A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) március 24-én Veszprémben tartotta az országos küldöttértekezletét.

Az országos értekezletnek az MH Légi Vezetési és Irányítási Központja biztosított helyszínt. A megjelent vendégeket a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete nevében, Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes köszöntötte. Külön köszönetet mondott Zentai László ezredes, valamint Szűcs József ezredes parancsnokoknak, akik az alakulataiknál a lehetőségekhez képest jó színvonalon biztosították a küldöttértekezlet megrendezését.

A szervezet éves munkáját Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a szövetség elnöke értékelte. Beszámolójában kiemelte, hogy a 2017-es évben a szövetség célkitűzéseit nagymértékben befolyásolta két külső feltétel megváltozása.
20180324_matasz_02_k.jpg

Egyik az, hogy a szövetség alapító tagként lépett be az elmúlt évben megalakult Honvédelmi Sportszövetségbe (HS). Ezért fontosnak tartották azt, hogy az értekezleten külön napirendi pontként foglalkozzanak az új tagsági viszonyukból adódó feladataikkal.

A küldötteket a sportszövetség jövőképéről Tóth József, a HS Sportigazgatóság igazgatója tájékoztatta. Hangsúlyozta, hogy a megalakulást követő évben az egyesület legfontosabb feladata a törvényben megfogalmazott jogi alapok tovább értelmezése, ennek kapcsán a működéséhez szükséges intézkedések kidolgozása volt.

Jelentős eredményként értékelte azt, hogy egyre növekszik a szövetséghez csatlakozó civil és sportszervezetek száma, és a kezdeti hétről mára harmincnyolc egyesületre emelkedett az országos hálózatuk.

Kiemelte, hogy a 2018-as évben megkezdődhetnek azok a fejlesztések, amelyek a sportszövetség tevékenységét alapvetően biztosítani fogják, a multifunkcionális szabadidő sportlétesítmények beruházásai. Ez egy országos program és ma az látható, hogy az elkövetkezendő negyedévben 16 ilyen létesítmény alapja kerül lerakásra és kezdődhetnek el az építkezések. Ezeken a helyeken már befejeződtek az egyeztetések az érintett önkormányzatokkal, és kijelölésre, egyben átadásra kerültek azok a területek, ahol a Honvédelmi Sportközpontok felépítésre kerülnek.

A sportközpontok legfőbb helyszínei lesznek a hagyományos honvédelmi sportok, valamint a honvédelmi ismeretek átadásának, az élsporttól a tömegsportig. A létesítményekben ezért helyet kapnak a sportlövészek, a különböző küzdősportok, az általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint a központ alkalmas lesz az elméleti honvédelmi képzések megtartására is.

A MATASZ elnöke a szövetségre gyakorolt másik hatásként értékelte a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének átszervezésével kapcsolatos változásokat.

A legfontosabb tudnivalókról Soós Gyula őrnagy, az MH KIKNYP 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka adott tájékoztatást. Beszédében hangsúlyozta, hogy az általa vezetett katonai szervezet és a tartalékos egyesületnek közösen kell dolgozniuk a fiatalok honvédelmi nevelésében. A 2017-es évben több olyan törvény született, amelyek a tartalékos rendszer további kiépítését szorgalmazzák és ebben a civil szervezetek nagyon sokat tudnak a katonáknak segíteni.

A parancsnok kiemelte, hogy a katonai toborzás megújult. Szélesebb körben végzik ezt a munkát és ehhez a személyes kapcsolatok kiterjesztésétől az internet adta lehetőségekig minden kihasználnak. Az elmúlt évben már a kormányablakok is besegítenek a szerződéses katonák felvételével kapcsolatos munkába.

Soós Gyula őrnagy külön elemezte a tartalékos rendszer személyi feltöltöttségét országos szinten és a meglévő állomány kor szerinti összetételét. A jelenlegi tartalékos létszám 6529, ami még messze van a törvényben meghatározottakhoz.

A továbbiakban az országos küldöttértekezlet az elnökség által javasolt napirendek megtárgyalásával folytatódott. A legtöbb anyagot a megyék küldöttei írásos formában már megkapták, ezért az értekezleten csak a szóbeli kiegészítések hangzottak el.

A jelenlévők a törvényi előírásoknak megfelelően lezárták a 2017-es pénzügyi évet, döntöttek az elnökség kiegészítéséről, új tagszervezeti felvételről és elfogadták a 2018. évi program és pénzügyi tervezetet.

MATASZ - 2018. 03. 24. KüldöttgyűlésMATASZ - 2018. 03. 24. KüldöttgyűlésMATASZ - 2018. 03. 24. KüldöttgyűlésMATASZ - 2018. 03. 24. Küldöttgyűlés

Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete