Hír: Selyem a művészetben
(Kategória: MATASZ Veszprém megye)
Küldte: matasz.com
2018. január 26. péntek - 07:09:05


20180122_veszpremm_02.jpgA szervezők a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítási megnyitóval és zenei koncerttel várták az Agórába a kultúra iránt érdeklődő vendégeiket.

Török Lajosné, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesület nőtagozatának tagja selyemfestményeiből a Varázslatos selyem - címmel nyílt január 22-én kiállítás az Agóra félemeletén. A kiállítást Dr. Burai Gézáné nyitotta meg, aki a kezdetektől ismeri Törökné, „Kata” munkásságát. Beszédében kiemelte, hogy a selyem azért is fontos kelléke napjaink művészetének, mert a puhasága, a simulékonysága az igazi női erényeket jeleníti meg.
20180122_veszpremm_01.jpg

A selyemmel való foglalkozáskor megszűnik a külvilág, igazi meditáció, teljes kikapcsolódás, ami egyben gyógyító hatással bír, ezért elvarázsol. A színek összefolynak az anyagon, és minden selymen új és új mintákat alakítanak ki. A selyem közben átveszi a készítője lelkében lévő információkat és megmutatja azt a kép előtt megálló ismeretlennek.


20180122_veszpremm_02.jpg

A selyemről áradó színek energiát sugároznak, ezért sokáig gyönyörködhetünk bennük azon, ahogy betöltik a teret. A festési folyamatnak két fontos összetevője van, egyik a technika, amit a selyem és a festékek és az egyéb kiegészítők alkotnak. A másik az egyén elképzelése, a szándéka, ami életre kelti a selymet és a festéket, ez lehet egy életérzés, vagy egy élmény, de akár egy vágy valamire.

20180122_veszpremm_03.jpg

A selyem legfőbb tulajdonsága, a festhetőségének titka. A festési technikája igen sokféle lehet, ezekből a kiállításon több is látható. Ahogy felviszik a festéket a selyemre a színek össze futnak, vagy elkülönülnek egymástól ez az alkotó tehetségétől és ügyességétől függ. Nagyon érzékeny anyag, ami mindig tükrözi a festője lelki állapotát.

20180122_veszpremm_04.jpg

A selyemfestészet kultúrája évezredekre nyúlik vissza. Ez a művészeti ág megörökítette azokat a nemes tulajdonságokat, amelyek a nyugalmat a harmóniát adják át a készítőjének és a nézőknek egyaránt. A ma élő emberek számára ez a művészet azért is fontos, mert a képek kapcsolatot tartanak az évezredek érzésvilágával.

20180122_veszpremm_05.jpg

A megnyitó végén az alkotónak a MATASZ tagsága nevében Simon-Jójárt Sándor megyei elnök gratulált a színvonalas munkájához.

Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.625 )