Az átfogó fejlesztéseknek köszönhetően olyan honvédség jön létre, amely képes és kész az országot megvédeni – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 13-án, csütörtökön, a szolnoki helikopterbázison tartott vezetői állománygyűlésen.

01.jpg

Videó: https://youtu.be/NBei2G39p8Y

20181213_honvedelemhu.jpg


A miniszter a tárca felsővezetői és a honvédség parancsnokai előtt tartott előadásában elmondta, az Országgyűlés szerdai döntése nyomán minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy a honvédség szervezeti és technikai fejlesztését, átalakítását végigvigyék. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program érinti a haderő minden részét, új eszközöket, fegyvereket, helikoptereket, repülőket és járműveket szereznek be, de átalakítják a minisztérium és a Magyar Honvédség működését is, mégpedig úgy, hogy szétválasztják a két szervezetet. Ilyen átfogó, minden részletre kiterjedő modernizációra az utóbbi évtizedekben nem volt példa – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy egy valóban ütőképes, bármikor, bármilyen körülmények között bevethető hadsereg jön létre a program végén.

A konkrét technikai fejlesztésekről elmondta, a napokban adtak át mintegy tízezer, magyar szakemberek által összeszerelt új fegyvert, köztük pisztolyokat, gépkarabélyokat és géppisztolyokat. Felújították a meglévő harci helikoptereket, s újakat is vásárolnak; összesen mintegy 40 forgószárnyasra van szüksége az országnak – mondta. Megérkeztek az első szállító repülőgépek, és mintegy 800 új járművet vásároltak eddig, de a tervek szerint harcjárműveket is beszereznek majd. A katonák felszerelésének fejlesztése is előrehaladott állapotban van, ennek része a Digitális Katona program – fűzte hozzá. A miniszter kiemelte: a kormány támogatását élvező fejlesztési program végigvitelére garanciát jelent a tárca költségvetésének folyamatos emelkedése. Korábban azt a célt tűzték ki, hogy 2024-re a GDP 2 százalékát kell elérje a honvédelmi kiadások mértéke, de ezt előbb is elérhetik – mondta a miniszter, hozzátéve hogy idén a tervezett 1,1 százalék helyett a GDP 1,4 százalékát fordítjuk már a védelmi kiadásokra.

02.jpg

A technikai eszközök fejlesztésén túl a program célkitűzései között szerepel a katonák életpálya-modelljének folyamatos fejlesztése, beleértve az illetmények emelését és lakhatásuk támogatását. „Az ország számára a katonák hivatása nélkülözhetetlen, ezért megbecsülést érdemelnek mind erkölcsi, mind pedig anyagi értelemben” – hangsúlyozta. A jövőben változás lesz az is, hogy egyszerűsítik egyes beosztások betöltésének feltételrendszerét, ezzel lehetőség biztosítva a fiatalabb, alacsonyabb rendfokozattal rendelkező katonáknak is.


A parlament szerdai döntése egy fontos új alkalmazotti kategóriát hozott létre, amelynek értelmében a tárca civil munkavállalói ezentúl nem közalkalmazotti, hanem honvédelmi alkalmazottként folytatják munkájukat. Számukra január 1-jétől 20 százalékos, majd három éven át tartó, 5-5-5 százalékos béremelést biztosít a honvédelmi tárca.

12.jpg

A miniszter előadása után dinamikus bemutatót tartottak a bázis repülőterén; ennek során a különleges rendeltetésű katonák – harci helikopterek és különböző harcjárművek támogatása mellett – demonstrálták felkészültségüket. A bemutató után a sajtó képviselői megtekinthették a fejlesztés során már beszerzett új eszközöket, fegyvereket és egyenruhákat.


A technikai bemutatón Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: az ország biztonságának szavatolása jól felszerelt és kiképzett katonákat kíván. „Egy soha nem látott képességfejlesztés részesei, sőt megvalósítói lehetünk. Ez történelmi lehetőség, ugyanakkor történelmi felelősség is. Ennek tudatában tervezzük a Magyar Honvédség jövőbeni képességeit, szem előtt tartva azt a célt, miszerint egy erős ország nem létezhet erős hadsereg nélkül” – mondta, hozzáfűzve, hogy ebben az erős hadseregben az első a katona és a személyes felszerelése, kiképzése, harcjárművei és szállítóeszközei.

09.jpg

Fotó: Dévényi Veronika

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/113869_a_honvedseg_fejlesztese_az_orszagot_erositi