Hír: Megemlékezni - valós teljesítménnyel - honvedelem.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2018. február 15. csütörtök - 06:41:08


Immáron tizennyolcadik alkalommal készülődnek a Doni Hősök Emléktúra visszatérő és új résztvevői. Idén nyolc útvonalon várhatóan közel félezren teljesítik a hősök emléke előtt tisztelgő túrákat.

Az eddigi évek hagyományához hasonlóan, január 12-én, a doni hősök emlékére tartott megemlékezésen veszi át Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetség (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát. Ezzel hivatalosan is elkezdődik – dr. Simicskó István honvédelmi miniszter fővédnöksége mellett – a XVIII. Doni Hősök Emléktúra.


Az utóbbi évek bevált gyakorlatához hasonlóan 2018-ban is több útvonalon, egymást követő időpontokban zajlanak majd a megemlékező események - hagyományőrzők, aktív és tartalékos katonák részvételével. Idén nyolc egymástól független, de közös szervezés alatti emléktúra veszi kezdetét a rendezvény első hétvégéjén. Január 12-14. között menetelnek majd a Békés megyei Tótkomlós és Orosháza térségében. Szintén ezen a hétvégén, pontosabban január 13-án emlékeznek meg való teljesítménnyel Nógrád megyében is, a Honvédsuli Egyesület szervezésében Karancskeszi és Karancsberény között menetelnek a fiatalok.Főként második világháborús magyar katonai hagyományőrzők alkotják majd a január 18-21. napokon végrehajtott menetet Tardos és Gyermely környékén. Január 25-28. között teljesítik emléktúrájukat Debrecen és Hajdúnánás városok között a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár aktív és tartalékos katonái, valamint a hagyományőrzők. Hozzájuk csatlakoznak a korabeli egyenruhát viselve román hagyományőrzők is. Ugyanezen a hétvégén menetelnek Eger és Gyöngyös térségében a Matasz tagjai és külföldi (cseh, olasz, német) partnerei.


Nyíregyháza és Vásárosnamény között január 27-30. között találkozhatnak majd az emléktúra résztvevőivel (Honvédsuli Egyesület) az arra járók és természetesen bátran csatlakozhatnak is a megemlékezőkhöz, csakúgy, mint bármelyik másik útvonalon is. Ugyanezen a hétvégén, január 27-28-án Nagykáta-Jászboldogháza útvonalon is menetelnek majd korhű egyenruhát viselő hagyományőrzők.Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében februárban is folytatódik az emléktúra, hiszen a Honvédsulisok Vásárosnaményben újra útnak indulnak február 17-én, majd másnap megérkeznek Fehérgyarmatra.


A várható létszám menetszázadonként átlagosan negyven és nyolcvan fő körül alakul majd, de az eddigi évek tapasztalata alapján a menetoszlop remélhetően idén is hosszabb lesz napközben, a lelkes helyi lakosok csatlakozásának köszönhetően. Noha minden útvonalon lesz megemlékezés a főbb településeken, a XVIII. Doni Hősök Emléktúra fő kegyeleti helyszíne Bajnán lesz, január 20-án.Az archív felvételek a 2017-es emléktúrán készültek.
Forrás: https://www.honvedelem.hu/cikk/66776_megemlekezni_valos_teljesitmennyel
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.591 )