Hír: 2018. május 07. Filmvetítés!
(Kategória: MATASZ)
Küldte: matasz.com
2018. május 05. szombat - 12:44:01


Felhívjuk MATASZ tagjaink és honlapunk látogatóinak figyelmét, hogy a Stefánia Palotában 2018. május 07-én, hétfőn 15.00-tól díszbemutatón levetítik Czetz János, 1848/49-es honvédtábornok életéről szóló dokumentumfilm első részét, amelyre jelen felhívásban meghívnak minden kedves érdeklődőt az szervezők.

A filmvetítést megelőzően, annak főszereplőjének életét ismerteti:

Dr. Kedves Gyula ezredes
az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője

A díszbemutató ingyenes!

 

Czetz János életútja:

Czetz János magyar-örmény származású erdélyi fiatal tiszt a bécsújhelyi Katonai Akadémia elvégzését követően 1848-ban főhadnagyként a Hadügyminisztériumba került. Rövid időn belül Mészáros Lázár tábornok hadsegéde, később az erdélyi hadsereg táborkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka lett. Bem József tábornok mellett jelentős szerepe volt az erdélyi hadsereg sikereiben, így 1849. május 16-án a nagyszebeni csatában szerzett érdemeiért tábornokká nevezték ki.
A fegyverletétel után évtizedes vándorlást követően Argentínában talált új hazára. Ettől kezdve már Juan Fernando Czetz néven, tevékeny részt vállalt az argentin katonai-műszaki életben, felfedezte az ország Paraguay-jal és Brazíliával határos vidékét, emellett számos vasútvonal építkezését is irányította. Ő alapította az argentin katonai földrajzi intézetet, amely az irányítása alatt egész Argentínát feltérképezte. A Buenos Aires-i Katonai Akadémiának öt éven át volt igazgatója.
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.706 )