Fórun az új honvédelemi programról

Dátum: 2018. ápr. 24. k, 09:53 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180419_veszpremm_02.jpgSáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnemi főnöke tartott az érdeklődőknek tájékoztatót csütörtökön a veszprémi Agórában.

A beszélgető fórumot a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete a hagyományoknak megfelelően a volt alakulatokkal történő kapcsolattartás jegyében szervezte. A rendezvényen résztvevőket Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes köszöntötte.

Bevezetőjében hangsúlyozta, nagyon fontos az, hogy napjainkban az aktív és a nyugállományú katonák találkozzanak és megbeszéljék az életüket befolyásoló kérdéseket. Azzal, hogy valaki kikerül egy életen át felvállalt hivatás sodrából joggal igényelheti azt, hogy legyen rálátása az utódok mindennapjaira. Vannak olyan helyzetek, amikor az elődök a helyzetüknél fogva is segíthetik a most szolgálattevők munkáját. Ennek lehet az egyik előkészítő állomása, ez a találkozás.

20180419_veszpremm_02.jpg

Sáfár Albert dandártábornok elsősorban a légierő haderőnemet érintő kérdésekben részletezte a Zrínyi 2026 Honvédelmi- és Haderőfejlesztési Program elkövetkezendő évek hazánk védelmi képességeire gyakorolt hatásait.

Kiemelte, hogy minden fejlesztés a jövőben annak érdekében történik, hogy erősödjön az ország légvédelmi képessége és a légierő minél hatásosabban tudjon támogatást biztosítani a szárazföldi haderőnemnek.

A tábornok a jelenlegi helyzetről elmondta, hogy az ország légi irányító és vezetési képessége az elvárásoknak megfelelő, nagyrészt a kor színvonalának megfelelő eszközök biztosítják a légi felderítést, az információk feldolgozását és továbbítását.

20180419_veszpremm_01.jpg

A repülő fegyvernem esetében napjainkra előtérbe került a pilótaképzés fontossága, valamint a harci képesség fokozása mellett a szállító kapacitás növelése. A Zrínyi 2026 program első lépéseként került beszerzésre a két darab A-319-es szállító repülőgép, amelyek rendszerbe állítása folyamatban van.

A 2018-as évben újra indul a pilótaképzés Magyarországon. Ennek állományát elsődlegesen a már meglévő tisztekből töltik fel. A repülőgép vezetők itthoni alapfelkészítése ZLIN típusú repülőgépekkel történik. Az év második felében újra szolgálatba állnak a felújított Mi-24-es harcihelikopterek.

20180419_veszpremm_03.jpg

Sáfár tábornok alapvető elvárásként fogalmazta meg azt, hogy a régóta használt orosz haditechnika minél előbb kivonásra kerüljön. Ezek sajnos még mindig megtalálhatók mind a három fegyvernemnél. A problémát az okozza, hogy a meghibásodásuk esetén az alkatrészek pótlása nehézkes és nagyon költséges. Az üzemeltetésükkel padig az a gond, hogy azok a szakemberek, akik profi módon ki tudták szolgálni ezt a harci technikát „ már kikoptak”, után képzésükre nincs lehetőség.

Sáfár tábornok a reményét fejezte ki annak, hogy a most induló Zrínyi 2026 program a kor és a NATO elvárásoknak megfelelő szintre képes emelni a Magyar Honvédség technikai színvonalát és az ott dolgozó katonák elméleti és gyakorlati felkészültségét.

20180419_veszpremm_04.jpg

Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete