Hagyományosan, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartottak kegyeleti gyertyagyújtást október 30-án, kedden este. Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy a gyertyagyújtáskor és a megemlékezés idején nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között.
 

A halottak napja alkalmából, a budai Várban, a Kapisztrán téren megrendezett gyertyagyújtáson az elhunyt katonahősöket méltatva dr. Benkő Tibor úgy fogalmazott: a magyar hit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája, és amíg az ég, az ember földi életét jelképezi. „Ha belegondolunk - az elesett bajtársakra, katonákra emlékezve -, akkor azt láthatjuk, hogy az ő gyertyáik a mennyországban nagyon rövid ideig éghettek” – mondta Magyarország honvédelmi minisztere.

cikk_01.jpg

 Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Cyk1Y_qvyLk

20181030_honvedelemhu.jpg

 


Emlékeztetett arra, hogy az idő előtt kihunyt gyertyák mögött ott vannak az egyenruhát viselő katonák, s mind mögött ott van egy szerető édesapa, egy kedves, a testvér, a fivér, a gyermek, az unokatestvér, a nagybáty, akik szerették volna, hogy gyertyáik szeretteikkel együtt tövig égjenek, de nem részesülhettek ebben a kegyeletben. „Azért nem, mert egy közös cél érdekében indultak a harcba. Függetlenül hovatartozástól, címtől és rangtól, a hazáért, a szabadságért, egy boldogabb jövő építéséért áldozták életüket. A sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint. Amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, akkor nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor. Kiemelte azt is, hogy ugyanazzal a kegyelettel kell emlékeznünk rájuk, hiszen hazájuk érdekében a legdrágábbat, az életüket áldozták fel.


A honvédelmi tárcavezető aláhúzta: habár a kegyeleti gyertyák meggyújtásakor az ember lelke megnyugszik, a gyertya fénye előrevetíti annak gondolatát is, hogy el kell kerülnünk a háborút, s ezzel azt, hogy sok gyertyát kelljen még meggyújtanunk mások hősies helytállása és bátorsága miatt.

cikk_02.jpg

A kegyeleti gyertyagyújtás során Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondtak imát az elhunytak lelki üdvéért.


A megemlékezésen – mások mellett – jelen volt dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint a Budapestre akkreditált katonai attasétestület több tagja is.

cikk_03.jpg

Fotó: Rácz Tünde

Forrás:

https://honvedelem.hu/cikk/113164_dr._benko_tibor-_a_sirokban_nyugvo_katonak_kozott_nincs_mar_kulonbseg_sem_rang_sem_beosztas_s

 

 

Kegyeleti gyertyagyújtás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán
Kegyeleti gyertyagyújtás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán  / 01.jpgKegyeleti gyertyagyújtás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán  / 02.jpgKegyeleti gyertyagyújtás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán  / 03.jpgKegyeleti gyertyagyújtás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán  / 04.jpg

 

A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben

 

A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben / 10A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben / 11A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben / 12A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben / 13

 

Halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben

 

Halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben  / 10Halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben  / 11Halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben  / 01Halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben  / 02