Hír: Német és magyar tartalékosok jártak a tűzszerészeknél - honvedelem.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2018. augusztus 01. szerda - 06:26:59


Egész napos látogatást tett a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Budapesti Szervezete és a Bundeswehr Berlini Tartomány Tartalékosok elnöksége a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE).

3.jpg

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke, a német szervezetet Frank Eick tartalékos alezredes, a budapestit Benke Tamás tartalékos alezredes képviselte.
A delegációt Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka köszöntötte, majd röviden bemutatta az alakulat tűzszerész, hadihajós, robbanóanyag kereső kutyás és búvár tevékenységrendszerét. Az ezred oktató termétől - ahol Kovács Viktor őrnagy, kiképzési főnök vezette körbe a látogatókat - nehezen tudtak elszakadni, hiszen a több mint ezeregyszáz hatástalanított lőszernek, gránátnak, aknának és bombának helyet adó terem nem mindennapi emlékeket idéz, különleges élményt, látványt nyújt. 

4.jpg

A vendégek a budapesti Irinyi János laktanyában testközelből megismerkedhettek azokkal a speciális eszközökkel, amelyekkel a tűzszerész katonák végzik mentesítési feladataikat. A videoendoszkóp, a horogkötélkészlet, a nehéztűzszerész-ruha, az aknamentesítő öltözet, a tűzszerész robotok, a fémkereső, a manipulátorkar kapcsán felmerült kérdésekre Dencsik Lajos főtörzsőrmester adott válaszokat. A tartalékosok szövetségének tagjai a Volkswagen T5, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautóval, a Mercedes Benz Unimog 4000 – rel, és a Cougar páncélozott tűzszerész felderítő gépjárművel is megismerkedtek. Az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztályának bázisán, az MH Hadikikötőben sem unatkozott a csoport, ott az MH 1. HTHE Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század parancsnoka, Pásztor Antal százados várta őket. A bemutatón bepillantást nyertek a kutyavezetők és a kereső kutyák közös képzésének főbb részeibe, az elrejtett robbanóanyag keresés és a jármű átvizsgálásának menetébe.

6.jpg

Zöllei Zoltán tartalékos alezredes, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnökének csapata látványos bemutatóval készült erre az alkalomra, majd a látogatók számára Belecz Péter hadnagy, a hadihajós alosztály megbízott parancsnoka beszélt az aknamentesítő hajók képességeiről, feladatairól, paramétereiről. A német-magyar delegáció tagjai az ezrednél tett látogatásuk során nem felejtkeztek meg a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt katonákról sem: koszorút helyeztek el az Irinyi laktanyában található tűzszerész és a hadikikötőben lévő hadihajós emlékműnél.


A dunai hajózást követően a felek egybehangzóan „döntöttek” a jövőbeni együttműködés folytatásáról és az ehhez hasonló látogatások megszervezéséről.

9.jpg

 

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/111576_nemet_es_magyar_tartalekosok_jartak_a_tuzszereszeknel
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.776 )