Hír: Koszorúzó megemlékezések a halottak napján
(Kategória: MATASZ Pest megye)
Küldte: matasz.com
2018. november 03. szombat - 06:35:00


A hazánk földjén elesett magyar és más nemzetiségű katonák emlékére, a halottak napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium október 30-án koszorúzó megemlékezéseket szervezett. Az eseményen a MATASZ részéről Bagi László ny. ezredes, a MATASZ alelnöke, Benke Tamás ny. alezredes a MATASZ Budapesti Szervezete elnöke és Bíró Sándor ny. r. ezredes, a MATASZ Pest Megyei Szervezete elnöke vettek részt. A rendezvénysorozat 10.00 órakor vette kezdetét a magyar katonákra emlékező „Imádkozó katona” szobránál, ahol elsőként Szabó István úr a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára helyezte el az emlékezés virágait. A Rákoskeresztúri Új köztemetőben található külföldi katonák sírhelyeinél – Olasz, Lengyel, Török, Román, valamint a volt Szovjet katonai sírkertekben – és az I. világháborús emlékműnél, majd kora délután a budaörsi német-magyar, azt követően pedig a solymári angolszász katonatemetőkben a katonai attasétestület tagjaival közösen emlékeztünk elhunyt katonáinkra.

20181101_pestm_003.jpgA MATASZ-al aktív nemzetközi kapcsolatot ápoló országok – olasz, lengyel, német – katonai képviselőivel közösen hajtottunk fejet elhunyt katonáinkra emlékezve.

A program a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán zárult, ahol dr. Benkő Tibor Magyarország honvédelmi minisztere mondott emlékező beszédet. Miniszter úr emlékeztette a megjelenteket, hogy „a sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint. Amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, akkor nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között, ezért ugyanazzal a kegyelettel kell emlékeznünk rájuk, hiszen hazájuk érdekében a legdrágábbat, az életüket áldozták fel.”
 
Miniszter úr záró gondolataiban kiemelte, hogy „habár a kegyeleti gyertyák meggyújtásakor az ember lelke megnyugszik, a gyertya fénye előrevetíti annak gondolatát is, hogy el kell kerülnünk a háborút, s ezzel azt, hogy sok gyertyát kelljen még meggyújtanunk mások hősies helytállása és bátorsága miatt.”

Az elhunytak lelki üdvéért a kegyeleti gyertyagyújtás során Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondtak imát, majd a megjelentekkel közösen helyezték el az emlékezés mécseseit.
 

Bíró Sándor ny. r. ezredes.
MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök


20181101_pestm_002.jpg

20181101_pestm_004.jpg

 

20181101_pestm_005.jpg

 

20181101_pestm_006.jpg

 

20181101_pestm_007.jpg
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.886 )