Hír: Sikeres konferencia – mert a haza védelme nemzeti ügy! - honvedelmisport.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2018. november 25. vasárnap - 18:56:00


A „Honvédelmi nevelés a sport látószögéből” címmel tartottak csütörtökön konferenciát a Milton Friedman Egyetem. Előadást tartott többek között dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki kiemelte, a végső cél egy sportszerű nemzet felnevelése.
 

„Nyertünk!”

Ez volt az első mondat, amely arra utalt, hogy közel 500-an, tanulók és felnőttek, olimpikon sportolók (közöttük a londoni ezüstérmes Lőrincz Tamás) érkeztek a „Honvédelmi nevelés a sport látószögéből” címet viselő konferenciára, amelyet a Milton Friedman Egyetemen rendeztek meg.
Prof.dr. Borbély Attila (az MTTOSZ alelnöke, a HS alelnöke) bevezetője, és dr. Szatmári Péter (a Milton Friedman Egyetem rektora) köszöntője után dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felügyelő kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kezdte az előadások sorát. Rögtön leszögezte: a biztonság iránti igény alapvető igény az emberek részéről. Amikor a haza védelméről beszélünk, akkor el kell kezdeni ennek a nevelését korán, hogy a gyermekek szívében, lelkében kialakuljon az egészséges nemzettudat. Feltette a kérdést: mi a cél, mi a célja a HS-nek, miért beszélünk ezekről akkor, amikor a felgyorsult, globalizált világban ezek az eszmék láthatóan nem mindenkit hoznak tűzbe? Nos, a válasza egyértelmű: „Nem adjuk fel soha, ez a legfontosabb! Képesek vagyunk felismerni a saját korunk bajait. Dolgozni kell, meg kell védeni a hazát mindenféle bajtól.”

Kiemelte Magyarország biztonságát, amely három alappilléren nyugszik: a honvédségen, a NATO-tagságunkon, illetve állampolgáraink áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén. „Elsősorban ez utóbbin szeretnénk segíteni, ezért hoztuk létre a Honvédelmi Sportszövetséget. Ha bajban van az ország – persze ne legyen bajban soha! –, akkor számíthasson az állampolgáraira. Ezért az érzés akarjuk kialakítani, erősíteni.”


A 170 esztendős Magyar Honvédség, a tízéves fejlesztési terv mellett megjegyezte a tartalékos rendszer fontosságát, valamint a sport erejét. „A sporton keresztül sok mindent el tudunk érni a diákoknál!” – tette hozzá.


„A haza védelme nemzeti ügy, miként a törvény első sora is mondja – de ezért nap, mint nap dolgozni kell!” – fogalmazott, majd hozzátette: a köznevelésben nem katonai képzést, hanem honvédelmi nevelést szeretnének folytatni, amelynek tartalmában a testi és szellemi képességek kerülnek előtérbe.


„A sport az egyetemes kultúra szerves része! A sport értékteremtő funkciói a társadalomban többek között a közvetlenül felhasználható képességek a munkában, a magatartásformáló erő, a közösségteremtő erő és az erkölcsi fejlesztés” – jelentette ki, majd befejezésül kiemelte, hogy mindez egymásra támaszkodva jelentheti azt, hogy elérjük célunkat, amely egy sportszerű nemzet felnevelése.”

A nagy tapsot kapó előadása után Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára a HM feladatiról, majd Széles Ernő ny. dandártábornok, a MATASZ elnöke a kadétképzés fontosságáról, dr. Hatala József a Magyar Autóklub elnöki minőségében az általa vezetett szervezet honvédelmi képzés nevelésében rejlő fontos szerepéről tartott szintén nagy sikerű előadást.

Őket követte Gergely István kétszeres olimpiai bajnok, aki a Budapesti Honvéd ügyvezető elnökeként a klubban elinduló, egyre népszerűbb E-sport kapcsán állt a pulpitusra. A Torba Attila alezredessel egymásra épülő előadásában az E-sport bemutatása mellett a honvédelmi nevelésében használható lehetőségei, az úgynevezett „digitális katona szerepe” került a középpontba.

Az ebédszünetet követően három szekcióban interaktív módon zajlottak beszélgetések. A „Technikai sportok és gépjármű képzés szekciójában” dr. Szieben László, MTTOSZ általános alelnök és HS FB-tag, illetve dr. Harcsár István MTTOSZ-főtitkár vezetésével értekeztek a felek.

 

„Honvédelmi Sportok, kadét-program, sportlövő szekció” programja is telt házas teremben zajlott – Széles Ernő mellett Farkas László, a HOSOSZ elnöke és Boros György, a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke vezette a beszélgetést – nem mellesleg mindhárman a Honvédelmi Sportszövetség alelnökei.

A „Küzdősport szekcióban” az olimpiai bajnok vívónk, dr. Nébald György HS-általános alelnök mellett dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Judo Szövetség elnökségi tagja tartott alapos, igazán felkészült előadást, amely után a jelenlévők tanulságos eszmecsere folytán megvitatták a küzdőportok helyzetét a honvédelmi nevelésben.

 

 Forrás: http://honvedelmisport.hu/2018/11/22/sikeres-konferencia-mert-haza-vedelme-nemzeti-ugy/?fbclid=IwAR0bEigMd17BlKEkMqk4qKZ7eayKC9IIPVfJaSQ8ytAdy3I839RfWqbk2RM

 

 Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.895 )