A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság területi veszélyelhárítási feladatában, valamint időszaki komplex védelmi igazgatási gyakorlatán vettek részt a veszprémi önkéntes területvédelmi tartalékosok a közelmúltban. A gyakorlat valósághűen mutatta be a rendvédelmi és fegyveres szervek zökkenőmentes együttműködését.

1.jpg

A gyakorlat a „terrorveszélyhelyzet” különleges jogrendi időszakot szimulálta, amikor az egyik fő feladat a mentőcsoportok és a karitatív szervezetek bejutásának biztosítása a városba. Ennek érdekében - konvojok kíséréséhez, rendőrséggel közös ellenőrző áteresztő pont létesítéséhez és működtetéséhez, eltűnt személyek kereséséhez és járőrözési feladatok ellátásához - igényelték a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi erőinek közreműködését.

4.jpg

A gyakorlaton részt vett a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a mentőcsoportok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Vöröskereszt megyei szervezete, az Országos Mentőszolgálat képviselői, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi, valamint Vízügyi Igazgatóságának szakemberei, továbbá az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 9. Kiképző százada és a Veszprém megyei önkéntes területvédelmi tartalékos katonák.

5.jpg

A gyakorlatra érkezők a várpalotai sportcsarnoknál gyülekeztek, ahonnan - a kötelező orvosi vizsgálatot és az eligazítást követően - oszlopmenetet hajtottak végre az üzemen kívül levő inotai hőerőműhöz. A gépjárműoszlopot a rendőrség kísérte, az önkéntes tartalékosok pedig a forgalomszabályozási feladatokat láttak el. Az erőműhöz érkezve tábort építettek, a kiképző század és az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák pedig – az alapfelkészítésen megtanultak szerint – ellenőrző-áteresztő pontot telepítettek, majd járőröztek. A nap során pedig gyakorolták még a sérültek felkutatását, kimentését is.


Később a katonák részére árvízvédelmi felkészítést tartottak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

6.jpg

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112613_katasztrofavedelmi_gyakorlaton_vettek_reszt_a_veszpremi_onkentes_teruletvedelmi_tartalekosok