A hősök emlékére - honvedelem.hu

Dátum: 2018. nov. 01. cs, 06:41 - Egyéb hírek - Írta: matasz.com
Nyomtatóbarát változat

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, kedden.

cikk_01.jpg


A koszorúzás a rákoskeresztúri Újköztemetőben kezdődött, a magyar katonákra emlékező „Imádkozó katona” szobránál. A megemlékezésen az egykori olasz katonai sírkertnél, az első világháborús emlékműnél, valamint a lengyel, török, román és szovjet katonák sírhelyeinél rótták le kegyeletüket a megemlékezők. A koszorúzáson − mások mellett − részt vett Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola vezetője, illetve megjelentek a Budapesti Katonai Attasétestület tagjai is.

cikk_02.jpg

A halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben folytatódott. A második világháborúban elesett, a temetőben nyugvó katonák emléke előtt tisztelgett Baráth Ernő dandártábornok és dr. Csikány Tamás ezredes. A Budaörs határában létesített katonatemető központi emlékhelyénél koszorút helyezett el a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége nevében Uwe Patz alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Bundeswehr által delegált csere- és összekötő tisztje, Kalóczi Imre, Budaörs alpolgármestere és Zsák András, a budaörsi Polgármesteri Kabinet munkatársa. Az emlékműnél Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, valamint Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is fejet hajtott.

cikk_03.jpg

A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben, ahol a hazánkban eltemetett angol, amerikai, ausztrál, dél-afrikai, francia, kanadai, lengyel és új-zélandi katonákra emlékeztek. A lengyel származású hősök előtt Tomasz Trzcinski ezredes, a Lengyel Köztársaság véderő- és légügyi attaséja tisztelgett. A dél-afrikai katonákra emlékezett Pumla Nene, a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségének első titkára. Az Egyesült Államok képviseletében Donald R. Baker ezredes, véderőattasé, a kanadai nagykövetség nevében pedig, Peter Kolakovics tanácsos koszorúzott. Miután elhelyezték a brit nagykövetség koszorúját a központi emlékműnél, Baráth Ernő dandártábornok és dr. Csikány Tamás ezredes, valamint dr. Szente Kálmán, Solymár nagyközség polgármestere emlékezett a háborús hősökre.


Fotó: Tóth László és Faragó Fanny

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113161_a_hosok_emlekere

Fotók: