Csatti ismét csattant - honvedelem.hu

Dátum: 2018. szept. 12. sze, 08:04 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

Felfűtött gőzmozdonyok, parádés mozdonybemutatók, mozdonyszépe-választás, hagyományőrző katonák, koncertek és szórakoztató interaktív programok várják azokat az érdeklődőket akik szeptember 8-9-én ellátogatnak a budapesti Vasúttörténeti Parkba.
 
dsc_0009.jpg

A hagyományosan minden évben megrendezett Gőzmozdony Grand Prix mellett idén a MÁV Zrt. megalakulásának 150., míg a MÁV Nosztalgia Kft. megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

dsc_0060.jpg

Ebben az évben először Jásdi Balázs vezetésével a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) hagyományőrző tagozata is részt vesz a rendezvényen, méghozzá nem akárhogy: a Matasz kezelőszemélyzete dinamikus légvédelmi bemutató keretében, egy második világháborúban használatos légvédelmi ágyú díszlövésével (FLAK 39. r-rel) indította el a Gőzmozdony Grand Prix-t.

dsc_0068.jpg

„A díszlövéssel tiszteletünket fejeztük a MÁV első és második világháborúban elesett hősei előtt” – hangsúlyozta Jásdi Balázs. Hozzátette: Csattit, a légvédelmi ágyút 1939-től használták a nagyobb távolságról érkező repülőgépek ellen. Mint megtudtuk a Matasz hagyományőrző tagozata évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a MÁV Nosztalgia Kft.-vel.

dsc_0095.jpg

A rendezvényen Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka nevében Demeter Attila alezredes, az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője is részt vett.


A „nagyfutam” alkalmával a mozdonyvezetők különböző - az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás és a kisasszonyok kiszabadítása - versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A próbák leglátványosabb attrakciója a „sörmenet”, amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell vezetni, hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz ne essen le. A mozdonyok erőpróbája mellett ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés, gőzmozdonyon való utazás, külföldi járműérdekességek várják a hétvégén ellátogató gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

dsc_0115.jpg

Fotó: Takács Vivien

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112263_csatti_ismet_csattant