M E G H Í V Ó

A Magyar Légierő Önálló Fegyvernemmé Válása 80. Évfordulója alkalmával tartandó ünnepségre

2018. December 31-én
Helye: Miskolci repülőtér

09.00 – 09.20 Ünnepi megemlékezés
Tartja: Pető Sándor
09.20 – 09.40 A katonai repülés története
(filmvetítés)
10.00- 14.30 80 fő polgári utas repültetése
(Csak jó idő esetén!)
10.00-12.00 Beszélgetés a honvédelemről, a repülésről
13.00 -15.00 Ó év búcsúztató ebéd a rendezvényen résztevők számára
14.15 Elismerések átadása
Az elismeréseket átadja: Pető Sándor
MATASZ Borsod Megyei Elnöke


Ingyenesen igénybevehető: sétarepülés Miskolc felett


Egész nap MATASZ tagtoborzás!


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Magyar Tartalékosok Szövetsége
Borsod Megyei Elnökség
Pető Sándor
Megyei elnök


A rendezvény fővédnöke:
Széles Ernő ny.ddtbk.
MATASZ Elnök
TÁMOGATÓINK:
Honvédelmi Sportszövetség
Magyar Tartalékosok SzövetségeAz átfogó fejlesztéseknek köszönhetően olyan honvédség jön létre, amely képes és kész az országot megvédeni – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 13-án, csütörtökön, a szolnoki helikopterbázison tartott vezetői állománygyűlésen.

01.jpg

Videó: https://youtu.be/NBei2G39p8Y

20181213_honvedelemhu.jpg


A miniszter a tárca felsővezetői és a honvédség parancsnokai előtt tartott előadásában elmondta, az Országgyűlés szerdai döntése nyomán minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy a honvédség szervezeti és technikai fejlesztését, átalakítását végigvigyék. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program érinti a haderő minden részét, új eszközöket, fegyvereket, helikoptereket, repülőket és járműveket szereznek be, de átalakítják a minisztérium és a Magyar Honvédség működését is, mégpedig úgy, hogy szétválasztják a két szervezetet. Ilyen átfogó, minden részletre kiterjedő modernizációra az utóbbi évtizedekben nem volt példa – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy egy valóban ütőképes, bármikor, bármilyen körülmények között bevethető hadsereg jön létre a program végén.

A konkrét technikai fejlesztésekről elmondta, a napokban adtak át mintegy tízezer, magyar szakemberek által összeszerelt új fegyvert, köztük pisztolyokat, gépkarabélyokat és géppisztolyokat. Felújították a meglévő harci helikoptereket, s újakat is vásárolnak; összesen mintegy 40 forgószárnyasra van szüksége az országnak – mondta. Megérkeztek az első szállító repülőgépek, és mintegy 800 új járművet vásároltak eddig, de a tervek szerint harcjárműveket is beszereznek majd. A katonák felszerelésének fejlesztése is előrehaladott állapotban van, ennek része a Digitális Katona program – fűzte hozzá. A miniszter kiemelte: a kormány támogatását élvező fejlesztési program végigvitelére garanciát jelent a tárca költségvetésének folyamatos emelkedése. Korábban azt a célt tűzték ki, hogy 2024-re a GDP 2 százalékát kell elérje a honvédelmi kiadások mértéke, de ezt előbb is elérhetik – mondta a miniszter, hozzátéve hogy idén a tervezett 1,1 százalék helyett a GDP 1,4 százalékát fordítjuk már a védelmi kiadásokra.

02.jpg

A technikai eszközök fejlesztésén túl a program célkitűzései között szerepel a katonák életpálya-modelljének folyamatos fejlesztése, beleértve az illetmények emelését és lakhatásuk támogatását. „Az ország számára a katonák hivatása nélkülözhetetlen, ezért megbecsülést érdemelnek mind erkölcsi, mind pedig anyagi értelemben” – hangsúlyozta. A jövőben változás lesz az is, hogy egyszerűsítik egyes beosztások betöltésének feltételrendszerét, ezzel lehetőség biztosítva a fiatalabb, alacsonyabb rendfokozattal rendelkező katonáknak is.


A parlament szerdai döntése egy fontos új alkalmazotti kategóriát hozott létre, amelynek értelmében a tárca civil munkavállalói ezentúl nem közalkalmazotti, hanem honvédelmi alkalmazottként folytatják munkájukat. Számukra január 1-jétől 20 százalékos, majd három éven át tartó, 5-5-5 százalékos béremelést biztosít a honvédelmi tárca.

12.jpg

A miniszter előadása után dinamikus bemutatót tartottak a bázis repülőterén; ennek során a különleges rendeltetésű katonák – harci helikopterek és különböző harcjárművek támogatása mellett – demonstrálták felkészültségüket. A bemutató után a sajtó képviselői megtekinthették a fejlesztés során már beszerzett új eszközöket, fegyvereket és egyenruhákat.


A technikai bemutatón Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: az ország biztonságának szavatolása jól felszerelt és kiképzett katonákat kíván. „Egy soha nem látott képességfejlesztés részesei, sőt megvalósítói lehetünk. Ez történelmi lehetőség, ugyanakkor történelmi felelősség is. Ennek tudatában tervezzük a Magyar Honvédség jövőbeni képességeit, szem előtt tartva azt a célt, miszerint egy erős ország nem létezhet erős hadsereg nélkül” – mondta, hozzáfűzve, hogy ebben az erős hadseregben az első a katona és a személyes felszerelése, kiképzése, harcjárművei és szállítóeszközei.

09.jpg

Fotó: Dévényi Veronika

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113869_a_honvedseg_fejlesztese_az_orszagot_erositi
PROGRAMVÁLTOZÁS!
A Magyar Tartalékosok Szövetsége /MATASZ/ kerekasztal megbeszélést szervez, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.
 

A kerekasztal megbeszélés vendégei:
dr. Vezekényi Csaba védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár
Vanyur Tibor ezredes, HVK Személyzeti Csoportfőnökség, Katonai Igazgatási és Toborzó Osztály
Dr. Kopcsó István dandártábornok, MH egészségügyi főnök
dr. Tóth Gergely szds. HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály

 

Cél a MATASZ nemzetközi pool létrehozása.

 

A rendezvény helyszíne:
Helye: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b
(MATASZ Központ)

 

PROGRAM
2018. december 17, hétfő:

13.00-13.05 A rendezvény megnyitása

13.05 – 15.00, A nemzetközi biztonságpolitika aktuális kérdései tartalékos szemmel; CIOR&CIOMR, NATO NRFC, bilaterális kapcsolatok

15.00 – 15.30 Hozzászólások, megbeszélés

Megtisztelő megjelenésére számítunk!

 

A részvételi szándékát 2018. december 10-ig a mataszbp©gmail.com email címen jelezni szíveskedjék. (név, anyja neve, lakcím, személyi igazolvány szám feltüntetésével)

A rendezvénnyel kapcsolatos további felvilágosítás dr. Szaló Péter elnökségi tagtól a +36302339075-ös telefonszámon kérhető.


Megújult a CIMIC-doktrína - honvedelem.hu

Dátum: 2018. dec. 11. k, 05:53 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ adott helyett annak az egynapos konferenciának, amelyen a november 9-én hivatalosan is hatályba lépett AJP-3.19 CIMIC-doktrínáról tartottak előadássorozatot a NATO CIMIC Kiválósági Központ (CIMIC Centre of Excellence - CCOE) holland és magyar munkatársai.

c1.jpg

A Magyar Honvédségben a civil-katonai együttműködési (CIMIC) képesség 2003 óta van jelen. Az elmúlt tizenöt évben a NATO-t érintő változásoknak, illetve a folyamatos, globális kihívásoknak köszönhetően többször újraértelmezték, kijavították és átfogalmazták a képességet szabályozó doktrínát.


Igazán azonban az elmúlt évek eseményei, illetve a biztonsági és civil környezetben történt változások tették sürgetővé, hogy egy új, átfogó, több területet is érintő témakör csoportot fogalmazzanak bele a doktrínába. Ezek egyike például a „cross-cutting topics (CCT)” kifejezés. Jelentése összetett, magába foglalja több, a civil környezethez kapcsolódó, illetve a civil területet érintő és azokon átnyúló témákat és problémákat, amelyek különböző módokon befolyásolják a katonai feladatok végrehajtását, de ezen témák és problémák kezelése alapvetően nem tartozik az elsődleges katonai feladatok körébe. Eddig az alábbi öt témakört nevesítették: civilek védelme; gyermekek és a fegyveres konfliktusok; nők, béke és biztonság; kulturális javak védelme, valamint az integritás kialakítása.

c2.jpg

A doktrínában történt változásokról nemcsak a teljes CIMIC-szakma stratégiai, műveleti és harcászati szintjei, de az alacsonyabb készenléti csoportok is tájékoztatást kaptak. Az előadássorozatok a CCOE-t támogató tagnemzeteknél folytatódnak.


Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113671_megujult_a_cimic_doktrinaNem ez az első alkalom, hogy politikai hisztériakeltés zajlik a repülőgép-beszerzések kapcsán. A Honvédelmi Minisztérium csak azt hajtja végre, amiről a Honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámolt és amire ugyanitt engedélyt is kapott.

A kormány célja mindig is világos volt: ütemezett módon növeljük a honvédség szállítási kapacitását. A megvalósítás részeként egy újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgéppel. Ez a géptípus egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép. A most beszerzett repülőeszköz további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére is. Ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.


Ezzel a honvédség légiflottája a nemrégiben beszerzett A319-es csapatszállító repülőgépekkel és a meglévő Falcon repülőgéppel együtt immáron négy korszerű, modern repülőgéppel rendelkezik.


A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Forrás:

https://honvedelem.hu/cikk/113761_folytatodik_a_haderofejlesztes_-_ujabb_repulogeppel_bovul_a_magyar_honvedseg_legiflottaja_Másodszor adta át a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a 2017 tavaszán alapított „Veszprém Megye Védelméért” emlékplaketteket. Az elismerést olyan fegyveres, rendvédelmi és honvédelmi szakembereknek ítélik oda, akik a napi feladataikon túl többletmunkát vállalnak és akár szabadidejüket is feláldozzák a haza és a megye védelméért.
 

Fotó: Babják Tamás

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság Ünnepi ülésén a Megyeháza Szent István-termében Takács Szabolcs, a védelmi bizottság elnöke köszöntötte a kitüntetésben részesülteket. Beszédében úgy fogalmazott: „A biztonság olyan, mint a levegő: természetesnek vesszük, amíg élhetünk vele. Ám nélküle nem tudnánk létezni.” Takács Szabolcs emlékeztetett arra: Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Mint mondta: „a biztonság soha nincs ingyen, mindig készen kell állnunk arra, hogy megvédjük azt. Komoly felkészültség kell ahhoz, hogy egy ország katonai, de katasztrófavédelmi szempontból is biztonságban tudja polgárait.” A megyei védelmi bizottság elnöke szólt arról is, egy nemrég készült felmérés szerint a magyar emberek a mindennapi életükben a saját és családjuk biztonságát tartják a legfontosabbnak. Hozzátette: a felmérés bizonyára Veszprém megyében is ugyanezt az eredményt mutatná. Úgy fogalmazott: „Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnökeként ezért is tartom fontosnak, hogy minden évben legalább egyszer reflektorfénybe állítsuk azokat, akik ezt a természetesnek tűnő állapotot, a mindennapi biztonságunkat őrzik és fenntartják. És különösképpen azokat, akik kiemelkedő áldozatot hoznak érte.”A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a 2017-es tavaszi soros ülésén alapította meg a „Veszprém Megye Védelméért” emlékplakettet. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a megye védelmi igazgatási, rendvédelmi feladatainak ellátásában a legkiemelkedőbben helytállnak, kiemelkedő teljesítményükkel pedig példaként szolgálhatnak nemcsak társaiknak, hanem a jövő nemzedékének is. A díjazottak személyére a védelmi bizottság tagjai, állandó meghívottjai, a helyi védelmi bizottságok elnökei, valamint a megye településeinek polgármesterei tehetnek javaslatot, amely alapján minden évben legfeljebb öten részesülhetnek elismerésben. 2018-ban 11 személyre érkezett javaslat, akik közül a védelmi bizottság elnöke döntésének megfelelően négyen vehették át az elismerést Takács Szabolcs elnöktől és Huszár Pétertől, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkárától.2018-ban „Veszprém Megye Védelméért” emlékplakett elismerésben részesült

Fotó: Babják Tamás

Lendvai Jánosné, Egyházaskesző település polgármestere. Az elmúlt időszakban a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kiemelkedő szakmai támogatásáról tett tanúbizonyságot munkájában. Kiemelt feladatként kezeli és látja el az Önkormányzatnál jelentkező katasztrófa-és polgári védelmi feladatokat. 2013 tavaszán a Marcal folyó árvízi védekezésénél a kötelező védelmi igazgatási feladatain felül segítette a védekezés erő- és eszközellátását, szervezte a védekezésben részt vevők ellátását, szállítását. 2014 óta minden évben segíti a különböző szintű és típusú katasztrófavédelmi gyakorlatok szervezését és lebonyolítását. Kiemelkedő szerepet vállalt az Egyházaskeszői Önkéntes Tűzoltóegyesület megalapításában, melynek munkájában a 40 órás tanfolyam elvégzése után oszlopos tagként vesz részt.


Fotó: Babják Tamás

Kovács Sándor tartalékos ezredes.

Kovács Sándor tartalékos ezredes 1979. augusztus 20-án kezdte hivatásos katonai pályáját. 2005. december 1-jétől a Magyar Honvédség Veszprém Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnokaként felelt a megye hadkiegészítési feladataiért. 2007-től a Magyar Honvédség Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka. 2012 márciusában nyugállományba került, ekkor Önkéntes Műveleti Tartalékos katonai szolgálatot vállalt, és a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Veszprém Megyei Katonai Igazgatási Összekötő Osztály osztályvezetőjévé nevezték ki. Megszerzett tapasztalatait jelenlegi beosztásában is igyekszik önzetlenül mind a honvédelem, mind Veszprém megye hasznára fordítani. Szívügyének tekinti a lakosság védelemre való felkészítését, rendszeresen képviseli a Magyar Honvédséget a város rendezvényein. Közösségi munkája, elkötelezettsége példaértékű, nem csak a jelenlegi önkéntes tartalékos katonák, de Veszprém megye lakossága számára is.


Fotó: Babják Tamás

Dr. Csutorás Gábor István tartalékos alezredes.

Dr. Csutorás Gábor István alezredes önkéntes műveleti tartalékosként 2013-tól a járások megalakulásától segítette a helyi védelmi bizottság elnökének munkáját a védelmi igazgatási feladatokban. Tudásával, rendkívüli tapasztalatával aktívan részt vett a helyi védelmi feladatok szervezésében, ellátásában. 2017 áprilisától a Honvédelmi Minisztérium Tudományos Kutatóhelyének állományába helyezték át. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktatja a katonai repülőterek tűzoltó állományát.  A MATASZ szervezésében az Apród Program keretén belül az általános iskolás diákok honvédelmi ismereteinek bővítése érdekében szakkör formájában ismerteti meg diákokkal a hazaszeretet és a honvédelem fontosságát. Nemzeti Ünnepeink rendezésében aktív szerepet vállal, például a Balatonfűzfőn immár hagyományos Hősök Napjának szervezője.


Fotó: Babják TamásNátrán Albin vezető mentőtiszt. Az Országos Mentőszolgálat kötelékében 1987 óta teljesít szolgálatot. A megye több mentőállomásán dolgozott előbb mentőápolói, majd mentőtiszti munkakörben. 1997-től a megyei mentésirányítás szolgálatvezetője. 2006-tól 2016-ig a Veszprém megyei mentésirányítói csoport vezetője, 2016-tól Veszprém megyei vezető mentőtiszt. A mentőmunka iránt érzett elhivatottságát igyekszik átadni bajtársai számára, példamutató személyiség munkahelyén és lakóhelyén egyaránt. Mind irányítócsoport vezetői, mind megyei vezető mentőtiszti beosztásban számos éles és gyakorlati helyzetben járult hozzá Veszprém megye védelméhez irányítói, vezetői tevékenységével.
A „Veszprém Megye Védelméért” emlékplakett elismerésben részesülteknek gratulálunk és további sikeres munkavégzést kívánunk!

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/veszprem/hirek/elismeres-veszprem-megye-vedelmeert1
Munkaértekezleten mutatta be a brit tartalékos rendszert Dominic Guiness, a brit haderő tartalékos ezredese december 5-én, szerdán a Honvédelmi Minisztérium épületében.

01.jpg


A szakértői találkozón a tartalékos ezredes elmondta, a brit hadsereg történetében az önkéntességen mindig nagy hangsúly volt, s általában – néhány konkrét példától eltekintve – önkéntes alapon töltötték fel a haderőt. Az önkéntesség a tartalékos haderő esetében egy még fontosabb szempont, s ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű civilt sikerüljön megszólítani, elengedhetetlen a társadalmi beágyazottság kérdésével foglalkozni, s tisztázni kell azt is, hogy pontosan mire akarják használni ezen embereket. Tartalékos haderőre azért van szükség – hangsúlyozta az ezredes -, mert így speciális tudáshoz, képességekhez juthat a hadsereg a civil munkaerőpiacról, így nem kell hosszadalmas és drága képzéseket tartani. Fontos szempont, hogy a rendszer segítségével ésszerűsíteni lehet a hadsereg felhasználását, hiszen nem minden helyzetben éri meg hivatásos katonákat bevetni.

02.jpg

Ugyanakkor a már fent említett társadalmi kapcsolattartást és beágyazottságot is segíti, hiszen a civilek számára is betekintést nyújt a haderő életébe. Ennek megfelelően többféle lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek: így tartalékos lehet az is, aki rendelkezik valamilyen katonai múlttal, de az is, aki még alapkiképzésen sem vett részt. Néha konkrét feladatra keresnek jelentkezőt, de az is előfordulhat, hogy valaki a civil munkája mellett vállalja a mundért. A lényeg, hogy mind a hadsereg, mind az elkötelezett állampolgárok megtalálják a számításukat – fűzte hozzá.

03.jpg

Bár a rendszer jól működött, hiszen jelenleg több tízezer tartalékos szolgál a brit haderőben, s körükben a fluktuáció kisebb, mint a profi katonák körében, most mégis ennek megújításán dolgoznak. A 2020-ig tartó és 1,8 milliárd fontba kerülő modernizációnak elsősorban az önkéntesek felhasználhatóságát, másodsorban pedig a fiskális ésszerűséget kell javítania; a hangsúlyt a kommunikációra helyezik mind a toborzás, mind a kiképzés, mind pedig a bevetés területén. A program szerint a jövőben nagyobb felelősséget adnának az önkénteseknek, s ehhez jobb felszerelést és munkakörülményeket biztosítanának.

04.jpg

Kérdésre elmondta azt is, az ügy népszerűsítésére széleskörű kommunikációt kell folytatni, s már nemcsak a jelentkezőt, de a családját is meg kell győzni. Azért is nagyon sok múlik a személyes beszélgetéseken, mert ekkor derülhet ki pontosan, hogy a jelentkező pontosan mihez ért, milyen szakértelemmel segítheti a hadsereg munkáját. Általánosságban ugyanis kijelenthető, hogy tartalékosokat akkor éri meg igazán foglalkoztatni, ha valamilyen speciális, a haderő számára nehezen hozzáférhető tudással rendelkeznek – fűzte hozzá.

05.jpg

A szakértői egyeztetést a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztállyal és a Magyarországra delegált brit véderőattaséval együttműködésben, a brit védelmi minisztérium kezdeményezésére szervezte.

06.jpg

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113713_nemcsak_a_tartalekost_de_a_csaladjat_is_meg_kell_gyozniAz oklevél átadásával ért véget a III. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 23-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az elismerő tanúsítványt Drót László ezredes, a központ parancsnoka adta át.


A november 12-én kezdődött kéthetes tanfolyamra nyolc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők. A felkészítés huszonkét résztvevője közül tízen külföldről jelentkeztek: Albánia, Egyiptom, Görögország, Kína, Macedónia, Pakisztán és Spanyolország delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül tíz katona és két rendőr vett részt a PSOCC-n.

01.jpg


Az angol nyelvű képzés ideje alatt a felkészülők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködés alapjait. A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók, majd a tanfolyam utolsó két napján zárógyakorlaton adtak számot felkészültségükről. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek - többek között - kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.

02.jpg

Martonosi Ferenc törzsőrmestert a jelentkezéskor elsősorban az motiválta, hogy megtapasztalja a nemzetközi együttműködés ezen formáját. „Célom volt az is, hogy szélesebb spektrumban lássam át a békeműveleteket, illetve azoknak a különböző aspektusait” – tette hozzá a törzsőrmester.

03.jpg

Stela Brahaj hadnagy Albániából érkezett a tanfolyamra, hogy új ismereteket szerezzen. „Ezelőtt nem volt hasonló tapasztalatom ilyenfajta együttműködésben, csak érintőlegesen. Megismertem, hogyan kell együttműködni különféle ENSZ-szervezetekkel, betekintést nyertem abba, hogy ők hogyan végzik a munkájukat” – mondta a hadnagy.

04.jpg

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113623_veget_ert_a_nemzetkozi_bekemuveleti_egyuttmukodesi_tanfolyamCivilek átfogó védelme (Comprehensive Protection of Civilians) címmel rendezett szakmai tanfolyamot az ENSZ Kína fővárosában. A meghívott tizenkilenc ország, huszonnégy küldötte főleg az afrikai és ázsiai országokból érkezett, az európai övezetet egyedüliként az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ állományából Magony Áron százados képviselte.
 

A Pekingi Békefenntartó Műveleti Központban rendezett képzés legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevőket felkészítse, miként lehet a katonai erők alkalmazási szabályainak mélyebb megértésével elősegíteni a civil lakosság védelmét, úgy, hogy mindeközben a katonai műveletek hatékonysága nem csökken.


01.jpg

A tanfolyam két részből állt, három napos elméleti blokkal kezdődött, amit két napos gyakorlat zárt. Az elméleti képzés a civilek védelméhez kapcsolódó legfontosabb fogalmak ismertetésével kezdődött, majd előadások hangzottak el az ENSZ műveletek jogi hátteréről, a világszervezet felépítéséről, szervezeteiről, illetve a katonai missziók feladatairól, valamint az ENSZ műveletek során a katonai erők alkalmazásának alapelveiről. Mindemellett bemutatták azokat a módszereket, amelyeket az ENSZ műveletek során alkalmazhatnak a civil lakosságot érő veszélyek vagy fenyegetések elemzésére és azok elhárítására.

02.jpg

A gyakorlat során a hallgatók - az ENSZ égisze alatt - egy fiktív ország területén bevetésre kerülő kínai zászlóalj törzsében folytattak különböző kidolgozói és tervezői munkát. A forgatókönyv szerint az ENSZ erők elsődleges feladata a civilek védelme volt.

03.jpg

A gyakorlat során az elméletben tanult módszerekkel kellett elemezni a műveleti területen a civil szereplőket fenyegető veszélyeket és javaslatot kellett tenni a zászlóalj parancsnokának ezek kivédésére.

04.jpg

Magony Áron százados több műveleti területen is szolgált. „Az ilyen és ehhez hasonló többnemzeti tanfolyamokon való részvétel nemcsak szélesebb körű megismerést nyújt az új típusú kihívásokra és azok lereagálására, de nagyban hozzájárul a magyar katonák professzionálisabb békemissziós feladatokra történő felkészültségére is” - mondta.

05.jpg

Fotó: Pekingi Békeműveleti Kiképző Központ

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113678_civilek_atfogo_vedelme_-_szakmai_tanfolyam_pekingben„Az ember életében ott van, ott kell, hogy legyen advent üzenete: a hit, a remény, az öröm és a szeretet egysége. Nemcsak karácsony közeledtével, hanem a mindennapjainkban is” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség vezetése által szervezett adventi ünnepi gálaestet követően, december 1-jén, szombaton, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

tun_8566.jpg
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=xBjMIbi4Pfo
20181202_adventigalaest.jpg

 
Dr. Benkő Tibor úgy fogalmazott, hogy advent előestéjén el kell csendesedni, meg kell nyugodni, s a jövőre gondolva lassítanunk kell. Ugyanakkor – tette hozzá – ez a mostani időszak nagyon fontos a Magyar Honvédség számára, hiszen célul tűzték ki egy olyan szervezet megvalósítását, amelyben a katonák mindig, mindenkor, bátran kiállnak a hazáért. „Mert ez a mi hazánk. Amiért élünk, amiért dolgozunk, s ezt csakis hittel, reménnyel és sok-sok szeretettel lehet megvalósítani” – mondta köszöntőjében a honvédelmi miniszter.
 

A gálaest előtt Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a meghívott vendégekkel, azaz az állami és a társadalmi szervezetek, az ipar és a közélet, a tudomány és a művészeti élet, valamint a sajtó képviselőivel, akik valamennyien hozzájárulnak a Magyar Honvédség küldetésének sikeres teljesítéséhez.

tun_8697.jpg

„Nehéz, de sikeres esztendőn vagyunk túl. Nehéz, hiszen számos feladatban kellett olykor erőnkön felül helytállni. De büszkén kimondhatjuk, hogy a katonák szolgálatának is köszönhetően Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országainak egyike. Ennek elérése önmagában is siker, azonban a Magyar Honvédség örömteli gyarapodása, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban rejlő lehetőségek, a megvalósult és megvalósítani tervezett fejlesztések mindenkit bizakodással kell, hogy eltöltsenek” – mondta Korom Ferenc altábornagy. Hozzátette: az elmúlt év jó példa volt a remény beteljesülésére, hiszen számtalan tudással, képességgel és új, korszerű technikai eszközzel lett gazdagabb a Magyar Honvédség. Új csapatszállító és kiképző repülőgépek, felújított helikopterek és jövőre érkező új helikopterek, teljesen megújult közúti személyautó-flotta, új terepjáró teherautók, új, hazai fejlesztésű és gyártású autóbuszok, megújult egyenruha és ismét saját kézbe vett fegyvergyártás, korszerű felszerelési eszközök és fegyverek tucatjai – mindez csak néhány fontosabb csomópont, amely a honvédség technikai eszközeinek valóban megindult modernizálását fémjelzi.

 

„Az immár nyolcezer fősre nőtt, megújított tartalékos rendszer annak a kialakulóban lévő társadalmi elköteleződésnek a jele, amely elengedhetetlen hazánk biztonságos jövője érdekében. A felnövekvő nemzedékek hazafias elköteleződésének erősítésében fontos szerep jutott a honvédelmi táboroknak, ahol az elmúlt nyáron már több mint 1500 fiatalnak tudtak a katonai szervezeteink hasznos és tartalmas programokat kínálni” – emelte ki a Honvéd Vezérkar főnöke, hangsúlyozva: meghatározó ünnepet, fennállásának 170. évfordulóját ünnepelte idén számos rendezvényen a Magyar Honvédség. Azért, hogy sok helyen sikerült méltó módon emléket állítani ennek, nagy szerepe volt a honvédséget és honvédelem ügyét évek, évtizedek óta elkötelezetten támogató társadalmi szervezeteknek, hagyományőrző egyesülteknek, önkormányzatoknak.

tun_8758.jpg

„Várni a vártat és felkészülni rá: ez klasszikus értelemben az advent jelentése. Várni a váratlant és felkészülni rá: ez pedig a katonák mindenkori kötelessége” – mondta Korom Ferenc altábornagy, kiemelve, hogy a Magyar Honvédség katonái idén is e felkészülés jegyében szolgáltak a hétköznapokon. Több mint 20 kiemelt hazai és nemzetközi gyakorlaton mélyítették tudásukat, és adtak számot felkészültségükről. Emellett a déli határaink mentén is helyt álltak: az év első felében még több ezres létszámban biztosították Magyarország biztonságát. S bár a kiépített műszaki és technikai határzárnak köszönhetően lehetőség volt arra, hogy az év második felében jelentősen csökkentsék a határon szolgáló katonák létszámát, a Magyar Honvédség továbbra is készen áll arra, hogy ha a helyzet úgy kívánja bármikor, rövid időn belül a határainknál is szavatolja ezt a biztonságot.

 

Ünnepi köszöntőjében a Honvéd Vezérkar főnöke szólt a misszióban szolgálatot teljesítő katonákról is, akik „ma is négy földrész tizennégy országában járulnak hozzá a problémák megoldásához, hogy azok ne érhessék el hazánkat, ne fenyegessék otthonainkat, a magyar embereket.”

tun_9145.jpg

A gálaest előtt Jákob János dandártábornok, a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke mondott ünnepi köszöntőt, a rendezvényt követően pedig Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondott karácsonyváró fohászt.

 

A hagyományos, immár nyolcadik alkalommal megrendezett adventi ünnepi gálaesten a Magyar Honvédség Központi Zenekara lépett fel - vezényelt Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, illetve Kovács Tibor alezredes, a zenekar karmestere. Az elhangzott dalokat Ress Hajnalka színész-énekesnő, a verseket pedig Szabó Sipos Barnabás színművész adta elő. Közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistáiból álló tánckar.

tun_8767.jpg

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113657_varni_a_vartat_es_felkeszulni_ra_ez_advent_jelentese


Adventi gálaest
Adventi gálaest  / 1Adventi gálaest  / 2Adventi gálaest  / 3Adventi gálaest  / 4
Tréfás, ám mégis komoly esküjüket tették le a frissen végzett, illetve első éleslövészetüket végrehajtott tisztek és altisztek Győrben, december 4-én, kedden.

cikk_01.jpg

 
A tábori és páncéltörő tüzérek, valamint a légvédelmi rakétás alakulatok fegyvernemi napja alkalmából ünnepélyes ezredsorakozót tartottak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének közös köszöntőlevelét, melyben az elöljárók úgy fogalmaztak: az elkövetkezendő időszakban továbbra is komoly felelősség hárul a győri katonákra. Hallhattuk: a tüzérségre szükség van, hiszen történelmi tapasztalataink azt mutatják, hogy jelentősen hozzájárultak az ütközetek sikeréhez. A Magyar Honvédség vezetésének szándéka, hogy az ország fegyveres védelmében nélkülözhetetlen tüzérség kiemelkedő helyet foglaljon el a jövőben is honvédelmünk képességeinek rendszerében.
 

Ünnepi beszédében Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke kiemelte: az ezred elvégzett munkájának köszönhetően mindenki, aki „skarlátpiros parolit” visel, büszkén tekinthet maga elé. „Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred olyan képességet testesít meg, amely a Magyar Honvédségben egyedülálló, hiszen az egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemet megtestesítő szervezet. Így az önök felelőssége és kötelessége ezen tradíciók éltetése és e kultúra értékeinek a megőrzése és továbbörökítése” – mondta a dandártábornok.

cikk_02.jpg

 

Elhangzott, hogy az ezred szakmai felkészültségét az év során számos hazai és nemzetközi gyakorlaton bizonyította, kiemelten a Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton. „Házigazdaként azt gondolom, hogy az alakulat nem pusztán a szakmai kihívásoknak felelt meg, hanem a logisztikai, a híradástechnikai és az információvédelmi területeken a modern kor színvonalának megfelelően teljesített. Nemzetközi környezetben az elismerés hangjai hallatszottak a Magyarországon megrendezett gyakorlat kapcsán” – fűzte hozzá a légierő haderőnem főnöke.

 

Az ünnepségen a hagyományos tüzéravatási ceremóniát követően Sáfár Albert dandártábornok, és Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka elismeréseket adtak át. A rendezvényen 85 milliméteres lövegekből díszlövést adtak le a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozata tagjai, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei. Érdekesség, hogy a hagyományőrzők közül többen az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredben teljesítenek önkéntes tartalékos katonai szolgálatot.

 

cikk_03.jpg

Fotó: Kálmánfi Gábor

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113703_tuzereket_avattak_szent_borbala_napjan


Ünnepi állománygyűlés a tüzérek napja alkalmából Győrben  / 01.jpgÜnnepi állománygyűlés a tüzérek napja alkalmából Győrben  / 02.jpgÜnnepi állománygyűlés a tüzérek napja alkalmából Győrben  / 03.jpgÜnnepi állománygyűlés a tüzérek napja alkalmából Győrben  / 04.jpg

 Szent Borbála napi díszlövések Győrben

December 4-én Győrben a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred Szent Borbála napi tüzéravatásán a MATASZ 106. díszütege két Flak. 39(r) löveggel 2X3 díszlövéssel tisztelgett a fegyvernem hősei előtt. A kezelőszemélyzetet a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola hallgatói, a 6. Sipos Gyula ÖTT Ezred katonái és a MATASZ hagyományőrzői adták. A két ÖTT katona természetesen a MATASZ Hagyományőrző Tagozat tagja. A díszüteget Jásdi Balázs tagozatvezető (pirotechnikus) vezette. A vezérlöveg ismét Csatti volt.


 
Videó:
https://youtu.be/yiyIkskdi7Y?t=96
20181204_hagyortagozat.jpg

 Videó forrása: https://honvedelem.hu/cikk/113703_tuzereket_avattak_szent_borbala_napjanA MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete 2019.01.10-13-ig a Bakony nemzetközi menetszázaddal, részt vesz a XIX. Doni Hősök Emléktúrán.
 
A Magyar Tartalékosok Szövetsége országos szinten, különböző helyszínekről indított menettel tiszteleg, a doni hősök emléke előtt. A helyszínek közül egyik emlékmenetet, a jelentkezések függvényében - tervezetten 50 fővel - egyesületünk szervezi és rendezi.

Bakony nemzetközi menetszázad tervezett programja és az útvonal részletesen a letölthető mellékletben:

1. nap 2019.01.10. csütörtök Veszprémbe a csapatok beérkezése, az 54. Veszprém Radarezred laktanyájába 16.00 óráig

2. nap 2019.01.11. péntek Szigliget - Nagyvázsony menet útvonal 25km, ünnepi megemlékezés: beszédet mond Dr. Szabó József János ny. alez. hadtörténész

3. nap 2019.01.12. szombat Nagyvázsony - Veszprém menet útvonal 25km, ünnepi megemlékezés: beszédet mond Dr. Szabó József János ny. alez. hadtörténész

4. nap 2019.01.13. vasárnap Balatonfűzfő - Szentmise, ünnepi megemlékezés: beszdet mond Szabó István Honvédelmi államtitkár, koszorúzás, ebéd, rendezvény zárása 14.00 óra


Letöltések:

2019. XIX. Doni Hősök Emléktúra - Veszprém megye - útvonal

 

2019. XIX. Doni Hősök Emléktúra - Veszprém megye - időgrafikon

 


December 8. Búvárkodás nyílt nap!

Dátum: 2018. dec. 06. cs, 07:25 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

December 8. Búvárkodás nyílt nap!
 
20181208_diveopenday.jpg

Oldal:  1 2 3 ...... 58 59 60