Közel húsz év után indul újra a tartalékos tisztképzés Magyarországon - jelentette be dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 2-án a fővárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán.
 
tun_7225.jpg
Videó:
20180702_tartalekoskepzes.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=eClHJUgfDgw

A miniszter a mintegy 400 önkéntes területvédelmi tartalékos előtt elmondta: a katonák azt vállalták, hogy tanulmányaik folytatása mellett a Magyar Honvédséget s a hazát részesítik előnyben. Ez sok megpróbáltatással jár a jelentkezők számára, hiszen elsődleges feladatuk a tanulás, és emellett szolgálniuk is kell. Dr. Benkő Tibor hozzátette: a tartalékos tisztképzés huszonnégy éve szűnt meg Magyarországon, s újraindítása időszerű, hiszen tenni kell azért a békéért és a biztonságért, amiben élünk.

tun_7301.jpg

„Az önök dolga és feladata az lesz, hogy tanulmányaik elvégzése közepette feleljenek meg a tartalékos tiszti elvárásoknak: tanuljanak, képezzék magukat, hogy bármikor rendelkezésre tudjanak állni, amikor az ország helyzete és sorsa úgy kívánja” – hangsúlyozta a miniszter. Dr. Benkő Tibor hozzátette: nagy kihívás elé néz a Magyar Honvédség, amely a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően jelentősen meg fog változni. A modernizáció a hadsereg minden területét érinti, de – ahogy a miniszter fogalmazott – az új eszközök semmit sem érnek, ha nincs felkészült és kiképzett személyi állomány.

tun_7446.jpg

Prof. dr. Patyi András, az NKE rektora örömét fejezte ki, hogy több évtizedes kihagyás után újraindul a tartalékos tisztképzés, s ebben az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának jelentős szerep jut. Rámutatott: egy jól kormányzott állam erős hadsereget is feltételez, s egymás nélkül egyik sem létezhet. Az erős hadsereghez viszont jól felkészült katonákra és vezetőkre is szükség van. „Mit sem érnek a legmodernebb fegyverek (…), ha azok működtetői nem a legmodernebb gondolkodással, nem a legstabilabb lélekkel, és nem a legerősebb meggyőződéssel fogják meg ezeket a fegyvereket” – hangsúlyozta.


Az ünnepi állománygyűlésen mintegy 400 önkéntes tartalékos egyetemista, diplomás volt jelen, akik rövidesen megkezdik húsznapos kiképzésüket. 

tun_7513.jpg

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/111194_ujraindul_a_tartalekos_tisztkepzes