A 21. században a magyar katonák a békét szolgálják itthon és a határainknál, a békét és a biztonságot szolgálják szerte a világban. Ez azt mutatja, hogy a Magyar Honvédség katonái jól felkészültek – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 28-án, csütörtökön, Nyíregyházán, az MH KFOR Kontingens 16. váltásának visszafogadó ünnepségén.

A honvédelmi miniszter szerint a Koszovóból a közelmúltban hazatért 350 magyar katona visszafogadó ünnepsége többről szól, mint a köszöntésről. „Szeretnénk kifejezni szeretetünket, tiszteletünket. Örülünk annak, hogy vannak magyar állampolgárok, férfiak és hölgyek, akik vállalják a haza védelmének szent szolgálatát. Egyedülálló hivatást választottak, akár szerződéses, akár hivatásos állományban szolgálnak, hiszen lehet-e annál szebb hivatás, amellyel mások életét védelmezik. (…) Nekünk, civileknek, akik ennek a nemzetnek a tagjai vagyunk, tiszteletet kell adni az önök irányába” – emelte ki dr. Simicskó István. Hozzátette: köszönet illeti a katonák hozzátartozóit is, akik vállalták, hogy szerettük olykor távol van az otthontól. „De ezt egy nemes ügyért teszik. Azért teszik, hogy egy jobb, békésebb és biztonságosabb világban élhessünk” – fogalmazott.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere beszédében hangsúlyozta: habár a város az elmúlt években sokat fejlődött, de a lakosok jól tudják, hogy biztonság és béke nélkül nincs semmilyen fejlődés, és a meglévő eredményeket sem lehet fenntartani. „Ennek az ünnepségnek a fő üzenete, hogy a nyíregyháziak nevében is kifejezzük köszönetünket és elismerésünket azért a szolgálatért, amit önök ebben a misszióban végeztek. Ez az a város, ahol mindig szeretettel várjuk és fogadjuk azokat, akik az országot védik, a békénket szolgálják, nemzetközi missziók kötelezettsége alapján is” – fogalmazott a városvezető.A rendezvényen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter huszonhét katona számára adott át elismerést, ezzel is megköszönve a katonák szolgálatát és áldozatos munkáját. A visszafogadó ünnepségen jelen volt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete is, aki beszédében köszönetet mondott a KFOR-misszióból hazatérő katonáknak, és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság számára hazánk fontos szövetséges. Lindsay nagykövet emlékeztetett arra is, hogy idén számos alkalommal tartottak közös gyakorlatokat brit és magyar katonák, valamint tíz év óta először végzett magyar diák a Védelmi Tudományok Királyi Főiskoláján. A sandhursti Királyi Katonai Akadémia pedig az elmúlt két évben ötödször tartott tanfolyamot a magyar hallgatóknak.A nagykövet az ünnepség végén jelképesen átadta dr. Simicskó Istvánnak a brit haderőtől megvásárolt hadfelszerelést. Az úgynevezett inkurrencia, vagyis a brit haderőtől vásárolt csomag tízezer egyenruhát és harminc Land Rover terepjárót tartalmaz. A brit haderőtől átvett anyagokat a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékosai fogják használni. Dr. Simicskó István hangsúlyozta: nagyon fontos a tartalékos rendszer, hiszen Magyarország biztonságát és a Magyar Honvédség képességeit erősíti. „Nincsen igazi, ütőképes, modern haderő megfelelő tartalékok nélkül” – mondta.E gondolatot jegyében a nap folyamán dr. Simicskó István, dr. Kovács Ferenc polgármester és Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka közösen írta alá azt a megállapodást, amely értelmében hamarosan Nyírteleken is megkezdi munkáját egy, a területvédelmi tartalékosok képzéséért felelős kiképzőszázad.  Fotó: Rácz Tünde
 
  Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/65549_a_magyar_katonak_a_beket_es_a_biztonsagot_szolgaljak