20180527_veszpremm_003.jpgA tizennegyedik alkalommal emlékeztek meg május 27-én Balatonfűzfőn, a háborúk katonai és polgári áldozatairól.

A megemlékezés első részében szentmise keretében imádkoztak azokért, akik a „történelem sodrában” a legkedvesebbet, az életüket áldozták Magyarország függetlenségéért. A misét Laposa Norbert, a Jézus Szíve Plébánia kormányzója mutatta be.

20180527_veszpremm_004.jpg

Beszédében hangsúlyozta, hogy nem lehet hősnek születni. Hőssé adott helyzetben válhatunk akkor, amikor a kialakult történelmi szituációban minden tőlünk telhetőt megteszünk másokért és a hazánkért. Az elmúlt évezred történései sok olyan helyzetet hoztak, amikor a magyarság fennmaradásához szükség volt a hősökre és tetteikre. Rájuk emlékszünk ezen a napon és tisztelgünk a tetteik emlékei előtt.

20180527_veszpremm_002.jpg
 
A templom falánál elhelyezett emléktáblánál Sáfár Albert dandártábornok mondott ünnepi beszédet. A tábornok hangsúlyozta, hogy az első világháború csataterein elszenvedett súlyos veszteségek arra késztették az itthon maradottakat, hogy az elesett magyar hősök emlékét mindörökre megőrizzék. Ennek érdekében törvényben szabályozták, hogy minden év májusának utolsó vasárnapját, mint a „Hősök emlékünnepét” a magyar nemzet hőseinek tiszteletére tartják meg.

20180527_veszpremm_003.jpg
 
Sáfár Albert emlékeztetett arra, hogy hazánk történelme véres konfliktusokkal terhelt és ha csak az elmúlt száz év eseményeit nézzük, részesei voltunk két világégésnek, melyek súlyos sebeket okoztak nem csak hazánknak, de az egész emberiségnek. Az országban nincs olyan család, akit ne ért volna vesztesség a háborúk során, így joggal lehet azt mondani, hogy ma mindenkinek van kire emlékeznie.
 
Ezért fontosak az ilyen emlékművek, hogy méltó körülmények között róhassuk le a tiszteletünket a hősi halottaink előtt, mert ezek segítik, hogy emlékük fennmaradhasson a jövő magyarjainak.
 
A tábornok végezetül kiemelte, hogy „a ma emberének is az a kötelessége, hogy kihívásokkal szembenézzen és kiharcolja, hogy gyerekeink és unokáink jövője biztos alapokra kerüljön. Mi, a Magyar Honvédség katonái készen állunk a haza védelmére. Napi munkánk, képzéseink, gyakorlataink, mind-mind ezt az egy szent célt szolgálják.”
 
20180527_veszpremm_006.jpg
 
Az ünnepség végén a katonai és az önkormányzati szervezetek vezetői megkoszorúzták a templom falán elhelyezett emléktáblát. A MATASZ Veszprém Megyei Egyesület nevében Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes koszorúzott.

20180527_veszpremm_001.jpg
 
20180527_veszpremm_005.jpg
 
 
 
A rendezvényen kiegészítő programként bemutatkozott a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének új kiállítása. A régi hatástalanított fegyverek mellett, katonai kitüntetések, egyéb használati eszközökkel találkoztak a sátorhoz látogatók.
 
Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete