Az EU külügy- és védelmi minisztereinek együttes ülését tartották június 25-én, hétfőn Luxemburgban, amelyen a honvédelmi tárca részéről dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett. A találkozón részt vevő külügy- és védelmi miniszterek egyetértettek abban, hogy az EU közös biztonság- és védelempolitikai együttműködését még szorosabbá kell tenni, különösen az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem terén.
 
 

A miniszteri értekezlet első munkaülésén a külügy- és védelmi miniszterek együttesen tekintették át a közös biztonság- és védelempolitika területén a közelmúltban történt fejleményeket, előrelépéseket. Az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) mellett megvitatták az Európai Védelmi Alap, az EU védelmi képességfejlesztési tevékenység és az állandó katonai műveleti tervezési-vezetési képesség kérdéseit.

01_b975.jpg

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a találkozót követően elmondta, hogy a rugalmas hozzáállást, az átláthatóságot és a harmadik országok bevonásának lehetőségét tartja hazánk különösen fontosnak.


A találkozó második munkaülésén az EU külügy- és védelmi minisztereihez a NATO főtitkára is csatlakozott. Az ülés kapcsán a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelten fontosnak tartja az erőfeszítések összehangolását az illegális migráció megállítása, a nyugat-balkáni kapacitásépítés, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a katonai mobilitás területén.

02_4a0c.jpg

Dr. Benkő Tibor elmondta, hogy hazánk minden olyan kezdeményezést támogat, amely az európai védelmi képességek fejlesztését szolgálja. Fontos szempontnak tartja ugyanakkor a NATO-val való duplikációk elkerülését, a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, valamint a stabilizációs és a terrorizmus elleni műveletek közös finanszírozását.


Fotó: EU Magyar Állandó Képviselet

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/111072_europa_biztonsagarol_targyaltak_luxemburgban