Hszi Csin-ping kínai elnök közvetett irányítása alá kerül január 1-től az ország félkatonai rendőri ereje, a másfélmillió fős Népi Fegyveres Rendőrség - jelentette a South China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap a Hszinhua állami hírügynökségre hivatkozva.

A fegyveres rendőrség a Kína haderejét vezető Központi Katonai Bizottság (KKB) irányítása alá kerül, amelyet Hszi Csin-ping elnököl. A Népi Fegyveres Rendőrség lényegében egy tartalék haderő, a nemzeti gárda szerepét tölti be háború esetén, békeidőben pedig a határvédelemmel, a tűzvédelemmel, továbbá tüntetések leverésével és a terrorelhárítással kapcsolatos feladatokat lát el – írta az SCMP. A hongkongi napilap hozzátette: a félkatonai szervezetet kifejezetten a nyugtalan térségekben, például az ujgurok lakta nyugati Hszincsiang tartományban vetik be.

Mint azt az SCMP megjegyezte: a kínai elnök az öt évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta nagyszabású korszerűsítést rendelt el az ország hadseregénél, a Népi Felszabadító Hadseregnél, amely egyben a világ legnagyobb hadereje az aktív szolgálatot teljesítők számának tekintetében. Hszi egyebek mellett csökkentette a nem harcoló állomány létszámát, leegyszerűsítette a hadsereg szervezeti struktúráját és tömérdek pénzt fektetett a fegyverfejlesztésbe. Hszi amellett, hogy a Központi Katonai Bizottság elnöke, az évek során megszilárdította hatalmát a hadsereg felett, hozzá hű embereket helyezett kulcspozíciókba az ázsiai óriás katonaságában – írta a hongkongi napilap. A Hszinhua nem közölt részleteket arról, hogy mi indokolta az átszervezést.

A Zsenmin Zsipao című központi pártlap csütörtöki kommentárjáéban azt írta: a lépés szükséges az ország biztonságának szavatolásához és népszerűsíti az erős hadsereg létrehozására kitűzött célt. A fegyveres rendőrség független marad az ország hadseregétől, és folytatja jelenlegi feladatkörének az ellátását – tette hozzá a pártlap. Megfigyelők szerint a változtatás valódi célja az, hogy Hszinek feleljen az ország minden fegyveres szervezete. Más szakértők szerint azonban a lépés megfelel a kínai alkotmánynak, hiszen annak értelmében a KKB alá tartozik az ország fegyveres erejének összessége. Kína évtizedek óta nem háborúzott, de megfigyelők szerint nagyhatalmi törekvéseihez nélkülözhetetlen egy modern, ütőképes hadsereg, melynek létrehozása Hszi politikájának egyik hosszú távú célja.