Hír: Százötven kilométer a hősök tiszteletére - honvedelem.hu
(Kategória: Egyéb hírek)
Küldte: matasz.com
2019. január 26. szombat - 23:17:44


A XIX. Doni Hősök Emléktúra második hétvégéjén a rendezvényen résztvevők közel százötven kilométert meneteltek két útvonalon.

 

A január 17-20. között masírozó – több, mint negyven fős - Csatti menetszázad Vámosújfalú és Óhuta között teljesítette a kijelölt, nehéz, hegyi terepen vezető negyven kilométeres távot. A menetszázadot aktív és tartalékos katonák, katonai hagyományőrzők és civil résztvevők alkották. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végrehajtott emléktúra tagjait a Szakály András hagyományőrző hadnagy, a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör elnöke vezette.

01.jpg
Jásdi Balázstól, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetőjétől, egyben a Doni Hősök Emléktúra főszervezőjétől megtudtuk: az emléktúrához több helyi polgármester is csatlakozott. A Háromhután tartott záró rendezvényen – csakúgy, mint az emléktúra többi állomásán tartott megemlékezéseken is – az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred tartalékosai lőttek díszlövéseket, Muladi Norbert önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy vezényletével. A hősi halottak emléke előtt történő tiszteletadáson a Matasz elnökét Fekete János nyugállományú ezredes képviselte. A megemlékezés részeként a menetszázad csapatzászlójára gyászszalagot kötöttek a német Bundeswehr napokban elhunyt tartalékos főtörzszászlósa, Josef Schmid emlékére.

02.jpg

Ugyanezen a hétvégén hajtották végre kétszáz kilométeres vállalásuk első felét a Honvédsuli Kadét Program – az ország számos pontjáról érkezett – általános- és középiskolás diákjai. A Döge és Nyírmada közötti útvonalon – huszonkét település érintésével - szervezett formában több, mint hatvanan meneteltek együtt, de a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Dankó László, a program vezetője elmondta: a menet napjai során több mint kétezren csatlakoztak hozzájuk kisebb-nagyobb távokra. Hozzátette: a dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő fővédnöksége mellett végrehajtott emléktúra legfiatalabb masírozója nyolc, a legidősebb teljesítője pedig hetvenhárom éves volt.

03.jpg

Dankó László azt is kiemelte, hogy a diákok közel fele már a korábbi években is részt vett az emléktúrán, így akkor és most is valós teljesítmény felmutatásával tudtak tisztelegni a Donnál elesett hősök, valamint az onnan hazatért katonák emléke előtt.

04.jpg

Fotó: a túra résztvevői

Forrás: https://honvedelem.hu/cikk/114327_szazotven_kilometer_a_hosok_tiszteletere
Ezen hír származási helye: MATASZ - Magyar Tartalékosok Szövetsége
( http://matasz.com/news.php?extend.953 )