Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…

Dátum: 2018. szept. 19. sze, 08:43 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A tavalyi évhez hasonlóan a 2018-as esztendőben is megmutatta magát szervezetünk a Nemzeti Vágtán. A versenyt és a Vágta Korzót felkereső széles tömegek előszeretettel időztek az MH KIKNYP és a MATASZ közös sátránál, érdeklődve a katonaélet iránt. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen hallgatták meg a toborzók tájékoztatását vagy épp mesélték el saját katonatörténeteiket.

A MATASZ külön köszönetet kíván mondani Bálint Mihály őrnagynak és csapatának, a közös toborzósátorban végzett munkájukért.

 

Dr. Szaló Péter t. őrnagy
MATASZ elnökség tagja

 
 
MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…
MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…
MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…
MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…MATASZ - 2018. 09. 15. Idén sem volt vágta MATASZ nélkül…


Izgalmas futamok és látványos lovasbemutatók várták az érdeklődőket a 11. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta második napján – szeptember 16-án, vasárnap -, a budapesti Hősök terén. A számtalan színes program mellett ismét nagy sikerrel mutatkoztak be a Magyar Honvédség alakulatai.

cikk_01.jpg

Videó:

Összesen huszonkilenc katonai szervezet felszerelései és haditechnikai eszközei sorakoztak fel a városligeti Kós Károly sétányon, hogy népszerűsítsék az idén 170 éves Magyar Honvédséget, a honvédelem ügyét, valamint erősítsék a kapcsolatot a civil társadalommal.

A statikus bemutatót Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is megtekintette. „A honvédelmi nevelés szempontjából nagyon fontos az, hogy az állampolgárok közvetlenül is találkozzanak a Magyar Honvédséggel, találkozzanak azokkal a feladatokkal, amelyet az alakulatok napi szinten elvégeznek és természetesen találkozzanak a katonákkal” – fogalmazott kérdésünkre a helyettes államtitkár, hozzátéve: a Magyar Honvédség nemcsak a külsőségekben, hanem a szervezési feladatokban is nagy segítséget nyújtott a Nemzeti Vágta szervezőinek.

cikk_02.jpg

A katonai sátrak iránt egész nap nagy volt az érdeklődés. Hazai és külföldi látogatók ezrei voltak kíváncsiak a sétányt uraló harceszközökre; előszeretettel vették kézbe a Magyar Honvédségnél rendszeresített kézifegyvereket vagy öltötték magukra a katonai felszereléseket. Akik élesben szerették volna tesztelni katonai készségeiket, azokat a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. médiabusza várta repülőgép-szimulátorral és lézerlövészettel.


A Hősök terén felállított speciális pályán közben folytatódott a kétnapos versenysorozat, ahol 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A versenyeken kívüli időszakokban is egymást követték a színvonalas bemutatók. A Győri Ördöglovasok, az Epona Lovasiskola és a Nemzeti Lovas Díszegység műsorát követően lovasíjász bemutatót és 1848-as csatajelenetet is láthattak az érdeklődők.

cikk_03.jpg

Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, a Nemzeti Vágta főkapitánya kérdésünkre elmondta: ez egy nagyon nagy kulturális és lovasünnepe lett a magyar nemzetnek, hiszen a honfoglalástól a ’48-as forradalomig megmutatják azokat az időszakokat, amelyek meghatározóak voltak a magyar történelemben.


A délután folyamán több kategóriában is hirdettek eredményt. A négyes fogatok üldözéses versenyét követően a győztesnek járó babérkoszorút Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át az első helyezettnek.

cikk_04.jpg

Fotó: Tischler Zoltán

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112399_nepszeruek_voltak_a_katonak_a_nemzeti_vagtan
A MATASZ Pest Megyei Szervezete hazafias, honvédelmi nevelési tevékenysége keretében a XXIV. Nemzeti Katonai Zarándoklaton (2018. 09. 22., Máriaremete), egynapos közösségépítő családi napot, komplex lövészeti programot és toborzónapot szervez. A MATASZ, mint a HS tagja lövészeti lehetőségeket biztosít, airsoft fegyverekkel mutatva be a különböző korosztályú gyermekeknek és fiataloknak a biztonságos fegyverkezelés szabályait, a sportlövészet alapjait, légfegyverekkel, valamint hagyományos magyar íjakkal lövészeti bemutatót tartunk és lövészeti lehetőséget biztosítunk. A résztvevőkkel megismertetjük a MATASZ céljait, megyei szervezetünk programjait, közösségünk mindennapjait.
 
A Honvéd Kossuth Lövészklub közreműködésével légpuskás céllövész lőállásokat állítunk fel, ahonnan maximum 10 m távolságra lehet lőni. Ugyanekkora távolságból íjászati lehetőséget is biztosítunk. A ZEN Rendészeti Sportegyesület közreműködésével airsoft szituációs lövészpályát rendezünk be.
 
A szellemi és fizikai aktivitást egyaránt elősegítő rendezvényünk reményeink szerint hatékonyan segíti majd a hazafias honvédelmi nevelésbe bevont fiatalok számának növelését, ösztönzi a lakosság – különösen a gyermek, ifjúsági és fiatal felnőtt korosztály – fizikai, lelki és szellemi aktivitását, elősegíti a közösségek építését és a közösségformálást.

A program időpontjára és kiszolgálására vonatkozó információk: A programon való részvételünk tervezett időtartama, 2018. szeptember 22. szombat 08.00 – 14.30 óra.

 

A program célja: Megismertetni a fiatalokat és a kísérő szülőket a Magyar Tartalékosok Szövetsége céljaival, a honvédelmi nevelés alapvető kezdő lépéseivel. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia és a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ Toborzó Iroda munkatársaival együttműködve bemutatni a honvédség életének egyes részterületeit, népszerűsíteni a tartalékos rendszert, rendszerbepillantást nyújtani az altisztképzés jelenébe, feladataiba, elősegítve mindezzel a honvédségi toborzó tevékenység eredményesebb végzését.

Tagtoborzás a MATASZ Pest Megyei Szervezetébe és az együttműködő sportegyesületekbe.


Bíró Sándor ny. r. ezredes
MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök sk.


Bővebben: http://www.ktp.hu/news/kiemelt-esemenyeink

20180922_zarand_pestm.jpgA Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára könyvbemutatót és kerekasztal-beszélgetést szervez.
 
A bemutatásra kerülő kiadvány: Szigetvári Tamás „Európai integráció és/vagy keleti nyitás - Török külpolitikai és külgazdasági dilemmák a 21. század elején” (Typotex Kiadó, 2018) című könyve
 
Időpont: 2018. szeptember 25. (kedd) 14:30
Helyszín: Honvédelmi Minisztérium
1055 Budapest, Balaton u. 7-11. A. épület 3/342.

Regisztráció szükséges, bővebben a Tovább-ra kattintva.

A rendezvény házigazdája: Szabóné Szabó Andrea alezredes HVK Tudományos Kutatóhely, mb. osztályvezető
 
A beszélgetés résztvevői: Szigetvári Tamás, politológus-közgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének egyetemi docense, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, Egeresi Zoltán, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont tudományos munkatársa és Miletics Péter tanácsos, a HVK Tudományos Kutatóhely vezető kutatója, a Szegedi Egyetem ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet mesteroktatója
 
A könyvbemutató és az interaktív beszélgetés megpróbál rávilágítani a 21. századi Törökország legfontosabb orientációs dilemmájára: folytassa-e a korábbi évtizedek nyugati modernizációt követő politikáját, vagy keressen alternatív fejlődési útvonalat, érinti az Oroszországgal vagy Kelet-Ázsiával való kapcsolatok kérdéskörét, valamint vizsgálja a törökországi belpolitika alakulását is.
 
A rendezvény nyilvános, de az objektumba történő zavartalan belépés érdekében, kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi telefonszámokon szíveskedjen jelezni, legkésőbb
2018. szeptember 24-ig:
 
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Tudományos Szakkönyvtár
 
HM telefon: 21-465; 22-358; 22-211
Városi telefon: (1) 474-14-17
Email: hvk.tkh©hm.gov.hu


A MATASZ Pest Megyei Szervezete hazafias, honvédelmi nevelési tevékenysége keretében Pomáz Város családi napján, mely egy, egynapos közösségépítő esemény, lövészeti sport- és toborzónap lebonyolítását szervezi. A sportnapon lehetőségünk nyílik saját szervezésű és társszervezeteink által vezetett programok megrendezésére. A MATASZ, mint a HS tagja lövészeti lehetőségeket biztosít a rendezvény több száz résztvevője számára. A Honvéd Kossuth Lövész Klub közreműködésével légpuskás céllövész lőállásokat állítunk fel, ahonnan maximum 10 m távolságra lehet lőni. Ugyanekkora távolságból íjászati lehetőséget is biztosítunk. A ZEN Rendészeti Sportegyesület közreműködésével airsoft szituációs lövészpályát rendezünk be.


Sportlövészeti programunk során légfegyverekkel és airsoft fegyverekkel bemutatjuk a különböző korú fiataloknak a biztonságos fegyverkezelés szabályait, biztosítva a sportlövészet megismerésének és gyakorlásának lehetőségét.
 
Az Aeroking Ejtőernyős Klub 1 m magasról történő, érzékelős célba ugrást fog szervezni, ami az ejtőernyős kiképzés része.
 
A szellemi és fizikai aktivitást egyaránt elősegítő rendezvényen a pomázi iskolák tanulói fognak részt venni, így részvételünk hatékonyan segíti majd a hazafias honvédelmi nevelésbe bevont fiatalok számának növelését, ösztönzi a lakosság – különösen a gyermek, ifjúsági és fiatal felnőtt korosztály – fizikai, lelki és szellemi aktivitását, elősegíti a közösségek építését és a közösségformálást.
 
Elméleti és gyakorlati hadtörténeti foglalkozásokat tartunk régi, hatástalanított fegyverekkel fegyverismeretet tanítunk.
 

A programon való részvételünk tervezett időtartama, 2018. szeptember 15. szombat 10.00 – 18.00 óra.
 

A program célja: Megismertetni a fiatalokat és a kísérő szülőket a Magyar Tartalékosok Szövetsége céljaival, a honvédelmi nevelés alapvető kezdő lépéseivel. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia és a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ Toborzó Iroda munkatársaival együttműködve bemutatni a honvédség életének egyes részterületeit, népszerűsíteni a tartalékos rendszert, rendszerbepillantást nyújtani az altisztképzés jelenébe, feladataiba, elősegítve mindezzel a honvédségi toborzó tevékenység eredményesebb végzését.

Tagtoborzás a MATASZ Pest Megyei Szervezetébe és az együttműködő sportegyesületekbe.

Program és közös bográcsozás biztosítása a MATASZ Pest Megyei és Budapesti Szervezetei tagjainak és családtagjaiknak, valamint a résztvevő sportegyesületek és szervezetek képviselőinek.

 

A programra mindenkit szeretettel várunk!

 

Bíró Sándor ny. r. ezredes
MATASZ Pest Megyei szervezet
elnök

20180915_pomaz_pestm.jpg


MATASZ a Nemzeti Vágtán 2018. szeptember 15-16-án

Dátum: 2018. szept. 12. sze, 09:29 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A Magyar Tartalékosok Szövetsége idén is részt vesz a Nemzeti Vágtán 2018. szeptember 15-16-án.
 
Honlapunk látogatóit és minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a Vágta Korzón elhelyezkedő MATASZ sátorban!
 
A Vágta Korzó térképét és a sátrak pontos elhelyezkedését mellékeljük. Színes programmal és „fegyversimogatóval” várjuk a hozzánk betérőket!

20180915_16_vagtakorzo.jpg
 
Helyszín: Budapest, Andrássy út a Bajza utca és a Hősök tere között
Időpont: 2018.09.15-16. (szombat – vasárnap)
Nyitva tartás:
szombat 10:00-19:00
vasárnap 10:00-19:00

A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából szervezett lőversenyen, versenyzési lehetőség biztosítása a MATASZ megyei szervezetei, tagozatai és a meghívott csapatok tagjainak. A lövészsport népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok ápolása, és a 2014. évben első ízben meghirdetett hagyományteremtő verseny folytatása.
 
A verseny fővédnöke Bozó Tibor dandártábornok, MH Altiszti Akadémia Parancsnok. A verseny védnöke Széles Ernő ny. dandártábornok, MATASZ elnök.

A verseny rendezője: A Magyar Tartalékosok Szövetsége megbízása alapján a MATASZ Pest Megyei Szervezete
 
A verseny időpontja: 2018. október 13-án
 
Versenykiírás:
2018.10.13. MATASZ országos lőverseny - versenykiírás
 
Biztonsági rendszabályok:
2018.10.13. MATASZ országos lőverseny - biztonsági rendszabály
 
Jelentkezési lap MATASZ megyei szervezeteinek, tagozatainak:
2018.10.13. MATASZ országos lőverseny - nevezési lap, megyei szervezet/tagozat
 
Jelentkezési lap alakulatoknak, szervezeteknek:
2018.10.13. MATASZ országos lőverseny - nevezési lap, alakulatok, szervezetek
 


Az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) tisztelettel meghívja a NATO brüsszeli csúcsról tartandó rendezvényre
Elrettentés vagy védelem?
A NATO brüsszeli csúcstalálkozó értékelése
 

Előadók
Domján László vezérőrnagy, a HM Védelempolitikai Főosztály vezetője
Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes, a NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi tanára
Dr. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója

 

Moderátor
Dr. Rada Péter egyetemi docens, tudományos és nemzetközi dékánhelyettes
A workshop helye: Ludovika Főépület, Zrínyi terem
Budapest VIII. ker. Ludovika tér 2.

 

A rendezvény ideje: 2018. szeptember 20. 16.00-18.00
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Regisztráció: juhaszkata1995©gmail.com


A judo alapjait tanulhatják a tartalékosok - honvedelem.hu

Dátum: 2018. szept. 12. sze, 08:16 - MATASZ - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

 
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ). A megállapodást szeptember 10-én, hétfőn, Budapesten megrendezett sajtótájékoztatón látta el kézjegyével Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Matasz elnöke, valamint dr. Tóth László, az MJSZ elnöke.


Az ünnepélyes aláíráson és sajtótájékoztatón részt vett Krizsán Szabolcs főhadnagy és Urbancsok Tamás főhadnagy judo sportolók, akik lehetnek eredményeik alapján a judo nagykövetei is a MATASZ tagok körében.

03.jpg


20180910_matasz_01.jpg

20180910_matasz_02.jpg
 
20180910_matasz_03.jpg
 
 
„A Honvédelmi Sportszövetség alapítójaként került kapcsolatba a két szervezet egymással, ott ismertük meg egymás tevékenységét, és már tavaly megfogalmazódott, bennünk, hogy egy formába öntött együttműködés mindkét szervezet fejlődését segítené. A Magyar Judo Szövetségnek nagyon komoly programjai vannak mind az élsport, mind az oktatás, mind a szabadidősport terén, amelyekkel élen jár a magyar sportban. Motorjai vagyunk a Honvédelmi Sportszövetségen belül a küzdősport szakágnak, és reményeim szerint ezzel az új kezdeményezésünkkel is irányt tudunk mutatni. A megállapodás értelmében a mai naptól kétszázhúsz judoklub áll a Matasz tagjainak rendelkezésére” - mondta a rendezvényen dr. Tóth László.02.jpg
„A Magyar Tartalékosok Szövetsége egy olyan civil szervezet, bajtársi közösség, amely minden hazafias érzelmű embert a tagjai közé vár, aki a honvédelem ügyét fontosnak tartja, hazája és családja védelmében tenni is hajlandó. A haza védelme közös kötelességünk. A szövetségünk egyfajta hidat képez a civil emberek és a Magyar Honvédség között. Nagyon örülök, hogy a Magyar Judo Szövetséggel közös szándékunkat ezzel a megállapodással most megerősítettük. Azt szeretnénk, ha a Magyar Tartalékosok Szövetségének tagjai a judóhoz közelebb kerülnének, alapszinten megismerkednének vele minden megyei szervezetünknél az ott dolgozó judóedzőkkel együttműködésben, biztos vagyok benne, hogy eközben és ezáltal a sportág is újabb tagokkal, sportolókkal bővül majd. Emellett bízunk abban is, hogy a judósok szimpatizánsai közül sokan csatlakoznak majd hozzánk” - hangsúlyozta az együttműködési megállapodás aláírásakor Széles Ernő.


Fotó: Simon Csaba

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112300_a_judo_alapjait_tanulhatjak_a_tartalekosokKalocsán tartottak bajtársi találkozót az egykor ott szolgáló katonák és közalkalmazottak. A rendezvény alkalmával konferenciát is rendeztek: ennek során a jelenlévők felidézték hazánk tartalékos tisztképzésének történelmét, amelynek központi helyőrsége Kalocsa volt.
 

A Bács-Kiskun megyei város 1938 óta egészen 2014-ig számos alakulatnak adott otthont. A második világháború kirobbanása előtt már itt állomásozott a Magyar Királyi Zrínyi Miklós 7. (20.) Honvéd Gyalogezred második kerékpáros zászlóalja is, de Kalocsát mindenki inkább a tartalékos tisztképzés centrumaként ismeri. Nem is csoda, hiszen idén harmincöt éve, hogy 1983-ban megalapították – az előkészítő törzs már 1982-ben megkezdte munkáját - a városban a Magyar Néphadsereg 6756 fedőszámú Gépesített Lövész, Harckocsizó és Politikai Munkás Kiképző Központját.


A dandárszintű alakulat a november elsejei ünnepélyes tanévnyitóval kezdődően egészen 1991-ig működött. Időközben a tanintézményt – számos korábbi névváltás után – 1989-ben átkeresztelték MN Mészáros Lázár Kiképző Központra. Az 1991. november 1-i, jogutód nélküli felszámolást követően az alakulat tagjai szétszéledtek. Sokan rendőrként és határőrként folytatták a haza szolgálatát, voltak, akik Szentendrére és más honvédségi alakulatokhoz szegődtek el, ám a méltán híres és elismert, jó felkészültségű kiképzőállomány többsége a civil életben talált jövőt.

snj_5111.jpg

A - Magyar Hadtudományi Társaság, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, valamint az egykor Kalocsán szolgáló katonák összefogásával létrejött - bajtársi találkozóval egybekötött konferencia megnyitóján dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott: „Az a csoda, az a kiképző központ és azok az alakulatok, amelyek itt szolgáltak Kalocsán, mintaképei voltak a katonai szolgálatnak. A pontos, precíz munkavégzés, az elkötelezettség, a hit, a szívben-lélekben létező katonai mivolt példaképei voltak.” Hozzátette, hogy a katonavárosban szolgált kiváló tisztek, tiszthelyettesek és tanárok nagyon sokat adtak Magyarországnak, hiszen az itt kiképzett katonák közül számos politikus, diplomata, tudósember és a haza iránt elkötelezett állampolgár került ki.


Dr. Holló József nyugállományú altábornagy arra is figyelmeztetett, hogy a Kalocsán 1982-1991 között működő katonai képzés tapasztalatait meg kell menteni. „A múltra emlékezni kell. A múlt tapasztalatait - amiket mi szereztünk meg - tovább kell vinni és tovább kell adni az átalakuló Magyar Honvédségnek” – mondta a miniszterbiztos célozva jelenleg is folyamatban lévő Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra.

snj_5177_balint_jozsef.jpg

„Kalocsa lakossága veszteségként élte meg azt, amikor az utolsó katonai szervezet is elhagyta városunkat” – mondta dr. Bálint József. Hozzátette, hogy éppen ezért annak idején, 2016-ban örömmel állt a tervezett emlékmű felállításának ügye mellé, amelyet nehéz harcok árán, végül elértek.


Miután a Magyar Hadtudományi Társaság alelnöke, dr. Király László köszöntötte a konferencia résztvevőit, elismeréseket nyújtott át az egykor Kalocsán szolgálatot teljesítők és a néhai alakulatok emlékét ma is aktívan megőrzők számára.


A magyar tartalékos vezetőképzés történetét felidézve dr. Czuprák Ottó nyugállományú ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense aláhúzta, hogy szakmai szempontból kimagasló teljesítményt értek el a kalocsai katonák. Bóna Pál nyugállományú alezredes előadásában számot adott a Mészáros Lázár Kiképző Központ történetének főbb eseményeiről. Mint a tartalékos tisztképzés egykori hallgatója, dr. Hegedűs Henrik Phd., önkéntes műveleti alezredes és a Magyar Hadtudományi Társaság Humánerőforrás-fejlesztési Szakosztály titkára saját élményeiről és emlékeiről tartott beszámolót.

snj_5326.jpg

A konferencia és a bajtársi találkozó egyik legfontosabb programpontja volt a korábban említett emlékmű megkoszorúzása, ahol minden, egykor Kalocsán működő alakulat emléktáblája megtalálható. A ceremónián az MH 5. Bocskai István Lövészdandár díszelgői és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködésével emlékeztek meg a katonaváros múltjáról.


Fotók: Snoj Péter

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112266_a_mult_tapasztalatait_tovabb_kell_vinniCsatti ismét csattant - honvedelem.hu

Dátum: 2018. szept. 12. sze, 08:04 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Felfűtött gőzmozdonyok, parádés mozdonybemutatók, mozdonyszépe-választás, hagyományőrző katonák, koncertek és szórakoztató interaktív programok várják azokat az érdeklődőket akik szeptember 8-9-én ellátogatnak a budapesti Vasúttörténeti Parkba.
 
dsc_0009.jpg

A hagyományosan minden évben megrendezett Gőzmozdony Grand Prix mellett idén a MÁV Zrt. megalakulásának 150., míg a MÁV Nosztalgia Kft. megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

dsc_0060.jpg

Ebben az évben először Jásdi Balázs vezetésével a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) hagyományőrző tagozata is részt vesz a rendezvényen, méghozzá nem akárhogy: a Matasz kezelőszemélyzete dinamikus légvédelmi bemutató keretében, egy második világháborúban használatos légvédelmi ágyú díszlövésével (FLAK 39. r-rel) indította el a Gőzmozdony Grand Prix-t.

dsc_0068.jpg

„A díszlövéssel tiszteletünket fejeztük a MÁV első és második világháborúban elesett hősei előtt” – hangsúlyozta Jásdi Balázs. Hozzátette: Csattit, a légvédelmi ágyút 1939-től használták a nagyobb távolságról érkező repülőgépek ellen. Mint megtudtuk a Matasz hagyományőrző tagozata évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a MÁV Nosztalgia Kft.-vel.

dsc_0095.jpg

A rendezvényen Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka nevében Demeter Attila alezredes, az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője is részt vett.


A „nagyfutam” alkalmával a mozdonyvezetők különböző - az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás és a kisasszonyok kiszabadítása - versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A próbák leglátványosabb attrakciója a „sörmenet”, amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell vezetni, hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz ne essen le. A mozdonyok erőpróbája mellett ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés, gőzmozdonyon való utazás, külföldi járműérdekességek várják a hétvégén ellátogató gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

dsc_0115.jpg

Fotó: Takács Vivien

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112263_csatti_ismet_csattantlala3567.jpgNémeth Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes sajtótájékoztatón mutatta be a Honvédelmi alapismeretek című könyvet és füzetet szeptember 7-én.

A parlamenti államtitkár a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországnak fiatal, életerős, hazaszerető katonákra van szüksége. A toborzás egyik eszköze a honvédelmi alapismeretek tantárgy, amelyet a 2018/19-es tanévtől a gimnazisták és a szakgimnazisták szabadon választhatnak, és akár érettségi vizsgát is tehetnek belőle.


lala3561.jpg

„A könyv célja, hogy nagyon korszerű és gyakorlati ismereteket tudjanak szerezni a tanulók, és ha érettségi után nem a katonai pályát választják, akkor is a megtanultakat a mindennapi életben is hasznosítani tudják” – hangsúlyozta a tárca parlamenti államtitkára. Hozzátette: a könyv szervesen kapcsolódik a gimnáziumi tantárgyakhoz. Mint mondta: ebben az évben Magyarországon több mint 600-an választották ezt a tantárgyat, akik ebben az évben a könyveket közvetlenül a Honvédelmi Minisztériumtól kapják meg.

lala3626.jpg

A tizennégy szerző által írt, több mint ötszáz oldalas könyv tizennégy fejezetből áll. A diákok egyebek mellett hadtörténelmi, egészségügyi, térkép-és tereptani, illetve biztonságpolitikai és válságreagáló alapismereteket is elsajátíthatnak általa. A könyv és a füzet továbbá része a honvéd kadét ágazati szakképzésnek is.


Jelenleg ilyen képzést a szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, a Pápai Szakképzési Centrum, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiuma, illetve a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiuma folytat, amely megszerzésével OKJ 52 Honvéd Kadét igazgatási ügykezelő végzettséget szerezhetnek az érintettek. A 2019/2020-as tanévtől kezdve pedig a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozik a honvéd kadétképzéshez.


A könyv és a füzet 750-750 példányban jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában.

lala3606.jpg

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112255_a_honvedelmi_alapismeretek_konyvnek_a_diakok_a_mindennapokban_is_hasznat_vehetik„Azt kívánom, hogy legyen sok Borsody László a magyar nép történetében” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 6-án Budapesten, a katona vívómester születésének 140. évfordulója alkalmából megrendezett emléknapon.
tun_1876.jpg

tun_2325.jpg

Több program keretében is Borsody László őrnagy előtt tisztelegtek csütörtökön, Budapesten születésének 140. évfordulója alkalmából a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, valamint a Magyar Szablyavívó Egyesület szervezésében.


Délután, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Színháztermében dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere méltatta a legendás katonavívó és vívómester életművét. „Borsody Lászlót nem törte meg az idő és a kor. Egy vívómester, egy katona, magyar példát mutatott más nemzetek számára. Tanultak tőle, felnéztek rá és azt mondták: ez egy követendő példa” – fogalmazott a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy ilyen emberekre volt, van és lesz a jövőben is szüksége Magyarországnak: olyan példaképekre, akiket lehet követni, akik emberként és hivatásuk gyakorlásában is példát mutatnak. „Azt kívánom, hogy legyen sok Borsody László a magyar nép történetében. Legyenek olyan emberek, akik mindezt az elhivatottságot bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között szívügyüknek tekintik” – fogalmazott dr. Benkő Tibor.

tun_2365.jpg

A miniszter beszédét követően Máday Norbert, az emléknapot kezdeményező Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke idézte fel Borsody László őrnagy életét és munkásságát. „Borsody László mindenkinek csak adott. Legyőzhetetlen vívótudást, küzdeni akarást, a haza szeretetét, hitet, elszántságot, kitartást, magyar szívet. S mikor kényszerhelyzetbe került, gondolkodás nélkül adta oda életét is, hogy a magyar kardvívás becsületét ennek árán is megvédje” – fogalmazott a Borsody-féle iskola hagyományait folytató Magyar Szablyavívó Iskola alapítója. A Borsody László: a géniusz című könyv szerzője hozzátette: a régiek úgy tartották, csak az hal meg, akit elfelejtenek. „Tisztelettel jelentem: nem felejtünk el téged, őrnagy úr!” – mondta Máday Norbert.


Az évforduló alkalmából a Magyar Szablyavívó Iskola mesterei formagyakorlatokkal és páros bemutatóval tisztelegtek példaképük, a magyar szablyavívás géniuszának emléke előtt. A látványos bemutató után a Borsody László: A magyar kard géniusza című filmalkotást tekintették meg a színháztermet zsúfolásig megtöltő érdeklődők. A legendás fővívómester életét és munkásságát feldolgozó filmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió munkatársai készítették Máday Norbert könyve alapján.

tun_2478.jpg

„Nem törökverő lett a csatatéren, hanem világverő a pástok világában”

Délelőtt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka tisztelgett Borsody László emléke előtt. „Borsody László fegyverforgató készsége korán megmutatkozott. Európa legkiválóbb kardvívóinak környezetében fejlődött tudásban, vívóként és oktatóként egyaránt. Neve fogalom lett a magyar vívásban, mestertársai elismerték és megbecsülték” – fogalmazott az ezredes. Mint mondta, Borsody László szellemi hagyatéka tanítványaiban él tovább. „Születésnapja, a mai emléknap ünnep számunkra. Őrizzük meg a katonát, a vívómestert, az élő hagyományt, a Borsody-módszert, amelyet ő teremtett és adott át nekünk.”

tun_2008.jpg

Máday Norbert itteni megemlékező beszédében úgy fogalmazott: Borsody Lászlónak azért kellett megszületnie, hogy amikor eljön az idő, megszülessen majd benne a modern magyar kardvívás. „Nem törökverő lett a csatatéren, hanem világverő a pástok világában. A farmosi fiú születése szükségszerű volt, eleve elrendeltetés. Égi küldés és földi küldetés. Küldetés a magyar kard dicsőségéért” – tette hozzá a szablyavívómester.


A magyar katonavívók, vívómesterek és a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet emléktáblájánál Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nevében dr. Kovács Vilmos ezredes és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője helyezte el az emlékezés virágait. A megemlékezésen – mások mellett – Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó is részt vett. A magyar királyi őrnagy és katonavívó mester tiszteletére Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Püspökség általános helynöke megemlékező szentmisét tartott a HM HIM dísztermében, ezt követően Kertai Zalán festőművész Katonavívók, vívó katonák című kiállítását tekinthették meg a vendégek. A rendezvény programját az MH Légierő Zenekar Veszprém színesítette.


A programokon a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében Tóth László és Dr. Szaló Péter országos elnökségi tagok, valamint F-Horváth Ágnes vettek részt.

tun_1876.jpg

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112237_borsody_laszlo_ornagyra_emlekeztek


A gulyásé volt a főszerep - honvedelem.hu

Dátum: 2018. szept. 12. sze, 07:52 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Az Alföld szívében megrendezett 20. szolnoki Gulyásfesztiválon közel ezer adag babgulyást készítettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakácsai. Az egytálétel megfőzéséhez 200 kilogramm csülköt és marhahúst használtak fel.

img_2678.jpg

A baráti társaságokkal, munkahelyi közösségekkel, családokkal megtelt Tiszaligetben immár hagyományosan a helyőrség alakulatai, a város társfegyveres és nyugdíjas szervezetei együtt települtek és várták vendégeiket, látogatóikat. A programokat honvédségi fegyver-, gépjármű, rendőrségi bemutatókkal, repülő szimulátorral gazdagították, remek kikapcsolódást nyújtva a családi programon. A katonai pálya iránt érdeklődök a toborzóközpont munkatársaitól kaphattak tájékoztatást.

img_1103.jpg

A főszerep természetesen az Alföld egyik legjellegzetesebb, magyar népi ételé, a gulyásé volt. A főzőversenyen 1998. óta mérhetik össze tudásukat a résztvevők az arany, ezüst és bronzérmes gulyásért, valamint különdíjjakért. Az elkészült étkeket a zsűri az íz, a küllem, az étel kreatív elkészítése, a tálalás, a hagyomány és tradíció megjelenése figyelembevételével hasonlította össze. A nevezők között azonban, nem is annyira a versengésen, mint inkább a részvételen és a kikapcsolódáson volt a hangsúly. 

img_1085.jpg

Fotó: Makai Orsolya, Csajbók József főhadnagy

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112276_a_gulyase_volt_a_foszerep


Oldal:  1 2 3 ...... 51 52 53