnk_ules.jpg

Dr. Tóth Gergely  szds. úr már a korábbi években is aktívan segítette a MATASZ munkáját, elegendő az, ha csak visszaemlékezünk arra, hogy a korábbi alapszabály elkészítésében oroszlánrészt vállalt.

Munkácsi úr a MATASZ képviseletében részt vett a HM 2015. évi feladatszabó értekezletén, melyről röviden beszámolt, de erről bővebben a küldöttgyűlésen kíván majd a tagságnak tájékoztatást adni.

Az elnökségi ülés Jásdi Balázs úrnak, a XV. Doni túra tapasztalatairól szóló beszámolójával zárult. A Doni túráról bővebben honlapunkon és a honvédelem.hu oldalon lehet olvasni.


Doni Hősök Emléktúra - 2015.01.26. - Eger TV

Dátum: 2015. jan. 28. sze, 12:50 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Közel kétszáz magyar, német, francia, olasz és cseh tartalékos vett részt a MATASZ által szervezett Doni Hősök Emléktúrán. 15. alkalommal rendezték már meg a többnapos túrát az 1943 januárjában elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt hősök emlékére. Jásdi Balázs főszervező azt mondja: valós teljesítménnyel akartak tisztelegni az egykori katonák előtt.
Teljesítették küldetésüket (honvedelem.hu)

Dátum: 2015. jan. 25. v, 04:24 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat


Idén is sikerrel zárult a XV. Doni Hősök Emléktúra. Az 1943-as doni katasztrófa hősi halottaira emlékező rendezvényen immáron több mint 200 fő vett részt. A hősök előtt tisztelgő zászlóalj ünnepélyes keretek között vonult be az egri Dobó István térre.


d2.jpg
Fotó: Rácz Tünde

A II. világháborús magyar katonai hagyományőrzők vezette menetben idén is becsatlakoztak a már-már hazajáró német és olasz tartalékos bajtársaik. A túra nemzetközi jellegét tovább erősítették a cseh és francia résztvevők is, miközben hazai színekben idén első alkalommal jöttek el önkéntes műveleti tartalékosok is. Ahogy Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra szervezője fogalmaz, immáron zászlóaljszintű méreteket ölt az évről-évre megemlékezők száma.

Az eddigi tizenöt év legnagyobb létszámú emléktúrája pont e népszerűsége végett idén egy újítással vette kezdetét. A résztvevőket három külön kiinduló pontról elindított szakaszra bontották, amelyek mindegyikének saját útvonalat kellett bejárni, ezzel is növelve az érinthető települések számát. Már pedig a falvak és városok részéről igencsak nagy az igény arra, hogy a hagyományőrzők, aktív és tartalékos katonák alkotta egységek megforduljanak náluk és közösen gyújtsanak gyertyát, helyezzenek el koszorút az elesett hősök emlékére.

A Doni Hősök Emléktúra szakaszai az egri várban találkoztak össze. Itt a szükséges szerelvényigazítások után hosszú oszlopba sorakozva indultak meg a város fő terére. Útjuk során számtalan járókelőt nyűgöztek le, akik közül sokan a menet után eredtek, hogy kiderítsék, mi végre is masírozhatnak a régi és mai kor katonái. A Dobó István téren hamar választ kaptak kérdéseikre, hiszen az emlékőrző zászlóalj felsorakozott és egy hatalmas díszőrséget alkotva koszorút helyeztek el a hősök emlékére, a történelmi város minorita templománál.

Ezután a Szent Antal templomban ünnepi misén emlékeztek meg és imádkoztak a hajdan élt, harcolt és elesett hősök üdvözüléséért. A szentmisét követően dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője méltatta az emléktúra eszméjét és résztvevőit.

Cikk: Snoj Péter
Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/48914_teljesitettek_kuldetesuket

Fotók:
Elindult a XV. Doni Hősök EmléktúraÚj könyvekkel bővült a Tudományos Szakkönyvtár

Dátum: 2015. jan. 23. p, 01:58 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetség(MATASZ) elnökségi tagjai 2015. január 14-én látogatást tettek az MH Kiképzési és Doktrinális Központnál (MH KDK). A vendégeket Dr. Besenyő János alezredes, az MH KDK Doktrinális Koncepciófejlesztési Osztály (DKO) megbízott osztályvezetője fogadta.

_h_20150114_szakkonyvtar.jpg

Az Elnökség tagjai megtekintették a Tudományos Szakkönyvtárat, majd a látogatás keretében szakmai témájú könyveket adományoztak a könyvtár részére, melyet Prof. dr. Werner Braun, a Bajor Unterfranken Megyei Tartalékos Szövetség tagja ajánlott fel a tudományos kutatómunka, az általános biztonságpolitikai ismeretek bővítése, valamint a nyelvismeret fejlesztése illetve szinten tartása céljából. A könyveket Munkácsi Sándor, a MATASZ elnöki teendők ellátásával megbízott alelnöke, valamint Baán Norbert elnökségi tag adta át. Az adományban elsősorban német és angol nyelvű biztonságpolitika, katonai, katasztrófavédelmi témaköröket érintő periodikák és könyvek kaptak helyet.


A köteteket a megbízott osztályvezető, valamint Lugosi Zsuzsanna, a Szakkönyvtár vezetője vette át. Dr. Besenyő alezredes megköszönte az adományozott könyveket és elmondta, bízik abban, hogy a kialakult együttműködés továbbra is gyümölcsöző marad.


Szöveg: Varga Bernadett zászlós

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend

Dátum: 2015. jan. 18. v, 10:22 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

15. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA
menetrend
matasz_diszparancs_2015_k.jpgA 2014. évi túránk tapasztalatai alapján a 2015. január 22-25.-e között megrendezésre kerülő menetet három csapatra kell bontsuk. Így egy időben három helyszínről indulunk és az alábbi menetrend szerint haladunk és csatlakozunk egymáshoz.


Beérkezés 2015. január 22.-e csütörtök 16.00-18.00.
    Mátraderecske (1. szakasz)
    Bélapátfalva (2. szakasz)
    Bogács (3. szakasz)
    18.30 rövid megemlékezés
    19.00 vacsora

2015. január 23 péntek, 05.30. ébresztő-reggeli stb. 07.00. gyalogmenet
    1. szakasz – Szajla 12.00. gyertyagyújtás és ebéd
    13.30 menet Sirokra, ott 16.00. megemlékezés és
    vacsora. Szállás a tornateremben.
    2. szakasz – 07.00 menet Felsőtárkányba a kijelölt
    turista (zöld és piros) úton. 17.00. megemlékezés,
    rendhagyó történelem óra a művelődési házban
    18.30 vacsora. Szállás és parkolás az iskolában.
    3. Szakasz – 07.00 menet Bükkzsércre 09.00 rövid
    megemlékezés és felszerelés bemutató, szendvics és
    tea elfogyasztása.
    10.30. menet-Felsőtárkányba (csatlakozás a 2. szakaszhoz),
    további program a 2. szakasszal.

2015. január 24. szombat, ébresztő és reggeli az előző nap szerint. 07.00. gyalogmenet
    1. szakasz – Egerbaktára gyalog, onnan busszal Eger határáig
        (vár mögötti parkolóba)
    2-3. szakasz – a kék jelzésen megy Egerbe a vár északi, hátsó kapujához.
    Ebéd útközben „kenyérzsákból”.
    (2-3. szakasz Felsőtárkányból az iskolától indul Egerbe)
A várból a hátsó kapun át rendőri biztosítással a Dobó térre megy a teljes csapat.
A német katonák reggel, a Felsőtárkányi temetőben megkoszorúzzák a német katonai emlékművet.
   EGERBEN a Dobó téren:
    14.10- szerelvény igazítás 14.20 jelentés beadás,

    14.30 gyertyagyújtás az emléktáblánál.
    15.00 megemlékező mise a Dobó téri Minorita (egykori helyőrségi) templomban. Átvonulás a vacsora helyszínére.
Szállás és vacsora a Kossuth Zsuzsa szakközépiskolában a Bem tábornok út 3.-ban.
    18.30-tól záró vacsora.

2015. január 25. vasárnap, 07.00. ébresztő, reggeli egyénileg (az előírtak szerint, hozott élelemből) 08.30-ig a szálláshely kiürítése és hazautazás.

XV. Doni Hősök Emléktúra - részletes menetrend - PDF

A 15. Doni Hősök Emléktúra Ismertetése

A közbülső időpontok változhatnak, a települések sorrendje és a szálláshelyek azonban nem fognak változni.
Az 1. szakaszba zömében az aktív tartalékosok lesznek beosztva, a 2. szakaszba a külföldi tartalékosok és hagyományőrzők, a 3. szakaszba pedig a civil vendégeink és hagyományőrzők.


A szombati napra is szeretettel várják az érdeklődőket Egerben!
A csatlakozni vágyók (civilek) a 3. szakasszal mehetnek együtt a túrán!


A túra fővédnöke Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere (a térség országgyűlési képviselője), az útba indító díszparancsot Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar Főnök adta ki, a szervezést segíti a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF), logisztikai támogatást a Magyar Honvédség biztosítja.

A sikeres végrehajtást támogatja Eger város, Egererdő Zrt., és a rendezvényt vendégül látott települések , magánszemélyek.

Helyszín: Eger és térsége.

Budapest, 2015. január 12.
Jásdi Balázs
főszervező

Oldal:  1 2 3 ...... 61 62 63