Hír: Borsody László őrnagyra emlékeztek - honvedelem.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2018. szeptember 12. szerda - 19:55:39


„Azt kívánom, hogy legyen sok Borsody László a magyar nép történetében” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 6-án Budapesten, a katona vívómester születésének 140. évfordulója alkalmából megrendezett emléknapon.
tun_1876.jpgtun_2325.jpg

Több program keretében is Borsody László őrnagy előtt tisztelegtek csütörtökön, Budapesten születésének 140. évfordulója alkalmából a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, valamint a Magyar Szablyavívó Egyesület szervezésében.


Délután, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Színháztermében dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere méltatta a legendás katonavívó és vívómester életművét. „Borsody Lászlót nem törte meg az idő és a kor. Egy vívómester, egy katona, magyar példát mutatott más nemzetek számára. Tanultak tőle, felnéztek rá és azt mondták: ez egy követendő példa” – fogalmazott a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy ilyen emberekre volt, van és lesz a jövőben is szüksége Magyarországnak: olyan példaképekre, akiket lehet követni, akik emberként és hivatásuk gyakorlásában is példát mutatnak. „Azt kívánom, hogy legyen sok Borsody László a magyar nép történetében. Legyenek olyan emberek, akik mindezt az elhivatottságot bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között szívügyüknek tekintik” – fogalmazott dr. Benkő Tibor.

tun_2365.jpg

A miniszter beszédét követően Máday Norbert, az emléknapot kezdeményező Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke idézte fel Borsody László őrnagy életét és munkásságát. „Borsody László mindenkinek csak adott. Legyőzhetetlen vívótudást, küzdeni akarást, a haza szeretetét, hitet, elszántságot, kitartást, magyar szívet. S mikor kényszerhelyzetbe került, gondolkodás nélkül adta oda életét is, hogy a magyar kardvívás becsületét ennek árán is megvédje” – fogalmazott a Borsody-féle iskola hagyományait folytató Magyar Szablyavívó Iskola alapítója. A Borsody László: a géniusz című könyv szerzője hozzátette: a régiek úgy tartották, csak az hal meg, akit elfelejtenek. „Tisztelettel jelentem: nem felejtünk el téged, őrnagy úr!” – mondta Máday Norbert.


Az évforduló alkalmából a Magyar Szablyavívó Iskola mesterei formagyakorlatokkal és páros bemutatóval tisztelegtek példaképük, a magyar szablyavívás géniuszának emléke előtt. A látványos bemutató után a Borsody László: A magyar kard géniusza című filmalkotást tekintették meg a színháztermet zsúfolásig megtöltő érdeklődők. A legendás fővívómester életét és munkásságát feldolgozó filmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió munkatársai készítették Máday Norbert könyve alapján.

tun_2478.jpg

„Nem törökverő lett a csatatéren, hanem világverő a pástok világában”

Délelőtt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka tisztelgett Borsody László emléke előtt. „Borsody László fegyverforgató készsége korán megmutatkozott. Európa legkiválóbb kardvívóinak környezetében fejlődött tudásban, vívóként és oktatóként egyaránt. Neve fogalom lett a magyar vívásban, mestertársai elismerték és megbecsülték” – fogalmazott az ezredes. Mint mondta, Borsody László szellemi hagyatéka tanítványaiban él tovább. „Születésnapja, a mai emléknap ünnep számunkra. Őrizzük meg a katonát, a vívómestert, az élő hagyományt, a Borsody-módszert, amelyet ő teremtett és adott át nekünk.”

tun_2008.jpg

Máday Norbert itteni megemlékező beszédében úgy fogalmazott: Borsody Lászlónak azért kellett megszületnie, hogy amikor eljön az idő, megszülessen majd benne a modern magyar kardvívás. „Nem törökverő lett a csatatéren, hanem világverő a pástok világában. A farmosi fiú születése szükségszerű volt, eleve elrendeltetés. Égi küldés és földi küldetés. Küldetés a magyar kard dicsőségéért” – tette hozzá a szablyavívómester.


A magyar katonavívók, vívómesterek és a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet emléktáblájánál Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nevében dr. Kovács Vilmos ezredes és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője helyezte el az emlékezés virágait. A megemlékezésen – mások mellett – Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó is részt vett. A magyar királyi őrnagy és katonavívó mester tiszteletére Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Püspökség általános helynöke megemlékező szentmisét tartott a HM HIM dísztermében, ezt követően Kertai Zalán festőművész Katonavívók, vívó katonák című kiállítását tekinthették meg a vendégek. A rendezvény programját az MH Légierő Zenekar Veszprém színesítette.


A programokon a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében Tóth László és Dr. Szaló Péter országos elnökségi tagok, valamint F-Horváth Ágnes vettek részt.

tun_1876.jpg

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/112237_borsody_laszlo_ornagyra_emlekeztek
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.810 )