Hír: Haditornát tartottak Orosházán - behir.hu
(Kategória: MATASZ Békés megye)
Küldte: matasz.com
2018. május 30. szerda - 07:04:13


A Magyar Tartalékosok Szövetségének Békés megyei szervezete minden évben haditornákon méretteti meg a tanuló ifjúságot honvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásával.


Hagyománnyá vált, hogy a szervezet orosházi csoportja külön megrendezi tavasszal városi-regionális haditornáját, amelyet idén a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola Orosházi Oktatási Centrumában tartottak. Hét csapat vállalta a szombati megmérettetést és öt harcászattal kapcsolatos feladatot kellett teljesíteni.
Az ünnepélyes megnyitón Antal László orosházi városi elnök, önkormányzati képviselő, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket, majd a megyei szervezet alelnöke, Gulyás László alezredes tolmácsolta az elnökség üdvözletét. Jelen volt Wertheim Albert ezredes elnökségi tag és Gregor László tartalékos százados, békéscsabai városi elnök is.

 

 

A csapatok az I. világháború eseményeit felölelő feladatlap kitöltésével kezdték a versenyt, majd következett a többi feladat, a füves – dombos területen terepfutás, a gyakorló gránátdobással, sebesült szállítással, kúszással színesített akadálypálya. A négy tagú csapatok légpuska lövészeten is részt vettek és az AK-47 típusú gépkarabély szét- és összeszerelése zárta a feladatok sorát. Azok a versenyzők sem unatkoztak, akik éppen várakoztak, hiszen megtekinthették a kivonuló tűzoltó kocsit és eszközeit. Továbbá beülhettek a baleseti helyszínelő rendőrök autójába és megismerkedhettek a hagyományos magyar szablyavívás rejtelmeivel is. A déli eredményhirdetésnél a következő sorrend alakult ki:

 

 

A versenyt a Gyulai Szakképző Centrum orosházi Kossuth Lajos Szakgimnázium „Benzoil- Engomin-Metiliszter” csapata nyerte.


A második a Székács József Evangélikus Gimnázium (Orosháza) EVA I. csapata lett, míg a harmadik helyen a „Viharsarki Harcosok” a MATASZ békéscsabai ifjúsági csapata végzett, amely a békéscsabai Lakótelepi SE MATASZ tag goshinkai karatésaira épült és három csabai iskola – Szlovák nyelvű, Jankay Tibor és a Kazinczy Ferenc – tanulóiból állt.


Különdíjat kapott az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének „Tigriskocsi” csapata. A versenyen részt vettek a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános iskola („Viharsarki harcosok”, a házigazda iskola „Royal Team” és a Székács József Evangélikus Gimnázum „EVA II.” csapatai.)


A jó hagyomány tehát folytatódott és az a tény is, hogy a felkészült, lelkes csapatok vidám hangulatban töltötték el ezt a délelőttöt. A tanulók egy része így remélhetőleg örömmel vesz részt az őszi, békéscsabai megyei haditornán is!


Forrás: https://behir.hu/haditornat-tartottak-oroshazan

Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.736 )