Hír: Felújított I. világháborús hadisírok ünnepélyes átadása - zaol.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2018. március 28. szerda - 19:55:49


20180326_mtsz_01.jpgA város szülötteiből verbuvált gyalogos- és huszárezredek bátorságukkal és kitartásukkal legendás hírnevet vívtak ki maguknak az első világháborúban. Emléküket immár még méltóbb módon őrzik a nagykanizsai központi temető tavaly felújított katonasírjai és parcella közepén álló obeliszk, mely szintén megszépült.

Az 1025 darab hadisír és az obeliszk felújítására a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázat sikerének köszönhetően, 30 millió forintos támogatás révén kerülhetett sor.


A magyar állam az ország valamennyi pontjáról érkező pályázatok finanszírozásához összesen 2 milliárd forintot különített el. A tegnapi avatás ünnepélyességét és méltó hangulatát a Magyar Honvédség Kaposvár Helyőrségi Zenekarának kísérete, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész szavalatai és a kiskanizsai Magasdi Dóra éneke adta meg. A házigazda jogán elsőként Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere szólt a megjelentekhez.

– E katonai temetőparcella fontos része nemcsak városunk múltjának, hanem a közös emlékezésnek is – jelentette ki a polgármester. – Emiatt is örömteli számunkra, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum 30 millió forinttal támogatta a hadisírok és az obeliszk felújítását. Köszönetet mondok ezért városunk közössége nevében a méltó emlékezés lehetőségének megteremtéséért. Hisz’ az itt nyugvó katonák a legfontosabbat: életüket adták azért, hogy mi békében élhessünk.


20180326_mtsz_01.jpg

A megszépült obeliszknél Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár és Varga Tamás, a honvédelmi miniszter helyettese is elhelyezték koszorúikat Fotó: Gergely/Zalai Hírlap

 

Kötelességünk emlékezni a hősökre

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki kiemelte: a hősök emlékének megörökítése olyan kötelességünk, ami önbecsülésünk és nemzeti azonosságtudatunk megtartásának alapvető feltétele.

– Száz éve – akárcsak ma – az országért harcolt a magyar. Akkor fegyverrel, ma másként – szögezte le Cseresnyés Péter. – A becslések szerint 660 ezer magyar katona vesztette életét a Nagy Háború évei alatt, 743 ezren megsebesültek és több mint 700 ezren hadifogságba estek. Nagyon sok közülük kanizsai, dél-zalai honvéd volt. Ők vitézségükkel, bátorságukkal mindig példát mutattak bajtársaiknak – és példát mutatnak az utókornak is. Nekünk sem lehet más a célunk, mint ami nekik volt: Magyarország maradjon meg magyar ország. Független, szabad és biztonságos.


20180326_mtsz_02.jpg

 

Példamutató beruházás valósult meg

A honvédelmi miniszter helyettese, Varga Tamás pedig arról beszélt: példamutató a kanizsai közösség törekvése, hogy méltó módon kívánják ápolni a hősök emlékét.
A beszédek után a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított síremlékeket és az emlékművet, majd a koszorúzásra került sor.

 

Az emlékezés koszorúját a MATASZ képviseletében Makkos István ny. őrnagy és Németh István ny. őrnagy helyezte el.
Az ünnepség a Magyar Takarodó hangjaival zárult.

 

Forrás: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felavattak-a-megujult-elso-vilaghaborus-emlekmuvet-kanizsan-2312295/
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.675 )