Az emlékezés fáit ültették el

Dátum: 2018. máj. 10. cs, 11:19 - MATASZ Veszprém megye - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

20180503_veszpremm_04.jpgLengyelországi első világháborús temetőkből származó három vértölgy facsemete került csütörtökön elültetésre a veszprémi az Alsóvárosi Temetőben.
 
Brányi Mária alpolgármester a megemlékező beszédben elmondta, hogy 1914-15-ben a magyarok, köztük a veszprémi 31-es Magyar Királyi Gyalogezred katonái jelentős harcot folytattak a galíciai fronton, amelynek következtében nagyon sokan estek el a hazájuktól távol. Egy történelmi emléktúra kapcsán 2015-ben látogattak el Lengyelországba, és keresték fel a háborúban elesettek emlékhelyeit.

20180503_veszpremm_01.jpg

Az alpolgármester asszony kiemelte, hogy a lengyel katonai temetők példamutatóan szépek. Gondozott katonai temetők sora jelzi az esztelen mészárlás nyomait és nyugszanak a különböző nemzetek katonái a halálukban eggyé válva. Ősz volt és a temetőkben akkor pompázott a honos vértölgy, ráhajolva a sírokra óvták az ott nyugvó katonákat.

20180503_veszpremm_02.jpg

Emlékül hoztak el néhányat a makkokból, amit itthon elültettek és amelyek facsemetéit a veszprémi katona temetőbe ezen a napon kapnak új értelmet. Így néhány, a galíciai földben nyugvó katona jelképesen újra hazatért és ez a három tölgyfa itthon fogja ápolni az első világháborúban elhunyt katonáink emlékét.

20180503_veszpremm_03.jpg
 
Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztály főosztályvezetője kiemelte, hogy 1915. május másodikán a magyar és osztrák csapatok a tavaszi hadjárat keretében a galíciai fronton egy döntő áttörésre készült. A tüzérségi tűzelőkészítést követően délelőtt 10 órakor indult el a gyalogsági támadás az orosz állások ellen. A gorlicei áttörés nagy sikere volt a magyar hadtörténelemnek, ami siker egyben nagy emberáldozatokkal járt. A magyar katonák, akik részt vettek ezekben a világháborús csatákban, mindig becsülettel teljesítették kötelezettségeiket, ezért váltak hősökké.

20180503_veszpremm_04.jpg
 
Ott nyugszanak ma Galíciában a katonai temetőkben, ahol bátran harcoltak és a hazáért áldozták az életüket. Ezek a lengyel magból eredeztetett tölgyek emlékeztetnek majd sokáig a 31. Magyar Királyi Gyalogezred katonáira. A tölgyek mesélnek arról a drámáról, amit ma első világháborúnak hívnak. A tömegpusztítás mérhetetlen kiterjesztésének kezdetéről, de egyben tanúi voltak mindkét oldal katonáinak mérhetetlen küzdelméről, szenvedéséről.

20180503_veszpremm_05.jpg
 
Egy fa évszázadok tanúja lehet, ezért aki fát ültet az a jövőben gondolkodik. Aki a jövőben gondolkodik az a múlt sebeit nem feledve dolgozik egy szebb, biztonságosabb jövőért. A Veszprémben települt katonai szervezetek képviselő mellett a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete képviseletében a faültetési ünnepségen részt vett Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes, valamint Demeter Ferenc nyá. alezredes.

20180503_veszpremm_06.jpg
 
20180503_veszpremm_07.jpg
 
Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete